Doorlopende uilen. En wat mijnen truk is.

Ha. Iedereen blogt over Kerst, maar ik niet. Ik verveelde mezelf niet met verplichte handgemaakte Kerstkadootjes, ik had al genoeg deadlines om me druk over te maken. Zoals een combinatie van de uilen van Znok met dit patroon (Little Dumbo uit Ottobre 1/2011). Ik hou nog steeds van de uilen, u bent ze misschien al beu gezien. Mijn excuus, dan, daarvoor. We zijn nog niet aan het eind van de voorraad, want na deze tshirt, deze slaapzak, dit jumpsuitje en den deze, bestelde ik gewoon nog een extra stuk bij Bambiblauw, kwestie van het op belangrijke momenten toch boven te kunnen halen.
Oon vroeg me in reactie op de wolkjesversie wat mijn trukken zijn voor doorlopende prints. Ik ging daarvoor gewoon doorverwijzen naar de godin van de doorlopende prints. Maar terwijl ik met dit kruippakje bezig was, bedacht ik mij dat ik één iets toch wat anders deed, waarschijnlijk totaal niet volgens de regels van de kunst, maar ergens hoorde ik iemand zeggen: de blogs, dat is voor de shortcuts en de naailes voor zoals het echt moet. Hier dus ne shortcut. Met een restje uilen, want mijnen jumpsuit zat al in mekaar toen ik besefte dat u hier heel misschien iets mee kan.
Tricot laten doorlopen, dat is toch wat meer prutsen dan katoen, want dat durft al eens scheef trekken enzomeer. Het achterpand van dit patroon heeft een rechte naad. Tot aan de billenzone, want daar moet plaats gemaakt voor pamper en toebehoren. Maar dat stuk op de rug is uiteraard veel schoner met doorlopende takjes en uilen. Ik stik alle naden aan elkaar met de overlock, behalve deze, omdat ik toch met wat meer gevoel voor controle kan stikken met mijn naaimachine.
Zoals zij ook uitlegt begint het met precies knippen. Ik werk normaal gezien het liefst met patronen waarbij al naadwaarde is aangetekend, maar in dit geval is zonder makkelijker, vind ik.  Zo legde ik hieronder het puntje/hoekje van het patroon precies op het puntje waar de tak en de stam van de boom samenkomen. Nadien tekende ik er 1 centimeter naadwaarde bij. De foto’s zijn trouwens gemaakt toen de zon aan haar laatste stralen toe was.

Op de foto hieronder lijkt het alsof het patroonpapiertje niet precies in het puntje ligt, maar het krult gewoon wat omhoog. Je zoekt dus elders op je stof hetzelfde stukje tekening en knipt dan, na de centimeter erbij getekend te hebben, de andere kant uit.

Bon. Dat kon u eigenlijk al he. In theorie zou je de twee stukken nu gewoon op mekaar moeten kunnen leggen en op 1 centimeter moeten stikken, maar uit ervaring weet ik dat dat toch niet altijd even goed lukt dan.
Aldus, mijn trukje.
Strijk van één van beide stofdelen 1 centimeter om.

Draai om en leg dit bovenop het andere stofdeel. Precies zoals het moet en dus niet 1 millimeter verkeerd zoals op de foto hieronder :-). (Het ontbrak me wat aan tijd bij het maken de foto’s.)

Dat ziet er dan zo uit langs boven:

 

Vouw nu het stuk stof waarvan je 1 centimeter omstreek naar boven, zodat de twee stukken stof met de goede kant tegen elkaar liggen. Let goed op dat de stofjes niet verschuiven ten opzichte van elkaar.

 

Steek een speldje in de naadwaarde. Ik steek mijn speldjes normaal gezien altijd dwars op de stikrichting omdat ik dat makkelijker vind om ze eruit te halen tijdens het stikken, maar in dit geval, steek ik de speldjes echt 1 per 1 erin. Na elk speldje draai ik de stof weer naar de andere kant om te kijken of het nog recht ligt en dat gaat niet als je de speldjes dwars steekt.

 

En dan stikken op de vouw die je erin gestreken hebt. Met boventransportvoet, indien in uw bezit en anders zonder (deze jumpsuit is de eerste die ik daarmee doe, hiervoor deed ik het ook altijd zonder).

 

En toen ging de zon onder.
Maar als het meevalt lukt het van de eerste keer, zoals bij mijn jumpsuit van hierboven.
Dit patroontje heeft ook bij de sluiting een lijn die je kan laten doorlopen. Het patroon schrijft een rits voor, waar ik niet aan meedoe. Patroon laten doorlopen over een sluiting met drukknopen is vrij eenvoudig. Doordat dit patroon een ritssluiting voorziet, is er geen extra “overlap” aan de patroondelen aangetekend. Anders moet u daar wel rekening mee houden. Ik teken aan de ene kant 2 centimeter “naadwaarde” bij om naar achter te strijken als beleg, aan de andere kant 2 keer 2 centimeter: 1x voor de overlap, en 1x voor het beleg. Als de overlap wel aangetekend is aan het patroon kan je dit omvouwen om je patroondeel juist op de stof te leggen, rekening houdend met de tekening.
Enfin, dus weer precies tekenen en uitknippen en al. En dan is het kwestie van aan de ene kant de drukknopen erin te slaan/knijpen (ik doe die met het pinnetje eerst). Dan leg ik de andere kant erover, zodat het patroon mooi doorloopt en duw eens hard op de stof, zodat het pinnetje een beetje in de stof gedrukt staat. Stipje met kleermakerskrijt tekenen en precies op die plek het andere deel van de drukknoop planten.
En hupla. Alweer een dansje van contentement.

En natuurlijk: ik wens u allemaal een Vrolijk Kerstfeest!

Kerst, dat is weer een schoon moment om wat van mijn obsessief compulsief gedrag met u te delen:

ik kwam mijzelf serieus tegen een paar dagen geleden, toen ik keukenhanddoeken inpakte en mezelf erop betrapte dat ik onbewust een poging ondernam om de tekening van het inpakpapier te laten doorlopen. Ziek, dat is het. Zelfhulpgroep, iemand?

Dat ik het van geen vreemde heb.

Ter uwer vermaak hebben we hier iets uit den ouden tijd. Dat is, ergens het begin van de jaren negentig. Ja, zo’n kind was ik. Dat naaien, dat zit toch ergens in mijn genen denk ik. Schone herinneringen heb ik aan ze, aan de zelfgemaakte naaisels van mijn mama. Vooral het gaan kiezen van de stof was een waar feest. Het “al eens passen” was hels. Maar dan het resultaat meestal hemels.
Laten we beginnen met één van mijn all time favourites. (Oh, en u mag heel hard lachen, echt!)
Ik deed dat keigraag aan. En daar zit ne keigrote strik op mijn rug.
Dan was er het ruimtekleedje. Eentje dat ik me nog levendig voor de geest kan halen, en wat mijn voorliefde voor de Retro Rockets van Michael Miller misschien kan verklaren. (Er zaten wel rare flapjes onderaan, zie ik.)
Hiervan gaan de credits naar mijn oma. Toen mijn tante trouwde maakte ze voor al haar kleindochters hetzelfde kleedje in dezelfde stof. Hier sta ik achteraan, vooraan zie je mijn jarig zusje. Ze kreeg zo’n traploper en ik was strontjaloers, dat is duidelijk.
En dan! Mijn eerste communie. Mama maakte mij een kleedje zodat ik voor halve prinses door kon gaan. Ik koos zelf het witte stofje met doorzichtige bolletjes. De roze voering kleurde ze roze. Ik kreeg uit de restjes een bijpassend tasje om zakdoekjes mee te nemen op die schone dag, steltuvoor. Ook mijn zusjes werden voorzien van een nieuw kleedje. (Ik zat me af te vragen waar mijn jongste zusje op de foto’s is, maar die was toen nog in foetale fase.)
Daar waren natuurlijk veel kadootjes die dag.
En we deden nog een gezinsuitstap naar de Koninklijke Serres. ‘t Is gewoon dat ge mijn kleedje hier wat beter kunt bekijken. (Maar volgens mij had ik wel witte sandaaltjes voor De Dag.) Moet ge dat kleedje van de kleinste zien.
Het gemeenschappelijk thema is duidelijk dat er veel zwier in de rokjes moest zitten. Dat was ook in de jaren negentig al een dikke hit.
Oh en zussen mogen protesteren. Dat is hier natuurlijk wat schending van de privacy en al van dat.

Over een retro wasmand en de Ikea.

Elke naaister doorgaat ze, de fase waarin de stoffen van Ikea helemaal het einde zijn. (U ook, of niet?) In mijn geval ging die fase sneller voorbij, dan dat ik de aangelegde voorraad erdoor kon jagen. Resultaat is een doos vol ikeastoffen, formaat 1 vakje van een Expedit-kast. Heel soms kruist er dan toch iets mijn pad dat vraagt om een Ikea-stofje.

Een vriendin dropte hier haar echte retro rieten wasmand. Van de zolder van de Moemoe, zo echt. Schoon gerief.

Maar binnenin wat teveel uitstekende stukjes riet, om er in het volste vertrouwen haar geliefde kledingstukken in te smijten. Een stevige waszak dus, graag.

Ze voorzag me niet van deadline en daar is hopelijk uit geleerd, want functioneren zonder doe ik niet. Er kwam vanalles tussen maar afgelopen zondag zette ik mezelf aan het rekenen. Onderaan heeft de mand een diameter van 27 centimeter, maar om de waszak bovenaan vlot rond de rand te kunnen plooien, moest ik de zak iets laten uitlopen naar boven toe. Ik was eerst van plan om de zak uit 1 laag stof te maken, maar mijn voorliefde voor omkeerbaarheid won.

Ik voorzag een touwtje en een stropper, zodat de zak makkelijk dichtgestropt en vervoerd kan worden (van en naar de wasmachine, I guess).

Hopelijk houdt ze van groen. Ik vond de stevige groen-met-witte streepjes ideaal gecombineerd met de iets lichtere stof met groene vogeltjes en bladeren. En plezant dat dat weer was, zo zelf iets verzinnen en dat het dan per ongeluk perfect op maat is. Bovendien is bij deze mijn wiskunde wat betreft de cirkel weer opgefrist. Zeer binnenkort komt dat nog eens van pas, zo ongeveer tegen Kerst.
Och en ik weet dat het naaitechnisch gezien niet heel bijzonder is, maar als afwisseling na al dat tricotgeweld en in voorbereiding op nog meer tricotgeweld, laat ik het u gaarne zien.

Voor een wolk van een baby. *

Dat ik gek ben op Scandinavische prints. En dat ik het vaak zo jammer vind, dat ze hun stof niet per meter verkopen. JNY Design doet dat wel en vooral op de stof met wolkjes ben ik ongelooflijk verliefd. Dat ik ze dan maar ineens in 4 kleuren bestelde (hier), getuigt van mijn onvermogen om te kiezen en van mijn logisch redeneervermogen. Ik maak mezelf wijs dat de verzendingskosten dan beter meevallen en mijn schuldgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. U moet dat ook eens proberen.

Weinig later kwam de vraag voor een geboortecadeautje voor kleine Joren. Joren is nu 2 maand oud en viel bijgevolg al uit de boot voor een jumpsuit volgens dit patroon. Gelukkig is er altijd een reddende engel in de buurt met de juiste Ottobre, zodat ik deze jumpsuit in maat 68 kon overtekenen.

De deadline was aan de strakke kant, maar I like. Het enige nadeel was dat het er nogal stormachtig aan toeging toen ik om 16u met mijn jumpsuit naar buiten trok voor de foto’s. Een andere optie was er niet, want de overhandiging zou om 19u30 die avond plaatsvinden. En stormachtig en 16u rond deze tijd van het jaar, daar moet ik geen tekening bij maken, dat wil zeggen dat het al behoorlijk donker is. Edoch, ik heb een wonderlijk fototoestel want zonder flits toverde hij toch nog deze foto’s tevoorschijn. Ze kunnen uiteraard nog beter, maar dat is voor na Kerst, als ik beslist heb welk spiegelreflexerig ding ik wil bestellen met de centjes die ik ga verzamelen.

Ik weet, u ziet liever foto’s met baby, maar maat 68, dat is behoorlijk op de groei. Het kind kan er in rondrollen of kruipen ergens komende lente onder een even stralend blauwe hemel als het ding voorschrijft.

Ik zei al dat ik er u mee ging doodsmijten he.

* Copyright van de titel van dit bericht gaat volledig naar de afnemer van deze jumpsuit.

Hasse #2.

Als u mogelijk last kan krijgen van opspelende hormonen, bij het zien van pasgeboren kinders, klik dan maar snel weer weg. Als u voorgaande negeert en toch last krijgt van symptomen, is dat volledig eigen risico.
Ik vertelde jullie eerder al over een prachtig nieuw meisje op deze wereld: Hasse. Haar mama beloofde foto’s van Hasse in het olifantenpakje en een paar weken geleden al, zaten ze in mijn mailbox (dat is serieus nog leuker dan een kadootje krijgen). Ze vroeg me vorige week of ik ze op mijn blog gezet had. Ha, nee, want zonder toestemming doe ik dat niet, maar die vraag was meer dan groen licht. En dus, in mijn nieuwe categorie, Wall of Fame, laat ik u een heel schoon kindje zien.
Met mijn pakje aan.
Maar vooral: een heel schoon kindje, met de schattigste voetjes.
Hasse’s mama schreef in haar mailtje:
“Spijtig dat je het geluid niet kunt aanzetten bij een foto, want op de achtergrond moet je er grote zus Lieze bij indenken, die zingt: “Jongens, meisjes, aan de kant! Daar komt baby olifant!” (en dan nog iets over een kleine slurf enzo, maar dat moet ik haar nog eens vragen…”

Ik zocht en vond, kwestie van u volledig in de juiste sfeer te brengen. (Maar we zijn blijkbaar nog op zoek naar de juiste versie, van kapitein Winokio.)
En bij deze bent u gewaarschuwd. Die jumpsuits, het gaat u nog vervelen. Er ligt er nog één klaar om geblogd te worden en er staat er nog een andere op de planning. En veel baby’s-to-be rond mij en ik van seriekes en bandwerk en dat soort spul. Gelukkig zijn er blogs in overvloed voor andersoortige inspiratie.

Hoppe #2. Ofte dromen over auto’s.

Dat kindeke Hoppe, dat kon ik toch niet zomaar in zijn ondergoed laten staan. De zoektocht naar een geschikt cadeautje begon eigenlijk met een zoektocht naar een leuk salopetje, want ooit gaf zijn mama mij de hint dat ze dat wel graag ziet. Ik vond na lang zoeken een geschikt patroontje, maar een goeie stofvondst bleef uit. Helaasch.

Het was echter daar, op het diepste punt van ontgoocheling (ik hou wel van wat melodrama) dat er een klein lichtje begon te branden boven de olifantenstof en het ondergoedpatroon, waar u het resultaat al van zag.

Weinig later zat ik in haar keuken (hoogstwaarschijnlijk op de grond, want ik zit daar altijd op de grond) te bladeren in haar vrij uitgebreide Ottobre-verzameling en toen sprak Ottobre 1/2011 tot mij. (Ja, de Ottobre, dat is een beetje gelijk God ja.) Ik voelde nog steeds een lichte tot middelzware ontevredenheid bij alleen dat ondergoedsetje tot ik het patroontje “Little Dumbo” zag staan. Geen salopetje, maar wel een jumpsuit (geef toe, jumpsuit, dat klinkt gelijk veel hipper dan “kruippakje”) en met onmiddellijk een stofje in mijn hoofd dat ik hier kocht, was het weer van 1+1=3.

Het patroontje schrijft een rits voor, maar dat zag ik niet zo goed zitten. Ten eerste gruwel ik een beetje van de combinatie rits, tricot en doorlopend patroon (die van de Ottobre, die laten dat laatste dan maar gewoon vallen) en ten tweede leek me dat totaal niet aangenaam om te dragen en nogal een stijve bedoening.
Ik kwam er later achter dat zij het patroon al eens gebruikte om er een vestje van te maken (en de boordstof veel schoner af te werken dan ik) en dezelfde mening deelt over de rits en het doorlopend patroon. Eensgezindheid in blogland, dat zien we graag.

Sinds kort overvalt mij zo nu en dan enige vorm van obsessief compulsief gedrag. Waar de stof uitnodigt tot en waar het kan moeten (MOETEN) patronen doorlopen. Dus ook in het achterpand deed ik een poging tot en lukte het (bijna).

Petroleumblauwe boordstof. Die keuze was rap gemaakt, want bruin en petroleumblauw, daar gaat mijn hart een beetje sneller van slaan.

In al mijn enthousiasme was ik een week voor ik alles zou afgeven klaar. Dat is niet van mijn gewoonte, en ik doe dat nooit meer, want van die afgewerkte dingen die hier een ganse week liggen te liggen en die ik niet kan bloggen: frustratie alom.

Om er dan toch nog wat spanning in te brengen, besloot ik last minute tot het fabriceren van een zakje, naar haar idee, om alles in af te geven. En zo werd nachtelijk stikken toch weer mijn deel en reed ik enkele uren voor ik alles zou overhandigen nog rap over-en-weer naar Hexagoon voor een bijpassend touwtje.

Ah, en foto’s genre Wall of Fame, dat zal nog niet voor direct zijn. Ik maakte maat 86 en de Ottobre in acht genomen zal het nog een klein jaar duren voor het Hoppe past.

De Monkey Pants. En hoe dat er in optimale omstandigheden uitziet.

We gaan vandaag even terug in de tijd. Terug in de tijd naar één van mijn allereerste tricot-projectjes, alwaar ik een ferme blunder beging. U kan er dan nog eens mee lachen.

Marte is trouwens pionier met haar pyjama, want tegenwoordig verkopen ze in dat stofje jumpsuits en zulks bij Baba Babywear. Vrijdag ging ik samen met haar mama op stap, maar niet zonder eerst Marte geknuffeld te hebben. Het kind was uiteraard gehuld in haar pyjama. Ahja, wij moesten vroeger ook altijd op bezoek bij de bomma in kleren die we van de bomma gekregen hadden, zo gaat dat.
U moet weten, Marte werd 1, daar in juli, maar vertikt het nog steeds om te lopen. Dat is geen erg, ‘t kind moet nog gans haar leven lopen, dus ze heeft nog tijd zat. Toen ze 1 werd deed ze nog niet van kruipen, wat het toen niet makkelijk maakte om die Monkey Pants tegoei te fotograferen. Maar nu jongens. Het kind haalt supersnelheden dankzij haar specialisatie in poepschuiven. Ze is daar zeer bedreven in en ik vind het hilarisch en onwaarschijnlijk schattig. 
Ze doet dat natuurlijk speciaal om haar aapjesbroek in de kijker te zetten. Ik kon het niet laten om er een filmpje van te maken met mijn telefoon.
Och ja, dat was ik er nog vergeten bij te zeggen. Wij moesten het kind een kom worteltjes voorzetten want anders ging haar interesse alleen maar uit naar de camera en het waren wel haar prachtige billen die ik u wilde laten zien. Het einde van het filmpje vind ik ook de max, dan kijkt ze echt zo van: “maar ziet jong, wat ik hier nu vind! Sinterklaas is geweest en heeft geraspte worteltjes achtergelaten!”
En ik lach haar dus niet uit he. Want het is een geweldig lief schattig meisje. En ze verdient dit gewoon keihard, een plekje in mijn eigenste Wall of Fame.
%d bloggers like this: