Menina meets Kokka.

Eén van mijn best geslaagde projectjes was mijn tweede Menina-tasje volgens het patroon van Eloleo. Ik had er al eens eentje gemaakt en had het paspelband-gebeuren ondertussen redelijk onder de knie. Want den eerste keer heb ik daarmee gepruld man, echt dat het gene naam heeft. Waar ik toen ook mee gepruld had, waren die ronde handvaten, dus daar heb ik dan maar een variatie op gemaakt. Ook omdat het weer eens een race tegen de klok was. Er moest tijd gewonnen worden (mooie uitdrukking is dat toch) en dat deed ik door de handvaten gewoon tussen de buitenkant en de voering te stikken.
Het tweede verliep dus vrij vlekkeloos en content dat ik daar toen mee was. Het was een danku-kadootje en des te meer liep ik dus over van contentement, helemaal toen de ontvanger ook heel gelukkig bleek. Maar in feite is dat toch ook altijd een beetje jammer, zo’n geslaagd projectje weggeven. Gelukkig maakte ik er foto’s van, om af en toe nog eens naar te kijken.

Het stofje did the job. Kokka, maar weer eens.

Ik heb er nog iets meer dan een meter van liggen. Evenals van de groene variant. Uit die laatste een buttercup? Daar pieker ik al dagen over en ik kan maar niet beslissen, vandaar dat ik uit miserie maar over iets anders blog. U moet toch iets te lezen hebben hè.
(En ik iets te doen.)

Wat zit er in de kast van Missy N.?

Stof. Véél stof.

Ik ben vandaag een dagje vrij en dus begonnen aan een soortement van lente-opruim-kuis-dag-ding. Ik ben echter niet zo’n goeie opruimer, want onderweg kom ik altijd vanalles tegen dat veel interessanter is dan opruimen. Zo bedacht ik mij opeens dat het nog eens tijd werd om de stoffenkast op te ruimen. Dan kom ik vaak opeens iets tegen waarvan ik het bestaan vergeten was en voor ik het weet zit ik dan achter de naaimachine.

Vandaag dacht ik in plaats van aan mijn naaimachine aan mijn weblog (al zijn die twee sinds kort maar een milliseconde van elkaar verwijderd in mijn denk-brein). Dus nam ik mijne kodak en legde ik de mij oh-zo-dierbare stofkes vast op de gevoelige plaat.  Blijkbaar heb ik veel blauw, groen en rood.

En de foto hieronder lijkt een allegaartje, maar ook daar zit een systeem in. Stapel 1 zijn bloemen allerhande. Stapel 2 is allemaal Ikea. En stapel 3 is de overschot die nergens bij paste.
De effen katoentjes heb ik er vantussen gelaten. En ik bespaar u de stapel fleece, de stapel nickyvelours en de stapel tafelzeil. Die laatste 2 zitten in dozen want pasten niet in de kast. Godzijdank heb ik een tricot-fobie, want als ik die ooit overwin, heb ik eerst een nieuwe kast nodig.  Al heb ik die sowieso al nodig, want alles dat ook maar een klein beetje op vlieseline lijkt ligt hier in een hoekje van de kamer achter de kast op een hoopje. En ik moet ook eens orde scheppen in de chaos aan patronen die hier rondslingeren. 
Een systeem wil ik. Maar vandaag niet, vandaag is lente-opruim-kuis-dag.
Oh, en voor ik het vergeet. Aan mijn volgers, u maakt mij zeer blij. Serieus. Misschien dat ik binnenkort ook eens zo’n give away iets doen, als grote danku. Want dat hoort erbij in deze wereld. Maar daar moet eerst nog heel hard over nagedacht worden.

Test 1, 2, 3, test.

In blogland wordt er wat af-geprobeerd.  Eerst een proefmodel met een goedkoop stofke en dan pas het echte werk. Ik hou daar niet zo van, want ik heb er vooral het geduld niet voor. Het moet hier altijd van den eerste keer juist. Zo was het allereerste rokje dat ik ooit maakte (voor een zus) eentje uit Petit Pan stof. Zonder enige naaiervaring knipte ik in het geweldige Bulles Bleues. Niet perfect, maar mijn zusje was er blij mee, dat was het voornaamste.

Maar nu heb ik toch voor één keer die policy overboord gegooid. Ik kreeg de vraag of ik een paar t-shirtjes wilde appliceren met stof in de vorm van enkele dieren. Aangezien ik bang ben voor t-shirt-stof in combinatie met mijn naaimachine wilde ik dat toch eerst eens uittesten voor ik nieuwe shirtjes naar de verdoemenis zou helpen. Maar het ging wonderwel vlot. Het stofje dat ik gebruikte is een restje dat hier nog lag en komt van het stoffenspektakel. En de t-shirtjes zijn dus al ettelijke keren gedragen en gewassen, maar dat was de bedoeling.
Eerst een eenvoudig sjabloontje en gewoon vooraan op het shirtje. Om rondom te stikken koos ik niet voor zigzaggen, maar gewoon rechtdoor stikken en heel regelmatig terug wat achteruit-stikken zodat het een dik stiksel werd. Ik zag dat eens ergens en vond dat wel tof. En ondertussen heb ik ook teruggevonden waar dat ergens was. Het was op Stiel&Stijl bij Poem-bah.

Het tweede test-shirtje kreeg een extra moeilijkheidsgraad. Een iets ingewikkelder sjabloon en ik stikte het op de zijkant van het t-shirt. Kijkt u zelf.

De voorkant:

De achterkant:

Van opzij:

En van dichtbij:

Ik streek de applicaties eerst vast met behulp van vliesofix en ik heb tegen de achterkant verstevigende vlieseline gelegd, die ik dus mee vaststikte. De randjes heb ik er dan afgescheurd en er dan nog eens over gestreken. Maar nu las ik ook ergens iets over scheur-vlieseline. Iemand die daar iets van kent? Hebben ze dat bij Veritas?

Bron applicaties: klik

Adele.

Een heel schoon liedje! Kost slechts vijf minuten van uw tijd.  En ik garandeer u kippenvel en van die dingen.  Misschien een traantje als ge emotioneel ingesteld zijt of juist nen dag hebt waarop ge wat gevoeliger zijt.

Het is nogal een madam.  Ze is pas 21 en ze heeft al twee onwaarschijnlijke albums op hare naam staan. Respectievelijk “19” en “21” getiteld.  Het liedje dat ik hier wil delen, “Someone like you”, staat op dat tweede album.

Ik zet dat hier maar efkes neer omdat ik met vanalles bezig ben, maar er is niks af en toonbaar.  Er is onder andere een buttercup bag onderweg (patroon vergroot tot 125% en mét rits), een rokje en nog vanalles.
En ik zet dat hier ook neer omdat ik mij geen wereld zonder muziek zou kunnen voorstellen. Echt niet. En omdat ik altijd goesting heb, om wat ik mooi vind te delen met anderen (al zijn die daar niet altijd van gediend, wat ik dan zo onbegrijpelijk vind omdat het altijd wonderschoon is, wat ik wil delen).  Hopelijk bent u het vandaag met mij eens, het zou mij deugd doen.

Happy Animals maal twee.

Strakke deadlines zijn story of my life. Dat krijg ik er echt niet meer uitgestampt. Ik denk dat ik er toch op één of andere manier gelukkig van word, anders zou ik het niet blijven doen. Het is ook vreselijk plezant eigenlijk, eerst keihard stressen en denken dat het nooit ofte nimmer op tijd klaar zal geraken en het dan toch nét halen.  Bij deze rugzakjes was ‘t weer van dat.  Ze moesten vorige week al af zijn, maar om redenen die totaal niet interessant zijn, werd er een weekje geschoven.  Ik kon er niet eerder aan beginnen omdat ik maar niet kon beslissen wat ik wilde maken.  Er ligt hier ook nog een patroon voor een fleece-jasje dat uitgetest moet worden, patroon al overgetekend en al, maar uiteindelijk was er alleen nog maar tijd voor iets dat ik al eerder deed en waar niet al teveel over nagedacht moest worden.
Al dacht ik uiteindelijk toch nog hard na.  Over wel of geen voorzakje en of ik dan een rits zou gebruiken of voor de variatie eens velcro.  Uiteindelijk besloot ik het zonder voorzakje te doen, omdat de stof al druk genoeg is.  En eenvoud siert enzo.
Ze zijn qua formaat iets kleiner dan de handleiding voorschrijft, omdat ik dan net 2 rugzakjes uit de breedte van de stof kon halen. 
De keuze voor dit prachtige Kokka-stofje kwam er omdat de kindjes in kwestie elk hun Eigen Dier hebben en die staan er allebei op.
Het rode rugzakje is voor L. Zijn dier is de giraf.

En het blauwe rugzakje is voor T. Zijn dier is de olifant.

Nu maar hopen dat ze het mooi vinden. Toch altijd spannend met van die zelfgemaakte toestanden.  Want die kunt ge moeilijk terugbrengen naar de winkel.

De winter mag nog even duren.

Iedereen snakt naar lente en zomer, maar wat mij betreft mag de winter nog wat langer duren, want eindelijk ben ik voorzien.  Of heb ik mezelf voorzien, in feite.
Eind februari bestelde ik 3 meter en 10 dagen later werd ze geleverd.  Nu schiet er na de Snuggler en mijn dekentje nog een half metertje van over.  Daar durf ik waarschijnlijk niet meer in knippen, mezelf kennende.
Het werd uiteindelijk een drie-dagen-project.  Op dag 1 werd de paspel gestikt, wel 6 meter, astemblief!  Daar blijft nu een kleine meter van over.  Dag 2 stikte ik de paspel polkadot-gewijs (grote danku!) tegen het katoentje en vandaag was dag 3.
Dat begon hiermee:
Als mensen mijn appartementje voor het eerst bezoeken, wat ik altijd als “klein” bestempel, is het eerste wat ze uitroepen altijd: “wat een grote keuken heb je!”  En och, misschien is dat ook wel zo, het komt alleszins van pas voor grote lappen stof en ik heb er ook al menigeen patroon overgenomen.  Ik heb de speldjes 20 keer terug losgemaakt om alle plooitjes eruit te krijgen en uiteindelijk is het niet perfect, maar daar gaan we niet moeilijk over doen.  Imperfectie heeft ook zo zijn charmes.
Ik weet eigenlijk niet of ik het gedaan heb, zoals het hoort, ik heb maar een beetje mijn plan getrokken met de mijzelf-aangeleerde-ervaring die ik heb en de tips die ik op het www vond. Het ging iets minder vlot dan ik verwacht had, vooral omdat ik het keergat mee dichtgestikt had. Hoe vaak ik dat al voorgehad heb, dat is om door de grond te zakken.  Ik heb daaruit geleerd hoor, ik duid mijn keergaten nu altijd goed aan, maar dan nog.  Ik heb dus 20 cm moeten lostornen en ben bijgevolg zo ongeveer evenveel minuten langer bezig geweest.  Als dat niet gebeurd was, was mijne laatste foto van dit postje vele schoner geweest.
Zoals u ziet, ben ik deze keer voor zwarte fleece gegaan.  Van de witte had ik maar 110×120 cm over en voor mijzelf was dat te klein.  Bovendien kan ik dat beter voor baby-projectjes gebruiken bedacht ik, want zo’n puur boeleke in witte fleece, zeg nu zelf, dat is toch meer dan de schattigheid zelve.  Ik heb wel lang getwijfeld, of dat zwart niet te donker zou zijn en al, maar uiteindelijk vind ik het wel ok, zo met de oranje paspel die fel afsteekt. En bovendien is het katoentje zelf vrij licht, dus dat compenseert.  Het zou wel tof zijn, als u die mening deelt, en anders is het ook zo.
Wat foto’s van enkele details, zoals daar zijn: een hoekje.
Opgevouwen, een hele stapel!
Paspel van dichtbij…

Zo proper, dat dat is!

En netjes over de rand van de zetel.  Het begon buiten net te donker te worden toen ik deze foto wilde nemen, dus hij is een beetje mislukt, maar ik heb het geduld niet om tot morgen te wachten.  ‘t Wordt dan naar ‘t schijnt wel mooier weer dan vandaag, dus misschien laat ik me morgen toch verleiden om ne schonere foto te nemen.
Voilà.  Bij deze ook nog een dikke merci aan allen die me inspireerden op verschillende weblogs.  We kunnen ondertussen al een clubke beginnen, met onze dekentjes, peis ik.
En nu ga ik stofzuigen.  Hoognodig.

Hocus Pocus Pats.

Ik wou dat ik een boeleke was!
Want dan kon ik hierin:
Eigenlijk was ik van plan om vandaag een dekentje te maken voor mezelf met dit geweldige stofje.  Om die reden heb ik me deze morgen bezig gehouden met het zelf maken van 5 meter geel-oranje paspelband.  En toen opeens dacht ik aan een pasgeboren baby’tje dat iets als dit wel kan gebruiken.  Het patroon is van Lotta Jansdotter, uit het boek “Simple sewing for babies”.  Vorig jaar aangeschaft omdat ik persé het patroon van het mutsje uit dat boek wilde hebben.  Maar deze Snuggler is ook ongelooflijk schattig.  En helemaal niet zo moeilijk, want ik ben er maar een uur of twee à drie aan bezig geweest, patroon overtekenen en stof knippen inclusief.  Voor herhaling vatbaar, geloof ik.  En dan gaat het vast twee keer zo snel.
De voering is harige fleece.  Dezer dagen zeer populair in blogland.
Maar genoeg gezever, ik ga gewoon de foto’s laten spreken.  Daarbij moet u gebruik maken van al het inlevingsvermogen dat u bezit.  Want ik ben noch in bezit van een baby, noch van een pop of knuffel van dergelijk formaat.  Beeld het u gewoon in.  Zo’n schattig, piepklein boeleke in dit lekker warm knuffeldekentje.
%d bloggers like this: