iPod Nano.

Een klein tasje/zakje, met leuke vrolijke kleurtjes, voor een iPod Nano. Dat was de opdracht, verder mocht ik er mijn zin mee doen. Heel hard nadenken en twee testversies (of eigenlijk 3, want ik maakte er eerst nog eentje uit papier) verder, is er de definitieve versie.

Hard nadenken was nodig, want ik wilde een hoesje maken dat er omheen kon blijven tijdens het lopen. De iPod nano (6de generatie) heeft zo’n klip-dingetje zodat je het op je kleren kan klemmen en dat moest ook nog mogelijk zijn. Ik surfte gans het internet af, op zoek naar inspiratie maar vond die nergens. Ik moest dus zelf iets uitvinden.

Op de eerste foto ziet ge de binnenkant van het hoesje. Er zit in het midden een gleuf waar dat klip-dingetje (heeft dat een naam?) doorheen geschoven kan worden.  Op de tweede foto kunt ge zien hoe het er langs achter/buiten uitziet. Ik sloeg er een drukknoop in en klaar was kees.

Ge kunt hem vastklemmen op uw kleren. Kijk maar:
Over het stofke moest ik minder hard nadenken. Leuke vrolijke kleurtjes, dat schreeuwde gewoon om de streepjes van Michael Miller.
Ik maakte er nog een opbergzakje bij, waar ook de oortjes mee inkunnen. Zo kan hij in zijn geheel, met oortjes en al, opgeborgen worden.
Dat is bevredigend zeg, zo zelf iets uitvinden. Misschien moet ik er een patent op nemen. Straks loopt de hele wereld met zo’n zakske rond.

Zsazsa-cirkelrok #1.

Lang op mijn verlanglijstje al: een cirkelrok à la Zsazsa. Maar bij gebrek aan eigen dochters verstreek de tijd, zonder dat er hier zoiets geproduceerd werd.

Tot het buurmeisje 4 werd, er hier meters en meters American Jane in de bus viel (de schoonsten dag van mijn leven) en ik 1 en 1 optelde. Woensdag was het bijna klaar, alleen de zoom nog. De madam van Hexagoon deed het vandaag: het perfecte biaislintje toveren uit één van de miljoenen kastjes die het winkeltje rijk is. Wist ge dat ge meer dan 2 meter nodig hebt voor zo’n piepklein-ogend-rokske? Daar komt precies geen eind aan als ge aan het stikken zijt. Maar het eindresultaat, man, dat is het allemaal waard. Ik heb alvast #1 in de titel gezet, want dat het niet het laatste cirkelrokske was dat ik maakte is me al lang duidelijk.

Ik gebruikte ook voor het eerst knoopsgatenelastiek. Wel niet zoals het hoort, maar het marcheert en dat is het belangrijkste.

De overhandiging vond 5 minuten geleden plaats. Ik citeer: “het is echt super-super-mooooi!” Maak eens een kind blij hè, dat is equivalent aan minstens 10 goede daden vind ik. Vooral dit kind.
Ik mocht wat fotootjes nemen, maar vergat te vragen en zet haar dus maar niet herkenbaar op internet. Gelukkig haalde ze al meteen zo’n gekke toeren uit dat ik foto’s genoeg heb, waar ze onherkenbaar op is. Het rokje is goedgekeurd, ge kunt er bij wijze van spreken in turnen.
Ze vroeg of ik niet bij hen bleef wonen.
En ik kreeg dit prachtig kunstwerk:

Later gaat dat veel geld waard zijn. Let op mijn woorden.

Give Away: de uitslag

50 reacties op de give away! Daar ben ik ongelooflijk blij mee. Ik deed vandaag de niet-luie versie, want dat leek me nog het spannendst.  Ik schreef alle namen op…
…ik knipte en knipte en knipte, gooide alle briefjes in een doosje….

…deed dat doosje dicht, schudde en trok er dan 1 naam uit met mijn ogen dicht…

Proficiat, Elinemien! Als je me je adres mailt (zie rechts), dan stuur ik het zo snel mogelijk op!
En voor de verliezers, niet getreurd, want plezant dat ik dit vond. Ik zie geen enkele reden om lang te wachten met de volgende :-).

Omkeerbare sjakos #2

Daar bij de sToffen Madammen gingen we de Reversible Bag van Very Purple Person maken. Juist ja, diegene die ik een week of twee geleden al maakte. Maar omdat ge als vrouw toch nooit genoeg sjakossen kunt hebben, deed ik mee dolenthousiast en ging ik met een voorgeknipte buitenkant en twee stofjes waaruit ik niet kon kiezen voor de binnenkant richting de Curve. Mijn collega’s-madammen hadden maar een fractie van een seconde nodig om de juiste voering te kiezen en zo geschiedde: het tafelkleed dat ik bij de delhaize kocht voor een euro of 8 (stuk stof van 2m40) zou deels de helft van een sjakos gaan vertegenwoordigen. Ik tekende, babbelde, knipte, babbelde, streek, babbelde, naaide wat, babbelde, vergat mijn labeltje, babbelde, vergat de kleine knipjes in de bochten, babbelde en zo vlogen er 3 uur om. En mijn sjakos was niet klaar. Sterker nog, ik peis dat ik wat teveel gebabbeld heb, want behalve dat, pastten de handvaten niet tegoei aan mekaar en dat irriteerde me gigantisch. Ik smeet het hier drie dagen aan de kant en gisteravond nam ik het vol goede moed terug vast.

Maar, maar, maar. Ik ging dat nooit tegoei krijgen, en bij mij moet alles tegoei zijn, anders doe ik er toch niks mee, mezelf kennende. Dat zou zonde zijn van het prachtige stofke dat ik voor de buitenkant gebruikte.

Dus mijn grote kleine vriend, het tornmesje en ikzelf verenigden ons gisteravond en terwijl Veerle Baetens als Hannah Maes haar best deed om slechterikken te pakken, dissecteerde ik de bijna-klaar-sjakos tot enkele lappen stof. Moe zijn en naaien gaat niet samen, dus vanmorgen ging ik verder vol goeie moed. De voering, daar kon ik niks meer mee aanvangen, dus ik knipte ze een tweede keer uit het ex-tafelkleed en haalde het perfectionisme uit mijn tenen om er deze keer wel iets tegoei mee te doen.

En dan snel naar buiten voor de fotoshoot, want over een kwartier moet ik gaan werken.

Ik stike er een lintje tussen en naaide er snel een knoop aan, want dat miste ik toch wel bij het vorig exemplaar.

Wazige foto, sorry, ge zult het ermee moeten doen.
Ben toch blij dat ze af is. Het is het weer voor zo’n zomerse sjakos!
Met grote dank aan Herlinde voor het Perfecte Garen :-)!

Beestenboel.

Een tijdje geleden testte ik het eens uit. Hoe dat zat met appliceren met stof. Het was plezant en het resultaat was nog plezanter. Dus nu deed ik het voor echt. Met nieuwe t-shirtjes die ik naar de verdoemenis zou kunnen helpen enzo.

Stress! Want het was ook nog eens een hele zoektocht geweest naar witte t-shirtjes van goede kwaliteit in de juiste maat.
JBC trouwens, dan hoeft u de vraag niet te stellen. Veule beter dan die van de Hema.

De zoektocht naar de juiste stofjes en de aard van de applicatie was zo mogelijk nog moeilijker. De stofjes moesten passen bij bepaalde broeken en de applicaties moesten beesten worden. Maar voor dat laatste was er keuze te over dus vriendin L. en ik hebben daar onze kop over gebroken dat het gene naam heeft.

En nu is alles klaar!
Omdat twee van de drie kinders in kwestie wel eens durven kwijlen probeerde ik de zeverlap uit van de Gentse Stoffige Juffertjes. Tof patroon en duidelijk uitgelegd!

Foto’s, zegt ge? Awel, ziet eens hier (als ge erop klikt worden ze groter)

De draak. Daar komen nog van die bewegende plak-oogskes op. Dat groene stofke is weer American Jane ja.

De rups. Idem wat oogskes betreft. Dit stofje is van Michael Miller en kocht ik bij haar op een homesale bij een sToffen Madam zondag.

En de schildpad. De oranje streepjes komen “gewoon” van bij Pauli.

En de zeverlappen van wat dichterbij.

Die drukknopen waren trouwens nog een belevenis op zich, want om ze door katoen + handdoekstof te slaan was minder evident dan op het eerste zicht leek. Ik denk dat ik er eerst 4 kapot geslagen heb, voor het eindelijk lukte. En dat om half negen ‘s morgens. ‘t Is te hopen dat de buurvrouw niet van plan was uit te slapen, want ik heb daar niet zo’n speciale tang voor, ik doe dat met nen hamer.

Ps. Vergeet de Give Away niet!

Give Away en het verhaal dat eraan vooraf ging.

Gisteravond ging ik nog snel even een ritstasje in elkaar flansen. Om samen met de pennenzak weg te geven, want alleen de pennenzak is ook maar zielig.

Ziet u de fout in de eerste zin?

Snel.
Snel, dan marcheert er niks zoals het zou moeten marcheren. Dat werd dus een flop eerste klas. Behalve dat ik niet klaar was, voor de zon onderging, liep ook alles mis, wat er mis kon lopen. Allemaal dingen die ik nog kon rechtzetten (labeltje vergeten, rits vergeten open te zetten op het juiste moment enz) maar de flapjes aan de rits waren gewoon een fiasco en nadat ik het ding al 3 keer binnenstebuiten en buitenstebinnen gedraaid had en het er nog niet uitzag, zoals ik het wilde, gaf ik het op en ging ik slapen. Mezelf troostend met de gedachte dat ik vandaag een hele voormiddag voor mezelf had.

Het bewijs van de Mislukking:

Vanmorgen pakte ik het anders aan. Ik zette een chill muziekske op (Elza D. hielp me daarbij), smeet de ramen open om de zonnestralen binnen te laten stromen, deed nog meer van pietje precies en ondanks dat  mijn tornmesje af en toe ter hand genomen moest worden, kwam het deze keer helemaal goed.

Ik weet, de meeste mensen doen zo van weggeven als ze 50 volgers hebben. Ofzo. Of op z’n minst bij een rond getal. Ik trek mij daar niks van aan, ik heb er 41 vandaag en dat is ook een schoon getal.

Dus. Te geef:

Het pennenzakske van de handleiding die ik u hieronder meegaf (19,5 x 6 cm). En het ritstasje dat vanmorgen zijn tweede leven kreeg (12 x 10 cm). Ze zijn allebei gevoerd met het stofje dat als achtergrond dient.

Alle stofjes zijn van American Jane en verschrikkelijk mooi vind ik zelf. Het is dus met een beetje hartzeer dat ik het weggeef. Dat ge dat weet en er goed voor zult zorgen als ge ze wint.
Laat hieronder een reactie achter, als ge mee wilt doen. Het is dus niet van te kiezen, het is gewoon alles of niks. Moest ge in the mood zijn voor een goede daad vandaag, dan is er geen schonere dan volger worden en/of een linkje plaatsen op uw eigenste blog of flickr of weetikveel.
Paasmaandag om 20:00u schrijf ik alle namen op briefkes en trek ik 1 winnaar. Oftewel doe ik het gewoon met random.org. Het zal van mijn gevoel voor luiheid afhangen die dag.

Poepsimpele Pennenzak: handleiding.

Jules Le Chat vroeg in een reactie enkele dagen geleden met welke tutorial ik mijn pennenzakje gemaakt had. Wel, zonder. En het is ook heel eenvoudig, poepsimpel dus. Dus daarom, hieronder voor u geëxpliceerd, de Poepsimpele Pennenzak. (Och, wat houd ik van alliteraties!)

Wat ge nodig hebt:

 • Een rits van minimum 18 cm, langer is niet erg, ge kunt dat altijd bijknippen.
 • 2 stukken stof voor de buitenkant, liefst een iets stevigere stof maar dat is niet noodzakelijk: 8×22 cm.
 • 2 stukken stof voor de voering, liefst een licht katoentje: 8×22 cm.
 • 4 stukjes stof voor de flapjes aan de rits, ik gebruikte hiervoor hetzelfde katoen als voor de voering: 4×6 cm.
 • 2 stukken vlieseline H250, zeker als je stofje voor de buitenkant niet zo stevig is: 6,5×21 cm.

Ik gebruik dat graag vlieseline, ook bij stevige stoffen. In het begin denkt ge misschien “oei, het was niet nodig geweest”, maar na verloop van tijd wordt dat wat soepeler en zijt ge blij dat ge het ertussen gestreken hebt.

Wat ge moet doen:
Strijk de vlieseline tegen uw stofkes voor de buitenkant. Aan de korte kanten hebt ge telkens nen halve cm overschot. Aan de lange kanten laat ge aan ene kant een cm marge en aan de andere kant logischerwijs een halve cm. Die cm is waar ge de rits gaat stikken.
Ik stik altijd met 1 cm naadwaarde en laat de vlieseline daar net overkomen, zodat ge die mee vaststikt. (Behalve aan de kant van de rits dus, anders wordt het daar te pofferig.)
Nu gaan we de rits prepareren. Her en der al uitgelegd op het internet, maar ik doe het nog eens speciaal voor u, zodat ge niet moet beginnen doorklikken.
Om straks minder te prutsen gaan we er eerst voor zorgen dat de 2 helften van de rits samenblijven als ge ze opendoet. Dat is wat prutsen en bijna door uw vingers stikken, maar ge gaat uzelf dankbaar zijn straks. Ge kunt dat ook met de hand doen, maar dat vind ik nog meer gepruts.

Het resultaat ziet er dan zo uit:

Niet op letten, ik had nog 2 verschillende kleuren garen op mijn naaimachine zitten.


Nu gaan we de flapjes stikken. Knip de rits net langs het stiksel van hierboven af en sandwich ze aan die kant tussen 2 flapjes, de goede kanten van de stof naar de rits toe.

Stik op 1 cm. Let op als ge bij het midden van de rits komt. Als ge niet voorzichtig zijt, kunt ge hier een naald (of twee) op breken. Ja, ik spreek uit ervaring.
Vouw de flapjes dan naar de goede kant en stik door op 2 mm van de rits.
Knip de rits nu bij. Het stuk tussen de 2 flapjes moet 16 cm zijn. Als ge nu dus meet vanaf het al gestikte flapje moet ge ze afknippen op 17 cm (immers, ge gaat sebiet uw flapjes aan de andere kant weer op 1 cm vaststikken). Herhaal dan de bovenstaande stappen om de 2 overige flapjes aan de rits te bevestigen. De rits is nu klaar en het resultaat zou er zo moeten uit zien:
Ge ziet, soms scheen de zon en soms niet terwijl ik de foto’s maakte.
Tijd om de buitenkant van de pennenzak en de voering aan de rits te stikken. Om ritsen te stikken ben ik nogal fan van Wonder Tape (te koop bij Veritas). Als ge dat een mm of twee van het midden van de rits plakt en vervolgens zo dicht mogelijk tegen de rits stikt, dan stikt ge niet door de wonder tape en hebt ge bijgevolg geen lijm aan uw naald hangen. (De reden waarom ik het niet gebruik om biais te stikken.)
Leg uw stof als volgt op elkaar:
 • onderaan de buitenkant van de pennenzak, goede kant naar boven
 • daarop de (gesloten) rits met de goede kant naar beneden en het handvatje aan de linkerkant
 • daarop de voering, goede kant naar beneden
Voor de buitenkant van de stof: let erop dat je de kant waar je de vlieseline 1 cm van de rand streek aan de kant van de rits hebt liggen.

Gebruik nu het ritsvoetje van uw naaimachine en stik zo dicht mogelijk tegen de rits. Ge stikt best met de buitenkant van de pennenzak bovenaan. Doe de rits een paar cm open, stik tot een tweetal cm hiervoor, hef het  ritsvoetje omhoog terwijl uw naald in de stof blijft zitten en pruts een beetje totdat de rits terug dicht is. Stik dan verder tot het einde van de rits.

Vouw de stof dan naar de andere kant zodat ze met de slechte kanten tegen elkaar liggen. Strijk.
Voor de tweede kant legt ge de stofkes als volgt op elkaar:
 • buitenkant, goede kant naar boven
 • de rits met de goede kant naar beneden. Het handvatje van de rits ligt nu aan de rechterkant, en de 2 buitenkanten liggen nu met de goede kanten tegen elkaar aan
 • de voering met de goede kant naar beneden, zo liggen ook de 2 stukken voering met de goede kanten tegen elkaar aan

Misschien klinkt dit allemaal wat ingewikkeld, hopelijk brengt de foto wat duidelijkheid:

Gesnopen?

Stik weer met uw ritsvoetje door vlak langs de rits en vouw deze 2de laag dan ook naar de goede kant. Nu moet ge iets hebben dat er uit ziet zoals op onderstaande foto. De flapjes zijn wat te lang, maar dat knippen we straks wel bij.

Stik nu 1 à 2 mm naast de rits door. Als uw voering en de buitenkant een contrasterende kleur hebben, kunt ge eventueel 2 kleuren garen gebruiken. Bij deze pennenzak was dat niet nodig.
Leg nu de buitenkanten met de goede kanten tegen elkaar en doe hetzelfde met de voering. Speld onderaan vast en en stik bij beiden de onderkant dicht. Opgelet: laat in de voering een keergat van ongeveer 4 cm.
Om uw voering schoon te doen passen, stik ik bij de voering op 1,1 of 1,2 cm. Anders hebt ge overschot in uwe pennenzak en dat oogt niet zo professioneel.
! Zorg er nu voor dat uw rits geopend is, anders gaat ge straks met een keerprobleem zitten.
Nu het moeilijkste, voor mij om uit te leggen toch.

Ge moet de naden die ge net gestikt hebt openstrijken en de buitenkant en de voering zo schikken dat ge de rits in het midden hebt met boven en onder de net vernoemde naden. Doe dit zo precies mogelijk, want hiervan is afhankelijk of ge ne rechte of ne scheve pennenzak als resultaat zult hebben. Kijk maar goed naar de foto’s want ik krijg het precies niet tegoei uitgelegd. Strijk nu heel goed, zodat het allemaal schoon op elkaar blijft liggen.
Als ge er een labeltje of iets anders wilt tussennaaien is het nu de moment. Leg het zoals op de derde foto hieronder tussen de goede kanten van de buitenkant van de pennenzak.

Bijna klaar! Speld alle lagen tegen mekaar en stik door op 1 cm. Knip nu de ritsflapjes bij en knip de hoekjes schuin af.
Keren door het keergat…

De hoekjes uitduwen met bijvoorbeeld een eetstokje.

Tadaa!

Nu alleen het keergat nog dichtnaaien met een onzichtbare naad.
En klaar is kees!
Suggesties of vragen zijn altijd welkom. Als er iets niet duidelijk is, wil ik altijd proberen het beter uit te leggen. Ik hoop dat op z’n minst 1 iemand er iets mee kan en dat ik dit niet voor niks gedaan heb :-).
Oh, en hou het hier in de gaten, want aangezien ik zelf al een pennenzakje heb, zou het wel eens kunnen dat ik deze binnenkort weggeef. En ‘t is een enorm praktisch ding, ge steekt dat zo in uw sjakos en ge hebt altijd een paar pennen bij en dat zonder dat den binnenkant van uw sjakos te vergelijken is met ne kleurboek van nen driejarige.
%d bloggers like this: