Poepsimpele Pennenzak: handleiding.

Jules Le Chat vroeg in een reactie enkele dagen geleden met welke tutorial ik mijn pennenzakje gemaakt had. Wel, zonder. En het is ook heel eenvoudig, poepsimpel dus. Dus daarom, hieronder voor u geëxpliceerd, de Poepsimpele Pennenzak. (Och, wat houd ik van alliteraties!)

Wat ge nodig hebt:

 • Een rits van minimum 18 cm, langer is niet erg, ge kunt dat altijd bijknippen.
 • 2 stukken stof voor de buitenkant, liefst een iets stevigere stof maar dat is niet noodzakelijk: 8×22 cm.
 • 2 stukken stof voor de voering, liefst een licht katoentje: 8×22 cm.
 • 4 stukjes stof voor de flapjes aan de rits, ik gebruikte hiervoor hetzelfde katoen als voor de voering: 4×6 cm.
 • 2 stukken vlieseline H250, zeker als je stofje voor de buitenkant niet zo stevig is: 6,5×21 cm.

Ik gebruik dat graag vlieseline, ook bij stevige stoffen. In het begin denkt ge misschien “oei, het was niet nodig geweest”, maar na verloop van tijd wordt dat wat soepeler en zijt ge blij dat ge het ertussen gestreken hebt.

Wat ge moet doen:
Strijk de vlieseline tegen uw stofkes voor de buitenkant. Aan de korte kanten hebt ge telkens nen halve cm overschot. Aan de lange kanten laat ge aan ene kant een cm marge en aan de andere kant logischerwijs een halve cm. Die cm is waar ge de rits gaat stikken.
Ik stik altijd met 1 cm naadwaarde en laat de vlieseline daar net overkomen, zodat ge die mee vaststikt. (Behalve aan de kant van de rits dus, anders wordt het daar te pofferig.)
Nu gaan we de rits prepareren. Her en der al uitgelegd op het internet, maar ik doe het nog eens speciaal voor u, zodat ge niet moet beginnen doorklikken.
Om straks minder te prutsen gaan we er eerst voor zorgen dat de 2 helften van de rits samenblijven als ge ze opendoet. Dat is wat prutsen en bijna door uw vingers stikken, maar ge gaat uzelf dankbaar zijn straks. Ge kunt dat ook met de hand doen, maar dat vind ik nog meer gepruts.

Het resultaat ziet er dan zo uit:

Niet op letten, ik had nog 2 verschillende kleuren garen op mijn naaimachine zitten.


Nu gaan we de flapjes stikken. Knip de rits net langs het stiksel van hierboven af en sandwich ze aan die kant tussen 2 flapjes, de goede kanten van de stof naar de rits toe.

Stik op 1 cm. Let op als ge bij het midden van de rits komt. Als ge niet voorzichtig zijt, kunt ge hier een naald (of twee) op breken. Ja, ik spreek uit ervaring.
Vouw de flapjes dan naar de goede kant en stik door op 2 mm van de rits.
Knip de rits nu bij. Het stuk tussen de 2 flapjes moet 16 cm zijn. Als ge nu dus meet vanaf het al gestikte flapje moet ge ze afknippen op 17 cm (immers, ge gaat sebiet uw flapjes aan de andere kant weer op 1 cm vaststikken). Herhaal dan de bovenstaande stappen om de 2 overige flapjes aan de rits te bevestigen. De rits is nu klaar en het resultaat zou er zo moeten uit zien:
Ge ziet, soms scheen de zon en soms niet terwijl ik de foto’s maakte.
Tijd om de buitenkant van de pennenzak en de voering aan de rits te stikken. Om ritsen te stikken ben ik nogal fan van Wonder Tape (te koop bij Veritas). Als ge dat een mm of twee van het midden van de rits plakt en vervolgens zo dicht mogelijk tegen de rits stikt, dan stikt ge niet door de wonder tape en hebt ge bijgevolg geen lijm aan uw naald hangen. (De reden waarom ik het niet gebruik om biais te stikken.)
Leg uw stof als volgt op elkaar:
 • onderaan de buitenkant van de pennenzak, goede kant naar boven
 • daarop de (gesloten) rits met de goede kant naar beneden en het handvatje aan de linkerkant
 • daarop de voering, goede kant naar beneden
Voor de buitenkant van de stof: let erop dat je de kant waar je de vlieseline 1 cm van de rand streek aan de kant van de rits hebt liggen.

Gebruik nu het ritsvoetje van uw naaimachine en stik zo dicht mogelijk tegen de rits. Ge stikt best met de buitenkant van de pennenzak bovenaan. Doe de rits een paar cm open, stik tot een tweetal cm hiervoor, hef het  ritsvoetje omhoog terwijl uw naald in de stof blijft zitten en pruts een beetje totdat de rits terug dicht is. Stik dan verder tot het einde van de rits.

Vouw de stof dan naar de andere kant zodat ze met de slechte kanten tegen elkaar liggen. Strijk.
Voor de tweede kant legt ge de stofkes als volgt op elkaar:
 • buitenkant, goede kant naar boven
 • de rits met de goede kant naar beneden. Het handvatje van de rits ligt nu aan de rechterkant, en de 2 buitenkanten liggen nu met de goede kanten tegen elkaar aan
 • de voering met de goede kant naar beneden, zo liggen ook de 2 stukken voering met de goede kanten tegen elkaar aan

Misschien klinkt dit allemaal wat ingewikkeld, hopelijk brengt de foto wat duidelijkheid:

Gesnopen?

Stik weer met uw ritsvoetje door vlak langs de rits en vouw deze 2de laag dan ook naar de goede kant. Nu moet ge iets hebben dat er uit ziet zoals op onderstaande foto. De flapjes zijn wat te lang, maar dat knippen we straks wel bij.

Stik nu 1 à 2 mm naast de rits door. Als uw voering en de buitenkant een contrasterende kleur hebben, kunt ge eventueel 2 kleuren garen gebruiken. Bij deze pennenzak was dat niet nodig.
Leg nu de buitenkanten met de goede kanten tegen elkaar en doe hetzelfde met de voering. Speld onderaan vast en en stik bij beiden de onderkant dicht. Opgelet: laat in de voering een keergat van ongeveer 4 cm.
Om uw voering schoon te doen passen, stik ik bij de voering op 1,1 of 1,2 cm. Anders hebt ge overschot in uwe pennenzak en dat oogt niet zo professioneel.
! Zorg er nu voor dat uw rits geopend is, anders gaat ge straks met een keerprobleem zitten.
Nu het moeilijkste, voor mij om uit te leggen toch.

Ge moet de naden die ge net gestikt hebt openstrijken en de buitenkant en de voering zo schikken dat ge de rits in het midden hebt met boven en onder de net vernoemde naden. Doe dit zo precies mogelijk, want hiervan is afhankelijk of ge ne rechte of ne scheve pennenzak als resultaat zult hebben. Kijk maar goed naar de foto’s want ik krijg het precies niet tegoei uitgelegd. Strijk nu heel goed, zodat het allemaal schoon op elkaar blijft liggen.
Als ge er een labeltje of iets anders wilt tussennaaien is het nu de moment. Leg het zoals op de derde foto hieronder tussen de goede kanten van de buitenkant van de pennenzak.

Bijna klaar! Speld alle lagen tegen mekaar en stik door op 1 cm. Knip nu de ritsflapjes bij en knip de hoekjes schuin af.
Keren door het keergat…

De hoekjes uitduwen met bijvoorbeeld een eetstokje.

Tadaa!

Nu alleen het keergat nog dichtnaaien met een onzichtbare naad.
En klaar is kees!
Suggesties of vragen zijn altijd welkom. Als er iets niet duidelijk is, wil ik altijd proberen het beter uit te leggen. Ik hoop dat op z’n minst 1 iemand er iets mee kan en dat ik dit niet voor niks gedaan heb :-).
Oh, en hou het hier in de gaten, want aangezien ik zelf al een pennenzakje heb, zou het wel eens kunnen dat ik deze binnenkort weggeef. En ‘t is een enorm praktisch ding, ge steekt dat zo in uw sjakos en ge hebt altijd een paar pennen bij en dat zonder dat den binnenkant van uw sjakos te vergelijken is met ne kleurboek van nen driejarige.