DE rok #1.

Eindelijk maakte ik hem. DE rok. Ik heb al ettelijke stofjes in mijn stoffenkast die smeken om #2, #3, #4 enzoverder te worden, maar ik kwam er maar niet aan toe om #1 te maken. Belachelijk eigenlijk, want moeilijk was het niet.  Hij was klaar op 1 avondje en vanaf den tweede keer gaan dingen altijd rapper omdat ge er dan minder over na moet denken.

Ik heb hem niet volgens de knipmode-werkbeschrijving in elkaar gestoken want dat leek me allemaal niet zo logisch. Blinde ritsen steek ik erin voor ik de naad dichtstik, want dat heb ik bij haar zo geleerd en dat marcheert. Never change a winning team en van dat gedoe.

Ik ging eerst naar het park, maar dat lukte niet zo goed, zoals u op de foto rechts kan zien. Dus uiteindelijk belandde ik hier achter het huis, de buurvrouw kwam toch even kijken wat ik aan het doen was (met het excuus dat ze iets in de vuilbak moest gooien, jaja!)
En als ik naar beneden kijk, zie ik dit:
Ik word er instant vrolijk van!
Tijd voor wat details, niet?
Ik twijfelde over een paspelke, want ge ziet dat den helft van den tijd niet, maar het werd uiteindelijk een ja, want het ziet er toch altijd zóveel leuker uit. En ook al ziet ge het niet, het idee dat het er wel is, does the job.
De blinde rits, ja, die is gelukkig vrij blind en het paspeltje komt perfect tegen elkaar, iets wat me nog nooit echt gelukt was. Het enige mankementje aan gans de rok is dat het rechterdeel van de pas aan de kant van de rits nét iets hoger uitkomt dan het linkerdeel. Maar ik heb geen goesting om daar vanalles terug los te prullen, dus dat blijft zo. Dat ziet toch geen mens, mijn kleren komen daarover. Patronen laten doorlopen is me trouwens ook nog een brug te ver, zoals ge kunt zien.
Vanbinnen is hij wel vrij goed afgewerkt, al zeg ik het zelf :-).

U had dat al door natuurlijk. DE rok, daarmee bedoel ik de Knipmode juni 2010-rok mee. Patroon kreeg ik in handen dankzij de mama van Emma en Mona, dat verdient een meer dan eervolle vermelding. De stof die ik gebruikte heet “Feeling Groovy” en is van Michael Miller, gekocht bij Bambiblauw. Het beleg is gemaakt met mijn geliefde American Jane streepjes, u bent dat stofje al beu gezien, is het niet?

En wat denkt u hiervan?

Allereerste naaisel.

Het was Elisanna die me deed terugdenken aan mijn allereerste naaisel. Zij blogde namelijk over het hare.

Het mijne, daar hoort het verhaal bij van dat het tweede kerstdag was in 2009 en dat ik de dag door moest brengen bij mijn ouders terwijl daar niks te beleven was. Alle zussen aan ‘t blokken geloof ik.
Enfin, ik haalde de mama haar naaimachine van onder het stof, liet me voordoen hoe ik daar een draad moest inrijgen en ik was een soortement van vertrokken. De hulplijn was die dag af en toe bij de hand, maar vanaf dan heb ik mijn plan getrokken met het internet als leermeester (of juffrouw).

Geïnspireerd door wat we al aan couveusekleertjes op het werk liggen hadden, werkte ik een ganse dag aan onderstaande. Een Ganse Dag ja, haha. Peis niet dat ik daar nu nog ne gansen dag over zou doen. Och, het was bezigheidstherapie en ik was er toen in den tijd wel trots op. Nu zie ik vooral de mankementen, maar het is toch wel schattig.

Om u een idee te geven, het kleedje is zo’n 22 cm hoog.
Het sluit bovenaan met drukknoopjes en opzij met lintjes. Kwestie van alle mogelijke kabeltjes de vrijheid te geven die ze nodig hebben. De lintjes hebben al geleden onder de wasmachines van het ziekenhuis. Ze kennen hun oorsprong ergens in de jaren tachtig toen mijn moeder suikerbonen-zakjes maakte. Het kraagje moest ik afwerken met biaislint, zo naar binnengeplooid. Daarna heb ik dat nooit meer gedaan en nu zou ik het met een beleg maken.
De binnenkant, dat is al bij al nog redelijk properkes afgewerkt. Alle naden gezigzagd en door het lintje vast te stikken had ik dat losflapperend stuk meteen mee (u snapt mij he).
Oh en plooikes he! Dat vond iedereen geweldig, want het ziet er dan meteen zo wauw uit, terwijl dat feitelijk niks voorstelt.

En soms, dan ligt daar echt een boeleke in te blinken. Dat is, ze moeten wel zo ergens onder de 1700 gram wegen, anders kunt ge hunne pamper zien en dat is niet bepaald sexy.
Deze wenst anoniem te blijven, maar om u een idee te geven.
Ik zorgde hier trouwens voor een meer zomers kleurtje. Bevalt dat zo’n beetje? De vorige vond ik opeens zo deprimerend. En vergeet u de give away niet?

Give Away #2: laptophoes.

Het is een vreemd gegeven in mij, maar ik word vaak blijer van geven dan van krijgen. Hoeft niet gezegd dat ik nu een zeer blij-ig gevoel heb. Na veel getwijfel, weet ik wat ik hier wil weggeven.

Een tijdje geleden kocht ik bij Bambiblauw de appeltjesstof van Michael Miller in 2 kleuren. Sinds toen had ik het idee in mijn hoofd dat ik een hoes voor mijn laptop wilde met één van die stofjes. Want een apple-computer in een apple-jasje, dat vond ik wel een leutig idee.

Het is snel klaar en omdat ik hier nog hopen vlieseline H640 liggen heb (ooit nieuwe gekocht terwijl ik feitelijk nog meer dan genoeg had) en een aantal stofkes waarvan ik zoveel meter heb, dat ik dat toch nooit opgebruikt krijg, geef ik een laptop-hoes weg.
Als ge ook over ne Mac beschikt en graag een appeltjeshoes hebt, dan doe ik dat met veel liefde (dit gezegd: als ge winnaar wordt van de give away hè). Maar in feite kunt ge kiezen uit onderstaande combinaties.
1. American Jane Bloemetjes gevoerd met American Jane streepjes.
2. Robert Kaufman Olifanten gevoerd met streepjes van bij Pauli.
3. Kokka Uiltjes gevoerd met ruitjes van ooit een stoffenspektakel.
Dus alles op een rij:
1. Deelnemen door hieronder te reageren en aan te geven in welk stofke ge een laptophoes zou willen.
2. Volger worden! (Makes me very happy.)
3. Een linkje op uw eigenste blog (of flickr) bezorgt u een extra kans, meld dat dan ook even.
4. Deelnemen kan tot 5 juni 8 uur ‘s avonds. Vanaf de 6de heb ik namelijk 10 dagen verlof, tijd zat om te naaien dus. De 5de ‘s avonds deel ik mee wie gewonnen heeft en dan kan ik met de winnaar afspreken hoe groot de hoes precies moet zijn, afhankelijk van zijn/haar laptop (of iPad, of watdanook dat in iets gelijk dit past).
Succes :-)! 

Vlaggetjes!

Voor ‘t eerst in gans mijn leven won ik een give away! Blij dat ik daarmee was, mijn geluk kon niet op. En nog beter, de vlaggetjes zaten gisteren al in de bus. Petit Karo speelde zelf voor postbode, want blijkbaar staan onze huisjes niet zo ver van elkaar.

Het was al donker toen ik ze gisteren in de brievenbus vond, dus wachtte ik tot vanmorgen om er foto’s van te maken.

Instant vrolijk werd ik van de verpakking!

Jeej! Ik denk nog na over een bestemming, maar ik heb al een idee.

Oh en ik had dus een plan. Ik doe geen give aways bij zoveel-honderd volgers, maar bij eerste keren. Er was al de eerste-tutorial-give-away en nu volgt de eerste-give-away-gewonnen-give-away. Wordt vervolgd! (Want aangezien ik de vlaggetjes sneller dan verwacht in de bus had, is het nog in de maak.)

Week-van-de-maand-zakske één punt nul.

Het speelde al lang door mijn hoofd, maar ik vond er nooit de tijd voor. Een zakske om te vermijden dat wanneer ge in de winkel uw portefeuille bovenhaalt, ge er in éne zwier een maandverband mee uithaalt, of misschien nog erger, een tampon.

Met het luierzakje van Mme Zsazsa als basismodel begon ik te rekenen en na te denken. Ik wilde er eentje maken in Coquelicot Vert van Petit Pan zoals dit luierzakje, maar tijdens het nadenken en rekenen werd me al duidelijk dat ik best eerst voor een testversie zou gaan. Het moest maar eens op niks trekken en dat ik dan gewoon van die fantastische stof moet wegsmijten seg.

Maar stel, stél, dat die testversie er eigenlijk feitelijk wel mee doorkan, dan moet het toch ook niet zijn dat het aartslelijk is. Dus smeet ik mijn lapjesdoos overhoop en vond ik opeens nog een stukje toile cirée van Fleurs des Iles, ook Petit Pan. Ideaal. Het zat op “nen ik en ne gij” in elkaar, maar daar moet bij gezegd dat luierzakjes mij totaal niet meer vreemd zijn.

Voilà, het week-van-de-maand-zakske. Misschien moet ik er nog een kortere naam voor bedenken. En ik ga het voor u uittesten, of het gemakkelijk is, en of ge er genoeg “gerief” in krijgt.

Ik weet nog niet zeker of ik wel tevreden ben over de “broebels” die het gevuld heeft, dus misschien komt er nog een 2.0 waarbij ik dat probleem heb opgelost.

Desgewenst geef ik u binnenkort de afmetingen en een korte werkwijze mee. Een uitgebreide tutorial lijkt me overbodig, want Madame heeft het allemaal al uitgelegd.
Ik hoor ergens in mijn achterhoofd ook iets over een Give Away. Ja, nummer 2, ik heb daar binnenkort een reden voor.

Bandwerk.

Bandwerk heeft zo zijn charmes. Ge moet het toegeven, gij die dat al eens gedaan hebt: het kan best saai zijn. Maar met de radio aan en uwe kop erbij (want anders gaat ge fouten maken, juist door de afgestomptheid (is dat een woord?) van het werk), kan het best meevallen. Het gaat vooruit gelijk niks en voldoening dat ge daar dan van hebt.

Ik maakte er 18 in 3 verschillende kleuren op 2,5 uur tijd (knippen en enkele korte pauzes inbegrepen).

Vaantjes. Ik had er van mijn leven nog niet van gehoord, maar de zus moest er hebben en zij gaat er dan iets opstrijken met transferpapier (als iemand tips heeft over wat ge daar zeker wel of zeker niet mee moet doen, wij zijn complete nitwits). Ben benieuwd. Het heeft met Harry Potter te maken en de drie tovenaarscholen. Aha. Wie weet komt er hier nog wel eens een beeldeke van het uiteindelijke resultaat. Voor nu dus toch wat (saaie) blogvulling.

En bij deze zijn gewoon al mijn bestellingen rond. Ik kan nu al mijn vrije tijd besteden aan iets voor mezelf naaien. Of het huishouden, och ja, dat moet ook nog gebeuren zo af en toe.

Schaamteloos kopiëren en van die toestanden.

Ik ben fan van deze madam. Geen klein beetje, dat mag u best weten. Ik heb haar blog al honderden keren uitgeplozen en toch kom ik steeds weer nieuwe dingen tegen. Een tijdje geleden was daar een tas zonder naam en iets minder een tijdje geleden kreeg het ding er één. Het werd de Boleo. Schoon dat dat ding is en er werd een handleiding beloofd en al.
Tegen de zomervakantie. Dat dan weer wel.

Ik vertelde het al, daar bij de sToffen Madammen had ik tijd teveel en het was nog niet zover of ik was al aan het zagen dat ik een uur of 2 (wat er dus 4 werden) niks te doen zou hebben. Gelukkig was er een reddende engel aanwezig, die me meenam naar haar stoffenvoorraad waar ik zomaar iets uit mocht kiezen en voor mijn neus passeerde sjakos na sjakos. Normaal gezien ben ik geen snelle beslisser, maar nu ging het vrij vlot. Ze kwam opeens af met dé ikea-dekbedovertrek (de groene) en een soortement kopie van de boleo van Eloleo (in het blauw). Een soortement kopie omdat het patroon van Very Purple Person dienst deed als basismodel. Ze ging me er wel doorheen gidsen en ik zag het helemaal zitten. Na twee versies van de reversible bag heb ik dat patroon wel door en als ik dus tegoei door zou hebben hoe dat met die cirkels zat, zou het helemaal in de sjakos (…) komen.

Ik maakte ze gisteren af en moest vandaag de “topstitching” nog doen. Met de zonsondergang als deadline, zodat ik het u vandaag nog kan laten zien.
Die van Eloleo is natuurlijk vele schoner, maar hey, als ik tot aan haar enkels kom, dan zal het al wel goed zijn zeker :-)!

De kleuren op de foto’s zijn niet wat ze moeten zijn, maar u heeft dat stofke ondertussen al vaak zien passeren in blogland, dus u mag beroep doen op uw verbeelding.
Met dank.
%d bloggers like this: