By Graziela: babylakentjes.

Eens wat anders dan rokjes. Hupla.

Daar op mijn werk staan heel veel babybedjes. Ahja. En al een tijdje waren onze vrolijke lakentjes enorm versleten en afgewassen. Witte lakentjes met hopen, maar vrolijk wordt ge daar niet echt van. En alles wat een beetje vrolijkheid en schattigheid brengt op een afdeling neonatologie is welgekomen. We gebruiken nu vaak gekleurde tetradoeken van de Hema als lakentjes en in de couveuses werkt dit heel goed, maar voor de bedjes zijn ze eigenlijk net te klein.
Grijze (of in feite de meer creatieve) hersencellen werden aangesproken en het nadenkproces schoot in gang. We wilden er nieuwe, maar de stofkeuze was niet makkelijk.

Voorwaarden genoeg:
1. vrolijk,
2. geen te fletse kleuren,
3. niet te uitgesproken jongens- en meisjesachtig (want dan hebt ge voor dat alle jongenslakens in de was liggen, net als er alleen maar ventekes op de afdeling liggen of omgekeerd natuurlijk),
4. goede kwaliteit zodat de lakentjes op 60° gewassen kunnen worden en
5. aan het budget moesten we toch ook een beetje denken.

Ikea werd vaak geopperd, maar veel keuze is daar niet en voorwaarde 3, daar kon eigenlijk niet fatsoenlijk aan voldaan worden, want het waren autootjes of hartjes.

Tot we op een schone dag, zijnde de laatste dag voor mijn verlof een week of 3 geleden, voor de twintigste keer alle stofjes van Vermiljoen nog eens tegoei bekeken, ook al dachten we dat dat niet echt een optie zou zijn wegens vrij duur maar ineens werd het wat lichter en zagen we met een collega of drie de stofjes van By Graziela volledig zitten. Heel voorzichtig werd er eens gepolst bij hogerhand en… we kregen groen licht! We plaatsten een gigabestelling en enkele dagen later werd het pakje persoonlijk door de postbode geleverd bij mij thuis (wegens, paste niet in de brievenbus). Evengoed kregen we toestemming om deel te nemen aan de wedstrijd van Vermiljoen, wat meteen 1 juli als deadline markeerde voor een flink aantal lakentjes, dus samen met een collega schoot ik in gang.

Wij houden van een strakke timing, en vandaag was de laatste dag vóór 1 juli dat mijn collega, die mee genaaid heeft, nog moest werken. Het is vrij druk op onze afdeling en veel van onze bedjes zijn in gebruik, dus gingen we wat bedjes bedelen op de verloskamer en materniteit. Tussen de soep en de patatten (tussen de melk en de melk) maakten we rap wat bedjes op en zetten ze voor u op de foto.

Twee knappe ventjes kregen toestemming van hun mama en papa om model te spelen voor ons en deden dat me veel verve.

De prachtige muurschildering die als achtergrond fungeert is door een ex-collega geschilderd. Er zijn er onder u die die misschien wel herkennen.
En mijne kodak heeft een folieke dat mij vaak heel blij maakt omdat het effect zo leuk is. Ik wil het u niet onthouden.
Zo, behalve dat we verderdoen om de tweede helft van de lakentjes te fabriceren gaan we nu duimen dat we bij de laatste 5 eindigen en dat u de kans krijgt om te stemmen voor onze liefige lakentjes.
Trouwens, snapt ge dat ik mij te pletter amuseer, daar op mijn werk?
(U kan alle foto’s in detail bekijken als u erop klikt.)

Knipmode-rok #5.

Het wordt hier wat saai, nee? Ik beloof u binnenkort ander gerief te laten zien. Voor nu zat ik met een deadline, dus het moest hier wat vooruit gaan. Voor dezelfde collega, met dus dezelfde aanpassingen aan Het Patroon.

Toeval wil, dat ik vanmorgen hier hetzelfde stofje zag opduiken. En dus door mijzelve in een rokske gegoten, ziet dat er ook wel tof uit vind ik. Het stofje is uit dezelfde collectie als het vorige en net zo licht dus ideaal voor weer als dat van gisteren en vandaag. De deadline is één van de komende dagen het vertrek naar ergens in het Zuiden waar het altijd dit soort weer is.

Het moest vooruit gaan met de foto’s, want mijn dagen hangen een beetje aaneen van afspraak naar afspraak, dus ik had niet uitgebreid de tijd om te kijken waar de zon stond en hoe ik dan best foto’s kon nemen. De lichtinval laat dus af en toe te wensen over. Maar kijkt u vooral naar het rokske, want er scheelt nog wel wat meer aan de foto’s.

Zoals daar zijn: ik, die terwijl de zelfontspanner zijn werk deed, dacht: “ja lap, ge ziet de paspel niet met dit bloeske”, dus ik propte het bloeske rap vanachter in de rok en het was in feite nog de duidelijkste foto van den hoop.

Met al de rest was er wel iets. Met het scherpstellen, met de lichtinval, met de niet-matchende schoenen. Och ja, en ook nog een zijaanzicht.

En een iets donkerdere paspel had het geheel misschien net ietsiepietsie more perfect gemaakt.

 De volgende keer ga ik dat toch eens proberen: de tekening expres laten doorlopen. Kwestie van de lat niet te laag te laten liggen en geen uitdaging uit de weg te gaan. En ik wil maar zeggen: hoe gelukkig zult ge hier wel niet van worden zeg.

Knipmode-rok #4.

Of ik het zag zitten om een (of twee) rokjes op bestelling te maken?
Of ze het mijne eens mocht passen?
Of ik er precies zo eentje wilde maken, maar dan iets rechter naar beneden toe?
De stofjes werden besteld via Etsy in deze shop. Het moet gezegd dat ik zelf niet direct heel wild was van onderstaand stofje, maar hoe meer het ding op een rokske begon te lijken, hoe meer ik zag dat het helemaal goed ging komen. Het is een heel soepel en licht stofje, ideaal voor de zomer. En ge ziet er niet door, voila.
Dat zwart tshirtje past er niet bij, maar degene voor wie dit rokje is, heeft een tshirt in het blauw van de paspel, dat perfect matcht.
Ik doe niet aan patroon-door-laten-lopen, maar nu is het hier toevallig bijna gelukt. Bijna en dat irriteert me wel een beetje, want ik vind: oftewel helemaal niet, oftewel perfect hé. Maar kom, het moet er maar mee door. Ik presenteer het eventjes voor u, want dat zegt toch altijd meer dan gewoon aan de kapstok. Voor mezelf vind ik het eigenlijk iets te recht, maar de bestemmeling zit het als gegoten.

Het is niet overal tegoei gestreken, as you can see.
Het is allemaal vrij goed gelukt. Binnenin is het deze keer mooier afgewerkt dan alle vorige exemplaren, dankzij mijn lieve overlock. Zo’n plezier.

Het rokje is voor mijn collega (of misschien moet ik zeggen: mijne chef :-). 

Ik heb het onderaan overal 2 centimeter ingenomen aan de zijnaden, dus in totaal is de omtrek onderaan 8 centimeter minder dan normaal. Ik had wel schrik dat het wat teveel van het goeie was, maar godzijdank is dat niet het geval, want aan testexemplaren doe ik zo weinig mogelijk. En ge zou denken dat ik dan wat extra naad genomen had, voor het geval dat… neuh.
Hoe noemen ze dat? Living on the edge ofzo? ;-)

Zsonder biais.

Hebt ge dat ook soms? Dat ge opeens van uzelf vindt dat ge de perfecte combinatie bedacht hebt? Als in het perfecte stofke voor het perfecte object en dat ge dan geen seconde meer kunt wachten om eraan te beginnen? Terwijl ge eigenlijk 20 andere dingen zou moeten doen, zoals daar zijn: gaan lopen met Evy, nog wat uurtjes slaap catchen voor ge uwen tweede nacht moet gaan werken, de afwas doen en stofzuigen?

Het lag hier al een tijdje geknipt klaar. Petit Pan toile cirée en een voeringske om een pamperzakje mee te maken, zoals dit. Verder dan dat was ik nog niet geraakt en vandaag snapte ik opeens waarom. Ik had totaal geen zin in het biais-geprul.

Gelukkig legde Eloleo het ons niet zo lang geleden uit: het Zsazsa-pamperzakje zsonder biais. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet meteen fan van was, ik vond dat biaiske rond zo’n pamperzakske wel iets hebben, maar na vandaag zijn de pamperzakskes met biais hier verleden tijd peis ik.

Het begon feitelijk allemaal in elkaar te vallen terwijl ik onderstaand stofje stond te strijken. Ineens zag ik het helemaal voor mij en kon ik niet meer stoppen. Ik kocht het vorige week bij Julija’s shop in Antwerpen, nadat ik een bezoekje aan mijn oma gebracht had. Zonder directe bestemming, wat in feite niet meer toegestaan is sinds mijn stoffenkast uitpuilt, maar hey, ik kom niet elke dag in Antwerpen en ik zat me daar keihard in te houden want ik had er wel 20 stofkes willen kopen.

Kijk trouwens eens hoe gerafeld dat stofje uit de was kwam. Het was meteen de eerste keer dat ik mijn nieuwe vriend aansprak, die het stofje perfect rafelvrij maakte.

Wegens gebrek aan vochtige doekjes voor u gedemonstreerd door twee pampertjes. Ik gebruikte als tussenvoering niet de vlieseline H630 zoals Eloleo suggereert, wegens niet in bezit, maar de iets dikkere versie (H640) wegens overvloedig in mijn bezit.

60 minuten zegt ze, dat het duurt om het te maken. Dat is exclusief blogtijd. Dat u dat even weet. En nu ga ik proberen nummer 2 van die 20 andere dingen toch nog proberen waar te maken. Slaapwel.

Nieuwe vriend.

Het lijkt een impulsieve aankoop, maar dat is het alles behalve. Ook al maakten wij hier pas kennis en was de liefde bijzonder groot, ik deed heel wat vergelijkend warenonderzoek om zo tot een wijs besluit te komen. Dat wijs besluit heet Bernina 700D en ik heb er sinds hij hier staat te blinken vooral naar gekeken, want de dagen vliegen weer voorbij sinds mijn verlof erop zit. Het is vooral werken, slapen, naar Evy luisteren en tussen de bedrijven door verliefd naar mijn nieuw machientje staren.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden he ♥.

Knipmode-rok #3.

Het was in feite een paar dagen geleden al klaar, maar to be honest, het enthousiasme druipt er hier niet af. De zoom was het laatste wat nog gebeuren moest en die werkte ik af tijdens de sToffen Madammen maar omdat ik tout court al niet zo tevreden was over het rokje, deed ik dat ook veel te snel en daardoor niet zo netjes. Dus de zoom moet er in feite nog eens uit en opnieuw. En de naad tussen de twee achterste rokdelen in feite ook, want er is iets met het onderste stukje van de rits dat niet ok is. Och en zo zijn er nog wat dingen die het rokje geen eer aandoen. Maar vanop afstand ziet ge dat daarom niet altijd, ik zal mezelf maar een beetje troosten. Op de onderste foto ziet ge het wel, maar misbaksels hebben ook recht op een podiumplekje, vind ik.
Het stofje kocht ik op Petit Bazaar bij Vermiljoen en is van Free Spirit (dat wist u allemaal al he). Het is een schoontje. Ik wist direct dat ik er een grasgroen paspelbandje bij wilde en nu zoek ik nog een even grasgroen vestje voor erbij, want dat blauwe zult ge ook al wel beu gezien zijn.
Het beleg is gewoon blauw, ik geloof dat ik dat ooit eens bij Ikea kocht.

Rok #4 en #5 zullen op bestelling zijn. En rok #6 voor een verjaardag. Meer zeg ik daar nog niet over. Ge weet nooit wie er hier allemaal leest hè.

Knipmode juni 2010 rok 4C: hoe doet u het?

Volgens de werkbeschrijving? Waarschijnlijk snap ik daar niks van omdat ik nooit naailes gevolgd heb. Maar da’s geen ramp, want met alleen de patroondelen komt ge er ook wel als ge een beetje logisch nadenkt.

Vorig jaar maakte ik mijn allereerste rokje volgens haar methode. Maar eerlijk, ik kan dat niet tegoei, zo ne centimeter omstrijken en dat het er dan netjes uitziet. Dus daar wilde ik iets anders op vinden. Ik las dan een beetje verder (reacties van handleidingen/tutorials lezen is vaak ook heel leerzaam!) en vond daar de reactie van ene Flavie. Ik heb dat toen eens een stuk of 300 keer gelezen en toen ik het nog niet snapte, heb ik het gewoon gedaan en het werkt en het is fantastisch, want ge moet nergens centimeters omstrijken (behalve op het allerlaatst om het beleg vast te stikken) en niks met de hand naaien.

Ge begint uiteraard wel zoals de werkbeschrijving zegt met het naaien van de neepjes (ofte figuurnaden in het mooi Nederlands) van de 2 achterste rokdelen. (het openknippen daarvan zoals op de foto hieronder is eigenlijk nergens voor nodig)

Daarvoor of daarna kunt ge dan de zijkanten van al de rokdelen zigzaggen of overlocken. Ik haat zigzaggen maar bij gebrek aan een overlock is het niet anders. Ik doe dat wel alleen aan de zijkanten die ge nog kunt zien als het rokske helemaal af is. Alles wat dan verstopt is (alles van de tailleband en het beleg dus), maakt dus wel een korte rafelingsperiode door tijdens het verwerkingsproces, maar eenmaal klaar ziet ge daar niks van.

Maar dan. Anders dan de manier van mama P. is ook dat ik eerst de zijnaden stik van de rokdelen en de zijnaden van de tailleband en pas dan zet ik de tailleband in zijn geheel aan het onderste deel van de rok. Op die manier loopt de paspel opzij mooi door. Een collega vertelde me trouwens eens dat ik zo’n brede tailleband niet tailleband maar pas moet noemen. Dus, ik ga dat vanaf nu dan maar doen.
Opgelet: doe dit alleen als je zeker weet dat de maat van je rokje juist is, je kan de zijnaden nadien niet meer innemen.

De paspelband stikken, dat doen we wel gewoon volgens de paspelbandtutorial. Met als enig verschil dat ik mijn patroon niet langs de goeie kant van de stof met krijt teken, mijn paspelband is meestal 1 centimeter breed en mijn naadwaarde ook, dus ik leg dat gewoon tegen het randje van de stof en dan komt dat dik in orde.
Als ge dat gedaan hebt, hebt ge dus 1 lange reep stof.

Vanbinnen ziet dat er dan zo uit. Ge strijkt best dat randje (die naadwaardes) al naar boven. Zo plooit ge uwe paspel langs de goeie kant automatisch naar beneden en kunt ge die onafgewerkte naden straks mooi “vangen” in uw beleg.

Nu gaan we de rits erin zetten, daarvoor moet u ook even bij mama P. kijken. (Rits met de goeie kant op de goeie kant van de stof leggen en met het blinderitsvoetje stikken.) Daarna stikt ge de naad tussen de twee achterste rokdelen dicht. (Dus eerst de rits en dan pas de naad.) Zoals ge bij mama P. kunt zien, stikt ge uw zijnaad (achternaad in feite) best dicht tot iets voorbij het onderste deel van de rits (op de foto is rechts de bovenkant van de rok en links de onderkant). Om dat laatste stukje te doen is het handig als ge uw (gewoon) ritsvoetje gebruikt. Ik zet daarvoor mijn naald uiterst rechts en stik langs de rechterkant van het voetje, zo stikt ge het makkelijkst dat laatste stukje langs de rits.

Nu kunnen we het trucje van Flavie toepassen.

Leg het beleg met de goeie kant tegen de goeie kant van de tailleband pas aan de buitenkant. Speld bovenaan vast en stik overal rond op de naadwaarde die je gebruikt (= bij mij 1 cm) maar begin en stop ongeveer 10 cm van de rits.

Nu knipt ge aan de beide zijkanten van het beleg 1 centimeter weg. Ja, dat klinkt akelig, maar het komt echt in de sjakos. Het is wel belangrijk dat ge uw patroondelen heel precies geknipt hebt. Het beleg moet in zijn geheel in principe de rits langs de beide kanten bedekken. Door er 1 centimeter af te knippen komt het beleg tot aan de rits.

Ziet ge? Ik heb het langs de linkerkant in feite een beetje te ver afgeknipt. Daarmee heb ik op het eind wat foefelare moeten doen.

Nu “trekt” ge een beetje aan het beleg en speldt ge de zijkant ervan vast aan de rits (hoe meer speldjes hoe beter). Om ervoor te zorgen dat ge de onderkant van uw beleg straks mooi kunt afwerken vouwt ge ook best onderaan het beleg een centimter om naar buiten (dus verkeerde kant naar verkeerde kant).

Bovenaan flubbert dat dan een beetje, dat komt straks in orde.

Stik met uw blinderitsvoetje het beleg aan de rits vast (dus over de verkeerde kant van het beleg). De rits zit nu tussen het beleg en de pas.

Vouw de rits nu naar de verkeerde kant van het beleg toe (dus ge plooit dat ene centimeter naar binnen in feite). Daardoor flubbert dat bovenaan niet meer.

Nu kunt ge de naad bovenaan verder dichtstikken aan beide kanten van de rok.
Dit is dan het resultaat. Aan de rits zelf moet ge dus niks meer stikken, alleen aan de bovenkant van het beleg/de pas.

Knip het hoekje (waar het pijltje op de foto staat) aan de bovenkant van de rits schuin af (x2) en keer om.

Voila, een perfecte rits! (of toch bijna, remember dat stukske dat ik teveel afknipte)
Om het rokje dan verder af te werken kunt ge uw beleg overal 1 centimeter naar binnen vouwen (goed strijken) en vastspelden langs de buitenkant van de rok. Een handig trucje is dat het paspelstiksel dat ge aan de binnenkant van de rok ziet net verstopt moet zijn onder het beleg. Als ge dan 2 mm boven uwe paspel doorstikt, stikt ge ineens uw beleg mee vast.

Als ge niet genoeg speldjes steekt, dan krijgt ge trouwens van dees soort brol. En dat kan niet, dus dat betekent losmaken en opnieuw stikken.
Doorgestikte paspel.
Nu de pas bovenaan nog eens doorstikken op 2 mm (eventueel met een verschillend kleur garen onder en boven voor een tof effect) (en nadat ge het goed gestreken hebt) en dan omzomen en klaar!

%d bloggers like this: