Knipmode juni 2010 rok 4C: hoe doet u het?

Volgens de werkbeschrijving? Waarschijnlijk snap ik daar niks van omdat ik nooit naailes gevolgd heb. Maar da’s geen ramp, want met alleen de patroondelen komt ge er ook wel als ge een beetje logisch nadenkt.

Vorig jaar maakte ik mijn allereerste rokje volgens haar methode. Maar eerlijk, ik kan dat niet tegoei, zo ne centimeter omstrijken en dat het er dan netjes uitziet. Dus daar wilde ik iets anders op vinden. Ik las dan een beetje verder (reacties van handleidingen/tutorials lezen is vaak ook heel leerzaam!) en vond daar de reactie van ene Flavie. Ik heb dat toen eens een stuk of 300 keer gelezen en toen ik het nog niet snapte, heb ik het gewoon gedaan en het werkt en het is fantastisch, want ge moet nergens centimeters omstrijken (behalve op het allerlaatst om het beleg vast te stikken) en niks met de hand naaien.

Ge begint uiteraard wel zoals de werkbeschrijving zegt met het naaien van de neepjes (ofte figuurnaden in het mooi Nederlands) van de 2 achterste rokdelen. (het openknippen daarvan zoals op de foto hieronder is eigenlijk nergens voor nodig)

Daarvoor of daarna kunt ge dan de zijkanten van al de rokdelen zigzaggen of overlocken. Ik haat zigzaggen maar bij gebrek aan een overlock is het niet anders. Ik doe dat wel alleen aan de zijkanten die ge nog kunt zien als het rokske helemaal af is. Alles wat dan verstopt is (alles van de tailleband en het beleg dus), maakt dus wel een korte rafelingsperiode door tijdens het verwerkingsproces, maar eenmaal klaar ziet ge daar niks van.

Maar dan. Anders dan de manier van mama P. is ook dat ik eerst de zijnaden stik van de rokdelen en de zijnaden van de tailleband en pas dan zet ik de tailleband in zijn geheel aan het onderste deel van de rok. Op die manier loopt de paspel opzij mooi door. Een collega vertelde me trouwens eens dat ik zo’n brede tailleband niet tailleband maar pas moet noemen. Dus, ik ga dat vanaf nu dan maar doen.
Opgelet: doe dit alleen als je zeker weet dat de maat van je rokje juist is, je kan de zijnaden nadien niet meer innemen.

De paspelband stikken, dat doen we wel gewoon volgens de paspelbandtutorial. Met als enig verschil dat ik mijn patroon niet langs de goeie kant van de stof met krijt teken, mijn paspelband is meestal 1 centimeter breed en mijn naadwaarde ook, dus ik leg dat gewoon tegen het randje van de stof en dan komt dat dik in orde.
Als ge dat gedaan hebt, hebt ge dus 1 lange reep stof.

Vanbinnen ziet dat er dan zo uit. Ge strijkt best dat randje (die naadwaardes) al naar boven. Zo plooit ge uwe paspel langs de goeie kant automatisch naar beneden en kunt ge die onafgewerkte naden straks mooi “vangen” in uw beleg.

Nu gaan we de rits erin zetten, daarvoor moet u ook even bij mama P. kijken. (Rits met de goeie kant op de goeie kant van de stof leggen en met het blinderitsvoetje stikken.) Daarna stikt ge de naad tussen de twee achterste rokdelen dicht. (Dus eerst de rits en dan pas de naad.) Zoals ge bij mama P. kunt zien, stikt ge uw zijnaad (achternaad in feite) best dicht tot iets voorbij het onderste deel van de rits (op de foto is rechts de bovenkant van de rok en links de onderkant). Om dat laatste stukje te doen is het handig als ge uw (gewoon) ritsvoetje gebruikt. Ik zet daarvoor mijn naald uiterst rechts en stik langs de rechterkant van het voetje, zo stikt ge het makkelijkst dat laatste stukje langs de rits.

Nu kunnen we het trucje van Flavie toepassen.

Leg het beleg met de goeie kant tegen de goeie kant van de tailleband pas aan de buitenkant. Speld bovenaan vast en stik overal rond op de naadwaarde die je gebruikt (= bij mij 1 cm) maar begin en stop ongeveer 10 cm van de rits.

Nu knipt ge aan de beide zijkanten van het beleg 1 centimeter weg. Ja, dat klinkt akelig, maar het komt echt in de sjakos. Het is wel belangrijk dat ge uw patroondelen heel precies geknipt hebt. Het beleg moet in zijn geheel in principe de rits langs de beide kanten bedekken. Door er 1 centimeter af te knippen komt het beleg tot aan de rits.

Ziet ge? Ik heb het langs de linkerkant in feite een beetje te ver afgeknipt. Daarmee heb ik op het eind wat foefelare moeten doen.

Nu “trekt” ge een beetje aan het beleg en speldt ge de zijkant ervan vast aan de rits (hoe meer speldjes hoe beter). Om ervoor te zorgen dat ge de onderkant van uw beleg straks mooi kunt afwerken vouwt ge ook best onderaan het beleg een centimter om naar buiten (dus verkeerde kant naar verkeerde kant).

Bovenaan flubbert dat dan een beetje, dat komt straks in orde.

Stik met uw blinderitsvoetje het beleg aan de rits vast (dus over de verkeerde kant van het beleg). De rits zit nu tussen het beleg en de pas.

Vouw de rits nu naar de verkeerde kant van het beleg toe (dus ge plooit dat ene centimeter naar binnen in feite). Daardoor flubbert dat bovenaan niet meer.

Nu kunt ge de naad bovenaan verder dichtstikken aan beide kanten van de rok.
Dit is dan het resultaat. Aan de rits zelf moet ge dus niks meer stikken, alleen aan de bovenkant van het beleg/de pas.

Knip het hoekje (waar het pijltje op de foto staat) aan de bovenkant van de rits schuin af (x2) en keer om.

Voila, een perfecte rits! (of toch bijna, remember dat stukske dat ik teveel afknipte)
Om het rokje dan verder af te werken kunt ge uw beleg overal 1 centimeter naar binnen vouwen (goed strijken) en vastspelden langs de buitenkant van de rok. Een handig trucje is dat het paspelstiksel dat ge aan de binnenkant van de rok ziet net verstopt moet zijn onder het beleg. Als ge dan 2 mm boven uwe paspel doorstikt, stikt ge ineens uw beleg mee vast.

Als ge niet genoeg speldjes steekt, dan krijgt ge trouwens van dees soort brol. En dat kan niet, dus dat betekent losmaken en opnieuw stikken.
Doorgestikte paspel.
Nu de pas bovenaan nog eens doorstikken op 2 mm (eventueel met een verschillend kleur garen onder en boven voor een tof effect) (en nadat ge het goed gestreken hebt) en dan omzomen en klaar!

29 thoughts on “Knipmode juni 2010 rok 4C: hoe doet u het?

 1. Zelfs als je ooit naailes volgde, is dat nog chinees hoor, die boekjes! ;-)

 2. Merci voor de aanvulling van het stappenplan! Ik gebruik voor de blinde rits altijd deze methode en vind die geniaal in zijn eenvoud:
  http://spiegelstiksels.blogspot.com/2011/02/een-blinde-rits-en-voering-zonder-1_09.html

 3. @Riet: ja die heb ik ook al gezien, dat doe je ook bij een rokje zo? Ik vraag me af of het beleg dan niet wat “overschot” heeft omdat het aan de binnenkant zit en dus net iets kleiner moet zijn (denk ik) om overal mooi aan te sluiten. Ik zou anders niet weten waarom bij deze methode een cm weggknipt wordt. (ge ziet, ik doe dat gewoon blind, ik heb er al over proberen na te denken, maar eigenlijk snap ik niet waarom het werkt ;-)

 4. het is zoals boomie zegt, die uitleg in de boekskes trekt echt op niks. In mijn ogen staat daar gewoon: ‘steek het ding ineen’. Ik vind ook met wat logisch inzicht en goede patroondelen geraak je er wel.
  Ik ga volgende keer mijn blinde rits er ook eens zo inzetten, en dan pas de naad dichtstikken. Ik heb op de naailes de twee verschillende methoden gehoord, van twee verschillende juffen, dus een echte ‘standaardmethode’ is er niet.

 5. Anonymous

  THANK YOU! Die boekskes met hun moeilijke uit leg altijd…

 6. Eerlijk, ik heb uw uitleg niet gelezen, ik zou er toch niks van begrijpen want ik ken er (nog) niks van ;). Om één of andere reden kan ons mama daar wel goed weg mee, met die boekskes. Maar ze heeft dan ook snit&naad gestudeerd.
  En da stofke, wauw, da zal ik toch ook eens bestellen, ooit.

 7. Ja, ik doe dat met een rokje ook zo… En ook voor blinde ritsen in de zijnaad van een jurkje. Ik zie niet goed waarom dat kleiner zou moeten zijn? Binnen- en buitenkant moeten toch zowel bij jurk als bij rok gelijk zijn om overal te kloppen en niet scheef te trekken? Of zie ik dat fout?

 8. Birgit

  Merci,Nele!! Echt wel heel duidelijk, het volgende rokje maak ik met jouw uitleg en dan zal het hopelijk mooier afgewerkt zijn dan mijn bollekesrokje!;)

 9. @Riet: mja, ik weet het niet. Ik kom alleen telkens weer tot de wonderlijke ontdekking dat het op deze manier werkt. Het zal vast iets te maken hebben met het feit dat ge de rits dan 1 cm naar binnen vouwt om bovenaan dicht te stikken. Ik zal er nog eens heel hard over nadenken en als ik het licht zie, zal ik het delen ;-).
  (Ik vind het precies toch wel een beetje logisch dat de voering iets smaller moet zijn want de omtrek van de buitenstof is toch nét iets groter omdat het een cirkel is? Als ge de rits sluit en van bovenaf op de rok kijkt, dan een denkbeeldig middelpunt tekent, dan is de straal tot aan de voering toch 1 of 2 mm korter ofzo, dan de straal tot aan de buitenstof? En dan maal 3,14 enzo, komt dat misschien wel op ne cm uit. Enfin, als ge niet snapt wat ik bedoel, zal ik het eens proberen te tekenen…)

 10. Ik hoor hier net dat ik je zie, maandag, waarschijnlijk! Breng je je rok eens mee, dan? Dan doe ik hetzelfde en kunnen we rustig wiskundig keuvelen. ;-)

 11. Ja, ik kom maandag! (wel maar tot 21u30 want daarna moet ik gaan werken) Maar ik zal 1 van mijn rokjes meenemen en dan kunnen we het eens bespreken ja ;-).

 12. Als ik ooit aan HET rokje toekom, zal ik uw wijze raad nog eens nalezen… Voor nu ‘ toeten mijn oren’ ervan. Maar het rokje blijft mooi!!!

 13. Woorden als ‘flubberen, foefelare en naden ‘vangen’ in beleg’ lijken mij niet bepaald de vocabulaire van een werkbeschrijving. Ik verkneukel mij bijgevolg al bij de gedachte dat het door dit soort van uitleg dan toch eindelijk zal lukken om een rok te produceren! Merci voor de post en de tijd!

 14. Mmm, eindelijk, wat meer duidelijkheid :)
  Bij het volgend juni-2010-rokje neem ik er je handleiding bij! Dank je wel!

 15. wauw dit ha dik nodig se, ik heb alleen het patroon dus geen handleiding, nooit naailes gevolgd en deed dus maar op. Dikke merci

 16. Blij dat iemand met mijn trucje geholpen is!

 17. @Flavie: oeh, gij leest hier gewoonweg! Hopelijk heb ik het tegoei uitgelegd. Ik vind het echt geniaal. Gij hebt niks waar ik u naar kan linken (weblog, flickr-pagina ofzo?), want dat verdien je wel :-).

 18. @Nele84: naaien doe ik wel, vrij veel zelfs, maar aan bloggen heb ik me nog niet gewaagd… Ik lees er wel veel en misschien komt het er ooit van.

 19. Oooh, wat ben ik BLIJ met deze tutorial!! Tis zo’n leuk model hè!
  Groetjes,
  Esther.

 20. Dank je wel voor de duidelijke uitleg en voor de bevestiging van het feit dat je niet perse naailes moet hebben gehad om zo prachtig te kunnen naaien, en bovenals zulke bijzondere naaisels te maken….!

 21. Anonymous

  Het is gelukt! Mijn rokje met voering, beleg en paspel en een blinde rits.
  Hartstikke bedankt voor deze mooie uitleg met zulke mooie duidelijke foto’s erbij.
  Een rokje wat ik al eerder maakte heb ik nu uit elkaar gehaald want nu wil altijd en overal van die mooie afwerkingen :-)

 22. Sarah

  Bezint eer ge begint …
  Ik ga dat zo doen!
  Nu nog uitpluizen wanneer/waar ik de voering ga steken!

 23. Sarah

  Zie dat ge als ge uw beleg aan uw rits stikt, ge uw tailleband niet mee hebt met een uitstekend plooike
  Ik ga nu eerst de rits weg strijken van de tailleband voor ik nog eens moet beginnen tornen! ;)
  Men leert uit zijn fouten …

  Die 1 cm … als ge aan uw beleg ‘trekt’ om het aan de rits vast te spelden, zou ge evengoed uw rits naar uw beleg toe kunnen plooien, vandaar geen overschot … maar doe dat niet omdat ge anders op uw tailleband stikt :) ahem ik ben mijn frustratie kwijt!
  opnieuw!

 24. M'tje

  En als je nu het rokje ook wil voorzien van een voering, hoe doe je dat dan? Moet je dan eerst je voering aan het beleg stikken en dan het geheel aan het rokske hangen? of doet ge eerst uw beleg aan ‘t rokske en dan voering aan beleg? Snapt iemand in feite wat ik bedoel ;-) ?

  • Eerst voering aan beleg ja! Dan kan je het aan de rits wat verder vaststikken (ook een deel van het beleg) en als laatste stik je dan de naad van de voering tot aan de rits dicht.

  • Mtje

   Bedankt voor de tip, hopelijk snel tijd om te testen ;-)

 25. Anonymous

  bedankt .jemig zit me al 2 uur suf te zoeken wat en hoe het beleg aan de blouse moet…had heel fanatiek boekje gekocht en wou me eerste naaiwerk maken maar nu ga ik het op deze manier proberen want begreep idd niks van de uitleg in het boekje… :))

 26. Anonymous

  Nu nog het patroon te pakken krijgen, …. Van de week 3 rokjes van mme Zsazsa gemaakt, wil deze ook proberen! Met jouw uitleg ernaast dan

 27. Helemaal tnx voor de duidelijke uitleg! Ik heb me hierdoor aan dit rokje durven wagen (incl. paspel, blinde rits en voering) na een paar kussens en boxkleden gemaakt te hebben en het ging perfect!!!! Heb wel een paar keer de rits uit moeten tornen (scheef genaaid).
  Het patroon is tijdelijk weer te downloaden bij knipmode! http://www.knipmode.nl/basis-patroon-rokje-pdf-patroon

Comments are closed.

%d bloggers like this: