Laptophoes: handleiding.

Aangezien ik na mijn give away toch nog een hoes moest maken, op maat, kon ik evengoed onderweg wat foto’s maken. Om dan aan u te kunnen expliqueren hoe simpel het feitelijk is. En opdat u, de verliezer, zelf aan de slag kan. De winnaar is ondertussen voorzien van haar hoes, dus kan ik onderstaande met u delen.

Om te beginnen, moet u uw vriend, de laptop er even bijnemen om zijn maten op te nemen. Of u kan het op de luie manier doen (zoals ik) en op het www op zoek gaan naar de afmetingen. Die van de MacBooks staan bijvoorbeeld hier. In inches én in centimeters, hoe handig is dat wel niet. (Bovenaan wel het juiste formaat kiezen!)

Nu gaan we rekenen. We hebben een breedte en een lengte nodig voor de voor- en achterkant van zowel  de voering als de buitenkant van de hoes. En een breedte en lengte voor de binnen-en buitenkant van de flap. Ik zal de laptop van Elisanna als voorbeeld nemen.

Breedte: 26 cm (B)
Lengte: 35,7 cm (L)
Hoogte: 3,5 cm (H)

Als naadwaarde (N) gebruik ik altijd 1 cm.

Voor- en achterkant van de hoes:
Breedte = B + H + 2xN + 0,5 cm = 26 + 3,5 + 2 + 0,5 = 32 cm
Lengte = L + H/2 + 2xN + 0,5 cm = 35,7 + 1,75 + 2 + 0,5 = ong. 40 cm

(die halve cm extra is speling)

Flap:
Breedte = B + 2xN = 28 cm
Lengte = 14 cm

Dus nodig:
Stof voor de buitenkant van de hoes: 32 x 40 cm (2x)
Stof voor de voering van de hoes: 32 x 40 cm (2x)
Stof voor de buitenkant van de flap: 28 x 14 cm (1x)
Stof voor de voering van de flap: 28 x 14cm (1x)
Velcro: ongeveer 5 cm minder dan de breedte van de flap, in dit geval 23 cm. Op zich kan je eender welke manier bedenken om de hoes te sluiten (magnetisch, drukknopen, velcro…)
Vlieseline H640: 30 x 38 cm (2x) en 26 x 12 cm (1x)

Op bovenstaande foto had ik de 2 grote stukken vlieseline al tegen de buitenkant van de hoes gestreken en het kleine stuk tegen de voering van de flap.
De hoes lijkt erg op die van Sew mama sew maar is binnenin mooier afgewerkt (geen zichtbare naden) én ik expliqueer het in het Nederlands en in centimeters. Ik laat me er niet meer door afschrikken, maar inches waren een tijd geleden toch een afknapper voor mij. Eniweej, let’s start.
We beginnen met de velcro’s.
Het zachte deel naait ge tegen 1 van de 2 stukken die dienst gaan doen als buitenkant van de hoes, op 7,5 centimeter van één van de kortste zijden. Het andere (prikkende) deel moet op het voering-stuk van de flap komen, op 2,5 cm van 1 van de langste zijden. (de foto is niet zo duidelijk, dat stuk bloemetjesstof loopt nog een heel stuk door naar onderen)
Nu kunnen we de flap verder afwerken. Leg de buitenkant en de voering van de flap met de goeie kanten op elkaar en stik rond op 1 centimeter. Laat 1 lange zijde open, namelijk die waar ge niet de velcro genaaid hebt (op bovenstaande foto de rechterkant dus).
Knip de hoekjes schuin af.
En keer om, duw de hoekjes goed naar buiten. Stik dan door op 2 mm van de rand met bijpassend garen (gebruik eventueel 2 verschillende kleuren als ge verschillende kleuren gebruikt voor buiten- en binnenkant – in onderstaand geval was dat niet nodig).
Links de onafgewerkte rand, dit is de zijde die straks tussen de 2 lagen van de hoes gestikt zal worden.
Neem nu de 2 stukken stof voor de buitenkant van de hoes, leg ze met de goeie kanten op elkaar en stik helemaal rond op 1 cm, behalve de bovenkant, die laat je open. Als je er een labeltje wil tussenstikken is het nu de moment. Ik was dat vergeten (as usual) en had dat pas door toen ik bijna klaar was. Gelukkig heb ik het nog kunnen fixen.
Doe dan hetzelfde met de 2 stukken stof voor de voering van de hoes. Stik rond behalve de bovenkant. Opgelet: in de voering moet je ook een keergat laten. Ik deed dit onderaan, een centimeter of 10 (denk ik, ik doe dat op het zicht). Zorg dat ge uw stiksel goed verstevigt aan weerskanten van het keergat door enkele keren voor- en achteruit te stikken want anders hebt ge straks een probleem :-).
Knip de hoekjes schuin af en keer de buitenkant van de hoes, zodat de goeie kant vanbuiten zit. De voering laat je zoals ze is, met de goeie kant naar binnen. Dan zou dit het resultaat moeten zijn:
En een detail:
Neem nu de flap die je eerder maakte en leg hem met de buitenkant naar beneden op de achterkant van de buitenkant van de hoes (de kant waar geen velcro tegen gestikt is). Zorg dat de onafgewerkte randen mooi tegen elkaar liggen. Speld goed vast en stik vast op een halve cm. Dit stiksel is enkel ter versteviging en opdat de flap straks niet gaat schuiven als we de voering en de hoes zelf aan elkaar stikken.
Steek nu de buitenkant van de hoes (samen met de flap) in de voering en speld helemaal rond. Zorg dat de randen van de stof precies overeen komen.
Stik helemaal rond op 1 cm.
Keer het geheel door het keergat….
Alles ziet er nu nogal verfrommeld uit en dat zien we niet graag, dus strijk alles eens goed. Speld het keergat dicht en stik op 2 mm (of gebruik de onzichtbare hechtsteek, maar mij leek dat niet nodig omdat het toch helemaal onderaan vanbinnen zit en ge ziet dat zo ook amper.)
Bijna klaar!
Steek de voering nu in de hoes.
Strijk het randje bovenaan goed en speld vast. Stik dan nog eens door op de door u gewenste afstand (afstand van het naaldvoetje, 2 mm…)
Klaar! Met mijn (te kleine voor deze hoes) laptop als gastmodel.

Voila, moeilijk is dat niet hè. Daar hebt ge denk ik niet veel naaiervaring voor nodig. Ik hoop dat het duidelijk is en dat er voldoende foto’s bij zijn, want terwijl ik dit allemaal typte leek me dat ik niet zoveel foto’s had. Als er vragen zijn hoor ik het wel, via de reacties of via mail. Vragen staat vrij.

14 thoughts on “Laptophoes: handleiding.

 1. Aha, zie hem hier blinken, mijn nieuwe laptophoesje. Maar nu ligt hij toch mooi, met inhoud, te pronken in het midden van onze leefkeuken. Onze kleine Lukas kon er zijn handjes niet vanaf houden (zacht kussentje zei hij dan). En met deze handleiding maak ik me nog een exemplaar voor laptop nr2. Thanx again!

 2. Super! Wat een mooi resultaat :)

 3. Super handige handleiding ! Ik waag er mij zeker ook eens aan in de toekomst ! Thx !
  Ooh ja, ik doe ook een give away ;-)

 4. Bedankt voor de handleiding! Die gaat zeker gebruikt worden in huize Pluis!

 5. Ola! Super, ik zag al een aantal Engelstalige handleidingen want moet er binnenkort twee maken. Deze zet ik bij mijn lijst!

 6. snelle service hier, een pluim op je hoed!

 7. Daarnet een hoes gemaakt voor onze laptop! In een wip klaar! Ik heb de sluiting gewoon met een knoop en rekje gemaakt :-)

 8. Mooi mooi!
  Ik begrijp wel één iets niet: als je spreekt van: steek de voering nu in de hoes. Is dat dan van dat zachte witte spul? (ik weet hoe dat noemt).
  Ik zie er nergens een verwijzing naar in je handleiding en het staat ook niet in je benodigdheden…
  Of gebruik je dat niet er in?

 9. @Elle et moi:
  dat zachte witte spul is vlieseline. Ik gebruikte vlieseline H640 (staat vermeld bij de benodigdheden). Dat is de dikste opstrijkbare tussenvoering die er bestaat.
  Met “steek de voering nu in de hoes” bedoel ik dat je, nadat je het keergat onderaan dichtgestikt hebt, de stof die als binnenkant van de hoes dient en die ik “voering” noem (hier dus de groene streepjes) gewoon in de buitenkant van de hoes steekt. Hopelijk is het zo duidelijker? Weet niet goed hoe ik het anders moet uitleggen :-).

 10. Nele

  Nieuwe laptop gekregen en die moeten we natuurlijk koesteren en beschermen! Niets leuker dan een zelfgemaakte hoes.Wat een geweldige en heldere uitleg! Stap voor stap en het ging verrassend snel. Ik ken wel een paar mensen die ook heel gelukkig zouden zijn met deze creatie. Zal mij er eens achter zetten ;-) Dikke merci!

 11. Voor het allereerst ooit een naaimachine gebruikt en meteen deze laptophoes gemaakt! Heel erg bedankt voor de duidelijke tutorial. Het bewijs dat je tutorial goed is uitgelegd en dat zelf iemand die nooit eerder een naaimachine aanraakte er mee weg kan vind je hier: http://yellowlaurie.blogspot.be/2012/08/laptophoes.html

 12. Ik heb je handleiding al verschillende keren gebruikt voor laptophoezen, maar ook voor tablethoezen en zou het nu eens willen proberen voor een gsm :-).
  Ik ben helemaal fan!

  Bedankt!

 13. Ik lees net dat je er blog-gewijs even mee stopt, maar wou je toch nog bedanken voor de overzichtelijke stap-voor-stap uitleg. Mijn e-reader-hoesje is inmiddels een feit (het was alleen even studeren op de juiste plaats voor de velcro’s, maar ook dat is wonderwel gelukt :-) ). Dit was mijn eerste echte werkstukje (afgezien van het verplichte eerste nummertje: een speldenkussen) – ik dus al even verrast (en ook wel fier :-) ), als manlief. Bedankt dus!

Comments are closed.

%d bloggers like this: