Laptophoes: handleiding.

Aangezien ik na mijn give away toch nog een hoes moest maken, op maat, kon ik evengoed onderweg wat foto’s maken. Om dan aan u te kunnen expliqueren hoe simpel het feitelijk is. En opdat u, de verliezer, zelf aan de slag kan. De winnaar is ondertussen voorzien van haar hoes, dus kan ik onderstaande met u delen.

Om te beginnen, moet u uw vriend, de laptop er even bijnemen om zijn maten op te nemen. Of u kan het op de luie manier doen (zoals ik) en op het www op zoek gaan naar de afmetingen. Die van de MacBooks staan bijvoorbeeld hier. In inches én in centimeters, hoe handig is dat wel niet. (Bovenaan wel het juiste formaat kiezen!)

Nu gaan we rekenen. We hebben een breedte en een lengte nodig voor de voor- en achterkant van zowel  de voering als de buitenkant van de hoes. En een breedte en lengte voor de binnen-en buitenkant van de flap. Ik zal de laptop van Elisanna als voorbeeld nemen.

Breedte: 26 cm (B)
Lengte: 35,7 cm (L)
Hoogte: 3,5 cm (H)

Als naadwaarde (N) gebruik ik altijd 1 cm.

Voor- en achterkant van de hoes:
Breedte = B + H + 2xN + 0,5 cm = 26 + 3,5 + 2 + 0,5 = 32 cm
Lengte = L + H/2 + 2xN + 0,5 cm = 35,7 + 1,75 + 2 + 0,5 = ong. 40 cm

(die halve cm extra is speling)

Flap:
Breedte = B + 2xN = 28 cm
Lengte = 14 cm

Dus nodig:
Stof voor de buitenkant van de hoes: 32 x 40 cm (2x)
Stof voor de voering van de hoes: 32 x 40 cm (2x)
Stof voor de buitenkant van de flap: 28 x 14 cm (1x)
Stof voor de voering van de flap: 28 x 14cm (1x)
Velcro: ongeveer 5 cm minder dan de breedte van de flap, in dit geval 23 cm. Op zich kan je eender welke manier bedenken om de hoes te sluiten (magnetisch, drukknopen, velcro…)
Vlieseline H640: 30 x 38 cm (2x) en 26 x 12 cm (1x)

Op bovenstaande foto had ik de 2 grote stukken vlieseline al tegen de buitenkant van de hoes gestreken en het kleine stuk tegen de voering van de flap.
De hoes lijkt erg op die van Sew mama sew maar is binnenin mooier afgewerkt (geen zichtbare naden) én ik expliqueer het in het Nederlands en in centimeters. Ik laat me er niet meer door afschrikken, maar inches waren een tijd geleden toch een afknapper voor mij. Eniweej, let’s start.
We beginnen met de velcro’s.
Het zachte deel naait ge tegen 1 van de 2 stukken die dienst gaan doen als buitenkant van de hoes, op 7,5 centimeter van één van de kortste zijden. Het andere (prikkende) deel moet op het voering-stuk van de flap komen, op 2,5 cm van 1 van de langste zijden. (de foto is niet zo duidelijk, dat stuk bloemetjesstof loopt nog een heel stuk door naar onderen)
Nu kunnen we de flap verder afwerken. Leg de buitenkant en de voering van de flap met de goeie kanten op elkaar en stik rond op 1 centimeter. Laat 1 lange zijde open, namelijk die waar ge niet de velcro genaaid hebt (op bovenstaande foto de rechterkant dus).
Knip de hoekjes schuin af.
En keer om, duw de hoekjes goed naar buiten. Stik dan door op 2 mm van de rand met bijpassend garen (gebruik eventueel 2 verschillende kleuren als ge verschillende kleuren gebruikt voor buiten- en binnenkant – in onderstaand geval was dat niet nodig).
Links de onafgewerkte rand, dit is de zijde die straks tussen de 2 lagen van de hoes gestikt zal worden.
Neem nu de 2 stukken stof voor de buitenkant van de hoes, leg ze met de goeie kanten op elkaar en stik helemaal rond op 1 cm, behalve de bovenkant, die laat je open. Als je er een labeltje wil tussenstikken is het nu de moment. Ik was dat vergeten (as usual) en had dat pas door toen ik bijna klaar was. Gelukkig heb ik het nog kunnen fixen.
Doe dan hetzelfde met de 2 stukken stof voor de voering van de hoes. Stik rond behalve de bovenkant. Opgelet: in de voering moet je ook een keergat laten. Ik deed dit onderaan, een centimeter of 10 (denk ik, ik doe dat op het zicht). Zorg dat ge uw stiksel goed verstevigt aan weerskanten van het keergat door enkele keren voor- en achteruit te stikken want anders hebt ge straks een probleem :-).
Knip de hoekjes schuin af en keer de buitenkant van de hoes, zodat de goeie kant vanbuiten zit. De voering laat je zoals ze is, met de goeie kant naar binnen. Dan zou dit het resultaat moeten zijn:
En een detail:
Neem nu de flap die je eerder maakte en leg hem met de buitenkant naar beneden op de achterkant van de buitenkant van de hoes (de kant waar geen velcro tegen gestikt is). Zorg dat de onafgewerkte randen mooi tegen elkaar liggen. Speld goed vast en stik vast op een halve cm. Dit stiksel is enkel ter versteviging en opdat de flap straks niet gaat schuiven als we de voering en de hoes zelf aan elkaar stikken.
Steek nu de buitenkant van de hoes (samen met de flap) in de voering en speld helemaal rond. Zorg dat de randen van de stof precies overeen komen.
Stik helemaal rond op 1 cm.
Keer het geheel door het keergat….
Alles ziet er nu nogal verfrommeld uit en dat zien we niet graag, dus strijk alles eens goed. Speld het keergat dicht en stik op 2 mm (of gebruik de onzichtbare hechtsteek, maar mij leek dat niet nodig omdat het toch helemaal onderaan vanbinnen zit en ge ziet dat zo ook amper.)
Bijna klaar!
Steek de voering nu in de hoes.
Strijk het randje bovenaan goed en speld vast. Stik dan nog eens door op de door u gewenste afstand (afstand van het naaldvoetje, 2 mm…)
Klaar! Met mijn (te kleine voor deze hoes) laptop als gastmodel.

Voila, moeilijk is dat niet hè. Daar hebt ge denk ik niet veel naaiervaring voor nodig. Ik hoop dat het duidelijk is en dat er voldoende foto’s bij zijn, want terwijl ik dit allemaal typte leek me dat ik niet zoveel foto’s had. Als er vragen zijn hoor ik het wel, via de reacties of via mail. Vragen staat vrij.