Omkeerbare sjakos #4.

Een paar weken geleden vertelde mijn jongste zusje dat ze een nieuw kleedje gekocht had. Een zwart. Dat zusje is niet zo van de kleedjes en de rokskes dus ik was lichtjes verbaasd en het was alleen daarom al de mededeling waard.
Ze ging verder dat ze er geen bijpassende sjakos bij had. Ge zout denken dat dat evengoed een doodgewone mededeling was. Zoiets van: ik moet dringend nog eens gaan shoppen voor een bijpassende sjakos.

Tot ik de verborgen boodschap doorhad.

De conversatie verliep verder en dat klonk zo:
– Welke kleur wilt ge er graag bij?
   – Zwart zeker.
– Wat voor soort stof moet het zijn?
   – Doet er niet zo toe.
– Had je ook al een patroon in gedachten?
   – Zoiets als waar gij er al een paar van hebt?

Ik vind dat plezant. Zo van die projectjes waar ge licht bij gestuurd wordt: dat patroon en die kleur. Maar waar ge toch ook zelf nog een beetje moogt bij kiezen. Ik vond in de koopjeshoek van Ikea stevige zwarte stof die ooit dienst deed als een soort kussenhoes voor drie kussens. Voor 3 euro. En ik heb nog twee derde van de stof over en 3 ritsen van elk zo’n 60 cm. Voor de voering gebruikte ik Fleurs des Iles van Petit Pan. Overschot van wat ooit een rokje werd. De tas is omkeerbaar, maar dat wordt de bedoeling niet denk ik. Ik maakte binnenin een zakje voor prullaria zoals sleutels of gsm en vond in mijn knopenpot een knalroze knoop die het zwart toch een beetje breekt en perfect past bij het Petit Pan stofje.

De zus heeft ze nog niet gezien, ze is tot maandag op scoutskamp. En dinsdag vertrekt ze op turnkamp. En maandag én dinsdag moet ik werken, dus ik zal ze niet persoonlijk kunnen overhandigen. Daarvoor zal een tussenpersoon moeten zorgen.

Ik kan dat trouwens niet goed, tassen fotograferen, dat valt nooit gelijk het moet vallen. U moet het er maar mee doen.

Als ik er de tijd voor vind, maak ik er nog een Zsazsa-bloemenbroche bij. Ik heb namelijk 2 van die knalroze knopen. En geef toe, het zou nog perfecter zijn he?

Marte #3: uilent-shirt.

Hebt ge dat soms ook, dat ge zo ergens een stofke ziet en dat ge daar instant verliefd op wordt, maar dat er dan toch redenen zijn om het niet te kopen? Bijvoorbeeld een tricotangst uit het verleden, of eigenlijk hebt ge al teveel geld uitgegeven, of eigenlijk puilt uw stoffenkast al uit en zout ge niet weten waar het ding nog in te proppen en zo twijfelt ge nog wat verder, tot het uitverkocht is. Meestal zijn dat stofkes waar dat heel snel bij gebeurt, ook dat nog.
En dan blijft dat ding in uw hoofd zitten en zijt ge jaloers op al wat een ander daarmee maakt. En als ge op bezoek gaat bij een ander en ge ziet dat daar liggen, wordt ge bijna groen. 
Ik had dat dus, met de uilen van Znok.
Dus toen ik besliste dat mijn tricotangst over was, moest en zou ik ze hebben. Al die andere redenen leken opeens van ondergeschikt belang. Ik googlede dus gans het net af op zoek naar de blauwe uilen, want die vond ik het mooist.
De blauwe uilen waren nergens. Wel in katoen, maar niet in tricot.
De groene uilen waren er nog wel en die vond ik evengoed wel tof, dus werden het die. Net zoals de rode auto’s en de groene olifantjes van hier (ze zijn er nu niet meer zie ik, dus net op tijd besteld!)
U had het nog tegoed, het derde (en laatste) deel van Marte’s verjaardagskadootje. In deze heb ik het wiel niet uitgevonden, want u zag soortgelijke (erg soortgelijke) dingen al elders op het web.
Marte was tijdens dit deel van de fotoshoot nog het minst verveeld. Ze had er toen nog geen flauw idee van hoeveel aan- en uitkleedmomenten er nog gingen komen.

Ze was bij momenten zelfs zeer enthousiast.
Al kan dat ook met andere dingen te maken gehad hebben.

Ik maakte maatje 80 zodat ze het deze zomer nog zou kunnen dragen. Toen ik haar zag (na haar een paar maanden niet gezien te hebben) en toen ik mijn t-shirtje zag, dacht ik eventjes dat het veel en veel te groot zou zijn, maar uiteindelijk bleek het nog mee te vallen. Gelukkig maar, want vanaf volgende week heb ik de zon gereserveerd en dan kan ze het nog de ganse maand augustus dragen.
Patroon: Happy Animals uit Ottobre 3/2011

Marte #2: duimelientje-kimono-jasje.

Deel 2 van Marte’s kadootje werd een herfst/winterjasje. Ge ziet, ik zorg dat het kind voorzien is voor weer gelijk we dat de afgelopen weken gewoon zijn.
Het was hier dat ik als een blok viel voor de Chic Hooded Kimono. Zoals ge kunt zien is dat al een tijdje geleden, al die tijd zat het ding in mijn hoofd op de wil-ik-ooit-eens-maken-lijst. Met Martes verjaardag in het vooruitzicht popte het ding ineens omhoog in mijn hoofd en na advies van Elisanna tekende ik het patroon over maat 2 jaar.
Het was heel plezant om te maken, want ik deed dat tijdens een gezellig avondje bij Mlle Belle. En dat allemaal onder het genot van vanille-ijs met Cuberdonsaus, niettedoenzolekkerzoetdatdatis!
Op 1 avondje zat het ding in mekaar en er liep onderweg toch heel wat mis. Zo knipte ik 2 achterpanden uit de fleece-stof , in plaats van 2 mouwen. Dat had ik natuurlijk pas door toen alle fleecedelen aan elkaar gestikt waren en 1 mouw nogal breed leek uit te vallen. Het ding heeft raglanmouwen dus al die panden lijken nogal op mekaar. Overlockstiksels lostornen is 1, maar gewone stiksels lostornen uit fleece is toch ook niet je dat. Bovendien kwam ik er bij het uitknippen van de fleece achter dat er een stukje van mijn patroonpapier geplooid zat, waardoor de halslijn wat minder scherp is afgetekend. Ge kunt dat zien, als ge mijn jasje vergelijkt met het origineel of met dat van Elisanna. Het punt was dat de katoenen versie al geknipt en gestikt was, en dat is nu niet echt een stofke waar ik onzuinig mee om wilde springen. Het is namelijk eentje uit de Trèfle collectie van Kokka en ik kocht het ooiteens heel lang geleden bij Vermiljoen. Het lag al die tijd in mijn kast, zonder bestemming en in deze ziet ge dus maar weer eens hoe zinvol dat is, om zulke dingen in huis te hebben.
Beetje vreemde belichting op deze foto’s,  dat was het laatavondzonnetje dat zijn best deed, vrijdagavond.
Het jasje is volledig omkeerbaar en dus afhankelijk van de rest van de outfit zus of zo te dragen.

Voorlopig nog wat groot, maar dan kan ze het in de winter ook over (dikke) truien dragen. In deze fase van de fotoshoot begon de verveling wat toe te slaan bij Marte. Vooral die kap op haar hoofd, stond haar niet echt aan.

Gelukkig was mama goed voorzien: boekjes, speelblokken, tutje… zonder had u hier foto’s gezien van een huilend kind, dus olé voor de mama!

Er komt daar een klein stukje piepen vanonder het jasje, dat het derde deel van haar kadootje was. Dat hebt u tegoed, anders wordt het hier zo’n lang verhaal (en ik moet de foto’s nog bewerken).

Marte #1: giraffenpyjama.

Geduld moest ik oefenen. Véél geduld. Want hoewel de finishing touch van het laatste deel van het kadootje pas vannacht plaats vond, een groot deel was al een tijdje klaar, maar kon ik u niet laten zien wegens “de mama van Marte leest deze blog ook”.

Vorige week werd ze 1 jaar en dat verdient een kadootje. Of meer kadootjes. Want ik kon niet kiezen, dus maakte ik vanalles. Mijn overlock zoemde vrolijk, wat een plezier!

Om te beginnen (eigenlijk om te eindigen, maar ik wil het u eerst laten zien) maakte ik een pyjamaatje. Het idee kwam er toen ik dit broekje tegenkwam, ik was op slag verliefd. Via haar kwam ik terecht bij Miss Tiggr waar ik het perfecte stofje vond en het was weer alsof één plus één drie was.

In de laatste Ottobre staat een leuk tshirtje met lange mouwen en bovenaan 2 drukknoopjes. Na de andere tshirtjes die ik al gemaakt had, leek me dat een mooie volgende stap. Lange mouwen, dan kon ik het maken in maatje 86 zodat het in de winter past en het kind er toch nog eventjes in zou passen.

Alles verliep perfect, tot ik de drukknopen erin moest zetten (het was dus eigenlijk af). Ik had jersey-drukknopen gekocht. Zonder nadenken “knipte” ik eerst een gaatje waar ik de drukknopen wilde zetten, zoals dat gaat met andere drukknopen van hetzelfde merk die ik eerder al gebruikte.

Misschien moet ik erbij vermelden dat we nu ergens donderdagnacht zijn, zo rond een uur of 1, terwijl ik toch lichtjes emotioneel ben, na het bekijken van de allerlaatste Harry Potter-film die we ooit kunnen bekijken.
Afscheid nemen doet altijd een beetje zeer he.

Enfin, ik had dus die gaatjes geknipt en verkeerde nog steeds in de waan dat het bijna klaar was, en daarna het broekje nog en dan was alles klaar voor vandaag, RUIM OP TIJD. Tot ik dan die knopen erin wilde zetten en tot de constatatie kwam, dat die gaatjes helemaal niet nodig waren. Erger nog, ze verpestten de ganse boel. Het was daar dat ik tot het clubje van de overlockstiksellostorners toetrad.

Op bovenstaande foto ziet ge maar één van de twee drukknopen, maar echt, geen zicht. Ik maakte dus een deel van de mouw terug los, tornde het hele halsboordje los en zette er een nieuw in om daarna de mouw terug dicht te stikken. Op onderstaande foto ziet ge rechtsonder het resultaat (rechtsboven is nog met het eerste boordje).
Het broekje ging iets vlotter, zonder foutjes, maar was wel pas afgelopen nacht klaar. Wederom strak getimed, zoals ik mezelf ken. De streepjestricot vond ik bij Pauli. Het enige waar ik wat van schrok toen het klaar was, was dat het bovenaan zo breed was. Ik stak er dus maar ne goeien elastiek in, want Marte is eerder aan de fijne kant.
Ik met mijn kinderloosheid en mijn beperkte babykennis (tot 2,5 kilo gaat die zowat), zag al helemaal voor mij hoe ik superschattige foto’s zou kunnen maken van een kruipende Marte met haar “Monkey poep” in de lucht, maar dat was buiten het feit gerekend dat het kind nog niet kruipt. Of staat. Of pogingen daartoe doet. Wij probeerden die schattige billenzone toch voor u vast te leggen, al vond Marte dat minder tof.
De timing van dit pyjama-pasmoment was perfect, want we zaten net voor de middagdut. Dus werd er boekje gelezen.
En werd haar slaapknuffel bovengehaald.

En terwijl Marte toekeek hoe haar mama het reisbedje in elkaar knutselde…

…kon ik met veel contentement een laatste blik werpen op de jerseydrukknopen 2.0.

Dat ge bedankt zijt!

Ik weet, het was al vrij snel duidelijk. En ik weet, de concurrentie was oneerlijk want wij bespeelden de emoties van gans blogland met onze inimini-baby’s. En ik weet, het kwam naaitechnisch gezien niet eens tot aan de enkels van dit prachtig boekentasje.

Maar weet ge, blijkbaar vonden 518 mensen toch dat wij de bon mochten winnen.
Dat we daar blij mee zijn. En dat we daar trots op zijn. En dat mijn hart elke keer ik op mijn werk kom een klein sprongetje maakt, want de lakentjes zijn ondertussen volop in gebruik.

De afgelopen weken was het trouwens heel plezant om door de gangen van het ziekenhuis te lopen, want overal waar ik kwam riep wel iemand me toe, dat ze voor onze lakentjes gestemd hadden.

Dus dat ge allemaal ontzettend bedankt zijn, voor het massaal stemmen.
En in het bijzonder collega Birgit, voor het stikken van de helft van de lakentjes.
En in het nog meer bijzonder Maxim en Philip, de supertweeling, voor het model staan.

En dan nog eens allemaal oooh en aaaah:

Trouwens, dat ze daar zo allebei in hetzelfde maagdelijk wit bodyke liggen is niet in scène gezet. Het was die dag warm genoeg voor alleen een bodyke en ze hadden toevallig hetzelfde aan.

Moest dat nu niet het geval geweest zijn, had ik daar uiteraard wel voor gezorgd, zo ben ik wel.

Ik weet, het is raar om t-shirts te maken in de herfst.

Ik ben gezegend, ge moogt dat gerust weten. Gezegend met vriendinnen met baby’s en kinders. En die kinders hebben toffe zelfgemaakte dingen nodig. NODIG he. Ik kan niet anders dan daar constant dingen voor fabriceren, het is een onweerstaanbare drang. Vooral bij vriendinnen die zelf niet kunnen naaien of daar de tijd niet voor vinden, voel ik het gat. Het is bodemloos en altijd win-win, want ik breid mijn naai-skills uit en zij de kleerkast van de kinders in kwestie met (soms bijna) unieke stukken.

Het verhaal gaat verder dat ik vriendin K. vertelde over de tricot die ik besteld had en over wat ik daar in gedachten allemaal al mee gemaakt had. En toen ik vertrok en ze me uitzwaaide met haar twee jongens aan de hand, riep ze me toe dat ze best wel twee t-shirtjes konden gebruiken. In maat 98 “want met hunnen dikken buik kunnen ze wel wat extra stof gebruiken”.

Ik bestelde de tricot hier. Ik kende de site niet en kan geen Duits, maar Google Translate is een zalige uitvinding. Ik was erg benieuwd of ik lang op de stof zou moeten wachten, want ik had nergens een positieve ervaring gelezen, maar bij deze heb ik ze wel voor u. Ze hebben een ruim assortiment leuke tricot/interlock en het duurde dag op dag een week tussen mijn bestelling en de levering.

Voor L. koos ik dit rood auto-stofje. Hij staat goed met rood, dat hebben we ooit eens ontdekt toen ‘t kind een week of 2 oud was. En voor T. koos ik de olifanten-tricot van Znok. De olifant is Zijn Dier, moet u weten.

Ik twijfelde in dit geval een beetje wat de kleur boordstof betreft. Ik wilde feitelijk witte boordstof gebruiken, die ik bij Pauli gekocht had.
Dat was helaas op zo’n dag waarop alles in het 100 liep (ge weet wel, zo’n dag waarop alles uit uw handen valt, waaronder uwen duren iPhone) dus toen ik de spierwitte boordstof uit de wasmachine haalde na een onderonsje met petrol tricot was de spierwitte boordstof niet meer zo spier. Zelfs na drie wasbeurten met dash en vanish is er nog steeds een blauwgroenige schijn in te bespeuren. Om een lang verhaal kort te maken werd het dus blauwe boordstof, na haar goedkeuring tijdens onze voor-herhaling-vatbare naaidate.

Het zijn t-shirt #2 en #3 (u ziet mij alweer gaan he), t-shirt #1 laat ik u binnenkort zien. Eerst afleveren bij de jarige in kwestie.

Patroon: Ottobre 03/2011 “Happy Animals”
Tips en tricks wat tricot en boordstof betreft bij Mamasha.

Poppenbuggy in verval.

Toen ik vorige week op mijn buurmeisje mocht passen, viel mijn oog daar op een poppenbuggy in verval. En als ik zeg verval, dan bedoel ik serieus in verval.

We zullen zeggen dat ik een lichte afwijking heb, wat het detecteren van dat soort dingen betreft. Menig mens zou het niet eens opvallen.
Nadat mijn buurmeisje naar bed was, bestudeerde ik het ding tot in detail en ik besliste dat het er allemaal vrij simpel uitzag, dus toen haar ouders thuis kwamen polste ik eens, of ze het niet tof zouden vinden moest dat ding een tweede leven krijgen.
Ze keken eerst verbaasd, ik peis niet dat ze alle dagen zo’n voorstel krijgen. Maar enkele luttele seconden later deden ze mee enthousiast en ik kreeg de oude hoes mee naar huis, zodat die dienst kon doen als patroon.

Ik heb dus geen “voor”-foto, want de buggy zelf had ik niet mee, maar om u een idee te geven, maakte ik snel een (heul slechte) foto toen ik op het punt stond het ding kapot te knippen om tot het patroon te komen.

Mevrouw heeft er ook zelf in gezeten en het stofje in kwestie kon dat duidelijk niet aan. Kinders vinden dat tof, ik herinner me iets gelijkaardig uit lang vervlogen tijden. Om herhaling van bovenstaande toestand te voorkomen, gebruikte ik een Ikeastofje (stevige canvas) en werkte ik het achteraan af met even stevig wit katoen. Ik stikte alles binnenstebuiten en keerde het dan om om biais te vermijden en daardoor was het ook veel sneller klaar.

Note to self: niet uit lui-igheid en om sneller klaar te zijn on-precies te werk gaan. Dat keert zich tegen u.

Gisteravond ging ik het eens rap in mekaar flansen. Ik tekende het patroon rechtstreeks over op de stof, stikte in voor- en achterkant de nepen en… Ze pasten niet in elkaar. Opnieuw.
Toen ik uiteindelijk aan het derde exemplaar ging beginnen haalde ik er dan toch maar patroonpapier bij, ik tekende de helft op papier, zodat ik het op de stofvouw kon leggen met een perfect symmetrisch resultaat als gevolg (en een stofvouw die ik er niet meer uitgestreken heb).

Dus, het ding gaat al meer dan 1 generatie mee en kan nu nog een beetje verder blijven bestaan, van de container gered.

Moeder enthousiast.
Vader enthousiast.

Och ja, en ‘t kind ook, al was ze vooral druk met druk doen.

%d bloggers like this: