Marte #2: duimelientje-kimono-jasje.

Deel 2 van Marte’s kadootje werd een herfst/winterjasje. Ge ziet, ik zorg dat het kind voorzien is voor weer gelijk we dat de afgelopen weken gewoon zijn.
Het was hier dat ik als een blok viel voor de Chic Hooded Kimono. Zoals ge kunt zien is dat al een tijdje geleden, al die tijd zat het ding in mijn hoofd op de wil-ik-ooit-eens-maken-lijst. Met Martes verjaardag in het vooruitzicht popte het ding ineens omhoog in mijn hoofd en na advies van Elisanna tekende ik het patroon over maat 2 jaar.
Het was heel plezant om te maken, want ik deed dat tijdens een gezellig avondje bij Mlle Belle. En dat allemaal onder het genot van vanille-ijs met Cuberdonsaus, niettedoenzolekkerzoetdatdatis!
Op 1 avondje zat het ding in mekaar en er liep onderweg toch heel wat mis. Zo knipte ik 2 achterpanden uit de fleece-stof , in plaats van 2 mouwen. Dat had ik natuurlijk pas door toen alle fleecedelen aan elkaar gestikt waren en 1 mouw nogal breed leek uit te vallen. Het ding heeft raglanmouwen dus al die panden lijken nogal op mekaar. Overlockstiksels lostornen is 1, maar gewone stiksels lostornen uit fleece is toch ook niet je dat. Bovendien kwam ik er bij het uitknippen van de fleece achter dat er een stukje van mijn patroonpapier geplooid zat, waardoor de halslijn wat minder scherp is afgetekend. Ge kunt dat zien, als ge mijn jasje vergelijkt met het origineel of met dat van Elisanna. Het punt was dat de katoenen versie al geknipt en gestikt was, en dat is nu niet echt een stofke waar ik onzuinig mee om wilde springen. Het is namelijk eentje uit de Trèfle collectie van Kokka en ik kocht het ooiteens heel lang geleden bij Vermiljoen. Het lag al die tijd in mijn kast, zonder bestemming en in deze ziet ge dus maar weer eens hoe zinvol dat is, om zulke dingen in huis te hebben.
Beetje vreemde belichting op deze foto’s,  dat was het laatavondzonnetje dat zijn best deed, vrijdagavond.
Het jasje is volledig omkeerbaar en dus afhankelijk van de rest van de outfit zus of zo te dragen.

Voorlopig nog wat groot, maar dan kan ze het in de winter ook over (dikke) truien dragen. In deze fase van de fotoshoot begon de verveling wat toe te slaan bij Marte. Vooral die kap op haar hoofd, stond haar niet echt aan.

Gelukkig was mama goed voorzien: boekjes, speelblokken, tutje… zonder had u hier foto’s gezien van een huilend kind, dus olé voor de mama!

Er komt daar een klein stukje piepen vanonder het jasje, dat het derde deel van haar kadootje was. Dat hebt u tegoed, anders wordt het hier zo’n lang verhaal (en ik moet de foto’s nog bewerken).

22 thoughts on “Marte #2: duimelientje-kimono-jasje.

 1. Wat een schattig modelletje! Hoe maak je trouwens die knopen zo met die stof ? Want dat maakt het wel helemaal af.

 2. Dat is niet meer normaal wat gij allemaal fabriceert! Is dat mede dankzij de overlock? En schoon allemaal! Straf, heel straf!

 3. @Mama Pluis: dat zijn van die plastieken knopen uit de Veritas, van het merk Prym. Wacht, ik heb dat nog al eens moeten uitleggen en had daar toen foto’s van gemaakt met mijn webcam (wat de erbarmelijke kwaliteit ervan verklaart): http://farm6.static.flickr.com/5251/5489195833_f0080a197d_b.jpg

  @J. Sanseveria: dit jasje is helemaal met mijn gewone naaimachine gemaakt, niks overlock aan te pas gekomen. Alle tricottoestanden hier zijn wel helemaal met de overlock in elkaar gestoken. Dat is echt een plezier, ik zou niet meer zonder kunnen!

 4. Stof ligt hier ook al lang in de kast en ook het patroon zit al lang in mijn inbox te wachten, je doet mij weer zin krijgen!

 5. Heel mooi! Ik vond het ook heel leuk om te maken, en net als bij kir begin ik er nu ook terug zin in te krijgen. Misschien moet ik er eens eentje voor lukas maken, een stoere jongensversie.

 6. Geweldig! En in dat zachte stofje…
  Ik wil er ook eentje!

 7. Da’s een prachtig stofje! Marte is met haar gat in de boter gevallen!

 8. Amai! Gij weet ook van geen ophouden! Superschoon wederom!

 9. Amai dat vind ik mooi! Nog eentje erbij op m’n to do – lijst, en die is al niet kort…

  Leuke blog heb je, en zo’n mooie maaksels zeg. Ik ga je volgen!

 10. heel erg schoon! ook de stofjes: prachtig!

 11. En in t echt is t nóg schoner! Toch lekker hè neuzekes-saus ;-)!

 12. super!!!!! echt heel mooi !!!!!

 13. Ooh, die knoop op de fleece-zijde, super gewoon !

 14. Hi! This is really sweet and gorgeous fabric choice for a girl.

 15. Ik lees hier dat je een maatje 2 jaar gemaakt heb voor Marthe, die eigenlijk nog maar 1 jaar werd. Zijn het kleine maatjes dan? Ik ga er eentje maken voor m’n dochtertje, die in oktober 2 wordt. Ze is wel redelijk klein en fijn, maar toch, ik zou niet graag hebben dat het al te klein is als het nog maar net gemaakt is…

  En kun je ons eens wat tips bezorgen ivm dat omkeerbaar maken? Ik breek er m’n hoofd over, maar ik vrees dat ik alles in de verkeerde volgorde aan elkaar ga hangen. En dan alles weer lostornen, lijkt me geen echt leuk vooruitzicht…

 16. @Piepow: sorry voor de late reactie! Ik weet niks van de grotere maten, alleen dat maat 1 jaar nogal klein uitvalt en meer iets is voor kindjes van 6-12 maand, dus vandaar dat ik 2 jaar gemaakt heb. Het is ook bedoeld voor de winter, als Marte naar 1,5 jaar toegaat en om over andere (dikkere) kleertjes aan te doen. Zoals je op de foto’s kan zien zit het wel vrij ruim. Marte is ook aan de fijne/kleine kant.

  Voor dat omkeerbaar maken wil ik wel wat tips geven, maar het is precies niet zo gemakkelijk om alleen met woorden uit te leggen. Ben je gehaast? Is het goed als ik één van de dagen, ten laatste volgende week, wat foto’s gemaakt heb? Ik plan namelijk nog een jasje, dus dan kan ik tijdens het maken foto’s trekken.
  Lostornen uit fleece is trouwens inderdaad geen aanrader, ik spreek uit ervaring ;-).

 17. Even wachten is zeker geen probleem hoor! Ik zou het echt geweldig vinden moest je foto’s kunnen maken terwijl je er nog eentje maakt, dan weet ik tenminste hoe ik het moet aanpakken. Alvast bedankt!

  Wat de maten betreft: ik zal de patroonstukken eens leggen op een bestaand jasje van Lilith, dan probeer ik het daaruit af te leiden.

 18. ja, tips met foto’s voor het reversible maken, daar zit ik ook op te wachten!

 19. De neuzekessaus is assorti met je stof ;-)
  Mooi jasje!

 20. Hallo Nele!
  Ik ben ook van plan dit jasje e maken. Heb voor de winter het jasje uit e Zo Geknipt gemaakt, was wel een 68 en mijn dochtertje is nu bijna 7 maanden, heb dat jasje met langharige fleece en katoen gemaakt en wil nu graag een zomerjasje. Dus dat uit Zo Geknipt gaat te klein zijn zodus dit jasje. Maar nu lees ik verwarring over de maten. Als het zomer gaat zijn, is Sientje 8-9maande. Welke maand zou jij dan aanraden, toch 1 jaar, of al groter?
  Heb je ook een suggestie voor de andere stof? Dunne badstof of?

  • Ik dacht eerst: oei dat is al lang geleden, dat weet ik niet meer precies, maar ergens hierboven schrijf ik dat maat 1 jaar eerder 6-12 maanden lijkt, dus dat lijkt me ideaal voor jouw dochter. Zoals je ziet valt de 2 jaar best wel groot voor het kindje op de foto’s en daar was ze precies 1 jaar, dus voor 8-9 maanden zal het zeker veel te groot zijn. Voor de andere stof kan je eventueel ook nicky velours gebruiken? Dat is redelijk dun/niet zo warm maar wel heel zacht! Badstof kan ook wel denk ik.

 21. Ik zocht het patroontje maar het is uitverkocht… Kan ik het kopen van je? Als je wil stuur je dan even je antwoord naar dm.nathalie@telenet.be xxx

Comments are closed.

%d bloggers like this: