De redding van het misbakselig kleedje?

Ik moet zeggen, 100% tevredenheid is er niet, maar ik voel mij toch wat gelukkiger dan twee dagen geleden toen dat ding als een zak rond mijn lijf hing en de schouders langs twee kanten in een punt omhoog stonden. Of ik het vaak ga dragen is dan weer een andere vraag.

Na efkes nadenken heb ik de twee mouwen losgetornd, net zoals een stukje van de naad van de mouw en een stukje van de zijnaad.  Ik heb een flink stuk weggeknipt aan beide schouders en de mouwen ook meteen een stuk smaller gemaakt. Daarna de mouwen er terug ingezet, de naad van de mouw samen met het stukje van de zijnaad terug dichtgestikt en tegelijkertijd de zijnaad/taille ook wat ingenomen. Nu zijn de mouwen onderaan bij mijn polsen nog iets te breed vind ik, maar het kan er mee door. De lengte van de mouwen is nu ook aan de nipte kant, misschien dat dat minder opvalt als ik ze onderaan toch nog iets smaller maak, maar daar ga ik eerst wat andere meningen voor verzamelen. Als u met alleen bijgevoegd fotobewijs een mening heeft, mag u die altijd verkondigen, maar ik denk dat ge het kleedje daarvoor “in beweging” moet zien.

Het rokdeel golft wat, ik dacht eerst dat dat kwam door mijn omzomen met de tweelingnaald, maar dat was voor het omzomen ook het geval en ligt volgens mij gewoon aan het feit dat de stof vrij zwaar valt en het kleedje toch een nogal groot A-lijn-gehalte bezit.
De tweelingnaald en ik, wij zijn nog geen dikke vriendjes, of misschien moet ik zeggen dat ik eerder van het wantrouwende soort ben en aldus weinig krediet geef. Ik had vooral veel schrik voor gelubber bovenaan in de halslijn, maar dat is godzijdank goedgekomen.

Ik ben blij dat ik er een winterkleedje van gemaakt heb, want het is echt een heel warm kleedje door de dikke tricotstof. Of het de ideale kleedjesstof is en of ik voldoende fan ben van het patroon om er bandwerk van te maken, ben ik nog niet van overtuigd, dus daar hoeft u zich voorlopig niet aan te verwachten.

Het patroon is trouwens model 108 uit Burda 4/2007. De voorste “flap” van het bovenstukje komt in het origineel patroon niet tot in de zijnaad, maar heb ik wat langer doorgetekend, zodat dat wel mogelijk was. Ik zocht op internet naar wat andere versies en zo kwam ik terecht bij verschillende uitvoeringen van Burda-kleedje 7828. Het ziet er nogal hetzelfde uit precies. Misschien is dat ook wel gewoon het geval? Ik las over weggelaten striklintjes en te grote armsgaten. Allemaal zeer herkenbaar.

Van de blauwe kleur ben ik dan weer wel keihard fan.
Ge ziet dat niet zo goed op de foto’s, maar ik heb blauwe ogen, dus dat matcht als geen ander.

Ik wilde dan nog een foto nemen van de zijkant, but it turned out a little blurry.

Parade van misbaksels #2.

Mijn to-do-list is gegroeid tot een monsterlijk iets met deadlines die ik al kan ruiken, maar toch wil ik me dan eerst persé nog bezig houden met iets dat totaal niks met die deadlines te maken heeft. Dat was te peizen dat dat tot iets zou leiden dat ik toe kan voegen aan mijn parade van misbaksels.
Misschien is dat een beetje overdreven, want deze keer is het hopelijk een misbaksel dat nog te redden is.
Een tijdje geleden al kocht ik 2 meter tricot bij Pauli. Stevige tricot, eerder interlock denk ik. De felste kleur die er tussen zat, al de rest was zo flets als maar zijn kan. Ik was eerst van plan het Zsazsa-kleedje te maken, maar aangezien we de zomer overgeslagen hebben, stel ik dat uit tot volgend jaar. Van collega-sToffen Madam Barbara kreeg ik een Burda te leen waarin een patroon staat voor een tof tricotkleedje mét mouwen. Afgelopen dinsdag was Lieselot ermee bezig en moest ik weer denken aan die 2 meter stof. Gisteren patroon overgetekend en vanmorgen de stof geknipt en het kleedje in elkaar gestoken. Ik had dat van Lieselot dinsdag eventjes gepast, maar oftewel heb ik niet goed gekeken, oftewel ligt het toch aan het feit dat de stof die ik gebruikt heb een stuk rekbaarder is: het is veel te groot. Het flubbert aan mijn taille, de schouders zien er raar uit als ik het aan heb en het is te lang. Dat laatste is uiteraard het minst van mijn zorgen.
Ik nam een goed passend tshirtje uit ongeveer dezelfde soort stof en legde het op het kleedje. En dat verklaart hopelijk het schouderprobleem.


Het wordt me nog een uitdaging, want de mouwen moeten ook iets smaller en onderaan mijn oksel is het ook veel te breed.

Ge ziet hier ook een stukje van het gerimpeld voorstukje. En van mijn tweede kennismaking met de tweelingnaald.
En in zijn bijna-geheel. Vooral zeer ongestreken, maar na uw verlof is dat normaal he, dat het merendeel van uw kleerkast in ongestreken toestand is.

Overlockstiksellostornen: here we come.

Parade van Misbaksels.

Geloof het of niet, maar ik heb daar talent voor, voor het produceren van misbaksels. 
Toen ik eind december een iPhone kado kreeg (een klein stukje en voor de rest ging mijn eindejaarspremie eraan), maakte ik gauw een hoesje om het ding een zacht bestaan te gunnen. Dat ging lang mee, tot ik het ergens begin vorige maand verloor. Nu was ik het wel vaker eens een paar dagen kwijt, dus paniek was er niet direct, maar toen het na een paar weken nog niet terecht was, begon ik stilaan in te zien dat het tijd werd om een nieuw te maken. To do lijsten en zo meer zorgden er echter voor, dat ik dat op de lange baan schoof.
Tot ik een week of twee geleden de ingeving kreeg om een nieuw hoesje uit tricot te maken. Het werd Misbaksel der Hoesjes #1. Ik blog dat maar zodat ge het weet, hoesjes uit tricot, dat marcheert niet. Het glijdt en het merendeel van den tijd vindt ge uwe gsm ergens in uw sjakos waar het hoesje niet is. Het trok ook wat scheef, dus het ziet er echt niet uit.
De voering maakte ik ook uit tricot, streepjes die ik bij Pauli vond. Ik was toen ik het maakte ook te lui om mijn naaimachine erbij te pakken, ik deed alles met de overlock.
Toen ik alles door het keergat haalde, zag ik direct dat het nergens op trok, dus ik heb geeneens nog moeite gedaan om het keergat te dichten of om het bovenaan te topstitchen.
De tijd ging wat verder en zo maakte ik eind vorige week mijn eerste Boleo. Het ribfluweel bracht me op een nieuw idee. Een assorti iPhone-hoesje. En ribfluweel is keistoer, maar tegelijk heel zacht en schattig. Tijd ontbrak me echter, ik moest teveel sociaal doen de afgelopen dagen en morgenvroeg (ik moet om VIER UUR opstaan) vertrek ik een klein weekje naar Italië. En toch moest en zou ik nog zo’n hoesje maken. Ik had een half uur vanmiddag en op die tijd produceerde ik het volgende misbaksel:
Ik vind het keitof, dat “floeren” stofke. Het is helemaal hoe het moet zijn. Als tussenvoering gebruikte ik vlieseline H640.
Wat er aan scheelt?
Het is te klein! En ook een beetje saai eigenlijk. Het plan was om iets te appliceren maar wegens tijdsgebrek liet ik dat voor wat het was. Gelukkig maar, want ook al zal het nu wel een weekje dienst moeten doen, daarna ga ik er een fatsoenlijk maken. Want derde keer, goeie keer. En ge leert uit uw fouten. En ge moet het niet altijd direct van den eerste keer perfect kunnen. (Ziet ge, ik kan dat best goed, mijzelf troosten.)
Na mijn verlof, wijd ik er als het moet een ganse sToffen Madammen-sessie aan en als het klaar is, laat ik u ineens zien waarom het zo belangrijk is, dat ge uwe iPhone van een bumperke voorziet.
Adios!
Of nee,
arrivederci!
(denk ik)

Boleo!

Het is toch een straffe madam, die Eloleo. Ze toverde een hele tijd geleden een pracht van een tas uit haar mouw en vandaag kan u die gewoon zelf maken. Om er dan mee door de straten te paraderen.

Of ge kunt ook zeggen: om de tas met u door de straten te laten paraderen.

Want het is een groot ding, jong! Geweldig, ge voelt u juist Mary Poppins daarmee, het is oneindig wat ge daarin kunt steken.

Ze schrijft iets over soepel vallende stofkes en dat deed ik niet echt, want ribfluweel valt volgens mij niet onder die categorie. Het was spannend, hoe dat ging uitdraaien.

Maar het kwam helemaal in de sjakos. De ribfluweel komt van bij Pauli en de voeringstof kocht ik een tijdje geleden via Etsy.

Het was even zoeken waar ik dat ding kon hangen om hem u tegoei te kunnen laten zien en uiteindelijk werd het het bakske van de automatische garagepoort. Zo ne schone stoel en muur gelijk bij haar, heb ik hier niet jammer genoeg.
Hij is natuurlijk omkeerbaar en ook daar is het gat doorgestikt met een contrasterende kleur.
Maar ik zie dat gat toch het liefst langs de binnenkant.
Ik ging er daarnet een vriendin mee ophalen aan het station en ge moest mij zien lopen blinken. Ik kon het écht niet laten om af en toe een blik te werpen op dat ding rond mijn schouder. Blij wordt ge hier van mensen, kruipt allemaal maar rap achter uw machien!

Chic Hooded Kimono #2.

Ik ga dat eens proberen, wat korter van stof zijn.

Er valt ook niet zoveel te vertellen, want ik maakte hem al eerder. Toen voor een meisje, nu voor een ventje. De vriend van mijn zus, daarvan de broer, zijn zoontje (kunt ge volgen?) wordt in september 1 jaar. Een hele tijd geleden maakte ik al eens een slabbetje of drie voor ‘t ventje waaronder één met het Alexander Henry-stofke dat ik hier als voering gebruikt heb. Door het enthousiasme van mijn zus’ vriend destijds bestelde ik toen rap nog wat bij bij haar, want ik zag dat al helemaal voor mij, zo een fleece-jasje met de tractors als voering. Het is deze keer dus niet omkeerbaar, daarvoor is het stofke wat te wit.

Foto’s zonder kind, het jasje wordt pas met zijn verjaardag gegeven natuurlijk, maar ze lezen mij hier niet dus ‘t was wel gepermitteerd om het u al te laten zien.

Ik gebruikte donkerblauwe harige fleece voor de buitenkant.

Naaien moet ge samen met anderen samen doen, want dat komen er geniale ideeën naar boven. Toen ik zat na te denken over hoe ik het ding zou sluiten (lintje? drukknopen? met stof overtrokken knopen? velcro?), dacht zij aan houten knopen. Ze bedoelde eigenlijk van die langwerpige, maar toen ik in de Veritas stond zag ik deze ronde en die vond ik ook wel heel plezant. Ik nam ook langwerpige mee en liet de keuze aan mijn zus en haar vriend. Ze vonden de ronde speelser, en dus…
Het is niet omkeerbaar in de zin dat aan de kant van de tractors geen sluiting voorzien is, maar het is wel volledig gevoerd en er zijn nergens onafgewerkte naden zichtbaar. Als de mouwtjes in het begin nog wat te lang zijn, kunnen ze dus omgeplooid worden, dan komt er een stukske voering piepen.
En toen ik die voering wilde fotograferen, toen kwam de zon efkes piepen. Ik ben zelf ook keihard fan van dat stofke, zo’n kleurenpracht!
Hupla, de winter mag lang en koud zijn. Het ventje is voorzien.

Dromen over roze olifanten.

Het zit zo. Ik kocht als eerste dit boek. Een aanrader, ik zeg het u, er staan daar keitoffe dingen in. Dat zat eens in mijn brievenbus vlak voor ik naar de sToffen Madammen vertrok, dus nam ik het maar mee, dan kon ik het daar eens op mijn gemak doorbladeren. Met ne man een vrouw of vijf rond mij sloeg ik bladzijde na bladzijde om en in koor deden ze allemaal van ohh en ahh!
Zij was me voor en maakte als eerste iets uit het boek: het slaapzakje! Tien slaapzakjes!

Ik maakte uiteindelijk een variatie op een variatie op een variatie van datzelfde slaapzakje. Het patroon gaat tot 1 jaar en ik moest er eentje maken voor een (bijna) tweejarig meisje, Louise, het zusje van Anne-Sophie. Ik ben wel graag van het lui doen en gebruikte het patroon van het Happy Animals t-shirtje uit de Ottobre (03/2011) maat 98 (zodat ze er nog eventjes in past) voor de halslijn. Want dat lag hier getekend en geknipt en al klaar van toen. Ik liet de mouwen weg, want dat is niet nodig voor een zomerslaapzakje. En ik tekende hem een heel stuk langer want haar huidig slaapzakje is 103 cm van schouder tot onderaan en daar mocht nog wel een paar centimeter bij. Daardoor lijkt het nu gigantisch lang (zie vooral de foto waar het ding in zijn geheel op staat) en dat is het ook, maar het geeft het kind beenruimte he, véél beenruimte.
Van het oorspronkelijk patroon blijft er met andere woorden niet veel over, maar hey, laten we dan zeggen dat ik het idee gebruikt heb.

En dan nog, het idee is eigenlijk dat door diene rekker onderaan nachtelijke pampersessies vergemakkelijkt worden (geen rits of drukknopen die ge met een groggy hoofd moet dichtdoen) maar voor een kind van twee is dat niet echt nodig. Edoch, daar lopen veel moeders rond bij de sToffen Madammen en ook bij haar haalde ik wat mosterd. Het leek hen praktisch, omdat kinderen van twee hunne slaapzak-met-rits wel eens durven uitdoen en hierbij gaat dat niet, en omdat ge dan als moeder ‘s morgens niet direct kleren moet gaan zoeken, ge trekt diene rekker wat omhoog en het kind kan rondlopen naar eigen goesting en vermogen. De praktijk zal binnenkort uitwijzen of de theorie klopt.

Louise vindt hem volgens haar mama fantastisch “mooi mama”, wilde hem na de fotosessie niet meer uitdoen en testte hem dan maar meteen uit tijdens de middagdut. En ik kreeg net zo’n net-voor-de-middagdut-foto doorgemaild!

Ge zout het niet zeggen, maar het was feitelijk dikke dikke miserie. Ik had te weinig stof. Ik had in mijn hoofd om voor- en achterpand uit de breedte van de stof te halen (naast elkaar dus) en had 2 meter stof besteld want dat leek me dan ruim. Maar dat lukte niet omdat de stof te smal was. En onder elkaar ging ook niet, want daarvoor was ze te kort. Ik versmalde het patroon, verkortte had, bedacht dingen als onderaan een stuk boordstof eraan van 10 centimeter en meer van dat soort ongein. Maar dat was allemaal niet hoe ik het wilde. Gelukkig was er een reddende engel met een half meterke van dezelfde stof en datzelfde reddende engelke heeft ne ganse avond heel hard meegedacht. Uiteindelijk heb ik dat half meterke gebruikt om twee “bovenstukjes” te maken en de twee onderste stukken haalde ik uit mijn twee meter stof.

Boven- en onderstuk aan elkaar stikken lijkt poepsimpel maar daar kan heel wat misgaan als het al midden in de nacht is en ge gans opgefokt zijt omdat het zo’n gedoe is geweest om het patroon te tekenen en de stof uit te knippen. Laat ik het erop houden dat het 1 van mijn topavonden was wat betreft het overlockstikseluittricotlostornen.

Het wijste wat ik diene gansen avond deed was het opgeven en gisteren verder doen. Want gisteren verliep alles als een fluitje van een cent.
Ik oefende 1 keer om boordstof aan een restje tricot te stikken op de biaismanier en deed het dan voor echt. Dat was spannend, dat kunt ge niet geloven want ik was zeker dat het ging lubberen.

Alle angst voor niks, gisteren ging alles vanzelf. Ik was in de zevende hemel.
Roze olifanten zijn er niks tegen.

Stof: Miss Tiggr
Boordstof: Pauli

%d bloggers like this: