Messenger bag als afscheidskado.

Eén van de zussen is vanmorgen vroeg voor een gans jaar naar Colchester, Engeland vertrokken om daar een éénjarige master te gaan doen, iets met literatuur. 
Ja Engeland ja. Ik weet, dat is het einde van de wereld niet. Maar achter den hoek is het toch ook niet bepaald.
Gisteravond kwamen we met het hele gezin samen om in haar laatste Belgisch avondmaal te delen. Daar horen wat kleine kadootjes bij, dus deed ik nog een efforreke door ongeveer 36 uur geleden eindelijk te beslissen wat ik voor haar wilde maken. Een hele tijd geleden kocht ik een half metertje Parijs-stof bij Vermiljoen. Bestemmingsloos, behalve dat ik wist dat het iets voor de zus in kwestie moest worden. Twee jaar geleden ging ze immers ook al een half jaar in Parijs studeren.
Ik kocht bij Pauli turquoise ribfluweel om te combineren met het stofje, maar gebruikte die hier al voor mezelf. Toen ontdekte ik wel hoe schoon dat kan zijn, een tas in ribfluweel, dus passeerde ik nog eens bij Pauli (nee jong, die hebben geen website, maar alles wat ge erover wilt weten hier).
Er was geen tijd om heel hard na te denken over een patroon of werkwijze, dus ging ik op zoek naar een tutorial die ik gewoon hersenloos kon volgen. Geloof me, dat was nodig want kanttekening is dat ik de ganse week de nacht heb.  (Ja, dat laatste avondmaal was tússen 2 nachten, dat kunt ge misschien gerust ne grote effort noemen, want provincie Antwerpen was de place to be.)
Maar dus, de kado. Een tas volgens deze heel duidelijke tutorial
De flap sluit met een magneet en vooraan zijn er 2 zakjes.
De manier waarop de rits erin moet is geniaal vind ik. De rits kan helemaal open, dus dan kunt ge die twee flapjes naar buiten klappen en ten minste alles dat erin zit tegoei zien.
Twee dingen deed ik anders, ik maakte de buitenkant van de tas volledig in ribfluweel, terwijl de tutorial de bodem en flap van de tas omgekeerd voorschrijft. En binnenin maakte ik een zakje zonder rits in plaats van met. Het werd tijdstechnisch gezien wat krap. Het keergat naaide ik wederom dicht in een bomvolle trein.
Topstitchen deed ik met cordonnetdraad. Gewoon garen zou in het niets verdwijnen tussen de ribbeltjes. Content, dat ben ik wel als ik naar onderstaande foto kijk.
Als u inzoomt op de foto’s ziet u misschien hier en daar nog een draadje of pluisje. Ribfluweel, dat pluist en plucht dat het gene naam heeft. De draadjes, dat is het doe-het-zelf-gedeelte van de tas. Hupla.
Enfin, zus, koeraasj! (‘t Kind kan al een halve week niet eten van de stress, dus ze kan het wel gebruiken.)

Winterjasje voor Liene.

Mijn buren waren wildenthousiast toen ze dit jasje zagen en de bestelling was geplaatst. Het mocht wat dikker, zodat Liene het tijdens de winter kan dragen. Ik haalde superdikke harige fleece bij Pauli in Leuven als voering en kreeg viavia genoeg flanel om de twee voorpanden en het achterpand dubbel en de mouwen enkel te tussenvoeren. Het stofje aan de buitenkant behandelde ik met HG Waterdicht voor textiel, zodat het toch wat meer kan verdragen. Het naaien van het jasje verliep vrij vlekkeloos, dat mag wel als je aan nummer vier van hetzelfde patroon bezig bent. Ik maakte maat 5 jaar, zodat het zeker groot genoeg zou zijn. Liene is 4 sinds april. Aan de schouders is het jasje nog wat te groot, maar met een sjaal is dat niet storend en het ziet ernaar uit dat ze nog wel een beetje kan groeien voor dit jasje te klein wordt.

Gisterenmorgen zetten we rap de winter in scène. Mét fleecetrui en sjaal. En dat op zo’n schone nazomerdag.

Liene was wel vaker mijn model en voor de camera is ze altijd helemaal zichzelf, wat inhoudt dat serieuze foto’s zwaar in de minderheid zijn. De 2 onderstaande foto’s bieden wat steun aan dat spreekwoord van de regel en de uitzondering.

Voor de rest was het dikke fun. Of misschien dat de hitte haar wat naar het hoofd steeg.

Zelfs met dikke wintertrui, dito jas en sjaal, kan ze zich verstoppen achter de kast.

Ik wil dat ook nog eens zijn, jong, vier jaar.

Schoudertas voor een klein meisje.

Hoewel, dat “klein meisje” valt te betwisten, want ook al lijkt het alsof ik onderstaande foto gisteren nam..

..toch is ze al bijna 6 jaar oud, de foto.

Meike, dochtertje van een vriendin, wordt volgende week 7. Ze wilde graag een “schuine tas” en omdat ik van strakke deadlines houd naaide ik het keergat dicht in de trein onderweg naar haar.

Ik mocht mijn eigen ding doen, de enige opdracht was dat er een brooddoos, 2 drankjes en koek/fruit in moest passen. Dus zette ik al die dingen op een rij en bepaalde zo de grootte van de tas. Een patroon gebruikte ik niet, ik bedacht bijvoorbeeld toen ik de flap stikte dat ik afgeronde hoeken wilde en toen ik het lint ging knippen dat ik het onderaan breder dan in het midden wilde. Voor de rest is hij vooral heel basic, want meer was niet nodig. En eenvoud siert en van die dingen.

Het stofje is de overschot van dit rokje en ik had nog juist genoeg (daar word ik zó gelukkig van).

Het stofje aan de buitenkant behandelde ik met dit product wat de tas min of meer waterdicht maakt, dankzij haar die het ons leerde kennen en dankzij Mlle Belle, want zij bracht het mee van de Brico (de Brico ja mensen).
Het bewijs dat alles erin past:
En het modeltalent is ze nog niet verleerd, al stond ze er eerst wel wat twijfelachtig tegenover, tegenover die foto’s voor op mijn weblog. Pas toen ik haar liet zien dat er ook andere kindjes op mijn blog staan, ging ze overstag en deed ze het alsof ze nooit anders doet.

En ja, ook boekjes kunnen erin mee.

Het moet gezegd, het was niet evident om hem af te geven, ik had hem bijna zelf gehouden, maar hij staat haar beeldig en ze is er dolblij mee. Hij onderging al een fiets-, shop-, en regentest. Hoera voor de herfst!

Kleurpotlodenzakskes à la Zsazsa, of toch bijna. En hoe ik dat dan doe.

Ergens in het allerste begin, toen mijn naai-interesse vorm begon te krijgen en ik de blogwereld ontdekte, werd in instant verliefd op de kleurpotlodenzakskes van Madame. Ik vond dat toen geniaal, al die lappekes stof aan elkaar volgens de kleurtjes van de potloden. Ik maakte er al vijf, en nu dus nummer 6 en 7.

Ze zijn plezant om te maken, maar doen me ook altijd weer beseffen dat quilten niks voor mij is.
Deze keer maakte ik er eentje voor Floris. Hij is gek van alles wat met ridders te maken heeft, maar wegens geen ridderstof in mijn bezit werden het dinosaurussen. Ventjes van 4 horen dinosaurussen ook leuk te vinden. Denk ik. Het is een Michael Miller stofje.
En Isabel, Floris’ kleine zusje had er eentje nodig in het roze-roze-roze. Ik moest eens goed zoeken in mijn stoffenkast, roze is blijkbaar niet een kleur waar ik direct naar grijp in het stoffenaanbod. Ik vond gelukkig nog een klein stukje Coquelicot Rouge van Petit Pan en achtte dat roze genoeg.
En dan, mijn verklaring voor de titel van dit bericht. Ik doe altijd een paar dingen een klein beetje anders dan zij.
Om te beginnen knip ik de 2 lapjes die dienst gaan doen voor het eerste en laatste potlood 2 mm breder (dus 4,7 in plaats van 4,5 cm). Dit omdat ge helemaal op het einde een topstitch doet, waardoor ge anders het eerste en laatste vakje 2 mm smaller maakt. Dat is niet handig als uw potloden er net in passen en bovendien krolt het dan heel fel naar binnen.
En mijn tweede aanpassing: ik hou er niet zo van dat ge, als het kleurpotlodenzakske opgerold is, langs buiten het stiksel kunt zien van de zakjes die ge gemaakt hebt om de potloden in te steken. Om dat te omzeilen:
– Knip in plaats van 1 groot stuk stof van 43 x 32 cm 2 kleinere stukken. Afmetingen: 23 x 32,4 cm en 20 x 32,4 cm. (die komma-vier is logischerwijs het gevolg van aanpassing nummer 1)
– Stik nu eerst alle kleine lapjes van 32 x 4,5 cm aan elkaar (waarvan het eerste en laatste dus 2 mm breder zijn). Ge hebt nu een stuk stof van 32,4 x 23 cm.
– Vouw het stuk stof van 20 x 32,4 cm in 2 zodat ge een stuk hebt van 10 x 32,4 cm en stik op 2 mm door langs de stofvouw.
– Leg dit stuk op de lap die ge net gemaakt hebt door de verschillende kleurtjes aan elkaar te stikken met de onafgewerkte randen gelijk met de onderkant van deze lap (kijk op de foto’s als ge dit niet goed snapt, het spreekt eigenlijk voor zich).
– Stik deze twee aan elkaar vast door in het verlengde van de (verticale) naden te stikken en zo de zakjes voor de potloden te creëeren.
– Leg hierop het stuk stof van 43 x 32,4 cm met de goede kant naar beneden en stik rondom op 1 cm. Vergeet het lintje er niet tussen te steken en laat een keergat.
– Keer om en stik helemaal rondomrond door op 2 mm van de rand, zo sluit ge ook het keergat.
– Naai de knoop eraan.
Hupla. Ik hoop dat het duidelijk is, en dat er misschien iemand iets mee kan.

Roze olifanten pyjama.

Herinnert u zich hem nog? De roze-olifanten-slaapzak? Na het maken daarvan hield ik een lange strook stof over van zo’n 20-30 cm breed en bijna 2 meter lang. Toen ik me hardop afvroeg wat ik daar nog mee zou kunnen, zei zij: “alleen een broekske kunt ge daar nog uithalen!” En met weer een éénjarige in wording in het vooruitzicht (er zijn precies veel baby’s geboren in 2010) zette ik mij nog maar eens achter mijn overlock voor een snel projectje. In de laatste Ottobre staat een tof broekje met als tailleband een breed stuk boordstof en ook onderaan de beentjes een breed stuk boordstof, wat een soort pof-effect creëert. De 4 panden voor de broek zelf kon ik op de millimeter uit mijn lange strook stof halen in maatje 86 (op de groei).

Dat is zó tof, uw stof tot den allerlaatste centimeter opgebruiken.

Het ziet er zo niet direct een broekske uit waar ge mee op straat rondloopt, dus doopte ik het om tot pyjamabroekje.

Om er een ensemble van te maken stond er een tshirtje met geflockte olifant op het programma, tot wederom zij met het ingenieus idee kwam om een grote olifant te appliceren uit de olifantenstof. Tricot op tricot, dat zag ik gelijk nog wel zitten. Met scheurvlieseline onderaan zou het wel goedkomen dacht ik, maar niets was minder waar. Toen ik bijna helemaal rond mijn olifant gestikt had, had ik plots een heel stuk olifant teveel. Er zat niks anders op dan hem helemaal los te maken en opnieuw te stikken, met zowel onder- als bovenaan scheurvlieseline (op de bovenste laag tekende ik de olifant over zodat ik goed kon zien waar ik moest stikken).

Ik gebruikte net als hier cordonnet zodat het stiksel er wat dikker opligt. De losse draadjes trok ik naar achter om er een knoopje in te leggen en ik streek er kleine stukjes vlieseline over om ze vast te zetten.

En hupla, ik bleef ook weer helemaal binnen het thema want op het geboortekaartje van het kindje in kwestie stond een grote olifant. Volgens mijn theorie kunt ge daar nooit verkeerd mee doen.

Olifantenstof: Miss Tiggr
Boordstof: Bambiblauw
Patroon broekje: Ottobre 4/2011 “City Mouse”

Drie broertjes, drie vogeltjes.

Samen met de slab met lange mouwen was de vraag of ik nog een tshirtje kon flocken. Ik vroeg om het geboortekaartje en dat zag er op het eerste zicht gemakkelijk uit. Er stonden 3 vogeltjes op en die zou ik wel eventjes flocken. Het ding verdween ergens in mijn achterhoofd op mijn to-do-list.

Ik kan u maar een stukje van het geboortekaartje laten zien, want er staan foto’s op van de twee oudere broertjes. Maar het tot inspiratie leidende stukje ziet er zo uit:

Tot ik daar gisteren zat bij de sToffen Madammen zat met mijn tshirtje, mijn uitgeprinte tekening en de nodige flockfolie (met zeer veel dank aan Lieselot voor de supersnelle-vers-van-de-pers-levering!).
Want ineens zagen die pootjes, die bekjes en dat takje er toch niet meer zó eenvoudig uit. Ging ik dat met flockfolie doen? En zou ik die bekjes dan “vol” maken, dus gewoon volledig uit flockfolie knippen in plaats van alleen die streepjes?

En kijk, dáárom is dat zo geweldig, zo’n naaiclubje. Omdat 1+1 daar 3 is. Barbara haalde uit haar blikken doosje de perfecte cordonnetdraad en ik was vertrokken. Ik tekende de bekjes, pootjes en het takje op patroonpapier en speldde dat op het tshirtje samen met scheurvlieseline aan de onderkant. Daarna de vogeltjes en de oogjes erop flocken en het was klaar.
Klinkt alsof dat in een handomdraai ging, maar ik ben er toch zo’n 3 uur mee bezig geweest (al kwam dat natuurlijk omdat ik cónstant werd afgeleid!)

En nu maar hopen dat degene voor wie ik dit maakte het leuk vind. Want zelf kadootjes maken voor iemand, dat gaat nog, want mensen durven dan niet anders dan tevreden zijn. Maar stel jong, dat degene voor wie ik dit maakte het niet schoon vindt en dan moet zij het nog kado gaan geven…

Wat ben ik toch een held.

Omkeerbare slab met mouwen.

Toen ik pas begon met naaien heb ik er verschillende gemaakt, slabben met lange mouwen volgens de handleiding van Meisjesmama. Tof en origineel kadootje. Ik behoor echter tot het groepje van de biaishaters (u ook?) zoals ook zij en ging in vermijdingsmodus. Ik maakte nog veel babykadootjes maar geen slabben met biais meer.
Tot ik een paar weken geleden de vraag kreeg of ik er eentje kon maken voor Michiel, eind juli geboren. Ergens in september was het babybezoek gepland, dus ik had nog wel wat tijd.
Dacht ik. Want september was sneller daar dan ik dacht. Na een mailtje met de vraag hoe ver ik stond, schoot ik dus maar snel in actie. Biaisvermijdingsgewijs maakte ik een omkeerbare versie, met handdoekstof en tricot. 
Ja tricot ja, ik zie allen uw gefronste wenkbrauwen wel. Ik zou dat gelijk ook nooit kiezen, maar als ge ne leek laat kiezen dan kunnen er verrassende dingen uit de bus komen. Ik besloot het er gewoon op te wagen.
Om de handdoekkant wat op te vrolijken werd er met flockfolie geappliceerd. Dat was ook best spannend, want flockfolie op tricot of op katoen, à la, maar op handdoekstof? Ik kon het ding met andere woorden gans verbrodden, maar het draaide gelukkig goed uit, want dat deed ik natuurlijk helemaal op het einde toen het slabbetje voor de rest helemaal afgewerkt was.
Om in hetzelfde thema te blijven, of nee, eigenlijk begon het thema van de giraffen hier en was de applicatie er een gevolg van:
De mouwen kunnen dus binnenstebuiten gedraaid worden om het slabbetje omgekeerd te dragen. Ik gebruikte dezelfde manier als bij de Chic Hooded Kimono om de mouwen af te werken.
Het was een beetje prutsen aan de mouwen, en de tricot deed af en toe niet wat ik wilde, maar ik prefereer deze versie toch ruim boven de volledig-ge-biais-de versie.
Ja en dat lintje bovenaan, dat laat ik toch maar zoals het origineel. Ik heb gehoord dat dat wel handig is, dat ge de bavet goed rond hun nekje kunt laten aansluiten. Kwestie van naar beneden druipende groente- of fruitpap geen kans te geven propere en schone kleertjes te besmeuren.
Maar zo’n klein stukje biais, awel, dat kan ik nog nét aan.
%d bloggers like this: