Kleurpotlodenzakskes à la Zsazsa, of toch bijna. En hoe ik dat dan doe.

Ergens in het allerste begin, toen mijn naai-interesse vorm begon te krijgen en ik de blogwereld ontdekte, werd in instant verliefd op de kleurpotlodenzakskes van Madame. Ik vond dat toen geniaal, al die lappekes stof aan elkaar volgens de kleurtjes van de potloden. Ik maakte er al vijf, en nu dus nummer 6 en 7.

Ze zijn plezant om te maken, maar doen me ook altijd weer beseffen dat quilten niks voor mij is.
Deze keer maakte ik er eentje voor Floris. Hij is gek van alles wat met ridders te maken heeft, maar wegens geen ridderstof in mijn bezit werden het dinosaurussen. Ventjes van 4 horen dinosaurussen ook leuk te vinden. Denk ik. Het is een Michael Miller stofje.
En Isabel, Floris’ kleine zusje had er eentje nodig in het roze-roze-roze. Ik moest eens goed zoeken in mijn stoffenkast, roze is blijkbaar niet een kleur waar ik direct naar grijp in het stoffenaanbod. Ik vond gelukkig nog een klein stukje Coquelicot Rouge van Petit Pan en achtte dat roze genoeg.
En dan, mijn verklaring voor de titel van dit bericht. Ik doe altijd een paar dingen een klein beetje anders dan zij.
Om te beginnen knip ik de 2 lapjes die dienst gaan doen voor het eerste en laatste potlood 2 mm breder (dus 4,7 in plaats van 4,5 cm). Dit omdat ge helemaal op het einde een topstitch doet, waardoor ge anders het eerste en laatste vakje 2 mm smaller maakt. Dat is niet handig als uw potloden er net in passen en bovendien krolt het dan heel fel naar binnen.
En mijn tweede aanpassing: ik hou er niet zo van dat ge, als het kleurpotlodenzakske opgerold is, langs buiten het stiksel kunt zien van de zakjes die ge gemaakt hebt om de potloden in te steken. Om dat te omzeilen:
– Knip in plaats van 1 groot stuk stof van 43 x 32 cm 2 kleinere stukken. Afmetingen: 23 x 32,4 cm en 20 x 32,4 cm. (die komma-vier is logischerwijs het gevolg van aanpassing nummer 1)
– Stik nu eerst alle kleine lapjes van 32 x 4,5 cm aan elkaar (waarvan het eerste en laatste dus 2 mm breder zijn). Ge hebt nu een stuk stof van 32,4 x 23 cm.
– Vouw het stuk stof van 20 x 32,4 cm in 2 zodat ge een stuk hebt van 10 x 32,4 cm en stik op 2 mm door langs de stofvouw.
– Leg dit stuk op de lap die ge net gemaakt hebt door de verschillende kleurtjes aan elkaar te stikken met de onafgewerkte randen gelijk met de onderkant van deze lap (kijk op de foto’s als ge dit niet goed snapt, het spreekt eigenlijk voor zich).
– Stik deze twee aan elkaar vast door in het verlengde van de (verticale) naden te stikken en zo de zakjes voor de potloden te creëeren.
– Leg hierop het stuk stof van 43 x 32,4 cm met de goede kant naar beneden en stik rondom op 1 cm. Vergeet het lintje er niet tussen te steken en laat een keergat.
– Keer om en stik helemaal rondomrond door op 2 mm van de rand, zo sluit ge ook het keergat.
– Naai de knoop eraan.
Hupla. Ik hoop dat het duidelijk is, en dat er misschien iemand iets mee kan.