Omkeerbaar jasje: handleiding. Ofte Chic Hooded Kimono #3.

Hier vroeg Piepow of ik wat tips kon geven in verband met het omkeerbaar maken van het kimonojasje dat ik ondertussen al twee keer maakte. Haar vraag bracht me op het idee om er nog eentje te maken.

De tutorial van de Chic Hooded Kimono is heel duidelijk. Wat me er echter aan stoort, is dat ge het jasje al met de goede kanten naar buiten moet keren voor de mouwen netjes afgewerkt zijn. Om die af te werken moet ge uiteindelijk zowel van de voering als van de buitenkant 1 cm naar binnen strijken en dan doorstikken langs de goede kant. Dat lukt mij nooit perfect, zeker niet als ik voor één van de twee lagen met een dikke of rekbare stof werk, zoals daar zijn fleece.
De eerste keer deed ik op goed geluk maar wat, en wonder boven wonder: het werkte! Deze keer maakte ik foto’s in de hoop dat het ook voor u duidelijk wordt.

Ik begin mijn uitleg vanaf het moment dat ge een afgewerkte kap hebt en 2 jasjes, buitenkant en voering. Tot daar is de tutorial heel duidelijk. Vergeet de voorkant van de kap zeker niet te topstitchen en alle naden van de jasjes open te strijken.
Draai nu allebei de jasjes binnenstebuiten (trek de mouwen naar de verkeerde kant) en leg 1 van de jasjes met de goede kant naar boven. (de mouwen steken er nu langs achter uit)


We gaan de 2 jasjes aan mekaar stikken met de kap ertussenin. Zoek daarvoor het midden van het achterpand en positioneer de kap zodat de achternaad precies in het midden ligt (zie pijltje op de volgende foto).Zoek nu het midden van het achterpand van het tweede jasje en leg dit met de goede kant naar beneden (de goede kanten liggen nu op elkaar), zodat dit punt precies op de achternaad van de binnenkant van de kap ligt. Van het tweede jasje steken de mouwen daardoor langs voor naar buiten.

Speld dit punt vast en van hieruit speld je de twee jasjes helemaal rondom rond op elkaar. Let er goed op dat je de volledige onderkant van de kap mee vast speldt tussen de twee halslijnen (dat is soms wat trekken). Zorg er ook voor dat de naden van de mouwen van beide jasjes en de zijnaden mooi overeen komen.
Dat ziet er zo uit:


Stik nu helemaal rondom rond op de aangegeven naadwaarde en laat ergens onderaan een keergat van zo’n 10 cm.
Let op als ge aan de bovenkant van de mouwen komt. Zorg ervoor dat alles mooi plat ligt, zodat ge geen plooitjes stikt waar er geen moeten zijn. Ge zit daar met vier lagen stof, want de kap komt tot iets voorbij de mouwen langs beide kanten, dus dat wil al eens wat schuiven en doen (ervaringsdeskundige spreekt).


Knip de vier hoekjes schuin af, zodat ze straks makkelijk naar buiten te duwen zijn (zie de blauwe lijntjes op de foto).(Zonder reden maakte ik vanaf dit punt foto’s met de katoenen kant bovenaan.)
Nu het moeilijkste deel.
De mouwen van het onderste jasje steken normaal gezien langs achter naar buiten, leg ze zo neer dat ze zichtbaar zijn.


Het is heel belangrijk dat ze niet verdraaid zitten. Van beide jasjes liggen de mouwen zo neer dat de naad van de mouwen naar onderen ligt.
Van de mouwen van het onderste jasje draai je de laatste 5 centimeter van elke mouw naar buiten toe.


Neem nu één van de mouwen van het bovenste jasje en schuif ze over de mouw van het onderste jasje.
Opgelet:
– de naden van de mouw moeten precies overeen komen
– let er nogmaals op dat ge de mouw geen 180 of 360 graden draait, want dan heb je straks een keerprobleem (been there, done that).
– schuif de mouw zo ver, dat de onafgewerkte randen precies overeen komen. De uiteinden van de mouwen liggen nu met de goede kanten op elkaar (omdat ge de onderste mouw daarnet een cm of 5 met de goede kant naar buiten gedraaid hebt).

Vastgespeld ziet dat er zo uit:


Stik nu de mouw van de voering en van de buitenkant aan elkaar op de aangegeven naadwaarde. Dit is wat prutsen en trekken maar gaat wel vrij vlot (toch bij maatje 2 jaar).


Herhaal dit voor de andere mouw en je jasje zou er dan als volgt moeten uitzien:Een mouw in close-up, het lijkt eigenlijk alsof je een bruggetje maakt rond het voorpand heen:Haal nu alles door het keergat en duw de hoekjes die je net schuin afknipte naar buiten met bijvoorbeeld een Chinees eetstokje.
Speld het keergat dicht en speld dan verder rondom rond zodat de stofjes niet kunnen schuiven ten opzichte van elkaar.

Topstitch. (geen foto van een opengevouwen jasje, maar het spreekt voor zich dat je ook de rechterkant van het jasje openvouwt en verder rondom rond stikt)


Topstitch het uiteinde van de mouwen.


Nu nog knoopsgaten en knoopjes en dan is het jasje klaar voor gebruik!
Opmerkingen:
1. Je kan het jasje ook zonder kap maken.
2. Je kan het jasje ook van een andere sluiting voorzien dan knopen/knoopsgaten. (een lintje, velcro, drukknopen,…) Houd hier rekening mee, sommige moet ge al aanbrengen of vaststikken op het moment dat ge de twee jasjes binnenstebuiten aan elkaar stikt.


Met mijn groggy hoofd na drie nachtdiensten fietste ik daarnet naar Hexagoon en twijfelde nog tussen houten knoopjes of deze oranje. Ik ben blij met het resultaat!Vragen? Mag via een reactie of via mail!

20 thoughts on “Omkeerbaar jasje: handleiding. Ofte Chic Hooded Kimono #3.

 1. Awel, dat is de eerste keer dat ik iets omkeerbaar zie en denk: “ja, dat klinkt logisch!”
  Ik kan helemaal volgen met uwen uitleg, merci!

 2. Dit is echt een prachtversie van het jasje. Mooie stof en heel leuk met die oranje knopen erbij.

 3. Je bent precies wel keihard fan van dat stofje, hé? Hier ligt het ook, ook de rode versie, maar ik heb totaal geen idee wat ik er mee wil doen.
  Mooie knopen ook!

 4. wat ‘n beauty! heel erg geslaagd en merci voor de uitleg, je zorgt er zowaar voor dat het niet al te moeilijk klinkt.

 5. Ma wauw, wat mooi! En van waar heb je het patroontje? :)

 6. Zo mooi, GEWELDIG!En wat een duidelijke uitleg, dank je!

 7. Wow!!!! Ik ben verliefd op die kap! Ik wil dat ook maken voor mijn kleine meid!!!! Enig idee waar ik het patroontje nog kan vinden? Want op die webshop van Mani Mina waar jij het kocht, is het niet meer te vinden. :-(

 8. @Oon: lol, ik heb er vooral keiveel van! Ooit eens 6 yard ofzo gekocht in een Etsy-shopje want dan kreeg ik het voor 4 euro de meter… Maar ik vind het ook wel heel erg mooi! En de rode versie is ook super! Ik ga er denk ik nog kussentjes mee maken.

  @Flexje: in deze shop op Etsy: http://www.etsy.com/shop/ManiMina
  Maar het is er inderdaad uit zoals Madame Pip zegt. Ik heb ze gisteren een berichtje gestuurd met de vraag of het definitief weg blijft, krijg er veel vragen over.

  @Madame Pip: zie mijn antwoord aan Flexje. (in kleine lettertjes: u mag mij ook altijd een mailtje sturen)

 9. Wooooow! Super merci! Ik ben ongeveer gekomen aan het punt waar jij nu begint, dus ik weet straks wat gedaan. You made my day!
  Ik ben trouwens ook helemaal zot van dat stofje, alleen vind ik het nergens meer :-(

  Voor zij die het patroontje nog willen kopen: toen ik het wilde kopen, stond het ook op “sold out”. Ik heb toen een mailtje gestuurd, en een dag later was het weer beschikbaar. Ik denk dat ze misschien telkens dat jasje moeten “resetten” als iemand het gekocht heeft, of is dat nu een heel onnozele veronderstelling.

  Nu, als ze het niet meer verkopen, geef maar een schreeuw, dan spreken we wel iets af.

  Hopelijk binnenkort nog zo’n vestje te bewonderen op mijn blogje!

 10. Wat een super uitleg! Ik ga het zeker proberen met de computer met jouw blog naast de naaimachine.
  Heel erg bednakt voor je duidelijke uitleg.

 11. ik heb een patroontje van Citronille dat er wel wat op lijkt, handig en makkelijk he! En dat stofje … zo mooi!! Ik heb het in blauw en rood.

 12. Bedankt voor de uitleg! Dit wil ik ook wel eens maken! Jammer dat het patroon niet meer te koop is.. Zo mooi!

 13. @Jules Le Chat: als je een berichtje stuurt naar ManiMina op Etsy, dan zet ze het er terug in. Gisteren of eergisteren stond het er alleszins weer in, waarschijnlijk heeft alweer iemand het gekocht..

 14. vraag nele..kan ik er aak één bestellen voor Min?? Hahaha… tot morgen***

 15. mooi zeg!

 16. Allee jong, dat is kei schoon!
  Zal ik u de maten van mijn jongste dochter doorgeven? Of telt dat niet als vraag?

 17. Het is EINDELIJK af! Te zien op m’n blogje. Dankjewel – nogmaals – voor de uitleg, erzonder was het me zeker niet gelukt!

 18. Amai bedankt! Ik ben ook net aan dit punt.
  Echter, ik maakte een 4 jaar voor een meisje van 3, maar door die mouwen krijg ik mijn vuist maar net door!
  Al mijn moed bijeengeschraapt en losgetornd dan maar :(
  Op deze foto’s lijkt dat dan weer zo groot.

 19. Precies al lang geleden gepost, maar toch bedankt, ziet er heel leuk uit.

 20. d_anzie

  Whaaaw, super uitgelegd!! mijn truitje was klaar in een tel!! Anders altijd gesukkel, nu dus absoluut niet!! Dikke dank je wel!!

Comments are closed.

%d bloggers like this: