Rokje met boordstof en paspelzakjes: handleiding.

Van een zekere persoon (ghehe) kreeg ik al een paar keer de hint om eens uit te leggen hoe dat marcheert, zo’n rokske met boordstof. Een paar dagen geleden schoot ineens door mijn hoofd dat de rode pioenen van Petit Pan al meer dan een jaar in mijn kast liggen te wachten, ik kocht ze tijdens de Winkelstraat 2010 bij Vermiljoen, met toen in mijn hoofd een Kerstrokske. Maar ge kent dat, Kerst kwam dichterbij en het rokske was nog steeds geen feit, dus bleef dat lapke stof een lapke stof.
Maar nu!
Sinds dit rokje ga ik geen rokken meer kunnen produceren zonder zakken. Ik was toen op zoek gegaan naar een duidelijke tutorial over hoe en wat, maar vond die niet, dus leg ik het hier ineens ook maar eens uit. Kwestie van u van denkwerk te besparen, hoe lief is dat wel niet zeg. Moeilijk is het niet en er zijn er vast talloze onder u, die dat met de ogen dicht zouden doen, maar voor alle anderen.
Ohja, excuus voor de slechte belichting van de foto’s. Aan mijn verjaardag heb ik centjes overgehouden die bedoeld zijn om te investeren in een goeie reflexcamera. Het is nog even wachten daarop, maar het gaat er hier dus wel op vooruit gaan.
Nodig:
Optie is nog eens een voor- en achterpand uit voeringstof (zonder de uitsparingen voor de zakjes uiteraard).
De patroondelen voor de zakjes zijn gewoon met de hand getekend. U kan dat ook zelf.
Als patroon voor het voor- en achterpand gebruik ik (rarara) de patroondelen van de knipmoderok juni ’10. Eender welk a-lijnrokje doet dienst en dat kan u natuurlijk zelf tekenen (hier of hier).
De boordstof die ik gebruik komt van hier. Ze wordt verkocht in een “koker” en de breedte daarvan is perfect voor mij. In uw geval, of bij andere boordstof kan het nodig zijn dat je er zelf een koker van maakt, naargelang je taille-omtrek. Op de foto heb ik de boordstof al dubbelgevouwen zodat de onafgewerkte randen bij elkaar liggen.
Nog even over de zakjes.
Teken eerst de 2 “achterstukjes” (ze zijn spiegelbeeld van elkaar). De 2 rechte randen komen overeen met de bovenkant en de 2 zijkanten van het voorpand. Bepaal hoe breed en diep je de zak wil, en teken dan een iets gebogen lijn, zodat je ongeveer de vorm hebt, die je op de foto kan zien.
Teken dan op het patroon voor het achterstukje wat je wil dat de opening van je zakje wordt. Je kan hier ook altijd een hand voor zoeken, zoals ik deed ;-). Dit knip je uit en zo heb je het patroon voor de “voorstukjes”. Het uitgeknipte stukje leg je dan nog eens op je voorpand langs beide kanten en knip je uit.
Mijn uitleg is misschien niet zo duidelijk maar met de foto hierboven moet het lukken.
Overlock (of zigzag) dan alle patroondelen, behalve de bovenkant van de rokpanden en de zak-deeltjes. Die overlocken we straks allemaal tesamen als de boordstof eraan gezet wordt.
Als het achterpand neepjes heeft, naai die dan vervolgens.
Neem een stukje paspel en speldt het tegen de opening voor het zakje aan de goeie kant van het voorpand. Voor paspeltrukjes blijf ik u gewoon doorverwijzen naar deze madam. Stik vast door over het stiksel van de paspel zelf te stikken.
Neem nu het voorstukje voor de linkerzak (dat is hetgene hieronder op de foto) en leg het met de goeie kant naar boven.
Leg hier het voorpand op met de goeie kant naar beneden. De paspel zit nu gesandwicht tussen het voorstukje van de zak en het voorpand. Speld vast en stik net naast het stiksel dat net ontstaan is door de paspel aan het voorpand te stikken.
Net naast, wil zeggen, dichter naar het paspeltouw, en dus verder van de rand weg. De foto hieronder demonstreert. Dit zorgt ervoor dat de paspel netjes afgewerkt is.
Geef wat knipjes in de bocht, zodat het dadelijk makkelijk keert.
Plooi om en strijk.
 Stik daarna vlak naast de paspel door.

 

Tadaa!

 

Leg het voorpand van de rok nu met de goeie kant naar beneden. Het “voorstukje” van de zak ligt daardoor met de goeie kant naar boven. Neem nu het achterstukje van de linkerzak en leg dat met de goeie kant naar beneden neer, zodat de zijkant en bovenkant perfect overeen komen. Hierdoor zouden ook de stofranden van het voor- en achterstukje (de gebogen rand, die de diepte van je zak bepaalt) overeen moeten komen.
Deze gebogen lijn gaan we nu stikken. Stik niet door het voorpand, we stikken alleen het voor- en achterstukje van de zak aan elkaar.
Als je op onderstaande foto goed kijkt, kan je het (rode) stiksel zien.
Aan de zijkant heb ik nog niks vastgestikt, dat doen we dadelijk als we de zijnaden gaan stikken.
Doe hetzelfde voor het andere zakje en dan is het voorpand klaar!
Om straks miserie te voorkomen, gaan we nu eerst 2 hulpstikseltjes maken bovenaan de zakjes. Anders is het risico te groot dat het verkeerd plooit tijdens het overlocken van de boordstof.
Tijd om de zijnaden te stikken. Hierdoor stikken we meteen de zijkant van het zakje mee vast. Om dat goed te kunnen zien, zorg ik altijd dat het voorpand bovenaan ligt tijdens het stikken.
Naden openstrijken.
Het rokje is nu bijna klaar. Zoek de middens van zowel het voorpand als het achterpand. Leg ze op elkaar, het rokje is trouwens binnenstebuiten gedraaid. Op die manier vind je aan de zijkanten de 2 punten om de bovenzijde van het rokje in 4 gelijke delen te verdelen (dit zijn niet noodzakelijk de zijnaden!)
Verdeel de boordstof ook in 4 gelijke delen (duid deze punten aan met een speldje of wat krijt of…) en schuif hem in het rokje met de onafgewerkte randen, tegen de onafgewerkte (boven)kant van het rokje. Speld nu de vier punten die je op de boordstof en het rokje aanduidde tegen elkaar. De boordstof is normaal gezien wat smaller dan de bovenkant van het rokje maar dat geeft niet, door de boordstof uit te rekken tijdens het stikken, sluit hij later ook mooier aan en zakt het rokje niet af.
Als je voering in je rokje wil, moet je het voor- en achterpand hiervan aan elkaar stikken bij de zijnaden. Dat draai je dan met de goeie kant naar buiten, zo schuif je het dan over het buitenrokje. (Kan je op de foto’s hierboven niet zien, omdat ik op het allerlaatste besliste te voeren, en toen had ik al foto’s gemaakt.)
Stik de boordstof nu vast aan het rokje, met behulp van de overlock of met een stretchsteek op de gewone naaimachine. Voor tips ivm boordstof kan je ook altijd bij haar terecht.
Onderstaande foto is een beetje onduidelijk in het geheel, want ik heb het rokje hier al omgekeerd, maar wilde toch het stiksel langs binnen nog laten zien.
Vouw de boordstof naar buiten en het rokje is (bijna bijna, echt!) klaar!

 

Ik vouw het overlockstiksel langs binnen nog naar beneden toe en stik dan net onder de rand van de boordstof eens door.  Zo blijft dat (dikke) overlockstiksel naar beneden en zorgt het niet voor bubbels waar een vrouw geen bubbels wil).

 

Nu nog omzomen en de eventuele voering ook (of rolzomen) en dan is het rokje echt klaar en voor gebruik beschikbaar!
Waar ik nog allemaal aan dacht tijdens het maken van de foto’s en tijdens het schrijven van bovenstaande:
1. dat mijn voering van slechte kwaliteit is, en dat ik die er dus terug uit moet halen en er fatsoenlijke in moet steken. Maar dat gaat nog eventjes duren. (Tot Kerst ofzo)
2. dat ik de zwangeren onder u ook hier naartoe door moet verwijzen. De boordstof kan natuurlijk vervangen worden door tricot. Ahja. Maar het is denk ik vooral interessant, zwanger zijnde om bij het voorpand zo’n holle lijn vooraan te tekenen, zodat de onderkant van je buik daar mooi in past, anders gaat het oftewel niet passen, oftewel heel hard in de weg zitten.
3. dat ik mij echt nog eens moet excuseren voor de slechte foto’s.
4. dat ik niet denk dat ik alles weet over hoe ge moet naaien of stikken. Het enige dat ik weet is, dat wat ik doe of uitprobeer marcheert en dat lijkt mij het voornaamste. Dus als ge naailes volgt, of echtig weet hoe het echt hoort of moet en ik doe het gans verkeerd, klik dan maar snel weg.
Ik ben toch maar weer schoon een rokske rijker. En dat op 1,5 à 2 uur tijd (en dan heb ik dus nog foto’s gemaakt terwijl. Maar ik moet wel zeggen dat het exclusief knippen is, dat deed ik de avond van tevoren en heb ik niet getimed).

 

 Voor vragen of opmerkingen: shoot!
En als ge er zelf eentje gemaakt heb, maak mij er dan attent op als het kan, ben heel benieuwd naar uw creaties!