Dat ik het van geen vreemde heb.

Ter uwer vermaak hebben we hier iets uit den ouden tijd. Dat is, ergens het begin van de jaren negentig. Ja, zo’n kind was ik. Dat naaien, dat zit toch ergens in mijn genen denk ik. Schone herinneringen heb ik aan ze, aan de zelfgemaakte naaisels van mijn mama. Vooral het gaan kiezen van de stof was een waar feest. Het “al eens passen” was hels. Maar dan het resultaat meestal hemels.
Laten we beginnen met één van mijn all time favourites. (Oh, en u mag heel hard lachen, echt!)
Ik deed dat keigraag aan. En daar zit ne keigrote strik op mijn rug.
Dan was er het ruimtekleedje. Eentje dat ik me nog levendig voor de geest kan halen, en wat mijn voorliefde voor de Retro Rockets van Michael Miller misschien kan verklaren. (Er zaten wel rare flapjes onderaan, zie ik.)
Hiervan gaan de credits naar mijn oma. Toen mijn tante trouwde maakte ze voor al haar kleindochters hetzelfde kleedje in dezelfde stof. Hier sta ik achteraan, vooraan zie je mijn jarig zusje. Ze kreeg zo’n traploper en ik was strontjaloers, dat is duidelijk.
En dan! Mijn eerste communie. Mama maakte mij een kleedje zodat ik voor halve prinses door kon gaan. Ik koos zelf het witte stofje met doorzichtige bolletjes. De roze voering kleurde ze roze. Ik kreeg uit de restjes een bijpassend tasje om zakdoekjes mee te nemen op die schone dag, steltuvoor. Ook mijn zusjes werden voorzien van een nieuw kleedje. (Ik zat me af te vragen waar mijn jongste zusje op de foto’s is, maar die was toen nog in foetale fase.)
Daar waren natuurlijk veel kadootjes die dag.
En we deden nog een gezinsuitstap naar de Koninklijke Serres. ‘t Is gewoon dat ge mijn kleedje hier wat beter kunt bekijken. (Maar volgens mij had ik wel witte sandaaltjes voor De Dag.) Moet ge dat kleedje van de kleinste zien.
Het gemeenschappelijk thema is duidelijk dat er veel zwier in de rokjes moest zitten. Dat was ook in de jaren negentig al een dikke hit.
Oh en zussen mogen protesteren. Dat is hier natuurlijk wat schending van de privacy en al van dat.

18 thoughts on “Dat ik het van geen vreemde heb.

 1. O jee! Zijn dat de jaren ’90? Ik vind ze anders wel heel erg op mijn jaren ’70/80 lijken.
  Maar allé, ge zijt gelukkig goed uitgedraaid :)

 2. Lol, ja dat is het begin van de jaren 90. Ik deed mijn eerste communie in 1991.

 3. Ik had in de jaren 80 ook al zo’n V frullen communiejurkje van de hand van mij ma (en lichtblauwe klompen). Ben je zeker dat je mama geen Burda’s van de eighties gebruikt heeft ;-)
  ‘t Is anders wel heel afgekleed, proper!

 4. Mo zeg! Zo tof om te zien :-) En inderdaad, ik vind het ook very 80’ies. Zelf deed ik mijn eerste communie in 1989 en dat ziet er precies toch anders uit ;-) Maar wel heel meisjesachtig en deftig, dat zeker!

 5. Hehe, dan zal mijn mama een voorliefde voor de jaren 80 gehad hebben. Ik heb mij er als kind niet aan gestoord alleszins. Ik zal het eens navragen ;-).

 6. Oooooh, ik was van dezelfde leeftijd in de jaren 90 en ik heb precies zulke foto’s… inclusief communie! Een witte jurk met witte schoentjes, maar de jurk heb ik daarna nooit meer aangehad.
  Groetjes, Esther.

 7. Héél herkenbaar! Ik moest en zou voor mijn eerste communie een witte jurk met gigantische roze strik op de rug hebben! Echt iets om door te geven aan de dochter!

 8. Ma geweldig!! Ik lig hier dubbel! Maar ik moet wel zeggen dat uw mama heel goed kan naaien, het ziet er allemaal ingewikkeld uit! Ge hebt het inderdaad van geen vreemden!

 9. Lol, echt dit is zooooo grappig! Ongelooflijk hoe smaken veranderd zijn. En zo aandoenlijk die fierheid die hier op de lezer af komt.

 10. Begin jaren ’90 moest er inderdaad zwier in de jurkjes zitten, mijn zusje is geboren in ’90 en ze had alleen maar zulke kleedjes. Jouw mama kan goed naaien zeg!

 11. Dat bollekesstofje! Nostalgie….. En die frullekes… Ik had er zelfs aan mijn sokken…

 12. hahaaaaa, SUUUUPER!!! De zag er geweldig uit in die naaisels!!!

 13. Hihi… nostalgie! ;) Ik ben ooit prinses carnaval geworden met één van de maaksels van mijn mama… :)

 14. @Nowelja: ja! Nu ge dat zegt. Ik had voor mijn communie witte sandaaltjes met daarin witte sokjes die je bovenaan kon omplooien en dan van die frullekes daaraan. Lol!

 15. Anonymous

  Mijn dochter heeft dezelfde leeftijd als jij en ik ‘herken’ het patroon van het kleedje dat jij aanhad op je eerste communie. ‘k Zou zelfs direct in mijn, inmiddels antieke, naaiboekjes het boekje waar dat kleedje in staat kunnen halen. Dat ruimtevaartkleedje is in dezelfde stof als waaruit ik voor mijn zoon, in een ver verleden, een overhemdje maakte. ‘t Waren enkel ‘andere’ kleuren maar identiek ‘t zelfde motiefje….

 16. Schitterend! Echt.

 17. echt schoon :)

 18. Ulrike

  Hey Nele!
  je bent echt superschattig, ik kan je er zo in terug herkennen!!!
  Echt leuke foto’s, ik heb meer naar jouw snoet enzo gekeken dan naar jouw mama’s naaikunsten hoor! :)
  Fijne eindejaarsfeesten!
  Knuffel

Comments are closed.

%d bloggers like this: