Doorlopende uilen. En wat mijnen truk is.

Ha. Iedereen blogt over Kerst, maar ik niet. Ik verveelde mezelf niet met verplichte handgemaakte Kerstkadootjes, ik had al genoeg deadlines om me druk over te maken. Zoals een combinatie van de uilen van Znok met dit patroon (Little Dumbo uit Ottobre 1/2011). Ik hou nog steeds van de uilen, u bent ze misschien al beu gezien. Mijn excuus, dan, daarvoor. We zijn nog niet aan het eind van de voorraad, want na deze tshirt, deze slaapzak, dit jumpsuitje en den deze, bestelde ik gewoon nog een extra stuk bij Bambiblauw, kwestie van het op belangrijke momenten toch boven te kunnen halen.
Oon vroeg me in reactie op de wolkjesversie wat mijn trukken zijn voor doorlopende prints. Ik ging daarvoor gewoon doorverwijzen naar de godin van de doorlopende prints. Maar terwijl ik met dit kruippakje bezig was, bedacht ik mij dat ik één iets toch wat anders deed, waarschijnlijk totaal niet volgens de regels van de kunst, maar ergens hoorde ik iemand zeggen: de blogs, dat is voor de shortcuts en de naailes voor zoals het echt moet. Hier dus ne shortcut. Met een restje uilen, want mijnen jumpsuit zat al in mekaar toen ik besefte dat u hier heel misschien iets mee kan.
Tricot laten doorlopen, dat is toch wat meer prutsen dan katoen, want dat durft al eens scheef trekken enzomeer. Het achterpand van dit patroon heeft een rechte naad. Tot aan de billenzone, want daar moet plaats gemaakt voor pamper en toebehoren. Maar dat stuk op de rug is uiteraard veel schoner met doorlopende takjes en uilen. Ik stik alle naden aan elkaar met de overlock, behalve deze, omdat ik toch met wat meer gevoel voor controle kan stikken met mijn naaimachine.
Zoals zij ook uitlegt begint het met precies knippen. Ik werk normaal gezien het liefst met patronen waarbij al naadwaarde is aangetekend, maar in dit geval is zonder makkelijker, vind ik.  Zo legde ik hieronder het puntje/hoekje van het patroon precies op het puntje waar de tak en de stam van de boom samenkomen. Nadien tekende ik er 1 centimeter naadwaarde bij. De foto’s zijn trouwens gemaakt toen de zon aan haar laatste stralen toe was.

Op de foto hieronder lijkt het alsof het patroonpapiertje niet precies in het puntje ligt, maar het krult gewoon wat omhoog. Je zoekt dus elders op je stof hetzelfde stukje tekening en knipt dan, na de centimeter erbij getekend te hebben, de andere kant uit.

Bon. Dat kon u eigenlijk al he. In theorie zou je de twee stukken nu gewoon op mekaar moeten kunnen leggen en op 1 centimeter moeten stikken, maar uit ervaring weet ik dat dat toch niet altijd even goed lukt dan.
Aldus, mijn trukje.
Strijk van één van beide stofdelen 1 centimeter om.

Draai om en leg dit bovenop het andere stofdeel. Precies zoals het moet en dus niet 1 millimeter verkeerd zoals op de foto hieronder :-). (Het ontbrak me wat aan tijd bij het maken de foto’s.)

Dat ziet er dan zo uit langs boven:

 

Vouw nu het stuk stof waarvan je 1 centimeter omstreek naar boven, zodat de twee stukken stof met de goede kant tegen elkaar liggen. Let goed op dat de stofjes niet verschuiven ten opzichte van elkaar.

 

Steek een speldje in de naadwaarde. Ik steek mijn speldjes normaal gezien altijd dwars op de stikrichting omdat ik dat makkelijker vind om ze eruit te halen tijdens het stikken, maar in dit geval, steek ik de speldjes echt 1 per 1 erin. Na elk speldje draai ik de stof weer naar de andere kant om te kijken of het nog recht ligt en dat gaat niet als je de speldjes dwars steekt.

 

En dan stikken op de vouw die je erin gestreken hebt. Met boventransportvoet, indien in uw bezit en anders zonder (deze jumpsuit is de eerste die ik daarmee doe, hiervoor deed ik het ook altijd zonder).

 

En toen ging de zon onder.
Maar als het meevalt lukt het van de eerste keer, zoals bij mijn jumpsuit van hierboven.
Dit patroontje heeft ook bij de sluiting een lijn die je kan laten doorlopen. Het patroon schrijft een rits voor, waar ik niet aan meedoe. Patroon laten doorlopen over een sluiting met drukknopen is vrij eenvoudig. Doordat dit patroon een ritssluiting voorziet, is er geen extra “overlap” aan de patroondelen aangetekend. Anders moet u daar wel rekening mee houden. Ik teken aan de ene kant 2 centimeter “naadwaarde” bij om naar achter te strijken als beleg, aan de andere kant 2 keer 2 centimeter: 1x voor de overlap, en 1x voor het beleg. Als de overlap wel aangetekend is aan het patroon kan je dit omvouwen om je patroondeel juist op de stof te leggen, rekening houdend met de tekening.
Enfin, dus weer precies tekenen en uitknippen en al. En dan is het kwestie van aan de ene kant de drukknopen erin te slaan/knijpen (ik doe die met het pinnetje eerst). Dan leg ik de andere kant erover, zodat het patroon mooi doorloopt en duw eens hard op de stof, zodat het pinnetje een beetje in de stof gedrukt staat. Stipje met kleermakerskrijt tekenen en precies op die plek het andere deel van de drukknoop planten.
En hupla. Alweer een dansje van contentement.

En natuurlijk: ik wens u allemaal een Vrolijk Kerstfeest!

Kerst, dat is weer een schoon moment om wat van mijn obsessief compulsief gedrag met u te delen:

ik kwam mijzelf serieus tegen een paar dagen geleden, toen ik keukenhanddoeken inpakte en mezelf erop betrapte dat ik onbewust een poging ondernam om de tekening van het inpakpapier te laten doorlopen. Ziek, dat is het. Zelfhulpgroep, iemand?