En, hoe gaat het met uw Deens?*

Bij Bambiblauw liet ik me verleiden tot het aanschaffen van dit patroontje. Enige variatie in de hoeveelheid jumpsuits die hier de laatste tijd geproduceerd wordt, is welgekomen. En het is precies wat ik zocht, een model over het hoofd met een enveloppehalsje. Want enveloppehalsjes zijn de max en het patroon loopt van zijn eigenste zelve door wegens geen verticale naden. Ha!

Het patroon is van het merk Minikrea en van Deense origine. Ik deed van nogal impulsieve aankoop en dacht daar verder niet over na.

Tot ik dit zag:

De paniekaanval die zich van mij meester maakte was niet van de minste.
Maar met een prentje erbij is het dan weer wel vrij duidelijk, van links naar rechts lijkt mij dat “stikken met tweelingnaald”, “binnenste beenzoom” en “inzetten van de drukknopen”. Zoiets toch.
Met enige ervaring in het stikken van jumpsuits en ander tricotgeweld, kwam ik ook nog zover dat, op onderstaande foto, het linkse wilde zeggen dat ik 1 cm extra naad moest knippen en het rechtse dat ik gewoon op de patroonlijn mocht knippen.

 

Kwestie van nieuwe uitdaging kon het tellen, dat dan weer wel. Maar, al zou er Nederlandse uitleg gestaan hebben, ik had het waarschijnlijk toch op mijn manier gedaan, want uitleg bij patronen is hoegenaamd altijd Chinees voor mij. Ik doe dan maar wat en meestal met redelijk resultaat.
Op vraag van een vriendin in de roze giraffenstof, die ik bij Miss Tiggr kocht. Wij hebben niet echt dezelfde smaak qua stofkeuze: zij houdt zielsveel van paars, ik haat paars. Daar komt het zo ongeveer op neer. Maar ik moet eerlijk toegeven, dat ik dit stofje wel een goeie keuze vind. Van alle paarsen is dit het mooiste paars. En het limoengroene in de stof geeft het een frisse toets. De kwaliteit van de stof is ook ongelooflijk, ze is superzacht en what else does a baby need?

 

Ik maakte maat 2-4 maand. Zo’n baby huppelt hier niet rond in de contreien, en dus moet u het zonder gevulde foto’s doen. Ik zal u dan maar verwennen met wat details.

 

Ik heb lang getwijfeld of ik voor de tweelingnaaldversie zou gaan, zoals het patroon voorschrijft, of voor de overlockmanier, maar koos uiteindelijk toch voor versie 1, wegens eleganter, mijns inziens en voor een meisje is dat aangewezen. Het is wat meer prulwerk, maar als ge dat in 1 in plaats van in 2 stappen doet, gaat dat bijna even snel vooruit.
Wat ik wel veranderde is, dat ik bij het voorpand, in plaats van boordstof aan de naad van de binnenkant van de beentjes, een belegje stikte. Ik verstevigde dat met vlieseline.
Mijn labeltje stikte ik aan de buitenkant, om gekriebel in de nek te voorkomen.
De boordstof is echt prachtig van kwaliteit en ik zou u graag vertellen waar ze vandaan komt, maar met “uit de stoffenkast van Kir“, bent u niet zoveel.

 

Ik stikte het ding in mekaar op een halve avond en dan nog een uurtje de volgende dag. De stof bereikte me zondag via haar (dank om alweer postbode te spelen!) en de deadline was maandagavond. U, die zelf uw naaisels fotogewijs vastlegt, weet dat de echte deadline dan maandag rond de middag is, wilt ge er nog fatsoenlijke foto’s van kunnen maken.

* En toen ik klaar was, ontdekte ik, dat er op de site van Minikrea een Engelse handleiding te downloaden is. En ik ben niet blond. Niet.

Oma in het ziekenhuis.

Soms gebeuren er minder lollige dingen. De Oma in het ziekenhuis is one of those things. Totaal inspiratieloos bedacht ik gisterenmorgen dat ik haar een kadootje wilde geven. Iets om haar comfort aldaar te verhogen, maar waar ze thuis ook nog wat mee zou zijn. Iemand van het leukste clubje van het land tipte me dat zij een Petit Pan kussen maakte voor haar oma en in tijden van inspiratieloosheid is plagiaat ruimschoots toegestaan.
Het Petit Pan gedeelte wilde ik niet persé plagiëren, maar toen ik mijn stoffenkast opentrok viel mijn oog meteen op deze prachtige Sioux Gris. Gekocht op Petit Bazaar bij Vermiljoen. Met een rokje in mijn hoofd. Ik zag pas achteraf dat mijn tipgever eveneens eentje van de Sioux stofjes gekozen had, weliswaar in een andere kleur.

 

Het werd dus een kussensloop met paspel volgens de beproefde methode van zij-met-de-nieuwe-prachtige-naam. Het plan was feitelijk om er rode paspel bij te maken, maar wegens tijdsgebrek en een oog dat op meters kant en klare turquoise paspel viel, was de beslissing snel gemaakt. Ik vind het zo zelfs geslaagder.

 

De Oma was zelf ooit een bedreven naaister, maar elke angst van mijn kant dat ze één van mijn maaksels met haar echte kennersogen zou afkeuren, bleek ongegrond in het verleden. Zo ook nu.

Ze is daar niet zo gelukkig, daar in dat groot ziekenhuis waar ze niks doen in het weekend en “ze zei toch dat ze naar huis wilde in het weekend en dan maandag wel terug zou gaan”. Maar er verscheen toch een glimlach om haar lippen toen ik het tevoorschijn haalde. Er moest meteen een wit ziekenhuiskussen aan de kant. En toen ik op het eind van het bezoekuur naar buiten liep, hoorde ik haar naar “de madam” aan de overkant roepen: “dat is ook een kleinkind van mij, ik heb er 13 hè!”

Mijn oma verdient een standbeeld.

Hoe ge zelf rap zo’n wanten in mekaar steekt. Ofte patroon en korte handleiding.

Mama Pluis vroeg of ik het patroon van mijn handschoenen wilde delen. En voor vrijdag want dan wil ze nieuwe handschoenen om de Winterefteling te trotseren (we zijn vooral niet jaloers). Ik tekende het patroontje rap over op een A4 en scande dat in. Ik maakte er een PDF-document van en testte het al voor u uit. Printen op 100%, dan komt het in orde. (Het trekt qua kwaliteit wel niet op zoveel, maar kom.)

Klik hier om het patroon te downloaden (google docs).
Naast het patroon heb je voor elke handschoen een stukje boordstof nodig van 14 cm hoog en 16 cm breed.

Joke (zonder link, anders had ik hem hier vermeld) vroeg in de reacties welke tussenvoering ik gebruikte (geen, maar als ik dat zou doen, zou ik flanel gebruiken) en hoe dat zat met al die onzichtbare naden en de omkeerbaarheid van het ding. Het geheim van omkeerbaarheid schuilt altijd in een keergat. En dus, in de rapte leg ik u even uit hoe ge eraan begint. Ik heb hier geen foto’s van, dus ge zult het ermee moeten doen. Hopelijk is het duidelijk. Vragen mag u altijd in de reacties of per mail ophoesten. Ervaringen na het uittesten ervan ook. Leg uw hand ook eens op de tekening voor ge onbeheerst in uw stof begint te knippen. Handen kunnen in maten verschillen en deze is op maat van de mijne gemaakt (voor degene die ervaring hebben met het dragen van steriele handschoenen, mijn maat is 6,5).

1. Knip het patroon uit en knip van zowel de buiten- als de binnenkant 4 exemplaren uit (2 met de duim links en 2 met de duim rechts)
2. Leg ze per 2 op mekaar met de goede kanten naar binnen.
3. Stik ze aan elkaar op 1 centimeter (ik tekende de naadwaarde er al voor u bij). Laat in de 2 exemplaren die je het meest als binnenkant denkt te gaan gebruiken in de zijkant een opening van enkele centimeters. Als je met rekbare stof werkt, hoeft dit niet zo groot te zijn want het rekt goed mee als je de boel erdoor propt. Je hebt nu 4 handschoenen.
4. Maak nu 2 tunnels van je 2 stukjes boordstof. Plooi de boordstof hiervoor dubbel in de breedte, waardoor de zijden van 14 centimeter op mekaar komen te liggen. Overlock deze zijden op 1 centimeter aan mekaar. Je hebt nu een tunnel van 7 centimeter breed en 14 centimeter lang.
5. Overlock de ene opening van de tunnel nu aan de opening van 1 van de handschoenen van de buitenstof. Let er goed op dat je de goeie kant van de boordstof tegen de goeie kant van de handschoen legt. Daarna overlock je de andere kant van de tunnel aan de opening van een handschoen voor de “voering”. (zie de opmerking onderaan voor wat meer uitleg)
6. Knip de bochten in, en geef zeker een knipje tot 1 of 2 mm van het stiksel in de V-uitsnijding voor de duim (u snapt?)
7. Keer de boel om door het keergat.
8. Sluit het keergat met een onzichtbare hechtsteek.
9. Steek de ene handschoen in de andere zodat je boordstof precies even lang is langs binnen als langs buiten. Normaal gezien heb je nu een boordje van 6 centimeter hoog.

Opmerking:
Nog even over het overlocken van de boordstof. Als je niet weet hoe daaraan beginnen, raadpleeg dan eerst de uitleg van Mamasha in haar befaamde XY-files.
Het aanzetten van de boordstof gebeurt hier bijna zoals in stap 17. Het eigen verschil is dat je de boordstof niet eerst dubbel mag vouwen. Ze wordt enkel aan de ene handschoen gezet, want aan de andere kant komt de handschoen die aan de binnenkant komt te zitten. Ik hoop dat ik hier duidelijk in ben, want zonder foto’s uitleggen is zo mijn ding niet.
Om de tweede handschoen makkelijk aan de andere kant van het stukje boordstof te zetten, vond ik het het makkelijkst om de handschoen voor de voering binnenstebuiten te laten. De andere handschoen, waar dus al boordstof aan vastgestikt is draaide ik met de goede kant naar buiten en stak ik zo in de voering-want, en zo legde ik de onafgewerkte randen van de boordstof gelijk met de opening aan de voering-want. Let er hierbij in het bijzonder op dat je de duim van beide handschoenen aan dezelfde kant hebt liggen!
Als je daarna de eerste handschoen terug naar buiten trekt, heb je je twee handschoenen tegenover elkaar liggen met ertussen de lange tunnel boordstof, alles binnenstebuiten. Daarna kan je verder met stap 7.

En nog eens, met veel graagte, een linkje naar Jozefien van Les Mademoiselles. Zij inspireerde me en maakte zelf ook een zeer schoon paar!

Gelukkig heb ik stalen zenuwen.

Vorige week blogde zij erover, over zelfgemaakte wanten. Ik vond dat gelijk keitof en plantte het ding op mijn pinterest-pagina. Nooit gedacht dat ik ze nu al klaar zou hebben.

Het was een keihard feit dat ik er de afgelopen maanden een beetje zielig bijliep.

Met twee verschillende wanten. Van beide paren eentje kwijt (godzijdank de juiste)! Nadat ik er eergisteren nog eens mee uitgelachen was, besloot ik dat dat probleem dringend aangepakt moest worden. Ik verzon een patroon en begon meteen driftig in mijn fleecestof te knippen. Het ding bleek te kort. Ik knipte nog eens: twee centimeter langer. Toen bleek het ding te smal, zeker als ik er nog een voering in wilde steken. Ik was dat ondertussen zo kotsbeu, dat geknip in diene fleece en had al 3 keer de stofzuigerzak volgezogen met fleecepluis. Bovendien begon de vermoeidheid keihard toe te slaan, zo naar middernacht toe terwijl ik begot om half 6 was opgestaan.

En dus zocht ik eerst mijne Zen terug. In muziek. Mijne Zen verstopt zich vaak in muziek. Ik zag deze meneer ooit live en raadt dat iedereen aan. Ik kende hem niet eens zo goed, enfin, zijn muziek, maar hij maakte elke minuut van de avond magisch. Met dit op de achtergrond, begon ik aan het derde paar handschoenen. Deze keer de goeie.

Ik maakte ze misschien wat langwerpig en smal van aard, maar dat heb ik graag. Dat ze goed aansluiten en ik ze onder mijn jas kan steken. Ik leid een fietsend bestaan, weetuwel.

Ik keek het keihard af, maar in plaats van gevoerd, zijn ze omkeerbaar. Ene kant is fleece, harige, ooit in het Kruitvat gekocht.

Andere kant is tricot, Znok-streepjes, petroleumblauw, zoals ik het graag zie. De boordstof komt van hier.

Laat de winter nu maar komen!

 

De Bapron. En over mijn favoriete naai-angst.

In vergelijking met onderstaand jasje, maken deze slabbetjes geen kans. Niet in werkuren, niet in wauw-factor, maar desalniettemin verdienen ze hun plekje op het podium, want in vergelijking met gewone slabbetjes zijn ze wel wauw. Zie hier, de Bapron, een samentrekking van de woorden baby en apron, wat volgens google translate niet meer wil zeggen dan baby-schort. Dan vind ik het Zuid-Afrikaanse borstlap toch wat origineler (ja, mijn Zuid-Afrikaans vakjargon werd overlaatst bijgeschaafd op mijn werk, dat was baie leuk. Hun taal heet trouwens eigenlijk niet Zuid-Afrikaans, maar Afrikaans. Ik denk alleen niet dat jullie dat allemaal weten, daarmee dat ik eventjes duidelijk wil doen).

Ik zag ze hier voor het eerst, en toen ook hier. Ik pinde de tutorial prompt op mijn pinterest-pagina, voor ooit. Alles op die pagina is voor ooit. En drie dagen later vroeg mijn collega om 3 slabbetjes. 1+1. Enfin.

Ik vind dat 2012 het jaar wordt, waarin we allemaal onze naai-angsten overboord gooien. Ik deed bij deze dus al een goeie zet, want 6,6 meter biais, daar word ik over het algemeen niet blij van. Ik had evengoed weer voor de biaisvermijdende manier kunnen kiezen en doen alsof ik nooit van de Bapron gehoord had. Ik heb zelfs nog even zitten nadenken hoe ik hier en daar wat biais overboord kon gooien, maar het is feitelijk toch ook wel schoon, zo met dat gekleurde randje.

Hexagoon was alweer redder in nood voor de juiste kleurtjes. Ik overlockte katoen en handdoekstof eerst aan mekaar en maakte het biais-verhaal zo een klein beetje makkelijker.

De labeltjes moeten op, want ik wil er nieuwe. Zowat dagelijks breek ik mijn hoofd, over een geniaal idee. Mensen die daar wel zo ineens over beschikken, mogen mij altijd mailen.
De olifanten en giraffen zijn allebei van Robert Kaufman en schafte ik ooit via Etsy aan. De stof met de bevertjes is volgens mij van Farbenmix en kocht ik ooit bij Van Marieke.
Ik koos dikke handdoekstof, de hotelkwaliteit van de Hema, en ben daar wel content over.

En u, welke naai-angst plant u te verslaan in 2012?

Tussenseizoenig jasje voor Louise.

Het begon allemaal in september met dit jasje. Louise zag dat naar t schijnt ook wel zitten. Ik had het toen wat gehad met dat model, dus probeerde ik haar mama warm te maken voor dit jasje van Dear My Kids. Vooral de exemplaren bij haar trokken haar over de streep. Gelukkig een ruime deadline en op de groei, was de opdracht of vraag, alhoe u dat ook wil noemen. Zaterdag legde ik er de laatste hand aan, maar er ging natuurlijk een gans verhaal aan vooraf en dat wil ik u niet onthouden.

De zoektocht naar een geschikt stofje was niet evident. Tot op een moment in mijn hoofd kwam dat ik pied de poule wilde. Rode. En de stof mocht niet prikken, of te stijf zijn. Etsy is een wonderbaarlijk iets. Nadat ik ontdekte dat pied de poule in het Engels houndstooth heet en dat woord combineerde met “red” en “fabric” was het geklonken. De perfecte stof, uit de jaren 50, zo ongeveer. Al was het nog bang afwachten wat voor stof het nu eigenlijk zou zijn en of ze echt niet zou prikken, zoals de verkoopster me verzekerd had.

Maar de postbode totally made my day toen hij het pakje afleverde. Superfijne ribfluweel, ongelooflijk zacht en prachtige kleuren voor een tussenseizoenig jasje. Gebroken wit met roestkleurige pied de poule (en roest is keihip, dat bewees ik hier andermaal). Ik toog met een bang hartje en een stukje van de stof richting Pauli, want voor voeringstoffen hebben ze mijn vertrouwen volledig, maar dit leek me toch een moeilijke kleurencombinatie. Ik zette echter drie stappen in de winkel en mijn angst bleek al ongegrond. De paspelkeuze was ook snel gemaakt, ik vond het perfecte groen tussen de flockpaspels van Bambiblauw.

Ik mikte het jasje in elkaar (nee, zo ging dat niet, maar doen alsof doet het zelfvertrouwen deugd) en bracht dan een bezoekje aan Hexagoon. Want daar vindt ge altijd de juiste knopen. Ik peis dat ik zowat alle groene knopen op mijn jasje gelegd had en net toen ik het op wilde geven viel mijn oog op onderstaande exemplaren. Goeie grootte, juiste kleur. Pas thuis bedacht ik dat ik nog nooit een knoopsgat gemaakt had voor een langwerpige knoop, maar Leuvens Stiksel to the rescue, kwam dat helemaal goed.

En dan, dat kindeke Louise, dat woont wat ver weg. Ik kwam echter op een schone gelegenheid een ander kindje tegen dat al eerder model stond voor haar. Fien was ook nog eens helemaal gestyled naar mijn jasje, dus ik paaide het kind wat en wij gingen naar buiten.

Eenmaal buiten was het kind volledig in haar element. Er groeiden daar namelijk madeliefjes!
De mouwen nog wat lang, maar hey, op de groei was de opdracht he.
Ik vergat een ophanglintje voor aan de kapstok, dus toen ik in de veritas “kleerophangers” vond, kon mijn geluk niet op. Beniewd hoe lang dat ding stand houdt, volgens haar is het alleszins niet jongetjes-van-5-proof, maar meisjes-van-2 zijn veel voorzichtiger, ja toch?

 

Nu ik het zo op de foto’s zie, ziet het er toch nog wat ruim uit. Toen ik het Fien paste werd ik wat verblind door de magie van het moment denk ik. En als afsluiter, een mislukte, wat scherpstellen betreft, maar oh zo vertederend: Fientje, lach eens!
%d bloggers like this: