En, hoe gaat het met uw Deens?*

Bij Bambiblauw liet ik me verleiden tot het aanschaffen van dit patroontje. Enige variatie in de hoeveelheid jumpsuits die hier de laatste tijd geproduceerd wordt, is welgekomen. En het is precies wat ik zocht, een model over het hoofd met een enveloppehalsje. Want enveloppehalsjes zijn de max en het patroon loopt van zijn eigenste zelve door wegens geen verticale naden. Ha!

Het patroon is van het merk Minikrea en van Deense origine. Ik deed van nogal impulsieve aankoop en dacht daar verder niet over na.

Tot ik dit zag:

De paniekaanval die zich van mij meester maakte was niet van de minste.
Maar met een prentje erbij is het dan weer wel vrij duidelijk, van links naar rechts lijkt mij dat “stikken met tweelingnaald”, “binnenste beenzoom” en “inzetten van de drukknopen”. Zoiets toch.
Met enige ervaring in het stikken van jumpsuits en ander tricotgeweld, kwam ik ook nog zover dat, op onderstaande foto, het linkse wilde zeggen dat ik 1 cm extra naad moest knippen en het rechtse dat ik gewoon op de patroonlijn mocht knippen.

 

Kwestie van nieuwe uitdaging kon het tellen, dat dan weer wel. Maar, al zou er Nederlandse uitleg gestaan hebben, ik had het waarschijnlijk toch op mijn manier gedaan, want uitleg bij patronen is hoegenaamd altijd Chinees voor mij. Ik doe dan maar wat en meestal met redelijk resultaat.
Op vraag van een vriendin in de roze giraffenstof, die ik bij Miss Tiggr kocht. Wij hebben niet echt dezelfde smaak qua stofkeuze: zij houdt zielsveel van paars, ik haat paars. Daar komt het zo ongeveer op neer. Maar ik moet eerlijk toegeven, dat ik dit stofje wel een goeie keuze vind. Van alle paarsen is dit het mooiste paars. En het limoengroene in de stof geeft het een frisse toets. De kwaliteit van de stof is ook ongelooflijk, ze is superzacht en what else does a baby need?

 

Ik maakte maat 2-4 maand. Zo’n baby huppelt hier niet rond in de contreien, en dus moet u het zonder gevulde foto’s doen. Ik zal u dan maar verwennen met wat details.

 

Ik heb lang getwijfeld of ik voor de tweelingnaaldversie zou gaan, zoals het patroon voorschrijft, of voor de overlockmanier, maar koos uiteindelijk toch voor versie 1, wegens eleganter, mijns inziens en voor een meisje is dat aangewezen. Het is wat meer prulwerk, maar als ge dat in 1 in plaats van in 2 stappen doet, gaat dat bijna even snel vooruit.
Wat ik wel veranderde is, dat ik bij het voorpand, in plaats van boordstof aan de naad van de binnenkant van de beentjes, een belegje stikte. Ik verstevigde dat met vlieseline.
Mijn labeltje stikte ik aan de buitenkant, om gekriebel in de nek te voorkomen.
De boordstof is echt prachtig van kwaliteit en ik zou u graag vertellen waar ze vandaan komt, maar met “uit de stoffenkast van Kir“, bent u niet zoveel.

 

Ik stikte het ding in mekaar op een halve avond en dan nog een uurtje de volgende dag. De stof bereikte me zondag via haar (dank om alweer postbode te spelen!) en de deadline was maandagavond. U, die zelf uw naaisels fotogewijs vastlegt, weet dat de echte deadline dan maandag rond de middag is, wilt ge er nog fatsoenlijke foto’s van kunnen maken.

* En toen ik klaar was, ontdekte ik, dat er op de site van Minikrea een Engelse handleiding te downloaden is. En ik ben niet blond. Niet.

30 thoughts on “En, hoe gaat het met uw Deens?*

 1. Superschoon resultaat! Ik zit hier zelfs te sukkelen mét nederlandstalige handleiding, dat zegt ook genoeg waarschijnlijk…:-). Die babies in uw buurt mogen allemaal vree content zijn!

 2. Heb ook zo een impulsieve aankoop gedaan, een patroon voor een tas in het Japans! Die tas is er nooit van gekomen. Je pakje is super!

 3. Awel, dat wou ik dus als raad geven: ik bekeek dat patroon ook al eens en zag toen dat er een Engelse vertaling bestaat. Too little too late dus :) Maar goed gedaan, het zet je natuurtalent in de verf! Ik denk dat ik voor de jongensstof van de giraffen ga en misschien ook voor het patroon (tenzij dat in de Ottobre ook voor een oudere leeftijd is). Je zet mij in ieder geval aan tot kopen!

 4. Schoon! Ik vraag mij nu wel af of dat met korte pijpen is, want baby’s met zo’n lang lijf en zo’n korte beentjes heb ik nooit gehad :)
  Niettemin, ge kent er wat van. Die jumpsuits van u zijn adorable.

 5. @Lynn: dat van de Ottobre gaat tot maat 86 of 92. Ik zou eens moeten checken. Ik mail u soon!
  @Oon: awel, ik heb mij dat ook zitten afvragen. Op de foto’s van Minikrea zien ze er toch lang uit. Natuurlijk, die kinders dragen ne pamper die zo ongeveer tot aan hun knieën komt he. Misschien dat het daarmee wat bedriegt. En anders zijn het er korte he, dat is ook kjoet :-).

 6. Schoontje ! Die boordstof is ook zo passend erbij ! Dat van die beentjes vroeg ik me ook wel af eigenlijk, maar ik kan me eigenlijk niet meer zo goed de babytijd van mijn zonen herinneren op dat vlak …

 7. Heel mooi. Zo een patroontje en twee soorten stofjes liggen hier ook klaar bij mij (nu nog wachten of mijn zus een zoontje of dochtertje op de wereld zet)
  het is spannend afwachten want ze was uitgerekend voor 21 januari.
  Die boordstof is dat hetzelfde als ribtricot, waar ze in mijn werkbeschrijving over spreken?

 8. Jij hebt je gewoon laten leiden door de “easy” die links op de eerste foto staat. Meer was er blijkbaar niet aan :-)

 9. Goh ik lees u toch zo graag he. Ik zit hier weer met een smile tot achter mijn oren.

  Knap jong…Volgens mij is dat de nieuwe rage in spe: Deense patronen.

 10. schoon gerief! en dat van die broekspijpen, dat is toch typisch bij die kruippakjes, die zijn altijd zo lang vanboven, maar eens aan het lijf van de baby valt dat weer allemaal in proportie;)

 11. Weer een prachtig exemplaar! Ik ga me er binnenkort toch ook eens aan wagen! En die voortstoof mooie combinatie

 12. Zo te zien gaat het met u Deens ferm, en dat groen maakt dat paars helemaal goed, ik ben ook wel benieuwd hoe dat rond een baby zit, het lijkt me voor eentje met lang lijf en korte benen, en dat doorbuiten keischoon en zalig om dragen :0)

 13. @Tine: ja, ribtricot, zo heet het in Nederland volgens mij. In de Ottobre spreken ze daar ook altijd van.

 14. Heel erg mooi! En lol voor de note onderaan :-) Volgens mij kloppen die verhoudingen wel hoor. Ik vond bij gekochte body’s de beentjes ook altijd zo kort en toch paste dat.

 15. Héél mooi! Dat gaat hier ook op mijn to do lijstje komen denk ik! Uw Deens mag er best zijn!

 16. Mooi mooi! Hetzelfde stofke (ander kleurtje weliswaar) én hetzelfde patroontje liggen hier klaar. Tof om al te zien hoe leuk het kan worden :-)

 17. Ik zit met een probleempje, misschien kan jij mij helpen. ik maak een kruippakje en er moet een lange bies van ribtricot van het ene beentje, achter de hals naar de binnenkant van het andere beentje lopen. een beetje zoals jou groene bies waar de knopjes opzitten, bij mij is die enkel aan de buitenkant. in het boekje zeggen ze die bies uit 1stuk te knippen maar daar is de cirkel van de boordstof toch niet lang genoeg voor? of begrijp ik het nu volledig fout. Je mag de ribtricot toch niet rekken hè als je hem stikt.? ik kocht een halve meter ribtricot maar de afstand waar die bies moet komen is langer dan een halve meter. heb ik gewoon te weinig boordstof gekocht? Je hebt er slechts een lange smalle strook van nodig dus….
  dankjewel voor je hulp op voorhand

 18. @Tine: sorry voor mijn late reactie. Ik begrijp eigenlijk niet zo goed hoe de boordstof moet komen (van het ene been achter de hals door naar de andere hals?) Zou je me anders wat foto’s kunnen mailen (emailadres staat rechts)? Misschien dat ik het dan beter snap :-). En het is wel beter om een beetje aan de boordstof te trekken bij het stikken, dan lebbert het minder. (de boordstof moet ongeveer 0,75 tot 0,80 keer de lengte zijn, van het stuk waar hij moet komen)

 19. Ik heb ook dit patroontje gekocht en idd gelukkig gezien dat er een engelse vertaling is op de website. Maar dankzij jouw uitleg snap ik nu beter waar nu wel en niet die naaiwaarde bij te rekenen :-)… Zal me er eens aan wagen komende dagen, want het ziet er idd mooi uit!

 20. ik vraag me de hele tijd af wat voor soort stofje je op die plaatje in het begin van je blog hebt. ik vind het prachtigtig uitzien. Is dat nicky velours?Laura

Comments are closed.