Hoe ge zelf rap zo’n wanten in mekaar steekt. Ofte patroon en korte handleiding.

Mama Pluis vroeg of ik het patroon van mijn handschoenen wilde delen. En voor vrijdag want dan wil ze nieuwe handschoenen om de Winterefteling te trotseren (we zijn vooral niet jaloers). Ik tekende het patroontje rap over op een A4 en scande dat in. Ik maakte er een PDF-document van en testte het al voor u uit. Printen op 100%, dan komt het in orde. (Het trekt qua kwaliteit wel niet op zoveel, maar kom.)

Klik hier om het patroon te downloaden (google docs).
Naast het patroon heb je voor elke handschoen een stukje boordstof nodig van 14 cm hoog en 16 cm breed.

Joke (zonder link, anders had ik hem hier vermeld) vroeg in de reacties welke tussenvoering ik gebruikte (geen, maar als ik dat zou doen, zou ik flanel gebruiken) en hoe dat zat met al die onzichtbare naden en de omkeerbaarheid van het ding. Het geheim van omkeerbaarheid schuilt altijd in een keergat. En dus, in de rapte leg ik u even uit hoe ge eraan begint. Ik heb hier geen foto’s van, dus ge zult het ermee moeten doen. Hopelijk is het duidelijk. Vragen mag u altijd in de reacties of per mail ophoesten. Ervaringen na het uittesten ervan ook. Leg uw hand ook eens op de tekening voor ge onbeheerst in uw stof begint te knippen. Handen kunnen in maten verschillen en deze is op maat van de mijne gemaakt (voor degene die ervaring hebben met het dragen van steriele handschoenen, mijn maat is 6,5).

1. Knip het patroon uit en knip van zowel de buiten- als de binnenkant 4 exemplaren uit (2 met de duim links en 2 met de duim rechts)
2. Leg ze per 2 op mekaar met de goede kanten naar binnen.
3. Stik ze aan elkaar op 1 centimeter (ik tekende de naadwaarde er al voor u bij). Laat in de 2 exemplaren die je het meest als binnenkant denkt te gaan gebruiken in de zijkant een opening van enkele centimeters. Als je met rekbare stof werkt, hoeft dit niet zo groot te zijn want het rekt goed mee als je de boel erdoor propt. Je hebt nu 4 handschoenen.
4. Maak nu 2 tunnels van je 2 stukjes boordstof. Plooi de boordstof hiervoor dubbel in de breedte, waardoor de zijden van 14 centimeter op mekaar komen te liggen. Overlock deze zijden op 1 centimeter aan mekaar. Je hebt nu een tunnel van 7 centimeter breed en 14 centimeter lang.
5. Overlock de ene opening van de tunnel nu aan de opening van 1 van de handschoenen van de buitenstof. Let er goed op dat je de goeie kant van de boordstof tegen de goeie kant van de handschoen legt. Daarna overlock je de andere kant van de tunnel aan de opening van een handschoen voor de “voering”. (zie de opmerking onderaan voor wat meer uitleg)
6. Knip de bochten in, en geef zeker een knipje tot 1 of 2 mm van het stiksel in de V-uitsnijding voor de duim (u snapt?)
7. Keer de boel om door het keergat.
8. Sluit het keergat met een onzichtbare hechtsteek.
9. Steek de ene handschoen in de andere zodat je boordstof precies even lang is langs binnen als langs buiten. Normaal gezien heb je nu een boordje van 6 centimeter hoog.

Opmerking:
Nog even over het overlocken van de boordstof. Als je niet weet hoe daaraan beginnen, raadpleeg dan eerst de uitleg van Mamasha in haar befaamde XY-files.
Het aanzetten van de boordstof gebeurt hier bijna zoals in stap 17. Het eigen verschil is dat je de boordstof niet eerst dubbel mag vouwen. Ze wordt enkel aan de ene handschoen gezet, want aan de andere kant komt de handschoen die aan de binnenkant komt te zitten. Ik hoop dat ik hier duidelijk in ben, want zonder foto’s uitleggen is zo mijn ding niet.
Om de tweede handschoen makkelijk aan de andere kant van het stukje boordstof te zetten, vond ik het het makkelijkst om de handschoen voor de voering binnenstebuiten te laten. De andere handschoen, waar dus al boordstof aan vastgestikt is draaide ik met de goede kant naar buiten en stak ik zo in de voering-want, en zo legde ik de onafgewerkte randen van de boordstof gelijk met de opening aan de voering-want. Let er hierbij in het bijzonder op dat je de duim van beide handschoenen aan dezelfde kant hebt liggen!
Als je daarna de eerste handschoen terug naar buiten trekt, heb je je twee handschoenen tegenover elkaar liggen met ertussen de lange tunnel boordstof, alles binnenstebuiten. Daarna kan je verder met stap 7.

En nog eens, met veel graagte, een linkje naar Jozefien van Les Mademoiselles. Zij inspireerde me en maakte zelf ook een zeer schoon paar!