Feest. En give away.

Dat is hier feest deze week, jongens, niet te doen. Na het feestje van dinsdagavond (u bent al ingeschreven voor een workshop, of staat net als zoveel andere sukkelaars op de wachtlijst?), is het vandaag op deze schone dag, hier feest. Ja, hier dus, geen linkje want mijn eigenste blog is vandaag jarig!

Een jaar geleden begon ik eraan, twijfelend en onzeker. Want of ik het zou volhouden, of ik er iets van zou kunnen, of er publiek zou zijn of dat het puur mijn eigen naslagwerk zou worden: allemaal vragen zonder antwoord. Nu weet ik alleen dat ik het ongelooflijk plezant vind, dat ik me er door uitgedaagd voel, dat ik vaak blozend achter de computer zit door uw enthousiasme en most of all, dat ik dankzij mijn blog ongelooflijk toffe en lieve mensen heb leren kennen. Ja, excuus voor het melig geblaat, dat hoort zo bij een feestelijke ceremonie. Als ik mijzelf vergelijk met een jaar geleden ben ik zoveel rijker, en dat moet u niet al te letterlijk nemen. (Oh, en af en toe ook nog twijfelend en onzeker, for sure.)

Bladiebla, denkt u. Hoe ziet dat met die Give Away, want dat staat daar in de titel te pronken, maar u ligt ondertussen bijna in slaap.

Ha, ieder die mijn blog volgt, verwelkom ik met veel plezier. En als grote danku voor uw volgen, voor uw reageren, voor alles, geef ik weg. Er ging wat wakker liggen aan vooraf: ik scrollde me een ongeluk op Pinterest, doorbladerde al mijn Ottobre’s, maakte van mijn stoffenrestjes één grote rommelhoop en toen hallelujah, kwam ik een restje tricot tegen waar geen plan meer voor was. Eén lange smalle verticale strook. Opeens ging een lichtje branden. Ik zocht mijn reeds uitgeprint patroon maat 86-92 van het Van Katoen ondergoed en na veel passen en meten, kwam ik erachter, dat die lange strook stof nét voldoende was.
Of net te weinig, want het onderhemdje moest noodgedwongen voorzien worden van lichtjes scheeflopende autootjes, maar we doen alsof het zo hoort en dan hoort het ook zo. De kleuren van de stof komen het best tot uiting op de rechterfoto hieronder: het is crèmekleurig met bruine autootjes.

Tricot knippen en verwerken: ooit onder de noemer “grootste naaiangsten”, nu één van mijn favorieten. Ik sla hier trouwens drie vliegen in 1 klap: uitdunning van mijn stoffenverzameling en daarmee een excuus om nieuw gerief te kopen, feestelijk inzetten van mijn tweede blogjaar én reclame maken voor Van Katoen, which is my job anyway.

Uw job is van de eenvoudige soort. U laat in een reactie hieronder weten of u mee wil dingen voor het reeds gefabriceerde ondergoedsetje voor jongens in maat 86-92.

Of dat u mee wil dingen voor een nog te fabriceren setje voor jongens of meisjes in onderstaande giraffentricot die ik ondertussen een beetje beu ben en waarin ik nog ruim voorzien ben. Kiezen kan uit volgende maten: 86/92 – 98/104 – 110/116 – 122/128 – 134/140.

Dat reageren moet u doen vóór 29 februari om 20u.
U mag mijn blog uiteraard altijd volgen, zo mist u niks van mijn oneindig gezever in de toekomst.

Blogjaar 2 wordt schoon mensen. Ik heb er zin in, en u hopelijk ook!

29-02 8:00 PM: de give away is nu gesloten!

Promogirl. Van Katoen. En het binnenpretje.

Er zijn de feiten, zoals dat ik tijd teveel heb (not), dat ik een portie zottigheid² bezit die me af en toe ook parten durft spelen en dat ik soms bijzondere associaties maak.
Er was zij, die mij na de tassenmarathon het ultieme promomeiske noemde en weinig later nog ne keer.
En er was flockfolie, die hier rondslingerde tussen alle honderdduizend andere dingen.

Alles samen, gebeurde er een soort optel-en-maal-iets in mijn hoofd, met als resultaat een waarlijk lollig idee, waarvan ik niet wist wat ik er verder mee zou doen. Dat is waar de zottigheid halt hield en er wat tijd verstreek.

Uiteindelijk deed ik maar wat, want dat is hoe soms de beste dingen ontstaan, zomaar wat doen. Ik printte het Van Katoen-logo uit in het groot op een A4 blad en knipte het uit flockfolie (hartje de details, tot ge ze moet uitknippen, daar treed ik Riet in bij). Ik liet het idee vooral in mijn eigen hoofd groeien, voor als het niks zou worden en omdat ik graag bommetjes drop, voor als het wel wat zou worden. Waar ik vergat rekening mee te houden, was mijn eigenste enthousiasme dat ontembaar leek, dus toen het allemaal zeer concreet werd, maakte ik haar mijn bondgenoot.

Gisteren was maakdag voor Van Katoen, ofte misschien beter begrijpbaar als (keileuk) bandwerk om het winkeltje op 14 april te vullen (al die gezelligheid is hier een klein beetje te bewonderen –  profiteer er ineens van om lid te worden van de Van Katoen pagina, als u daar toch bent, zo blijft u steeds van de laatste nieuwtjes op de hoogte!). Kir zou foto’s maken van mijn zot idee als wij tweeën daar als eersten zouden arriveren en nog wat tijd onder ons tweetjes zouden hebben, maar timing op een vroege zondagochtend durft al eens afgeleid te worden door onnodig te benoemen zaken. Niks getreurd, toen het zonnetje daar was, waren er genoeg fotografen aanwezig waaronder eentje, wie ik vroeg partner in crime te worden voor mijn blogmopje.

Ik droeg hem namelijk de ganse dag onder mijn trui. Ha! En hij bracht geluk. Want het was mijn productiefste maakdag ever.

Ik riskeerde zelfs mijn leven door met een veel te smal rokske in nen boom te klimmen. Want dat gingen schone foto’s worden. Dixit de fotograaf. Ze had gelijk.

En nu ga ik naar buiten. U bent allen ondertussen wel op de hoogte van Van Katoen. Het is in de Echte Wereld, dat ik mijn promogirlstreken moet gaan uithalen.

Secret Valentine.

U betrapte mij misschien op enige inactiviteit alhier. Je m’excuse. Mijn naaimachine ratelde echter vrolijk verder de afgelopen dagen, met als deadline gisteravond. De titel verraadt het al een beetje: enige geheimhouding was één van de voorwaarden. Het Leuvens Stiksel hield voor de tweede keer Secret Valentine, wat inhoudt dat ieder die deelneemt voor 1 persoon een “klein” kadootje maakt. Aan dat kadootje een kaartje met drie eigenschappen van de persoon in kwestie want als hoofddoel is er “elkaar (nog) wat beter leren kennen”.
Mijzelf en mijn perfectionistische aard kennende in combinatie met een onverhuisbare deadline twijfelde ik eerst of het wel zo’n goed plan was om deel te nemen. Maar onderdoen voor anderen is dan ook mijn ding weer niet, dus toen ik de inschrijvingen zag binnenlopen ging ik ook overstag. We hadden immers nog een maand.

Wat er daarna gebeurde is een zwart gat. Ik werd alleszins opeens wakker en het was 8 februari. 6 days till D-day. Ik bracht ganse dagen door op Pinterest.

Ganse dagen doorbrengen op Pinterest is overigens niet iets dat ik als straf ervaar.

Uiteindelijk viel mijn blik op de ZsaZsaZilet. Met een retro stofje dat ik in solden kocht en een restje fleece van een Kruidvat-dekentje zou dat misschien nog wel wat worden.

To paspel or not to paspel, was de volgende vraag. Facebook weet alles, lieve kinders, ge smijt het erop en binnen de paar minuten hebt ge zo’n arsenaal aan meningen dat er voldoende relevantie is. Met paspel won, met zowat 100% van de stemmen. Ik vond een zeer fluo exemplaar bij Hexagoon (wist u dat, dat daar kant-en-klare paspel te verkrijgen is?).
Ik ga daar de volgende keer wel mét zonnebril binnen moeten, want ik sloeg weer een vrij mal figuur. Ik stond daar, volgens mijzelf keigoed georganiseerd met een stukje van de stof en al.  Dat herleidde de kleurkeuze tot iets van een paar seconden. Echter, ook wel enige aandacht waard, is de hoeveelheid die ge nodig hebt. Ja, eh, dus eh, doe maar twee meter dan. Het werd een wilde gok, met de verzuchtingen van 10 wachtenden achter mij.
Zonnebril dus.

Madame Zsazsa, die verwijst iedereen door naar Tante Hilde, voor de gemakkelijke keerversie. Ik dacht: ja, we gaan niet moeilijk doen, we doen de Tante Hilde-manier. Ik voelde immers al wat hete adem van de deadline. Tot ik ergens las: maar eigenlijk is dat veel schoner, als het patroon van de stof doorloopt aan de zijkant. Ja lap.

Ik vond eigenlijk dat ik dat moest kunnen, met al mijn omkeerbare jasjes in het verleden. Mouwen aan mekaar stikken, dat is toch peanuts? Dus deed ik wat moest gedaan worden. Ik snapte eerst niet veel van de uitleg, maar als je met het jasje voor je neus zit op het moment dat je de armopeningen aan mekaar moet naaien, dan is ze wel duidelijk, die Madame. En zo geschiedde dat ik niveau 2 haalde, naar haar normen.

Mijn Secret Valentine had geschreven over een dochter van 4 en een zoontje van 8 maanden. Ik kon dat kleinste toch moeilijk in de kou laten staan. Dus maakte ik raprap een sponzen broekske naar hetzelfde patroon als hier. Sponzen broekskes maakte ik al eens in serie, dus dat was rap geklonken. Ongelooflijk hoe plezant het is om zo rap resultaat te hebben.

De spons was overschot en de boordstof komt van het stoffenspektakel, jongstleden.

En dan was het nog maar zondagavond en was ik 48 uur te vroeg klaar met alles.
Deadlines horen strak benaderd te worden, het is waarschijnlijk daarmee, dat ik met een nog te schrijven kaartje richting Leuvens Stiksel toog en thanks to the iPhone op het profiel van mijn Secret Valentine op zoek ging naar drie van haar eigenschappen.

We zeggen vooral met veel graagte vaarwel aan de knoop in de maag. Maar leuk mensen, zo’n naaiclubke, ge kunt u dat niet voorstellen.

Over hoe Van Katoen ervoor zorgt dat ge terug permissie hebt om stof te kopen.

Het zit zo: hier gold een stoffenkoopverbod. Een hoeveelheid stoffen die sneller groeide dan het aantal dingen die ik kon naaien, zorgde voor een uitpuilende stoffenkast en op den duur een uitpuilend huis. Als ge kasten begint bij te kopen om uw stoffenverslaving te onderhouden, is het misschien tijd voor wat zelfreflectie.

En zo geschiedde het stoffenkoopverbod. Hier en daar een uitzondering daargelaten, dat dan weer wel.In die stoffenverzameling hopen stofjes die ik ooit eens kocht omdat ik dacht dat ik ze leuk vond. Niet dus.

U zit ja te knikken achter uw computer, en pinkt bij wijze van herkenning zelfs even een traantje weg?

Van Katoen heeft daar het ideale project voor ontwikkkeld. U duikt in uw stoffenkast, haalt daar al uit wat u niet meer nodig heeft en doet van bandwerk-boodschappentassen-produceren. Geloof mij, het werkt zeer in op de Zen.

Of nog beter, haal er één van uw beste vriendinnetjes bij, die ook last heeft van de naaimicrobe en het wordt gewoon dikke fun. Het werkt bovendien ook nog een positief in op uw gevoel van eigenwaarde, want ge doet iets voor een Goed Doel. Daarnaast creëert ge ruimte in uw stoffenkast voor nieuwe en leuke(re) stof!

Wij hadden gisteravond gereserveerd voor Van Katoen en hebben op één avondje 17 tassen geknipt en gestikt!

Work in progress:

We kwamen wat aan de trage kant op gang, omdat we even een manier van werken moesten zoeken. Maar uiteindelijk deed ik van tekenen en knippen en Veerle van strijken en plooikes spelden. Na het eten deed zij dan van stikken en ik van overlocken en belegjes tegoei strijken. Het was een beetje jammer dat de avond voorbij was, na die 17 tassen, want geroutineerd dat wij waren. Ge had erbij moeten zijn, feitelijk.
Vanmorgen hadden wij een tripje Gent gepland, zijnde het Stoffenspektakel, lang voor we wisten dat we onze tasjes daar af zouden kunnen geven, maar kijk, van perfecte timing gesproken en al.
Dat hield wel in, dat ik deze morgen 17 keer 4 plooikes tegoei aan het strijken was en dat er met een temperatuur van -8°C buiten foto’s gemaakt moesten worden. Ik was mijn handschoenen vergeten en heb na de fotoshoot de eerste 10 minuten in de auto zitten bleiten van de zeer aan mijn vingers. Ik bedoel, kwestie dat u leert van mijn fouten.
De stofjes komen van Ikea of uit de kringloopwinkel. Sommige was ik echt beu gezien, maar eenmaal in een tas getransformeerd viel het dan ineens weer keihard mee. Ik lette bij het knippen nergens op de manier waarop het patroon van de stof tot zijn recht zou komen, en dat gaf soms leuke verrassingen. Zoals onderstaande krabbetjes die links naar de hemel lijken te kruipen en rechts een verstoppoging doen in een plooi.

Plezant is dat, zo alles bij mekaar. Het ziet er wat kouwelijk uit, maar ik hoop dat ik toch minstens één iemand warm maak om ook achter zijn naaimachine te kruipen. Het is echt heel makkelijk en alle andere voordelen somde ik hierboven al op.

Ah, en hoe wij dat deden, diene fotoshoot?
Awel. Zo.

 

%d bloggers like this: