De Vink-jurk. En van lange leve tricot.

We gaan even terug in de tijd, gaat u mee?

Zo’n dikke twee jaar geleden ontstond mijn liefde voor de naaimachine en samen daarmee ontdekte ik het ware paradijs aan blogs en de bijbehorende onuitputtelijke inspiratiebron als het op stofjes aankomt. Stapelverliefd, ik overdrijf niet, sta-pel-ver-liefd, werd ik op de Retro Rocket Rascals van Michael Miller, mede dankzij Meisjesmama’s prachtig wikkeljurkje. Ik bestelde een meter voor ooit-eens, zoals dat wel vaker gaat en een beetje later nog anderhalve meter extra voor nog meer ooit-eens. En toen lag dat stofje daar, mooi te wezen. Af en toe ging het door mijn handen en telkens deed mijn hart een sprongetje.

Afgelopen winter kreeg ik een vriendin warm voor het stofje en mocht ik een dekentje maken voor haar dochtertje. Omdat zij het stofje toen in voorraad had, besloot ik niet aan mijn eigen verzameling te komen, maar bestelde ik nog eens anderhalve meter voor het dekentje.

Eveneens was de rakettenstof in september één van mijn voorstellen voor het winterjasje dat ik voor Liene, mijn buurmeisje, maakte. Het werd afgekeurd en tegelijk heel warm onthaald. Mijn buren, die hebben smaak, zeg dat ik het gezegd heb, want hoewel ze het jasje in dat geweldige Kokka-stofje wilden, reserveerden ze alvast een stukje raket voor zo ergens tegen het voorjaar. Een jurkje, genre Meisjesmama, zoiets moest het worden.

Omdat ik geen zin had, om zelf het patroon voor een wikkeljurk te tekenen, keek ik eens lief naar haar, wat genoeg was om het patroon voor een wikkelkleedje uit een Burda van 2004, in blogland beter bekend als de Vink-jurk, van haar lenen. Van die jurk zijn al zeer veel exemplaren gemaakt, u kan ze allen bewonderen in deze flickr-groep. (Het gaat blijkbaar om een kinderspecial van Burda, E777, patroon 640.)
Mijn collega maakte het ook nog maar pas en verzon er een beleg bij. Onder het motto “beter goed gejat dan slecht bedacht” deed ik ook van belegje stikken. Het zijn de groene streepjes van American Jane.

Het klinkt overal alsof het peanuts is om dat ding in mekaar te stikken en er is ook niet veel ingewikkelds aan, maar op de mouwen heb ik serieus gevloekt. Tot een stuk of zeven keer toe, had ik steeds een stuk mouw over aan het eind van de mouwinzet van het jurkje. Uiteindelijk was het weer van Leuvens Stiksel to the rescue en gaf zij één of andere tip met een rimpeldraad waar ik niks van snapte, maar als ik het deed werkte het! De mouwen zitten er zo ongeveer perfect in. En hier komen we bij deel 2 van de titel van deze blogpost: lang leve tricot! Ik zou mezelf een jaar geleden keihard uitgelachen hebben, als je me zou vertellen dat ik dat hier zou schrijven, maar serieus: ik hou van tricot. Dat gaat allemaal veel meer van zijn eigenste zelve.

Liene was dolenthousiast toen ze het voor de eerste keer mocht passen. Ze begon vanzelf een liedje te zingen over ruimtemannetjes en raketten en de maan. Ze wilde het niet meer uitdoen, maar gelukkig mocht ik het toch nog meenemen om om te zomen. Het kind zou er nu anders een beetje gelijk tante nonneke bijlopen.

Of dat enthousiasme er zou zijn was enigszins spannend, want een maand of wat geleden hadden wij nog volgend gesprek:

Zij: “Wanneer ga je nog eens een kleedje voor mij maken?”
Ik: “Heel binnenkort!”
Zij: “Zo hetzelfde als de vorige keer, maar dan met iets anders erop?”
Ik: “Ja hoor, het wordt een blauw kleedje, deze keer…”
Zij: “Maar er moet ook wel een beetje roze inzitten he?!”

De fotoshoot was van raprap, maar wel dolle pret. (de boosheid op de foto links boven is gespeeld, maar dat ziet u vast aan haar deugenietoogjes)

En toen ik klaar was, zei ze: nog ééntje?

Meisjes van bijna 5. ♥

52 thoughts on “De Vink-jurk. En van lange leve tricot.

 1. Zo’n leuke fotoshoot-foto’s! :-) En een prachtig kleedje inderdaad. En lang leve tricot, ook zo waar!

 2. Oooh Nele, prachtig! Perfect! Oh zo schoon.
  Schoon meiske.

 3. Anonymous

  oh dat stofje, dat is en blijft inderdaad gewéldig!
  en het kleedje staat haar beeldig!
  De rimpeldraad is een goeie oplossing, al heeft het hier ook al wel eens willen mislukken bij een jas.
  Ik ga niet zingen maar hier wordt een mens instant vrolijk van!
  Annick

 4. Wauw, wat mooi, ik moet dit patroontje ook maar ergens scoren, is het er eigenlijk in mt 98?? En wat een mooi dametje!

  • Het bestaat in maat 98, 104 en 110.

  • Dan even speuren naar dit patroon! Thanks!

 5. Die ogen! (Allez, ook uitgebreid ‘dat kleedje!’ maar dat deed ik al live, hè?)

 6. leuk!
  Wel tof dat je voor andere kindjes kan naaien! En daar dan zo mooie foto’s van maken!

 7. Prachtig kleedje zeg! Er zit een toffe kleine in!

 8. Ik ben ook zo’n fan van die stof!! Ik heb er een paar maand geleden een kleedje van gemaakt voor de dochter, en het was zo’n succes dat ik meteen stof bijbesteld heb. En inderdaad, op tricot wordt vaak vevloekt, maar dat kun je tenminste een beetje manipuleren eh.

 9. Oh, die oogjes! Nog eentje!

 10. mooi!!! Het mijne is gisteren ook afgewerkt, op de zoom na.
  Ik heb op de kop van de mouwen een stolpplooitje gemaakt, dat staat zo leuk, en dan moest ik niet ‘foefelen’ op die mouwen.
  En ja: leve tricot, ge trekt daar eens aan, en het past ;-)

 11. Prachtig! En dan dat snuitje op die laatste foto!
  * smelt *

 12. Dat snoetje op die laatste foto, zalig! Daarvoor zou je toch nog wel kleedjes maken hé! Zeker als het zo’n schoontjes zijn als deze!

 13. Schitterend!! Dat kleedje is super, en die laatste foto zeg *smelt*. Weet je toevallig ook uit welke Burda dit patroontje precies komt? Dan kan ik volgende week in de naailes op zoek.

  • Het komt naar ‘t schijnt uit een kinderspecial uit 2004, E777, patroon 640.

  • klopt! Ik heb die burda liggen…

  • 2004? Oeie, ik vrees dat dat toch net iets te lang geleden is om het nog te vinden in de naailes. Dzju toch.

 14. Prachtige jurk en geweldige foto’s!

 15. Waw, prachtig kind en dito kleed! Heb hier ook nog zo’n stukje liggen waar ik niet aan durf komen …

 16. JudithG

  Ma zo’n mooi kleedje en wat een mooi meisje! Maar dat zal vast aan de naam van dat meisje liggen! mijn Line is ook verzot op kleedjes, ik ben jammer genoeg nog maar aan mijn eerste versie bezig! Ik ben duidelijk niet zo snel als jij!

 17. prachtig!!! een idee waar k dat patroontje nog kan vinden??? liefs, mimi xxx

 18. Schitterend ! Alles !

 19. Oh zo lief en tof en schoon en al. En ogen… mooie ogen!

 20. Marie

  Lezend bij de naam “Liene”, moest ik denken aan het superlieve meisje dat vorig jaar in mijn klasje zat met dezelfde naam… En wat blijkt.. Het is die Liene die ik in mijn hoofd had! Wat een prachtig kleedje en wat is ze er knap mee!!! Ik ben er zeker van dat ze jaloerse blikken van andere meisjes gaat krijgen.. Ja, ook van van die ‘roze’-meisjes!

 21. SUPERMOOI !!!

 22. oh je hebt dat heel erg mooi gedaan! Ik was/ben ook stapelverliefd op die stof jong! blijft een topper! Ik moet mij dringend nog wa bestellen voor ze helemaal uitgeput is!

 23. Ik heb ook een stukje van dat stofje liggen en mijn hersens maakten exact dezelfde kronkel als de jouwe. :-)

 24. Wat een mooi meisje van bijna 5 in een leuk stofje!!!!

 25. Wauw, ze is er supermooi mee!!

 26. Ooh die laatste foto, wat een lieve puppy-oogjes! :-) Heel mooi kleedje, echt het staat haar goed. En dat stofje is er inderdaad eentje om verliefd op te worden!

 27. Wauw, prachtig, tekst en foto’s!

 28. Moh, wat een puppie-oogjes…
  En schoon kleedje trouwens!

 29. Het ziet er zo’n schattig dingske uit! Zowel het kleedje al het meiske … Almost Puss in Boots :-)

 30. Wat een mooi bericht en een zalig kleedje. Ik zag dit vooraf steeds als een jongensstofje, maar hier is duidelijk het tegendeel bewezen

 31. Zo mooi! Had nooit een kleedje gezien in dit stofje!
  Supermooi en mooi meisje!

 32. Heerlijk!

  En die mouwen zijn ook niet mijnen favoriet, oh nee…

  Heb je toevallig ook nog een duidelijker fotootje van dat beleg vanbinnen?

  • Oei nee. Maar ik weet eigenlijk ook niet of ik dat volgens de regels van de kunst gedaan heb. Ik heb het achterpandje en de 2 voorpanden uit het voeringstofje geknipt. Daarvan de schoudernaden aan mekaar gestikt, dan het beleg en de bovenkant van de jurk met de slechte (!) kanten tegen mekaar gelegd en het eens doorgestikt (op 2 mm ongeveer) langs de zijden waar de bias aan zou komen zodat ze niet konden schuiven tov mekaar als ik de biais eraan zou stikken.
   De mouwen heb ik in 1 keer aan voering + beleg gestikt en de onafgewerkte randen ben ik ook eens met de overlock overgegaan.
   Daarna heb ik de zijnaden gestikt (buitenkant en beleg samen). De zijkanten van de stof heb ik daar op voorhand afgewerkt met de overlock, zodat ik die kon openstrijken na het aan elkaar stikken.
   Dan heb het rokdeel met de overlock aan het bovenstuk (en ineens aan het beleg) vastgestikt en die naad naar boven gevouwen/gestreken en nog eens mee vastgestikt door langs de buitenkant te topstitchen.
   Hopelijk is dat duidelijk? Maar misschien kan het ook wel nóg mooier afgewerkt :-). Ik heb maar wat geprobeerseld.

 33. Ik heb hier net hardop van “oh wauw!” geroepen… Dat is superschoon.

 34. Prachtig! Hier ligt ook nog een paar meter van die stof…
  Goed idee ook, van dat beleg! En wat een mooi meisje!

 35. Prachtig jurkje!

 36. Mooi mooi, maar dat wist je al en de fotoshoot is ook keigoed gelukt!

 37. heb ook nog enkele meters van dat stofje liggen, zal er toch eens dringend de schaar in moeten zetten
  I ♥ de vink jurk

 38. Hij is geweldig!! Is het patroontje nog ergens te koop? Heb het al gegoogled, maar dat leverde niks op…

 39. Heel mooi Nele!!!
  En wat een zalig Liene!!***

 40. wouw erg mooi geworden, daar zou mijn dochter ook blij van worden.

 41. Jaloers!

 42. prachtig jurkje, maar die laatste foto… die ogen… geweldig!!!!!

 43. Zie hoe blij ze is met haar jurkje, ze stráált gewoon!!
  Prachtig!!

 44. Die laatste foto maakt het nog affer dan af :-)

 45. zo moooi!

 46. Anonymous

  Houston, we have a beautiful dress in our closet. Merci, buurvrouw!

Comments are closed.

%d bloggers like this: