Roosloos.

Roosloos, alstublieft.Dat was de opdracht, en ziet nu wat ik gemaakt heb.

Het is de schuld van de vlaggen, trouwens. En van al de mensen die voor Hexagoon geparkeerd stonden, zodat ik vrijdag niet anders kon dan verder rijden om een uur later bij een vriendin mijn naaidoos te inspecteren op kanshebbend biaislint, anders dan het brave bruin of wit dat ik in mijn hoofd had (maar niet in bezit).
De reactie die ik hier kreeg indachtig, haalde ik met een heus Eureka-gevoel fuchsia uit de doos en zei dan in één adem: “maar dat is roos en dat mocht niet, maar fuchsia is geen roos eigenlijk”.

 

De volgende opdracht luidde: een salopetje, want al dat ze krijgt is zo meisjesachtig (en roze, dus).
Het lijkt misschien alsof ik de vlagjes en het salopetje in zo’n zelfde soort ademteug als hierboven maakte, maar dat zou gelogen zijn. Toen ik op zoek ging naar stoffeninspiratie voor het broekje, kwam ik hier terecht en de moed zonk me werkelijk in de schoenen. Zó’n leuk patroontje, met zo zelden een leuk resultaat?
Gelukkig vond ik in dit clubje toch enig enthousiasme voor het patroontje want anders had ik het al lang opgegeven.
Ik probeerde het perfecte evenwicht te vinden tussen niet te meisjesachtig maar toch ook wel voor een meisje. Ik hoop daarin geslaagd te zijn, met het ietwat retro modelletje en de toch wel lieflijke bloemetjes, in contrast met het stoere effen donkerbruin en daartussen felle fuchsia flockpaspel (als dat geen alliteratie is, alleen al daarom zou ik hem moeten mogen gebruiken).

 

Ik maakte maat 3 tot 6 maanden en koos daarom voor drukknoopjes tussen de beentjes. Gemak beschikt toch over enige prioriteit als we het over babykleertjes hebben.
Wat denkt u: domineert het roze fuchsia, of kan er wel een oogje dichtgeknepen worden?

 

Bloemenstofje: Michael Miller, bij Julija’s Shop
Bruine effen stof: 50% linnen, 50% viscose, Pauli
Paspel: Bambiblauw
Knoopjes: Veritas
Patroontje: oliver +s

 

Voorbij zeg. Zomaar ineens.

Er moet iets moois het archief in over Van Katoen. Voor later. Want zaterdagavond dacht ik:

ik wil alles onthouden, álles.

Zo’n schone dag, die alle verwachtingen overtrof en een eindresultaat dat me omvergeblazen heeft.
En ik lig nog altijd neer, eigenlijk.

Mijn hart klopte de laatste maanden op het ritme van Van Katoen. Tegelijkertijd zat het ín mijn hart en heel mijn lijf. Alle energie die ernaar toe ging, haalde ik er keer op keer in het kwadraat weer uit en daar zaten 8 topwijven voor iets tussen, meer dan. Hun bruisen van energie was aanstekelijker dan alle superlatieven die u en ik bedenken kunnen.

De dag lijkt nu op een vingerknip gepasseerd te zijn, maar ik weet nog: ik heb elke seconde zo bewust mogelijk beleefd. En genoten heb ik. En trots geweest ben ik. En alles zindert na, nog steeds.

U weet nog, alles was en draaide om en voor Annick. Ze wás daar, omdat we het voor haar droom deden, door de foto’s uit Kenya op de fotomuur en door de buttons van de vzw met haar foto, die wij mochten dragen, dicht bij ons hart. De aanwezigheid van haar ouders en het beetje kennis maken dat ik met ze deed, maakte Van Katoen en al het werk van de afgelopen maanden tastbaarder dan ik me kon inbeelden.
Voor hun, voor haar.
50 000 euro, voor hun, voor haar.

Dat ik daar een schakeltje in mocht zijn, vult heel mijn hart. Energie heeft het me netto niks gekost, in tegendeel. De dag zelf bracht niks in het kwadraat, maar minstens iets in de tiende macht naar boven aan energie. Helemaal in mijn element was ik, daar achter de kassa.

Het was speciaal om al die spulletjes, waarvan ik een deeltje mocht knippen en in mekaar stikken, aan de kassa door mijn handen te laten gaan en in de handgemaakte boodschappentasjes met jullie mee te geven. Het was hartverwarmend om al jullie reacties te horen, serieus. Het was zót hoe lang de rij aan de kassa bleef, de eerste drie uur en hoe het winkeltje dan toch nog steeds niet helemaal leeggeroofd was. Waren het dan toch 1000 items? Alle maakdag-naaisels bij mekaar zien liggen, daar had ik al weken naar uitgekeken maar eenmaal concreet leek het zo weinig, dat ging op “nen ik en ne gij” verkocht zijn.

En ‘s avonds de workshop, fysiek doodop, maar mentaal nog zo vol van energie. Het was nieuw voor mij, zo’n workshop geven, maar mensen graag doen doen wat ik graag doe, dat gaat precies van zijn eigenste zelve. Wie weet krijg ik in mijn inbox binnenkort wel een foto van een afgewerkte omkeerbare tas?

Zo’n dag met 4000 mensen, daar horen ontmoetingen bij. Ik hou daarvan, zijt maar zeker. Namen noemen is gevaarlijk, maar voel u aangesproken want ik bedoel u, ja. Het was meer dan bijzonder om nieuwe gezichtjes te kunnen plakken op blognamen die mij keer op keer weten te raken. Het voelde vertrouwd om De Acht in hun Who’s that girl-outfit naast mij te hebben of om de zoveel tijd een “alles goed?” te komen horen vragen. Er waren zij die ik al te lang niet meer gezien had en zij die ik morgen of overmorgen weer zie. En dan degene die mee genaaid hebben voor het winkeltje, al lang geen onbekenden meer en vaak mede-blogster.

Ze zijn er niet, de woorden die vertellen hoe schoon en intens de dag was. Ik dacht, ik doe een poging, maar faal hier jammerlijk, bovenstaande herlezend. Het is eigenlijk simpel, u die daar niet was, had daar moeten zijn. En u die daar was, u was erbij, op de schoonste dag van 2012 so far in het schoonste weekend van 2012 so far.

Over Missy N. En geeft uw mening ne keer, ja, danku.

Een eigen label en logo, daar droom ik al even van. Maar twee linkerhanden rijk als het op tekenen aankomt, en zelfs drie als we het hebben over tekenen met de computer, bleef het daarbij, bij dat dromen.
Missy N. Ik vertelde daar nooit over, maar wel dat het een verhaal op zich is, alhier in mijn allereerste bericht ooit (hoe hilarisch is het zeg, om dat terug te lezen)

Missy N. dateert van toen ik 17 was. 17 jaar zijnde ging ik als kabouterleidster (de scouts, mensen, voor als ge niet kunt volgen) mee op animatorcursus. Na die cursus kreeg je een attest van “Animator in het jeugdwerk”.
Dat was een superintense week, die ik nooit zal vergeten. Vooral dankzij de mensen die ik daar leerde kennen. Bleitens was dat op het einde van de week zeg, bij het afscheid. Gelukkig, in den tijd dat ik 17 was, was het internet al een vrij ingeburgerd iets, anders was er van Missy N. nooit sprake geweest peis k.
K. en ik, wij hadden iets gemeen. Wij mailden en mailden en op een dag sprak ze me in één van die mailtjes aan met Missy N. Dat werd nen blijver. Ons contact verwaterde, maar een tijdje geleden nog liet ik haar weten (facebook natuurlijk) dat Missy N. nieuw leven ingeblazen geworden was op de dag dat ik een nickname moest bedenken om mijn naaisels een naam te geven. Ze was aangedaan, een beetken, denk ik.

Mijn gebrek aan grafisch vermogen bleef me dwarszitten, tot de schone dag dat ik dit creatieve wonderkind leerde kennen potentieel bracht. Wij kwamen overeen want het is ondertussen haar werk. Dat ze er wat van kan, zag u andermaal al hier (volledig uitverkocht ondertussen) en ook haar logo is van haar hand. En nog maar pas zag u dat ze hier ook wat in de pap te brokken had. Ik denk dat ze mij allemaal zullen bijtreden als ik zeg dat het het beste idee ever is om bij haar aan te kloppen, als ge op zoek zijt naar iets origineels, fris en speels!

We zitten ondertussen in de eindfase. Uit vier ontwerpen koos ik onderstaand juffertje. De kleur mijn ding, het juffertje mijn ding, en de link met naaien dankzij haar “benen” die een naald zijn. Maar nu kan ik niet kiezen.

Het dotje?

(verwijderd om te voorkomen dat mensen die er geen recht op hebben dit gebruiken)

Schattig toch?

Of dit kapsel, dat wat meer weg heeft van mijn eigen kapsel? (Maar moet dat, dat dat ding op mij gelijkt?)

(verwijderd om te voorkomen dat mensen die er geen recht op hebben dit gebruiken)

Zeg keer, heeft u daar een mening over? Ik ben benieuwd! Zowel naar die van mensen die mij goed kennen, als naar de mening van mensen die mij totaal niet kennen.

Edit:
Op algemene aanvraag kwam ze er ook nog: die met het dotje zonder dotje. Kapsalon Chez Fanny&Laura deed dat zonder morren (wat niet gezegd kan worden over de kapper die ik vandaag zelf bezocht).

Ik kocht een kleedje.

Hier wordt weinig genaaid, de laatste dagen. Tenzij hiervoor, maar sinds gisteren zijn ook de laatste tshirtjes van de band gerold (nog! drie! keer! slapen!).En dus, kocht ik een kleedje. Omdat dat ook al eens mag en omdat ge niet álles zelf moet maken. Niet impulsief, want na de eerste pasbeurt gisteren met een instant verliefdheid voor het petroleumblauw maar een bedenkelijke blik bij het wel érg fluo-oranje (sorry, Oon) ging ik met lege handen naar huis. Volgens de zus nochtans een Nele-kleedje (lees:ik vind er niks aan, zus, maar ik geloof u als ge zegt dat ge het mooi vindt). Bij het naar buiten gaan, zei de verkoopster: we hebben het ook in het zwart-met-groen, nog één exemplaar. Ik wierp snel een blik op de maat (mijn maat) en de prijs en liep naar buiten.

Vannacht werd er gewerkt en heel, heel veel aan het kleedje gedacht. Ende eenmaal thuis gezocht op het internet en al, alwaar ik het nog véél duurder dan in de winkel vond. Dus nadat ik vanavond toen ik wakker werd, mijn ontbijt gehapsliktwegd had, racete ik naar Leuven, om met een druk op mijn borst te ontdekken dat het kleedje er niet meer hing. Weg. Meant to be?

De verkoopster vroeg of ze kon helpen, ik vertelde in horten en stoten over een zwart-met-groen kleedje, dat er gisteren wel nog hing en nu niet meer, waarna de verkoopster het met grote glimlach vanonder een stapel truitjes haalde op een plank 20 centimeter van de grond. Ja, eh, wie kijkt daar nu voor een kleedje?

Dus al rond mijn lijf, want ik doe altijd direct aan wat ik nieuw koop.

En voor de perfectionistische naaistertjes onder jullie: zijn jullie even ongelovig als iemand op een moment dat ge voor de 300ste keer uw tornmesje boven haalt omdat iets wéér niet perfect genoeg is in uw ogen, u zegt, dat dingen in de winkel serieus ook niet altijd even perfect zijn?

Ik denk dan altijd: jaja, jong, ‘t zal wel zijn, maar míjn naaisel wil ik perfect.

Skunkfunk, ik had daar tot voor drie weken nog nooit van gehoord, maar dankzij haar vond ik er ook al een rood rokje aan democratische prijs, om mijn outfit voor zaterdag te vervolledigen. Dus, dat u het weet, ook dát rokje heb ik Niet zelfgemaakt. En ik heb een nieuw merk ontdekt, peis k.

Oefenen voor Van Katoen met een Give Away.

14 april komt met rasse schreden naderbij. Zij en ik, wij staan te popelen en kijken enorm uit naar ons druk gevuld dagje. Je vindt ons tussen 10u en 13u in het Van Katoen-kraam waar we de handgemaakte spulletjes mogen verkopen waar we zelf menig uurtje aan mee mochten stikken (daar kan je hier een preview van zien). Van 13u tot 16u zitten we aan dé naaimarathon, van 16u tot 18u kan je bij ons (en helpende kinderhandjes) een button laten maken uit een restje stof en we sluiten de dag af met onze eigen workshop. Wij leren u een omkeerbare tas maken, zelfs als u nooit eerder gestikt heeft.

Trouwens, heet van de naald, door de extra workshops zijn er bij ons enkele (of misschien zelfs maar één) plekjes vrijgekomen. Haast u hierheen en schrijf u als de bliksem in.

Ter voorbereiding van dat laatste deden wij vandaag van samen naaien en produceerden deze zustertassen, u professioneel geshowed door haar gebroed. We combineerden telkens een effen linnen stof met een licht katoentje met fijne bloemetjes op (alles bij Pauli). Ideaal voor de zomer die voor de deur staat te trappelen en volgens ons zijn kick-off krijgt op 14 april.

Fien is alleszins dolenthousiast, ook al bolde de zon het af, net toen wij aan de fotoshoot konden beginnen.

De tas die Gitte draagt combineert lichtgroen katoen met petroleumblauw linnen en de tas van Fien paars katoen met olijfgroen linnen.

 

De tassen zijn allebei voorzien van een Missy N. en een Mlle Belle label (het ene aan de binnen-, het andere aan de buitenkant of omgekeerd, zo u wil, want eigenlijk heeft dat ding geen binnen-of buitenkant).
En wat de grote zus kan…
…dat kan dat klein spookje ook.

 

Ondertussen doet Gitte een dansje, het kind zal eens niet dansen en had vermoedelijk al te lang (lees de volle 5 minuten) stil moeten staan.

En nu komt het. Wij geven deze tassen weg, met veel plezier want wij houden van Van Katoen.

Meedoen en winnen, dat gaat niet zomaar.

– U kan op ons beider blogs reageren. Doe in uw reactie een gokje naar het bedrag dat aan Annick voor Kenya geschonken zal kunnen worden door Van Katoen. Dit bedrag zal bekend gemaakt worden door het Van Katoen team tijdens/op het einde van het weekend van 14 en 15 april.

– U kan de link van onze beide blogberichten delen op uw profielpagina of tijdlijn van Facebook. Vermeld dat in uw reactie en schrijf daar meteen een extra gokje bij.

– Goed geteld ja, u kan dus maximum 4 keer gokken.

Edit: een kleine tip om jullie van wild gokken te besparen: er werden al meer dan 2500 patronen verkocht in de webshop, er zullen in het winkeltje 1000 handgemaakte items verkocht worden en er wordt aan 300 mensen plaats gegeven in de workshops. Hou er rekening mee dat de grondstoffen en ander materiaal voor de creatieve uitspattingen ook moesten worden aangekocht. Berekend gokken, daar heeft u toch geen schrik van?


Reageren en gokken kan tot het Van Katoen evenement van start gaat, dat is, maar dat weet u al lang, 14 april om 10u ‘s morgens.

Gaat u allen heen en maak reclame, want wij, wij willen véél pottenkijkers, zo ergens tussen 1 en 4.

Van Katoen en voorpret maal tien: de persconferentie.

Geen twee weken meer. Deze maand zelfs, dus. Maanden na elkaar keek iedereen op wie ik mijn mateloze enthousiastheid uitwerkte me wat meewarrig aan als ik dan aan het eind van mijn relaas toevoegde dat al dat handwerkgeweld plaats zou vinden op 14 april. Zó ver weg nog. Ik moest ze er nog maar eens aan doen denken, eenmaal het bijna zover was.
Nu zijn we die weken, die weken dat het bijna zover is.

Zelfs al wordt die dag een grote flop (dat wordt niet he, maar stel), dan nog is alle voorpret het driedubbelendik waard geweest. (Aangezien het onmogelijk is dat het flopt kan dat nog eens maal tien. Minstens.)

Deel van die voorpret vond afgelopen week plaats. Ik maakte een dansje toen ik een mail kreeg met de vraag of ik naar de persconferentie kon komen, om daar mee te figureren in wat de pers een beeld moest geven van de naaimarathon op 14 april.
Ik arrangeerde op mijn werk dat ik daar bij kon zijn. Alles aan Van Katoen is uniek, immers. En van niet willen missen. Voor geen goud. Enzo.

Op één van de maakdagen voor Van Katoen, bespraken we de dresscode. Zwart, wit en rood, dat leek evident en keisimpel. Mijn t-shirt kwam ter sprake. En twee dagen later hadden we ne zot (dat mag zo gezegd, nee?) die voor 9 andere van dat soort zou zorgen. Eigen stoef stinkt zeggen ze, maar het was toch enigszins vleiend om “mijn” t-shirt daar in 10-voud te zien rondlopen.

We mochten ook allemaal de Van Katoen badge dragen en onder lichte dwang droegen wij zelfs aangepaste accessoires.

Er was de meneer met de camera, die mij enige nervositeit bezorgde.

Maar de reportage die daar het gevolg van werd, maakte alles goed. Nu kan ik immers zeggen: nog nooit van Van Katoen gehoord? Zoek op youtube maar eens naar “Van Katoen AVS” en gij zult in drie minuten de beste samenvatting ever vinden. En speciaal voor u gewoon hieronder.
Wij mochten stikken op de ongelooflijk schone naaimachines van Bernina die Mertens ter beschikking stelt, op Van Katoen zelf ook. Dat was zo evident nog niet, een beetje te vergelijken met rijden met nen auto die niet de uwe is. Ge vindt nergens de juiste knopkes en het doet vanalles dat ge van uw eigen machine niet gewend zijt. Tel daarbij op dat ge constant verblind wordt door zijn schoonheid. Maar een zaligheid om mee te werken, niet normaal.

Daar lagen ook allerlei maaksels tentoon gespreid. Gelabeld en al. Gelijk voor echt he.

En waar het allemaal om draait, uiteindelijk.
En of het plezant was? Zijt maar zeker. Het smaakt naar zoveel meer. 14 april gaat veel te rap voorbij zijn. Op de facebook-pagina van het MIAT, vond ik nog deze foto. Ze zegt alles dat ik niet in woorden uit kan drukken.
Ik leg mijn haar daar goed ja.
Want ik ga keigraag op de foto.
Ahum.
%d bloggers like this: