Voorbij zeg. Zomaar ineens.

Er moet iets moois het archief in over Van Katoen. Voor later. Want zaterdagavond dacht ik:

ik wil alles onthouden, álles.

Zo’n schone dag, die alle verwachtingen overtrof en een eindresultaat dat me omvergeblazen heeft.
En ik lig nog altijd neer, eigenlijk.

Mijn hart klopte de laatste maanden op het ritme van Van Katoen. Tegelijkertijd zat het ín mijn hart en heel mijn lijf. Alle energie die ernaar toe ging, haalde ik er keer op keer in het kwadraat weer uit en daar zaten 8 topwijven voor iets tussen, meer dan. Hun bruisen van energie was aanstekelijker dan alle superlatieven die u en ik bedenken kunnen.

De dag lijkt nu op een vingerknip gepasseerd te zijn, maar ik weet nog: ik heb elke seconde zo bewust mogelijk beleefd. En genoten heb ik. En trots geweest ben ik. En alles zindert na, nog steeds.

U weet nog, alles was en draaide om en voor Annick. Ze wás daar, omdat we het voor haar droom deden, door de foto’s uit Kenya op de fotomuur en door de buttons van de vzw met haar foto, die wij mochten dragen, dicht bij ons hart. De aanwezigheid van haar ouders en het beetje kennis maken dat ik met ze deed, maakte Van Katoen en al het werk van de afgelopen maanden tastbaarder dan ik me kon inbeelden.
Voor hun, voor haar.
50 000 euro, voor hun, voor haar.

Dat ik daar een schakeltje in mocht zijn, vult heel mijn hart. Energie heeft het me netto niks gekost, in tegendeel. De dag zelf bracht niks in het kwadraat, maar minstens iets in de tiende macht naar boven aan energie. Helemaal in mijn element was ik, daar achter de kassa.

Het was speciaal om al die spulletjes, waarvan ik een deeltje mocht knippen en in mekaar stikken, aan de kassa door mijn handen te laten gaan en in de handgemaakte boodschappentasjes met jullie mee te geven. Het was hartverwarmend om al jullie reacties te horen, serieus. Het was zót hoe lang de rij aan de kassa bleef, de eerste drie uur en hoe het winkeltje dan toch nog steeds niet helemaal leeggeroofd was. Waren het dan toch 1000 items? Alle maakdag-naaisels bij mekaar zien liggen, daar had ik al weken naar uitgekeken maar eenmaal concreet leek het zo weinig, dat ging op “nen ik en ne gij” verkocht zijn.

En ‘s avonds de workshop, fysiek doodop, maar mentaal nog zo vol van energie. Het was nieuw voor mij, zo’n workshop geven, maar mensen graag doen doen wat ik graag doe, dat gaat precies van zijn eigenste zelve. Wie weet krijg ik in mijn inbox binnenkort wel een foto van een afgewerkte omkeerbare tas?

Zo’n dag met 4000 mensen, daar horen ontmoetingen bij. Ik hou daarvan, zijt maar zeker. Namen noemen is gevaarlijk, maar voel u aangesproken want ik bedoel u, ja. Het was meer dan bijzonder om nieuwe gezichtjes te kunnen plakken op blognamen die mij keer op keer weten te raken. Het voelde vertrouwd om De Acht in hun Who’s that girl-outfit naast mij te hebben of om de zoveel tijd een “alles goed?” te komen horen vragen. Er waren zij die ik al te lang niet meer gezien had en zij die ik morgen of overmorgen weer zie. En dan degene die mee genaaid hebben voor het winkeltje, al lang geen onbekenden meer en vaak mede-blogster.

Ze zijn er niet, de woorden die vertellen hoe schoon en intens de dag was. Ik dacht, ik doe een poging, maar faal hier jammerlijk, bovenstaande herlezend. Het is eigenlijk simpel, u die daar niet was, had daar moeten zijn. En u die daar was, u was erbij, op de schoonste dag van 2012 so far in het schoonste weekend van 2012 so far.

39 thoughts on “Voorbij zeg. Zomaar ineens.

 1. Oh, Nele, ik moet hier bijna om huilen. Zo mooi dat je dit weet te verwoorden.
  Bedankt voor alles!

 2. Inderdaad heel mooi verwoord. Het was leuk samenwerken en zoals je schrijft: het kostte geen energie maar gaf er zo veel in de plaats

 3. ik was er ook en ik vond het ook fantastisch wat jullie daar gedaan hebben. Hopelijk komt het nog eens terug. Volgend jaar niet maar misschien ooit eens opnieuw.
  Bedankt aan allen voor die hele grote inspanning.

 4. Ik voelde het ook zo, het was een dag uit duizenden!
  Esther.

 5. Helemaal Nele! Jij hebt echt geleefd voor Van Katoen de afgelopen maanden, bijna evenveel als de organisatie zelf denk ik. Blij je te leren kennen!

 6. Eigenlijk moet ik daar gewoon niks meer op zeggen. We zijn echt nen olijke tweeling waar gij het dan schoon kunt neerschrijven en tegelijk ook zegt wat ik voel x

 7. Geweldig dat het zo’n succes was! Misschien kan ik er een volgende keer wel bij zijn (dit keer waren er alleen mijn tasjes). En wat geweldig dat de opbrengst zo hoog was voor Annick voor Kenya.
  Groetjes, Anne-marie

 8. ik heb je zien voorbij razen, ik heb je horen roepen, ik heb je zien stikken, verkopen, een broodje in 2 stappen opeten. En ik wist gewoon “dat moet Missy N zijn!”. Mooi geschreven Missy!

 9. Wat hebben jullie een mooie dag gehad! En wat een resultaat, echt SUPER!!
  Mijn tasjes waren aanwezig, helaas zelf niet:( En na jouw woorden vind ik het nog meer jammer!

 10. “Jammerlijk falen” noem jij dat?! Ik vind dat hier geweldig verwoord. Veel beter dan mijn eigen subjectieve oplijsting van indrukken. Bedankt om dit neergeschreven te hebben. Helemaal gelijk heb je!

 11. Neleke zo schoon. Nog net voor het slapen gaan gelezen. Een krop in mijn keel krijg ik ervan. Merci voor alles!

 12. En dan zegt gij dat ge niet onder woorden kunt brengen hoe ne schonen dag dat was. Ge hebt dat hier dan toch maar geflikt, ik zit hier weer bijna te snotteren. Ik was erbij, en het was top!

 13. Lieve, lieve meid. Jij bent voor mij een van de mooiste geschenken die ik dankzij Van Katoen mocht ontvangen. Het was een waar genoegen, een eer en bovenal een plezier om met jou aan onze zij naar Van Katoen te mogen toeleven.
  Ik kijk al uit naar onze ‘après Van Katoen maakdag’! En binnenkort kom ik eens shoppen in Leuven en kan jij mij alle places-to-be tonen.

 14. Anonymous

  Gij… Het is hier boven al meermaals gezegd maar jij ademde van Katoen en jij was voor mij, even zeer als de organisatie, mee ‘Van Katoen’. Uw enthousiasme, uw goedgezindheid, uw energie die elke keer weer op elke maakdag, de mails erover en de menige blogposts naar voren kwam…
  Gij… die daar zat te stralen aan die kassa met dat schoon kapsel, voor die wonderschone maaksels…
  Ik ga geen T-shirt meer zien die zelfgemaakt is zonder aan u te denken en uw bijhorende glimlach.
  Gij… die het wist te verwoorden in een post die me kippenvel deed krijgen…
  Gij… die ik nooit meer vergeten zal!

  Hoe typ je een hartje hier? Ik weet het niet maar serieus: ‘hartje’!
  Annick

 15. kippenvel!

 16. Vele handen…
  Pakkend dames en een dikke pluim voor jullie allemaal!

 17. Maar zoveel woorden, ik heb ze allemaal gelezen. Ge hebt dat goed geschreven, het was tof dit weekend!

 18. zal ik dit voorzichtig voor je inpakken in zuurvrij papier?

 19. Dankjewel, dat je dit zo mooi in woorden goot. Je beschrijft wat (denk ik ) elke medewerker of elke bezoeker diep in het hart voelt.

  Annick for Kenia is gezegend met een hele groep prachtige madammen!

 20. Wat een prachtig bericht. Ik zit hier zelfs met een krop in mijn keel. Merci voor alles wat je hebt gedaan hé!

 21. Ik wil zo graag neerpennen wat jij en de andere helft van de olijke tweeling voor mij betekenden de afgelopen maanden. Jullie waren mijn rustpunten, mijn veilige bakens en wetend dat jullie daar zo dicht bij mij waren op het evenement en dat ik jullie alles kon vragen, betekende de wereld voor mij.
  Wees heel trots op jezelf, want wat jij hebt meehelpen realiseren is buitengewoon!

 22. Recht uit je hart en in het hart van velen…

 23. Om stil van te worden … ook van de vele lieve reacties hierboven …

 24. Ge hebt dat goed gezegd Nele!

 25. mooi, Nele, echt mooi!! Ik heb spijt dat er geen 2de Van Katoen komt… of toch??

 26. Ik heb een stralende Nele gezien!
  Dikke pluim voor jou en voor iedereen die ook maar iets voor Van Katoen heeft betekent!!!

 27. je bent fantastisch. ik denk dat iedereen daar ff stil van wordt. geniet er nog maar van na! groetjes ; Katrien ( heel ff naast jou in de naaimarathon ; ” ik zat naast missy N ! ” :-))

 28. RESPECT! Echt waar! Voor jou en voor iedereen die Van Katoen tot zo’n fantastische dag wist om te toveren! RESPECT!

 29. Zo schoon geschreven, en zo jammer dat ik er niet bij kon zijn!

 30. Mooi geschrven; ik ben blij dat ik tot daar ben gekomen om te zien hoeveel mensen dit superschone project een warm hart toedragen!

 31. Zo mooi Nele!

 32. Veel treffender kan je het niet verwoorden denk ik… Van Katoen-ambassadrice, dat ben jij!

 33. zo mooi geschreven en ik ben weer ontroerend, net als zaterdag, zo bijzonder wat er daar gebeurde.

 34. Het was fantastisch! Jullie hebben dat super gedaan! Chapeau! En zo mooi gezegd… ik word er gewoon stil van …

 35. Mooier had ik het niet kunnen zeggen!!
  Fijn om jou eens te spreken. En nog fijner om naast elkaar in de VDAB een workshop te geven :)
  Tot nog eens!!

 36. Wat heb ik een spijt dat ik echt niet kon komen zaterdag…maar een dikke proficiat aan jullie allemaal!

 37. Anonymous

  “Missy”, het was mij een hele eer om zaterdag bij jullie een superfijne workshop te mogen volgen. Jullie positieve drang naar perfectionisme heb ik snel tussen de 2 stofjes van de omkeerbare tas gestoken en er maandag (tijdens mijn eerste vrije namiddag van mijn ouderschapsverlof én op een nieuwe machine!!!!!) terug uitgehaald. Het gevoel toen ik mijn tas af had, onbeschrijflijk…. dus daarvoor superveel dank. Ik trek er een foto van en stuur hem zeker door.

  Grtjs Elke

 38. Ik vond het supertof met jou, Nele! Hopelijk tot snel, op een maakdag of zo!

Comments are closed.

%d bloggers like this: