Home sweet home.

Er dient afgekickt te worden van het Engels jargon, hier. Maar vandaag moet u er nog even tegenkunnen.

Waar ik op Dag 1 de Zus uitlachte omdat ze map zei in plaats van kaart, waardoor ik misbegreep en niet vond wat ze nodig had, sprak ik vanaf Dag 3 duchtig mee in haar taaltje. In het restaurant riepen we de waiter en beiden onze eigen verslaving werd zij wild bij het zien van eender welke book shop en ik bij elke fabric shop. Soms omdat het beter klonk, soms omdat het juiste Nederlandse woord niet omhoog popte. Me dunkt dat als ik na 6 dagen verblijf in the UK al enig Nederlands begrip mis, het haar geoorloofd is na 8 maanden woonachtig zijn in en dan ook nog eens de Engelse literatuur bestuderend.

De zus studeert aan de University of Essex in Colchester en woont daar ook. Een iets kleiner dorpje vlakbij heet Wivenhoe. Voor ik het neergeschreven zag, hoorde ik het als Rivenhoe en aangezien de pedestrian road ernaartoe langs een rivier loopt, vond ik dat niet meer dan evident. De rest van het verblijf verwees ik dus naar Rivenhoe (het klonk me ook zeer Lord of the rings in de oren, Rivendell weet-u-wel).

Er was afgelopen weekend May Fair in Wivenhoe, een hippiefeest, zo bleek. En zomer en al en iedereen blij. Folkmuziek, en peace man.

Veel kraampjes met hippiedingen en handgemaakt spul, en ook vintage. Waaronder dit kleedje, in een diolenachtig stofje en precies mijn maat. De iPhone-foto’s moet u erbij nemen, ze zijn het best geslaagd als  het gaat om het betrouwbaar weergeven van de rode kleur.

Al wie mij kan leren fatsoenlijk rood te fotograferen mag zich aanmelden.

 

De tweede keer dat mijn hart een tik oversloeg was in Cambridge. Ik voelde me er na een halve seconde thuis met zijn studenten en universiteitsgebouwen. Al zou wat meer groen in Leuven, zoals daar bij het King’s College bijvoorbeeld, wel welkom wezen.

Die hartklopping werd veroorzaakt door de aanblik van dit schattig winkeltje, schuin tegenover de tourist information (ook al zo’n woord dat standaard in zijn Engelse vorm in ons woordenboek voorkwam). Wie ooit naar Cambridge gaat, moet daar zeker passeren, bij CallyCo.

Mijn impulsiviteit kent weinig consequentie en in dit geval was het pas bij de derde passage dat ik besloot te kopen. Een praatje met de vriendelijke verkoopster later werd me toegestaan foto’s te maken in haar winkeltje, want wie geen nee zegt tegen gratis reclame must be a fool.

 

 

 

 

 

Kopen deed ik deze. De olifanten bestemmingsloos, de bollen, heel stevige canvas, een Vinktas-to-be. Ooit.

En de afsluiter was Londen. Groots, indrukwekkend en ook nog eens in de ban aan het raken van het Diamond Jubilee van Queen Elizabeth dat aankomend weekend met veel toeters en bellen gevierd zal worden. We deden de belangrijkste must sees. En minder belangrijke, die ook.

Zoals de Orla Kiely Shop. Love love love.

En bij onderstaande geen uitleg nodig voorzekers? Place to be: King’s Cross Station, niet ver van de Left Luggage.

 

We moesten dat natuurlijk eens uittesten.
En ook Notting Hill brachten we een bezoekje. Een wondermooie buurt, met kastelen van huizen en brede prachtige lanen. En dan ergens in een zijstraatje van Kensington Park Road, the Travel Bookshop. Twee keer vroegen we de weg en kregen we na volgende halve zin al antwoord: “Excuse me, can you tell me where the book … “

 

Failliet en te huur en al. Maar slimmeriken openden vlak ernaast The Notting Hill Bookshop. Nep, in feite en niet de echte, maar ge gaat daar toch maar efkes binnen.

En hier, hier wenste ik dat ik miljonair was, zo op z’n minst.

 

 

Ook in het stoffenaanbod komt naar voor hoe uitgekeken wordt naar het aanstormend Jubilee. Wat een spijt dat ik dat Londen-stofje niet gekocht heb.

En, hebt u al een paspop? Na aanschouwen van deze wilt ge toch geen andere meer? Wel jammer dat het prijskaartje een beetje tegenvalt.

Uiteindelijk beperkte ik mij tot dit stapeltje, vier meter in totaal. Ik kreeg ze mee in een zakje in het lelijkste paars dat ze konden bedenken.

 

Thanks to the sunshine was het écht vakantie, ook al maar 6 dagen. Opgeladen zijn we en da’s mooi want een volgend verlof dient zich pas aan vanaf 27 oktober.
Oh, en excuus voor het bombardement aan foto’s. Ik kon niet kiezen.

Hoogmoed komt voor de val. (Hemdjes Sew Along)

Niet dat de timing ernaar was, maar aan haar sew along kon ik onmogelijk weerstaan. Er was eerst stofpaniek wegens geen kandidaat in de stoffenkast maar na facebookraadpleging wist ik: Petit Pan. Een bezoekje Hexagoon later was er beslist, zo rap kan het gaan. En voor ik het wist had ik stof geknipt en al. Dat was de hoogmoed.

En dag later kwam de val. Want toen kwam de eerste blogpost met daarin uitleg over het knippen van de patroondelen. Daarin iets over een zoom van drie centimeter bijtekenen. Bijtekenen. Mijn hart begon wat sneller te kloppen, voorbode van meer paniek. Ik kocht immers op de gok maar een half metertje. De Ottobre schrijft 70 cm voor van stof van 112cm breed, maar Petit Pan is 150 cm breed en ik vond dat dat maar moest lukken, wat ook het geval was, maar niet om een nieuw achterpand en 2 voorpanden te knippen, want ik had geen drie maar maar één centimeter bijgetekend.

Nogal gênant eigenlijk. Zo streverig doen en dan… maar ziet:

Na de paniek kon ik gelukkig nog probleemoplossend denken en bleek dat ik wel genoeg stof over had om belegjes voor de onderkant te knippen van 4 centimeter hoog. Eveneens kon ik rekenen op haar creatief brein en flanste ik tussen de voor- en achterpanden en de belegdelen een paspeltje. Alsof er nooit een ander plan geweest was.
Maar geef toe, mijn eerlijkheid siert he.

Door dat beleg met paspelgedoe werd omzomen opeens wel wat ingewikkelder en ging ik op de dag van de kraag, kraagloos mijn bed in. Vooral het fatsoenlijk afwerken van de paspeluiteindes aan de voorpanden vroeg wat denkwerk van mijn hoofd-met-te-weinig-slaap.

Tussen de achterpas en het achterpand ook een paspel, en zo leek het me wel genoeg, maar als ik de versie van Joke van de Paspelpoezen aanschouw, zie ik dat er niks mis is met véél paspel. Aan haar versie kan de mijne alleszins niet tippen.

De knopen komen uit haar verzameling.
Ik wachtte op mijn nieuwe naaimachine met automatisch knoopsgat om de knoopsgaten te maken. What a relief!

Als u denkt dat alles van zijn eigenste zelve ging, dan hebt u het goed mis. Ik werd er nog eens aan herinnerd, dat ik niet gemaakt ben om katoenen mouwen in te zetten. Mijn tornmesje was mijn beste vriend en ik beweerde in één van al die lostornsessies dat ik nooit – nóóit – nog iets zou maken met mouwen in katoen. (Ik probeer te verdringen dat er stof ligt te wachten om hemdjurk voor mijzelf te worden.)

Het is dus het Apple-model uit Ottobre, ik mocht het overtekenen van Lynn. Ik maakte maatje 92 voor het neefje van mijn zus. Dat kind is behalve niet op de hoogte ver weg van hier, dat is waarom u het hier moet doen met die saaie foto’s.
Lieve Sha, merci! Zonder de sew along had ik het waarschijnlijk na een halve dag al opgegeven.

Voor u en u en u?

U knippert eens met uw ogen he?

Want u zag dit al eens passeren.

De Znok-uilen zijn een zeer geliefd voorwerp van gebruik als het om kruippakjes gaat, dat is meer dan waar. En hier lag nog anderhalve meter. En of ik daar nog eens een kruippakje uit wilde maken, zo ging dat, een paar maand geleden.
Ik verdrong en begin deze maand plopte het ineens omhoog in mijn hoofd: “kruippakje – uilen – eind mei”. Ik beloofde er eerstdaags aan te beginnen en werd toen afgeleid.

Dat hemd heeft nog knoopsgaten nodig en dan laat ik het u zien.

Het kruippakje hierboven is hetzelfde patroon als hier, maar dan een maat groter zijnde maat 2-4 maand. Ik zou ze met u kunnen delen, beide. Als dat u interesseert. Ik zou kunnen uitleggen hoe ze in elkaar moeten, want wreed moeilijk is dat in feite niet en het gaat rap vooruit. Ik deed er deze keer knippen inclusief zo’n 3 à 4 uur over, 1 avondje dus. En ik hertekende in die tijd het achterpand ook nog, want daar was iets raars mee aan de hand.

Ik hou van het patroontje door zijn eenvoud. Geen schuine naden, of scheve ritsen. Niet teveel tierlantijntjes. Geen naden waarover het patroon van de stof moet doorlopen, alleen vooraan over de opening heen wat veel makkelijker is.

Trouwens, een ideaal geboortekadootje, want het duurt maar een halve dag voor alle verse mama’s en papa’s doorhebben dat pakjes die vooraan opengaan, de beste zijn. Kleertjes voor over het hoofd verhuizen vanaf dan gegarandeerd elke keer opnieuw naar de onderkant van de stapel.

Nodig zijn: tricot of andere rekbare stof (nicky velours kan bijvoorbeeld ook), boordstof (of nicky velours alweer), drukknopen (dé goeie heb ik eerlijkheidshalve nog niet gevonden, en ik sta eeuwig open voor tips en advies), vlieseline H180, een naaimachine met een gewone stretch- en een tweelingnaald, eventueel een overlock, en aangepast garen.

Kies een stof met kleine of zonder print als u zich nog niet druk wil maken over het al dan niet laten doorlopen van de print. Met grote print is het aangeraden, anders ziet het er wat verhakseld uit allemaal.

Ah, en nog nodig: geduld. Want er liggen nog wat andere deadlines voor mijn neus. En meer nog, nu vrijdag heel vroeg vertrek ik naar Engeland. Om daar, samen met de zus die daar studeert, een paar kleine stukjes van dat land te ontdekken. Inclusief de nodige stoffenbazaar, for sure. Of dacht u dat dat stoffenkoopverbod dat ik mezelf oplegde te maken had met wat ik in het verleden kocht?
Enfin, onder ons gezegd en gezwegen, enige deadline is wenselijk. Ken uzelf, men zegt.  Waarschijnlijk, dus áls ‘t u boeit, tweede helft van juni ergens, goeie afspraak?

Ha, en misschien heeft dat ding gelijk ook een naam nodig? Anyone?

Me vs. bandwerk, alweer. Kussens!

Collega’s komen en gaan, zo gaat dat. De ene keer is dat wat moeilijker te verteren dan de andere. Een collega die ons bijna twee jaar geleden verliet, zie ik gelukkig nog regelmatig. Ze bouwde samen met haar sprookjesprins hun droomhuisje in het verre Limburg en koos, mijn pruillip ten spijt, een ziekenhuis dichterbij huis om te gaan werken. Dat droomhuis ziet er elke keer wat meer ingericht uit, en daar mocht ik mijn steentje aan bijdragen. Saaie grijze kussens in de zetel, niet haar ding. Dus kozen wij een kleurenbom aan designerstofjes, bij Bambiblauw, Vermiljoen en Van Marieke.Naar de handleiding van Mina Dotter hoef ik u niet meer te verwijzen, wel?

Ik moest en zou die kussens in haar huis fotograferen. Ten eerste zijn ze op maat gemaakt, ten tweede is dat daar kweetniethoeschoon en ten derde is zij creatiever dan ik ooit worden wil en meer dan een halve interieurontwerpster. Ze werkte dus duchtig mee bij het tentoonstellen van de kussens.

Staat de trap er al?
Ja, na een half jaar een laddertje tot de eerste verdieping is hij er, dé wenteltrap.

 

Het combineren van de stofjes vond ik niet altijd even gemakkelijk. Het fuchsia komt in de foto’s ook niet zo mooi naar boven, het is veel feller. Tot voor kort was petroleum en fuchsia samen nog niet echt mijn ding. Maar het werkt, bewees ik andermaal.

En dan, die vosjes van Kokka. Zware liefde, bij volgens mij iedereen, maar ze waren daar op het hoogtepunt van mijn stoffenkoopverbod (everlasting, trouwens). Ik vond nog een lapje voor bovenstaand kussen bij Van Marieke en hield een strook over van 12 cm breed. Daarmee maakte ik iets voor mijzelf op een kwartier tijd, dat naaitechnisch gezien niks voorstelt, maar wat mij toch elke keer ik het in handen heb, vrolijk maakt.

De D-ring in hartjesvorm kon ik via haar kopen.

Zelfs te lui om het te voeren, was ik.

We zijn hier trouwens volledig klaar voor de Sew Along van Mamasha. Stof gekozen, gewassen, paspel gekozen, gewassen en stof al geknipt ook eigenlijk ja. Welkom op de blog van deze strever-eerste-klas.

Zeg, wie won er nu eigenlijk feitelijk?

In de aanloop naar Van Katoen probeerden Kim en ik in voorbereiding op onze workshop aldaar nog eens de reversible bag uit. Kwestie dat we zeker waren dat we zouden weten waar we het over hadden. Die tassen hangen hier in serie aan de kapstok dus gaven we ze weg, aan twee van alle aanwezige durvers die een gokje waagden naar het bedrag dat Van Katoen aan Annick for Kenya zou kunnen schenken. Op 15 april werd een persbericht de wereld ingestuurd met daarin een prachtig bedrag: 50.000 euro!

Degene die daar het dichtst bij gokten, zijn wannesraps en Owl.mygod. Ze gokten respectievelijk 51248 en 52500. Wannesraps krijgt de tas van haar voorkeur, de petroleumblauwe met groene bloemetjes en de andere is voor Owl.mygod.

Mailen jullie je adres door, dames? Dan komen ze jullie richting uit.

Windy warmte.

“Heel schoon als dekentje voor een baby hè”, zei de mevrouw aan de kassa bij Julija’s.
Ik knikte wat meewarig, want dat was niet het plan dat vorm kreeg in mijn hoofd toen ik het stofje uit de kast haalde daar. Hoewel niet zo typisch als je mijn andere stofkeuzes bekijkt, zag ik er helemaal een dekentje voor mezelf in, in “Windy day” van Michael Miller. Een plan dat naar de achtergrond verdween toen ik mezelf op een Van Katoen-dekentje trakteerde op 14 april.
Hoe dan ook moest en zou het ding in deken getransformeerd worden en 18 april diende zich een excuus aan. Dat allerliefste kindeke van hiernaast werd 5. Ze moest er een beetje op wachten, want dat gaat hier zo: eens een deadline gepasseerd kunt ge ze beter tegoei laten passeren.
Fleece kocht ik bij In den beer en paspel bij Hexagoon, keihippe winkels die allebei over een blog beschikken zeg.
Alleen een deken? Neuh. Wij willen nog een uitdaging, dus probeerselde ik Oon’s handleiding om een kussensloop met paspel én rits te maken eens uit. 
Ik dacht toen ik de foto’s anderhalve maand geleden bekeek: dat is keisimpel zeg! En geniaal! 
En ik panikeerde toen ik het eens doorlas, vorige week. 
Maar ik deed dan maar. Verprutste twee ritsen dankzij wild enthousiasme en dankte God voor de uitvinding van de Veritas die open is op zondag (gouden kruispunt, people).
Als ik het kan, kan iedereen het he.
Dan, dat kind met veel fantasie van hiernaast he. We deden eerst van serieus doen. Dat duurde welgeteld 3 seconden.

En dan nog 2.

Dat kussen is ook goedgekeurd. Ge kunt daar vanalles mee. Zoals vrij normaal doen.

 Of ook: zwanger worden.

Om dan van een kind te bevallen dat dan sneller geboren wordt dan mijn Canon aankan.

Maar dan transformeerde ze in een echt poppenmoedertje.
En zo kreeg ik er ook één. Zo’n grote knuffel.

Inpakken met Vink.

Zij blogde eergisteren over een pracht van een Vink-tas terwijl ik bezig was er eentje te fabriceren en overtuigde mij ermee om de mijne ook te bloggen. Want elk exemplaar werpt weer een totaal ander licht op het eenvoudig maar oh zo tof patroon. Gans blogland viel als een blok na het aanschouwen van deze. Evenals ondergetekende.

Godzijdank, Vink is wel vaker bereid haar patronen te delen en met haar werkbeschrijving alhier ben je zo vertrokken.

Mijnes is een fractie kleiner (de voering is 43×42 om een idee te geven, waar het origineel 50×49 meet), wegens stoftekort (maak! dat! mee!) maar zeker ruim genoeg. Er moet een allegaartje aan geboortekado’s in (ha, dat kind moet die niet allemaal tegelijk dragen, allengeluk) zodat ze in stijl afgegeven kunnen worden.

De bruine stof is overschot van dit broekje. Ik ben precies nooit in staat goed in te schatten hoeveel stof ik ergens voor nodig heb. Daarbij nog eens dat de Pauli-madam mij wist te vertellen dat ze geen flauw idee had hoeveel de stof zou krimpen omdat ze die nog niet zo lang hadden, van die leverancier en omdat ze anders geweven was. Allemaal Chinees dacht ik en ik bestelde dan maar 30 cm meer dan ik in mijn hoofd had. Een goeie verkooptruc, jawel. 
Van krimpen was natuurlijk amper sprake.

En spijt zeg, dat die schone felblauwe tassenband die afkomstig is van bij Mertens in Gent de deur hier uitgaat. Reden temeer voor een tripje Gent, in ‘t kort?

Gidsen mogen zich aanmelden.
(Feitelijk beschik ik er al over eentje, maar de betrouwbaarheidsfactor daarvan gaat de komende weken dalen wegens hoogzwangerheid. Dus.)

Donkerbruine stof: dezelfde als hier van bij Pauli
Tassenband: Mertens Mercerie
Streepjesstof: Michael Miller van bij Julija’s Shop
Voering: Farbenmix ooit gekocht bij Van Marieke


%d bloggers like this: