Hoogmoed komt voor de val. (Hemdjes Sew Along)

Niet dat de timing ernaar was, maar aan haar sew along kon ik onmogelijk weerstaan. Er was eerst stofpaniek wegens geen kandidaat in de stoffenkast maar na facebookraadpleging wist ik: Petit Pan. Een bezoekje Hexagoon later was er beslist, zo rap kan het gaan. En voor ik het wist had ik stof geknipt en al. Dat was de hoogmoed.

En dag later kwam de val. Want toen kwam de eerste blogpost met daarin uitleg over het knippen van de patroondelen. Daarin iets over een zoom van drie centimeter bijtekenen. Bijtekenen. Mijn hart begon wat sneller te kloppen, voorbode van meer paniek. Ik kocht immers op de gok maar een half metertje. De Ottobre schrijft 70 cm voor van stof van 112cm breed, maar Petit Pan is 150 cm breed en ik vond dat dat maar moest lukken, wat ook het geval was, maar niet om een nieuw achterpand en 2 voorpanden te knippen, want ik had geen drie maar maar één centimeter bijgetekend.

Nogal gênant eigenlijk. Zo streverig doen en dan… maar ziet:

Na de paniek kon ik gelukkig nog probleemoplossend denken en bleek dat ik wel genoeg stof over had om belegjes voor de onderkant te knippen van 4 centimeter hoog. Eveneens kon ik rekenen op haar creatief brein en flanste ik tussen de voor- en achterpanden en de belegdelen een paspeltje. Alsof er nooit een ander plan geweest was.
Maar geef toe, mijn eerlijkheid siert he.

Door dat beleg met paspelgedoe werd omzomen opeens wel wat ingewikkelder en ging ik op de dag van de kraag, kraagloos mijn bed in. Vooral het fatsoenlijk afwerken van de paspeluiteindes aan de voorpanden vroeg wat denkwerk van mijn hoofd-met-te-weinig-slaap.

Tussen de achterpas en het achterpand ook een paspel, en zo leek het me wel genoeg, maar als ik de versie van Joke van de Paspelpoezen aanschouw, zie ik dat er niks mis is met véél paspel. Aan haar versie kan de mijne alleszins niet tippen.

De knopen komen uit haar verzameling.
Ik wachtte op mijn nieuwe naaimachine met automatisch knoopsgat om de knoopsgaten te maken. What a relief!

Als u denkt dat alles van zijn eigenste zelve ging, dan hebt u het goed mis. Ik werd er nog eens aan herinnerd, dat ik niet gemaakt ben om katoenen mouwen in te zetten. Mijn tornmesje was mijn beste vriend en ik beweerde in één van al die lostornsessies dat ik nooit – nóóit – nog iets zou maken met mouwen in katoen. (Ik probeer te verdringen dat er stof ligt te wachten om hemdjurk voor mijzelf te worden.)

Het is dus het Apple-model uit Ottobre, ik mocht het overtekenen van Lynn. Ik maakte maatje 92 voor het neefje van mijn zus. Dat kind is behalve niet op de hoogte ver weg van hier, dat is waarom u het hier moet doen met die saaie foto’s.
Lieve Sha, merci! Zonder de sew along had ik het waarschijnlijk na een halve dag al opgegeven.

27 thoughts on “Hoogmoed komt voor de val. (Hemdjes Sew Along)

 1. Maar jongske toch, het uzelve zo moeilijk maken… :)
  Al is het een hele mooie versie geworden, niets op aan te merken. En al die hindernissen, dat maakt het spannend en leerrijk.

 2. Wauw! Wat een resultaat!! Ik wil eens een hemd voor het vriendje maken maar blijf het maar uitstellen, misschien dat ik met mamasha haar uitleg er dan ook wel in slaag, hoewel… :)

 3. Oh ik heb hier ook iets waar nog extra cm’s vanonder nodig zijn, die ik niet meer uit het stof krijg. Je geeft me dus zomaar een oplossing. Merci!

  En zonder meer een geweldig hemdje. Bravo.

 4. Ammai, ik sta hier gewoon versteld van zo’n prachthemdje … zoveel hindernissen neem ik niet hoor, ik maak het mij altijd lekker makkelijk ! Daarom ook dat dat van u er gewoon zoveel mooier uitziet he ! Die paspel-oplossing vind ik de max, trouwens !

 5. De ‘truc’ met de paspel in de onderzoom vind ik een fantastische oplossing! Andermans naaileed is toch altijd inspirerend voor eigen misbaksels. Merci om dit te delen ;-)

 6. Oh, goeie oplossing! Ik ging gisteren nog eens ‘snel een beetje’ wat aan mijn versie van het sew-along-hemdje naaien en ik deed iets mis met het beleg aan het voorpand en de zoom. En nu is er een driehoekje uit mijn zoom geknipt… Na het lezen van jouw berichtje bedenk ik mij dat ik beter mijn zoom kan afknippen en nieuwe belegseltjes kan maken. Want nu is ‘t echt geen zicht… Ook van hieruit dus merci om jouw hindernissen te delen!

  1. Het neefje van mijn zus. Zoontje van de broer van haar vriend, waarvan haar vriend ook peter is. Komt goed terecht dus, en het is nog wat op de groei want hij wordt pas 2 in september.

 7. schoon! Ook schone kraag. Stand van zaken hier: de ene mouw zette precies zichzelf er per ongeluk goed in, maar bij die andere zit ik al aan poging drie, duwen, trekken, fronsdraden: niets lukt. Ik overweeg ondertussen te driegen.

 8. Het is prachtig! Wat een paniek en wat eens stress, maar het is gelukkig allemaal goed gekomen! En dan nog met een paspel ertussen, amai, chique!!
  Ik heb kei hard zitten sukkelen met mijn kraag. Willen we in ‘t vervolg ‘t werk verdelen: ik doe jouw mouwen en jij doet mijn kraag? ;-)

 9. En het nieuw machine heeft de test goed doorstaan? Ga jij nu ook zo overenthousiast zijn over knoopsgaten?
  En het neefje van uw zus , dat is toch ook uw neefje of ben ik nu totaal mis?

 10. Echt goed gelukt Nele! Een hele mooie versie. Zo schoon zag mijn eerste hemdje er niet uit hoor. Ik had natuurlijk ook geen sew along om me te begeleiden ;-)

 11. Oh, dit is echt een prachtig hemdje!! Dat paspeltje onderaan, ‘t is inderdaad alsof je het zo gepland had!!!
  Enneuh, bedankt voor de complimenten zeg, maar ik vind dat van jou zeker zo schoon als dat van mij (jou patroon loopt tenminste door!!)

 12. Maar nele toch, zo onzeker! En waarom dan? Het resultaat is magnifiek en kan zeker ook tippen aan dat paspelhemdje dat ook de moeite is! Allemaal creatief talent om jaloers op te zijn!
  Groetjes!

 13. Supermooi! En dat van die paspel moet ik onthouden…al heb ik nu al bang voor hoe ik dat dan deftig moet doen, het is echt prachtig!

 14. Knap overhemdje…. Ik heb vroeger ook nog gevloekt bij het inzetten van mouwen omdat het resultaat me niet aanstond en gezegd dat het de laatste keer was dat ik ‘zoiets’ maakte maar elke keer ik een leuk stofje zag, was ik mijn voornemen om ‘zoiets’ nooit meer te maken, vergeten….

 15. Het is geweldig!!! En dat neefje van je zus is toevallig ook mijn neefje, en ik ben er zeker van dat hij er supercool mee gaat zijn!!!
  Proficiat!

Comments are closed.