Semi-fake-paspel. Hoedoetgedat?

Een paar weken geleden worstelde ik me door KnippieChinees. Pas na twee paniekaanvallen snapte ik het: zinnetje per zinnetje lezen en doen, ook al snapte ik niet waartoe het zou leiden. Over de zakken van het rokje in kwestie, stond het volgende:

(EDIT: blijkbaar is onderstaande geen vertaling van het KnippieChinees, maar verzon ik een nieuwe techniek. Wat het KnippieChinees eigenlijk wil zeggen vindt u in reactie 8 (van Ienemiene).)

Steekzakken
Stik de binnenzak langs de zakingang van de voorrok + tailleband. Geef knipjes in de naad. Leg de naden onder de zak en stik de zak smal op de kant door. Vouw de zak naar binnen. Borduur met kleine rijgsteekjes op de aangegeven lijn langs de zakingang.

Ik gaf al bijna op en zou de zak er wel op het zicht inzetten, in plaats van al dat raars hierboven te doen. Misschien bestaan er mensen die onmiddellijk inzicht hebben in KnippieChinees, maar al is het maar voor die ene persoon die net zo sukkelig is als mijzelf, of in nog slechter geval, gewoon voor mezelf bij het volgend naaiproject: semi-fake-paspel, hoedoetgedat?

Madame Zsazsa (die moet niet meer gelinkt, toch?) vertelde al eens hoe ge paspel kunt faken door bijvoorbeeld het beleg van een rokje te laten piepen. Dat is evengoed toepasbaar op een zak.
Waarom doop ik de Knippie-manier dan tot semi-fake-paspel? Omdat het lijkt alsof er een koordje zit, in de fake-paspel, maar het is er niet!

Een paar afspraken:
De blauwe stof is het voorpand van de rok. Ik noem dat gewoon voorpand en niet voorrok.
De liberty-bloemetjes-stof is de binnenzak, dat is nog wel een goeie benaming van Meneer Knippie.
In het geval van dit rokje hangt er al een deel van de tailleband aan het voorpand, omdat de zak helemaal tot bovenaan het rokje doorloopt. Dat hoeft dus niet zo te zijn bij eender welke andere zak. Knijp dus even een oog dicht voor dat stuk tailleband dat daar wappert.

Leg de binnenzak met de goede kant van de stof op de goede kant van het voorpand. Stik vast op de juiste naadwaarde (bij mij 1 cm).

Oh en blame me voor het mottig overlockstiksel. Ik had wat instellingen moeten aanpassen voor ik van het overlocken van stevige gabardine overging naar het superdunne liberty-stofje.

Geef knipjes in de naadwaarde. Dat voorkomt dat de boel straks gaat trekken als je de binnenzak naar achter plooit. Maar de ganse binnenzak naar achter plooien is pas voor helemaal op het einde. 

Eerst iets anders. Plooi alleen de naadwaarde naar achter en speld vast. Met veel speldjes. Ahja, want door die knipkes van daarjuist zijn dat allemaal losse stukjes die je naar achter plooit. 

Zorg ervoor dat het stiksel dat je net stikte precies op de zijkant ligt, zoals je kan zien op onderstaande foto.

Langs achter ziet dat er zo uit. (Wederom, let niet op dat stuk tailleband.)

Als u ook eens langs achter bent gaan kijken, draai het dan terug om zodat de binnenzak bovenaan ligt. Stik nu op ongeveer 1 mm van de rand, langs de zakingang. Een blindezoomvoetje kan erbij helpen om heel precies te stikken (de stof glijdt dan langs het verticale plaatje).

Van veraf ziet dat er zo uit.

 Van dichtbij zo. Als je goed kijkt, zie je het eerste stiksel precies op de zijkant liggen.

Keer de binnenzak nu naar achter zodat het voorpand en de binnenzak met de verkeerde kanten van de stof op elkaar liggen. Goed strijken. Door dat tweede stiksel heb je semi-fake-paspel geproduceerd!

Het ziet er wat boller uit dan fake-paspel. Eventueel kan je nog topstitchen. Ik deed dat niet, er moest al een sierstiksel op 4 centimeter van de rand.

En excuus, als u nu allen met uw ogen rolt en dat allemaal al láng wist.

22 thoughts on “Semi-fake-paspel. Hoedoetgedat?

 1. amai! Dat had ik er ook allemaal niet uit begrepen hoor! Knap staaltje vertaalwerk! :) en naaiwerk natuurlijk ook…

 2. wel euh… ik lees nooit de uitleg bij het maken van een kledingstuk. In extreme gevallen kijk ik wel welke volgorde zij hanteren, maar knip- en burdachinees spreek ik niet. En wat betreft dat fake-paspel deel: toen ik 18 was, kende ik geen paspel, maar ik vond wel laatst bij mijn ouders op zolder nog een zelf verzonnen broek terug (van toen ik dus 18 was), waarin ik fake paspel aan de zakken gebruikte. haha, slim van mij he (wist ik veel dat daar eigenlijk iets voor bestond dat je daar moest tussenstikken)

 3. De Knippie is een ramp. Ik kijk alleen naar de vetgedrukte woorden om zo de volgorde te checken. De rest is logisch denken. Knap rokje hoor!

 4. Ik begrijp de Knippie ook nooit. Misschien moet ik er toch eens iets uit gaan maken want er ligt een hele stapel ongebruikt. En dan maar m’n boerenverstand gebruiken. Wat is het Liberty-stofje trouwens prachtig. Ik heb daar nog nooit iets van gekocht, ook maar eens doen misschien.

 5. Ik maak alleen maar dingen uit Knippie in de naailes, mijn lerares vertaalt dat chinees dan wel voor mij. En merci voor de uitleg, nee, ik wist dat nog niet!

 6. Weeral een supertip, dank je wel!

 7. thanx…als ik eraan toe ben, weet ik je tutorialleke te vinden!!
  Super***

 8. Awel, ik denk, maar pas op, ik ben ook geen Knipmode-wonder, dat ze het eigenlijk anders bedoelen (ik denk niet dat de Knipmode zo hip is ;-)), maar dat jij er, door het op jouw manier te doen, een nieuwe techniek mee verzonnen hebt. Zoals ik bovenstaand Chinees vertaal en meestal ook uitvoer is als volgt: ik stik mijn binnenzak ook op het voorpand langs de zakingang en geef dan knipjes in de naad. Dan flap ik de zak terug, maar niet helemaal naar achter, maar tot de zak en het voorpand zogezegd naast elkaar liggen. Dan plooi ik daar mijn naad onder, zodat die onder de binnenzak komt te liggen en stik die vast op de binnenzak; het voorpand van de rok wordt niet mee vastgestikt (je stikt dus op de zak). Het stiksel zorgt er dan voor dat je zakdeel niet komt piepen en mooi naar binnen valt, zonder dat je daar langs de buitenkant een stiksel voor nodig hebt. Die techniek gebruik ik ook voor bijv. beleg langs de hals (je stikt dan je naad op het beleg vast en zo zie je daar niets van langs de buitenkant, maar blijft alles toch mooier naar binnen vallen). Mijn uitleg herlezend zou ik misschien beter een spontane sollicitatie bij de Knippie overwegen ;-) Maar bon, zoals jij het doet is het eigenlijk veel beter, want zeg nu zelf, toch ook veel sneller als echte paspel! Dus bedankt voor de tip!

  PS: mocht je helemaal niet begrijpen wat ik bedoel en die techniek misschien wel handig vinden voor weerbarstig beleg, dan wil ik dat wel eens uit de doeken doen met foto’s. Ge weet me te vinden hé …

  • Oei, vrij belachelijk zeg, dat ik hier doe alsof ik het weet. Ik begrijp wat je bedoelt met je uitleg ja! Ook een goeie tip :-).

  • Volgens mij is het idd. zo. Zo heb ik het ook al toegepast. Maar ik vind dat van Nele veel leuker!

  • Mor nee, toch nie belachelijk. Zoals ik al zei: jouw manier is hipper én supergevonden! Maar de Knippie-techniek werkt wel goed voor belegskes :-)

 9. Ik wist dat niet en ik begrijp er feitelijk ook niet al te veel van. Maar ik veronderstel dat dat al doende wel duidelijk wordt. Maar hoera trouwens, je vond een nieuwe techniek uit, lees ik hierboven! Dat doet zeker goed! Mijn stuk blauwe stof zou dan ook wel eens een fake paspel rijker kunnen worden. Ooit. Echt wel mooi. En dan nu de openbaring van de hele rok? Bedankt!

  • Ge moet het niet snappen want het klopt blijkbaar niet :-). En nee, er komt geen openbaring, gedraagt u eens gelijk al die mensen hierboven, die vragen daar toch ook niet achter ;-).

 10. Knippie… eat your heart out, want ik zie een glansrijke carriere voor je! Dit is toch 2012 ipv 1972…

 11. Dat is prachtig om naar te kijken!

 12. Wat ik mij nu afvraag… wat doet je denken dat het Meneer Knippie is, en niet Mevrouw Knippie ;-)
  Verder ben ik heel blij met je uitleg! Of Mr/mevr Knippie het nu zo bedoelt of niet, het resultaat mag er zeker wezen!

 13. How cool are you seg!

 14. :-) ik vind het super, wat je hebt uitgevonden!

 15. Anonymous

  mahaf! zo cool!
  Annick

 16. Ik leer hier weer heel veel bij !

 17. ‘t Is schitterend! En op een eigen manier is het zowiezo creatiever! Go Nele!
  Trouwens dat bloemenstofje… waar heb je dat vandaan?? :)

 18. Mooie nieuwe techniek! Ik ga deze zeker uitproberen! Kun jij niet bij de Knippie gaan werken??

Comments are closed.

%d bloggers like this: