Semi-fake-paspel. Hoedoetgedat?

Een paar weken geleden worstelde ik me door KnippieChinees. Pas na twee paniekaanvallen snapte ik het: zinnetje per zinnetje lezen en doen, ook al snapte ik niet waartoe het zou leiden. Over de zakken van het rokje in kwestie, stond het volgende:

(EDIT: blijkbaar is onderstaande geen vertaling van het KnippieChinees, maar verzon ik een nieuwe techniek. Wat het KnippieChinees eigenlijk wil zeggen vindt u in reactie 8 (van Ienemiene).)

Steekzakken
Stik de binnenzak langs de zakingang van de voorrok + tailleband. Geef knipjes in de naad. Leg de naden onder de zak en stik de zak smal op de kant door. Vouw de zak naar binnen. Borduur met kleine rijgsteekjes op de aangegeven lijn langs de zakingang.

Ik gaf al bijna op en zou de zak er wel op het zicht inzetten, in plaats van al dat raars hierboven te doen. Misschien bestaan er mensen die onmiddellijk inzicht hebben in KnippieChinees, maar al is het maar voor die ene persoon die net zo sukkelig is als mijzelf, of in nog slechter geval, gewoon voor mezelf bij het volgend naaiproject: semi-fake-paspel, hoedoetgedat?

Madame Zsazsa (die moet niet meer gelinkt, toch?) vertelde al eens hoe ge paspel kunt faken door bijvoorbeeld het beleg van een rokje te laten piepen. Dat is evengoed toepasbaar op een zak.
Waarom doop ik de Knippie-manier dan tot semi-fake-paspel? Omdat het lijkt alsof er een koordje zit, in de fake-paspel, maar het is er niet!

Een paar afspraken:
De blauwe stof is het voorpand van de rok. Ik noem dat gewoon voorpand en niet voorrok.
De liberty-bloemetjes-stof is de binnenzak, dat is nog wel een goeie benaming van Meneer Knippie.
In het geval van dit rokje hangt er al een deel van de tailleband aan het voorpand, omdat de zak helemaal tot bovenaan het rokje doorloopt. Dat hoeft dus niet zo te zijn bij eender welke andere zak. Knijp dus even een oog dicht voor dat stuk tailleband dat daar wappert.

Leg de binnenzak met de goede kant van de stof op de goede kant van het voorpand. Stik vast op de juiste naadwaarde (bij mij 1 cm).

Oh en blame me voor het mottig overlockstiksel. Ik had wat instellingen moeten aanpassen voor ik van het overlocken van stevige gabardine overging naar het superdunne liberty-stofje.

Geef knipjes in de naadwaarde. Dat voorkomt dat de boel straks gaat trekken als je de binnenzak naar achter plooit. Maar de ganse binnenzak naar achter plooien is pas voor helemaal op het einde. 

Eerst iets anders. Plooi alleen de naadwaarde naar achter en speld vast. Met veel speldjes. Ahja, want door die knipkes van daarjuist zijn dat allemaal losse stukjes die je naar achter plooit. 

Zorg ervoor dat het stiksel dat je net stikte precies op de zijkant ligt, zoals je kan zien op onderstaande foto.

Langs achter ziet dat er zo uit. (Wederom, let niet op dat stuk tailleband.)

Als u ook eens langs achter bent gaan kijken, draai het dan terug om zodat de binnenzak bovenaan ligt. Stik nu op ongeveer 1 mm van de rand, langs de zakingang. Een blindezoomvoetje kan erbij helpen om heel precies te stikken (de stof glijdt dan langs het verticale plaatje).

Van veraf ziet dat er zo uit.

 Van dichtbij zo. Als je goed kijkt, zie je het eerste stiksel precies op de zijkant liggen.

Keer de binnenzak nu naar achter zodat het voorpand en de binnenzak met de verkeerde kanten van de stof op elkaar liggen. Goed strijken. Door dat tweede stiksel heb je semi-fake-paspel geproduceerd!

Het ziet er wat boller uit dan fake-paspel. Eventueel kan je nog topstitchen. Ik deed dat niet, er moest al een sierstiksel op 4 centimeter van de rand.

En excuus, als u nu allen met uw ogen rolt en dat allemaal al láng wist.