Feest op Neonato.

De liefde voor mijn beroep, ik bezong ze al eerder. Mogen zorgen voor de allerkleinsten, ik ben ne sjansaar, gelijk ze dat wel eens zeggen. Dat is niet altijd pais-en-vree, dat is waar, maar juist dat moedigt aan om stapjes vooruit, hoe klein ze ook zijn, dik in de verf te zetten.

Vorig jaar kropen een collega en ikzelf al achter de naaimachine om onze afdeling van vrolijke lakentjes te voorzien. Ze gaan dagelijks door mijn handen, zijn al duizend keer gewassen en stralen nog steeds als nooit tevoren. Mensen vragen wel eens waar ze ze kunnen kopen en zeggen dat ze zo mooi zijn en al.

Er was een klein stukje van de appels over.

Nu niet meer.

IMG_9843

Feest vieren wij, als er vermaand wordt. Terecht, want zo’n kindje verzet bergen op die maand tijd. Van niks kunnen, naar zóveel. Van voorzien worden van zuurstof en voedsel door de placenta, naar zelfstandig ademen en voldoende melk verteren om zonder infuusje te kunnen. Van (heel) veel sondevoeding naar (deels) die melk zelf drinken via een flesje en/of de borst. Van de couveuse naar een verwarmd en dan een gewoon bedje. Van onder de twee kilo naar boven de twee kilo. Van altijd maar slapen, ook als er gegeten moet, naar wakker worden als het tijd is om te eten en grote nieuwsgierige oogjes en handjes die in een mondje verdwijnen. Van heel veel kabeltjes naar al wat minder.

IMG_9860

Gisteren hingen voor het eerst onze nieuwe vlaggetjes uit. Een andere collega dan die van de lakentjes kreeg het naaien in de vingers op Van Katoen en wij deden van teamwork om dat restje stof te verwerken. Nu slapen ze een dag lang tussen de vlaggen, de kinders die maandig zijn.

Prematuurtjes for the win ♥.

Met een dikke merci voor J. die hier voor het eerst in zijn leventje model speelt en voor zijn mama en papa die daar toestemming voor gaven.

Dat is mijn lijf, zowaar.

Fronst u even met uw wenkbrauwen, ja. Dat is hier niet elke dag zo dat er iets voor het eigen lijf genaaid wordt, maar nu werd het hoog tijd. Zagende vriendinnen met goeie bedoelingen, weetwel.

Het lag hier al lang gereed, het patroontje uit de knipmode, ik bestelde het los online nadat ik het op haar blog zag schitteren. Wilde plannen, want dat ging omgevormd worden tot hemdjurk en ik ging dat dan de ganse zomer dragen en al.

Jaja.

De zomer ging voorbij en zo verschoof dat wilde plan van categorie “zeker weten” naar die van “misschien” en dan naar “volgende zomer, echt hoor!”

Kwestie van volgende zomer toch wat voorbereid te zijn gebruikte ik het patroontje dan maar om toch gewoon een hemdje te maken. Dan heb ik al een idee van de maat en zijn mijn excuses om er niet aan te beginnen opgebruikt.

Het enige dat ik aan het patroon veranderde, zijn de mouwen. Ik wilde er lange, dus tekende ik die zelf. Deadline was dat feestje dit weekend en de laatste knoopsgaten werden een half uur voor vertrek gemaakt.

IMG_9744

Op dat feestje ontsnapten ik en één van de zusjes even aan het feestgedruis om foto’s te maken in de avondzon wat de gele filter over de foto’s verklaart.

IMG_9736
Op de foto hierboven zie je het niet zo goed, maar de fronsjes ter hoogte van de borst zijn zo schattig en de reden waarom ik het patroontje aanschafte.

En dan op mijn rug, plooikes die er niet horen, maar gevolg waren van de autorit naar dat feestje. Echte plooien of beter figuurnaden zitten er ook, 2 in het achterpand en 1 in elk voorpand die ervoor zorgen dat het hemdje mooi gecentreerd is.

IMG_9740

De zoektocht naar de knoopjes was niet min. Zeker als u weet dat Hexagoon zijn jaarlijks verlof houdt (echt, wat een idee). Veritas kon mij niet bekoren, maar als bij wonder kwam dat Kirreke met het lumineuze idee om mij richting Banier te sturen en jawel, jackpot.

IMG_9738

Het stofje is van Liberty en kocht ik toen in Londen. Dat rond uw lijf voelen, dat is onbeschrijfelijk, zo zacht en luchtig. Deze groupie zal nu wel zitten knikken achter haar scherm.
Van haar gesproken, aangezien ik de mouwen er zelf bijverzon, moest ik ook zelf mouwsplitten en manchetten verzinnen. Dankzij haar Eerste Hulp bij Mouwsplitstress ging dat van zijn eigenste zelve. (En het was deze die me hielp bij het vastnaaien van de manchetten.)

IMG_9751
IMG_9754

Shoppen, ge wordt daar blij van. Maar dit. Ultieme geluksmomentjes aan de lopende band, als ge het mij vraagt. Gaande van ontdekken dat ge alle patroondelen toch uit dat ene metertje gaat kunnen knippen, terwijl het patroon 1,4 meter voorschrijft, tot het in foetus-fase al eens rond uw lijf draperen en ontdekken dat het gaat passen, tot uw eerste perfecte mouwsplit en ik kan zo nog wel eventjes doorgaan. Naaien, dat is de max jong en durft mij eens tegenspreken.

Want ge wordt maar één keer 85.

We zijn van de tradities en rituelen, wij. Zoals haar verjaardag vieren, met ons allemaal, in haar tuin, met de weinige mannen die onze familie rijk is achter de barbecue. Want het is altijd mooi weer op 18 augustus.

Dit was het jaar dat ze 85 werd. Dat vonden we speciaal genoeg om het wat meer te laten zijn dan een barbecue in haar tuin, dus deden we zaterdag van op locatie zodat we bediend werden en nodigden we meer volk uit. Meer familie en vrienden van haar, allemaal mensen die haar lief zijn.

De oma, die heeft alles al, ze moest geen cadeaus. Toch moest ik dan last minute beslissen om iets te maken dat een lach op haar gezicht zou toveren.

IMG_9710

Er was geen tijd om driehoekige vlaggetjes te knippen en stikken en keren en strijken.

 IMG_9700

Maar toen schoten mij andere vlaggetjes te binnen, die ik op dat andere feest deze zomer, dat van Sanne en Riet, zag hangen, alwaar ik de “making of” vast mocht leggen. Dus wie weet, binnenkort, en als je heel goed kijkt, zie je deze vlaggetjes nog eens terugkomen. (Maar eigenlijk was ik degene die de mosterd haalde bij.)

IMG_9698

Van restjesverwerking gesproken. Het werden 72 vlaggetjes en van elk stofje knipte ik er twee. Mijn restjesbak maakte overuren, 36 stofjes verwerkt: check.

72 lijkt een raar getal, de autist in mij had het er ook even moeilijk mee. Maar 1 meter herbergt 9 vlagjes en met 9 meter biais en aan elk uiteinde 50 cm om vast te knopen… de rekenwonders onder jullie zullen me al wel voor zijn.

IMG_9690

En trouwens, ze mag dan wel 85 geworden zijn. Ge zoudt dat niet zeggen, 72 komt meer in de richting.

 

oma

Danku, Missy K.

We zaten vorige week op een gezellig pleintje ergens in Antwerpen te eten en drinken, en zeiden tegen mekaar dat we zo jong waren toen we mekaar leerden kennen. En een beetje daarna verzuchtten we dat we allebei toch oud geworden zijn en waar is de tijd en al die dingen. Nostalgie, hoe ouder, hoe schoner dat wordt.

De tijd, dat was toen ik nog in het middelbaar zat en zij niet meer. Tien jaar voorbij, sinds die ene schone week, dat we op monitorcursus waren ergens in zo’n huis waar in elke kamer vijf stapelbedden staan en waar de keuken alleen beschikt over kookpotten waar ik zelf in pas.

Dat was toen we elke morgen met ne man of veertig enthousiast van ochtendgymnastiek deden door met slaapoogjes te staan springen in een wei en liedjes zongen over vogeltje vogeltje want meer tekst herinner ik me niet meer. Dat was toen de dag afgesloten werd in een donkere ruimte met wat kleine lichtjes en het vijfvoortwaalfje: een verhaaltje van Toon Tellegen. En waar mijn liefde voor Toon Tellegen, zijn schrijfsels, dat is, ongeziene proporties aannam en ik in een verzamelwoede van zijn werk terechtkwam, want hij doet het altijd opnieuw: de allerschoonste woorden op de allerschoonste manier naast mekaar zetten. Zijn enkels, ik zou willen dat ik tot daar reikte.

Dus wij, wij leerden mekaar daar kennen en ik geloof heilig dat het in sommige gevallen voorbestemd is dat ge mekaar tegenkomt. En dan weet ge nog niet waarom, maar dat komt altijd achteraf.

Want wat toen een klein detail was in onze conversaties, haar aanspreektitel voor mij, is nu een stukje van mijn leven: Missy N.
En het moet zijn dat die conversaties zo veelbetekenend geweest zijn, dat dat detail is blijven hangen.
Dus zeg en zei ik: danku, Missy K., voor alles en al de rest.

En om die woorden kracht bij te zetten, twee tshirtjes voor de twee kindjes die ze in die tien jaar rijker werd: een zoontje van 2,5 en een dochter van bijna 1 jaar.

IMG_9550

In twee schone stofjes: de olifanten zijn u welbekend en van Znok en de appelbomen van Bora. Die laatste bereikten mij trouwens in hypersnel tempo dankzij de superservice van Bambiblauw. Het laatste van de rol, wat mij toch altijd enig overwinningsgevoel bezorgt.
Voor de roze boordjes aan dat laatste tshirtje mocht ik in de voorraad van Lila duiken, want roze zit precies niet echt in mijn stoffenvoorraad: merci!

IMG_9555

Voorzien van waar het allemaal een beetje om draaide.

IMG_9563

Terwijl ik eigenlijk bijna vergat dat ik ze bijhad, daar tijdens onze mini-reünie.

IMG_9561
Er zijn mensen die ge tien jaar niet kunt zien, en dat het dan gewoon is zoals daarvoor, alleen zijt ge alletwee wat rijper en ouder en volwassener en al. De coolness daarvan, ze moeten daar nog een woord voor uitvinden.

%d bloggers like this: