Gegroet, ik was een tester.

Vandaag laat ik een puzzelstukje op zijn plaats vallen en geen gewoon. Eentje dat twee grootse dingen onthult, of twee grootse kindjes, dat is beter verwoord: een echt en een boekenkindje.
Over dat eerste kindje vertelde ik u hier  al iets en liet ik u hier nieuwsgierig worden. Sommigen dachten dat ik eigenhandig iets gebroed had, maar ik moet teleurstellen: voorlopig laat ik dat broeden over aan vriendinnen overal ten lande.

 

IMG_0149
Dat andere kindje, het boekenkindje, daar hebben jullie allemaal al van gehoord, tenzij u de afgelopen maanden op een andere planeet verbleef. Sanne en Riet werkten zich afgelopen zomer uit de naad en schaarden zich een groepje testers om zich heen, zodat ze nóg meer werk hadden. Want wij mochten moeilijk doen over zinsconstructies, beschrijvingen van patroondelen of patroondelen die totaal niet aan elkaar pasten. Wij hielden daar in primeur ook stuk voor stuk schone naaisels aan over. Schone naaisels die ergens ver in een kast gepropt moesten worden, wegens staatsgeheim.
Een staatsgeheim waar stilaan een eind aan komt. En wij, testers van weleer, mogen aftellen, we hebben lang genoeg gezwegen. Kir riep gisteren ZEVEN en ik roep vandaag ZES.

Cover_zo geknipt3

Bij dat aftellen hoort een onthulling. Riet tekende een tijd geleden zelf een patroon voor een babyjasje en blogde daar al eens over. Ze liet ons een geverperfectioniseerde versie van het patroon testen. Qua timing ideaal, from my side, want dat testen gebeurde in juli en met een vriendin die eind augustus moest bevallen, leek het erop alsof ik eens langer dan een half uur op voorhand klaar zou zijn met een kraamcadeautje.

Emma zei twee weken te vroeg hallo tegen de wereld en vorige week, net een maand oud, toog ik richting het Antwerpse met mijn kraamcadeautjes én de toestemming om voorgenoemd staatsgeheim te doorbreken. Voor de lol legden we dat kindeke-maat-56 eens in dat jasje-maat-68. Ze komt de winter ermee door denk ik.

IMG_0139

Materiaal? Katoen van Free Spirit, tot de laatste vierkante centimeter opgebruikt bij deze, maar immer schoon. Langharige fleece die bij Pauli alweer in de rekken lag in aanloop naar de winter en koraalrode paspel, Hexagoon natuurlijk. Felrood leek perfect, maar volgens haar overduidelijk jongensspul en ik moest het unisex houden. Bovendien was mijn zesde zintuig overtuigd van een meisje en content ben ik, dat een meisje tussen deze paspel zwemmen mag.

IMG_0163
Ik vond in mijn verzameling Kam Snaps precies hetzelfde koraalrood terug. Daarna deed ik een vreugdedansje en kneep ik ze in het jasje. Het is maat 16 en voor een laag katoen en een laag fleece lijken ze perfect.
IMG_0162

Alles leek te gaan zoals moest. Het kind gedroeg zich, vond dat naar eigen zeggen zo te zien wel plezant, wat in dat jasje liggen en in de camera kijken.

IMG_0169
Omdat het geheel zo gigantisch leek rond haar lijfje, en omdat haar handjes in velden nog wegen te bekennen waren draaide ik de mouwen een slag om. En daar was het. Willens en wetens en draad en naald meenemen en al, dat overkwam me al vaker. Maar overtuigd zijn van een perfect afgewerkt product en dan een niet-dichtgenaaid keergat ontdekken in de voering van de mouw: dat was voor het eerst.

Heeft u al eens een beter excuus gehad om ultrasnel een nieuw baby(knuffel)bezoek te plannen?

Time of my life.

Schrijven over dagen die van 7u tot middernacht duren, ik moet er misschien mijn job van maken. Beginnen kan ik met waar ik toen mee eindigde. Ge moest daar zijn, gij. Ga maar in een hoekje zitten wenen als ge er niet waart, want het was zoveel meer dan waar woorden voor bestaan.

Laat een perfectionist (en geen gewone, ik mag dat zeggen, sommige mensen weten waarom) een feestje organiseren dat een hele dag duurt en je zal je geen seconde van de dag vervelen. In mijn geval letterlijk, want van een voormiddag workshop volgen ging alles heel smooth over in een namiddag én een avond workshop geven.

Dat volgen, basis fotografie welteverstaan, leverde volgend soort taferelen op:

IMG_0312
Ik vond dat dan weer te hilarisch, dus in plaats van naar het leermoment te luisteren en zelf in 37 shots (37 wordt het getal van de dag, mark my words) die marshmallows perfect in beeld te brengen, maakte ik een slechte, tegen het licht getrokken foto van mijn medeworkshopvolgers.
Wat ik nu wel kan is meepraten over diafragma, sluitertijd, isowaarden, raw- of jpegformaat en nog 37 andere dingen die me  nu ontsnappen. Ik zal dan toch allicht wat beter begrijpen wat die knopjes op mijn toestel willen zeggen. Wie weet denkt u bij mijn volgende blogpost wel (of deze al, zelfs): hee, die foto’s zien er zo anders uit! Beter of slechter, ik laat dat uw gedacht zijn. Maar dus, oorzaak: AV ipv automatisch. Ha! Huh? Och ja, veel oefenen, ze zeggen dat. Ze zeggen wel niet hoe ge extra uren aan uw dagen kunt toveren.
IMG_0288
Dat workshop geven, dat was een ander paar mouwen. Redelijk leek in zoiets, na enkel een workshop voor beginners begeleiden op Van Katoen, piekerde ik me suf, op voorhand. Ik kon me weinig voorstellen bij of ik zoiets zou kunnen, maar soms is genoeg als anderen in je geloven. Ik ga dat dan onthouden en dan moet ik me in de toekomst nooit meer suf piekeren. Seriously, soms is het leven zo eenvoudig.
U verstaat, het was de max. Van mijn kant, dan, toch. Ik liep voorzekers 2 keer 37 toerkes rond die drie tafels tijdens beider workshops en ik ben mijn voeten nog altijd een beetje kwijt. En ik legde 37 gedeeld door 3 keer uit hoe ge een invisible closing seam ofte onzichtbare hechtsteek uitvoert en ik zei minstens 37 keer: ge zult dat moeten lostornen. Daar ergens stond mijn stem op punt van ontsnappen. Maar, mijn deelnemers: ze bruisten van enthousiasme, ze gaven nooit op en ze gingen (bijna) allemaal met een afgewerkte kussensloop naar huis. Hulde voor hen!
En ook, veel belangrijker, ik zag het bij ze allemaal: ze gingen naar huis met een glimlach om hun lippen. En daarvoor deed ze het, geloof me.koffie

Dus ik zeg: tot de volgende. En dat u daar ook allemaal mag zijn, want geen schonere manier om een week af te sluiten, dan daar, in het MIAT op een Maakdag.

Over niet-accorderende boordstof.

Strakke deadlines: my middle name. Ik hoef het u niet te vertellen, want ik vertel het u elke keer. Dan komt ge wel eens in de situatie dat ge moet roeien met de riemen die ge hebt. Deze keer een stukje Bora tricot (overschot van deze keer) maar geen bijpassende boordstof. Al het groen dat ge u kunt voorstellen, maar niet het goeie. En geen roze meer, of geel. Wel groene streepjestricot waarbij één van de groenen het goed leek te doen. Daarvan een broekje en dan dat groen toch maar aan de Bora. En hopen dat het werkt, hopen dat het werkt.

Oordeel zelf. Ik gaf af en er werd gelukkig instemmend geknikt.

IMG_0115

Het patroon van het broekje komt hierbij mee en is echt easypeasy.

IMG_0121

 

Tot de baby erin past zal nog wel even duren. Ik maakte maat 68 en het kind doet het voorlopig nog met maat 56.IMG_0125

Over welk kindeke gaat dat hier eigenlijk? Nog 10 dagen geduld, gij nieuwsgierige, dan vertel ik het u.

IMG_0152

Ik zweer u: het is een piepklein rokje.

Met maar een paar uurtjes om nog iets te maken, begaf ik mij voor het eerst op het terrein van de rimpelrokjes. Door gans blogland bezongen als supersimpel en snel klaar. And right they were. Ik heb niet getimed, of misschien wel, maar dan ben ik het al lang vergeten, want dit rokje rolde ergens half juli vanonder mijn machine. Marte werd twee en ik maakte het rokje in maat 2-3 jaar volgens deze tabel. Toen het rokje af was, kreeg ik plots een knoop in mijn maag, want het zag er wel héél klein uit.

 

IMG_8676
De rits zit er op Zsazsajaanse wijze in, ik vond dat om eerlijk te zijn nogal een gepruts en verkies precies toch de blinde variant. Maar die had ik toen niet in huis.

 

IMG_8687

Zonder voering, na raadpleging van enkele meisjesmama’s. Ze zeiden in koor: niet nodig! En het is zo ook schoon afgewerkt.

IMG_8680
Die rimpeltjes ♥.

 

IMG_8683

En huh? Ik naaide in juli en blog pas in september? Jawel, er wurmde zich een baby tussen. Niet lang na haar verjaardag werd Marte grote zus van Emma en dat schoof de fotoshoot terecht wat vooruit in de tijd.

Afbeelding 3
Met een grote danku voor de foto’s, want dat moet niet evident geweest zijn, met zo’n dochter die wel eens rebels durft doen. Al kan dat op haar leeftijd nog wel in de categorie “schattig”.

 

Afbeelding

Over de knoop in de maag: die verdween bij het bekijken van de foto’s. Het kind kan erin tot ze tien is, op z’n minst.

Maakdag Ristretto #1.

In Gent woont iemand met goeie ideeën. En ik dank ze op mijn blote knietjes dat ze die ideeën niet alleen heeft, maar ook uitvoert. Met een enthousiasme en energie waar ik alleen maar een beetje met open mond naar kan kijken.

Om te beginnen bokste ze zomaar in haar eentje de eerste Maakdag Ristretto in mekaar. Een overaanbod aan workshops op zondag 23 september in het ons allergeliefde MIAT. Want geef toe: op Van Katoen was ook u gegrepen door de prachtige omkadering aldaar. Ik tel de dagen af tot ik er weer een voet binnen mag zetten, daar waar ik mij bijna kind aan huis gevoeld heb.

Zij met de goeie ideeën heeft duidelijk soms ook wat rare ideeën, of dat dacht ik toch, toen ze vroeg of ik geen workshop wilde geven. Haar overtuigingskracht duidelijk sterker dan mijn tegengesputter, zal ik daar dus staan, in het MIAT op het tweede verdiep tussen 13 en 17u. De workshop is volzet, maar uit goede bron weet ik dat er mogelijks een nocturne komt, dus voor de wachtlijst gaan kan zijn nut bewijzen. (Of ga voor één van de andere natuurlijk, want die zijn ook meer dan de moeite waard!)

Over kussens en dekens gesproken. U hebt ze vast ook, de stofjes in uw stoffenkast, zo mooi, dat u er alleen maar naar durft kijken. Voor die stofjes zijn deze projectjes meer dan ideaal. Je kan er elke dag naar kijken en ze moeten niet al te vaak gewassen worden waardoor je stofje in perfecte staat blijft! Bovendien verkoopt zij ideale paspel voor zulks soort dingen: flockpaspel.
Ik oefende alvast nog eens: een kussensloop met rits (want stofbesparend) in één van mijn all time favourites.

IMG_9938

Met knippen en alles erbij en heel hard nadenken over hoe het ook alweer zat met dat flapje over de rits, deed ik er 2 uur over.

IMG_9937

Bij deze kan ik in bandwerk vliegen, moest ik zeeën van tijd hebben. Genoeg van die stofjes waarbij het kwijl wat uit mijn mond loopt en er liggen nog drie kussens met donsveertjes van 50×50 cm op mij te wachten.

IMG_9935
Ik deed een ander trucje met de paspel, iets dat een beetje hierop lijkt. Ge moet al 12 op 10 halen voor uw ogen bij het jaarlijks medisch onderzoek om dat naadje te zien.
2
En dan maakte ik nog rap een dekentje. Het stofje komt van In den beer. Geef mij petrol en laat mij dat combineren met donkerbruin (harige fleece van ergens in de Sleepstraat in Gent) en fuchsia en ik ben gelukkig.

Het beerstofje is redelijk dik doordat het uit vrij groffe draad geweven is en heel zacht. Van mij mag de winter komen.

IMG_0002
Slechts één foto van het dekentje, want op alle andere was de fuchsia paspel, fluoroze paspel. Maar na de Maakdag komt dat allemaal goed, want in de voormiddag neem ik zelf deel aan de workshop fotografie.
Het is aftellen geblazen en gij en ik die daar zullen zijn, de 23ste, we’re lucky bastards.
7738802386_5dba404494_b

Boekentasje voor een kleuter to be.

Dat kon natuurlijk niet, dat ik in blogland achterbleef wat boekentassen maken betrof. Dan wel geen sjieke lagere-school-versie zoals we hier zagen, maar wel een kleutermodel naar haar patroontje (ze maakte er al vier). Ik heb af en toe gevloekt zeg (binnensmonds, ik ben een beleefd meisje), wat een gruwelijk ding op het einde om onder de naaimachine door te schuiven. Maar het resultaat is er wel naar, een stevig rugzakje, dat hopelijk meer dan één schooljaar overleeft.

Ik vroeg naar het lievelingsdier van het kind in kwestie, want ik zie dat graag, stof met diertjes erop, maar het kind had er niks mee, met dieren. Wel met vuilniswagens, vrachtwagens, takelwagens enzomeer.

Oink?
Autostoffen vindt ge overal met hopen, maar vuilniswagens? Ik zag dat niet direct zitten en begon waar ik meestal begin: bij haar. En dan natuurlijk direct raak. Ook de flockpaspel haalde ik bij haar.

 

IMG_9867
Want voor een ventje, mocht het wel wat stoer zijn. Uit de restjeshoek op het leukste evenement van 2012 grabbelde ik een gigantische gele rits mee. Meant to be, ja. Het ding was evenwel niet zo makkelijk te bedwingen.
IMG_9869

Ritsen zijn geniaal vind ik. En mooi, ook.
Op onderstaande foto ziet u een stukje van de voering. Effen oranje stevige canvas van bij Pauli. Omdat het stofje voor de buitenkant niet zo stevig is, koos ik voor een tegenovergestelde variant voor binnenin. Alle stofjes zijn trouwens behandeld met HG waterdicht en ik streek vlieseline alsof mijn leven ervan af hing.

IMG_9893
Al even geniaal is dat trucje met de elastiek dat ervoor zorgt dat het boekentasje zowel zomer- als winterjasproof is.

 

IMG_9874
IMG_9914

Met een ophanglusje, ook verstevigd met vlieseline én paspel, tegen kindjes die aan hun aan-de-kapstok-hangende boekentas gaan hangen.

IMG_9912

Dus, het patroon is getest en goedgekeurd.

IMG_9868
U kan dan allen nog wat aan Kim haar oren gaan zagen om het patroon online te zetten.
%d bloggers like this: