Veertig centimeter tricot.

Goeie tricot kopen loont. Die laat zich namelijk veel makkelijker verwerken dan zijn goedkopere snel uitlubberende tegenhanger. Goed voor uw ego en al.
Daarnaast is tricot in de meeste gevallen erg breed (150 cm en soms meer) en kan je uit verrassend weinig centimeters in de lengte verrassend veel stofdelen halen.

tshirtjes

Voila, uit 40 centimeter: een longsleeve in maat 86 en een gewone t-shirt met enveloppehals in maat 68. Veertig centimeter maal 16 euro per meter wil zeggen 6,4 euro. Voor 2 t-shirten. Kweenie hoor. En schoon he. En alsof rechtstreeks geïmporteerd uit het wonderlijke Zweden.

IMG_0545

Ik was in opdracht op zoek naar tricot met een Scandinavisch tintje. Voor een ventje. Toen ik Riet‘s work in progress van dit Sammetje mocht bewonderen, was ik overtuigd. De Stoffenkamer had nog een beetje voorraad van de appeltjesstof eind september en die belandde al gauw in mijn kast (nu hebben ze daar alleen nog de andere kleurencombinatie).

IMG_0528

Uit de restjes perste ik een babyt-shirtje en zo ongeveer tesamen daarmee werd Flore naar buiten geperst. In harmonie met mijn time-management kwam het kind meer dan een week te laat ter wereld, waarvoor waarschijnlijk alleen ik dankbaar ben. Evenzeer in harmonie bleek achteraf haar geboortekaartje, qua kleur dan toch.

En Kam Snaps, ik heb ze al vervloekt, maar op andere momenten was er geen betere optie geweest.

IMG_0506

Recept 16 & 19.

U kent dat, last minute nog een verjaardagskadootje moeten of willen voorzien en een halve dag verspillen aan hét geschikte patroontje zoeken op het internet. Want u en ik weten: de verleiding is daar o-ve-ral. Voor eens en altijd voorbij, mensen. Nu pakt ge Zo geknipt uit uw boekenkast en ge zijt vertrokken.

Eén van de recepten die ik het vaakst testte in aanloop naar het boek, was het broodmandje ofte Mandje Krokantje. Compleet gecharmeerd door de eenvoud en tegelijkertijd de genialiteit ervan.

IMG_0625

Er is maar 1 patroondeel dus het is écht zo geknipt.  Dat wordt door 2 drukknopen bij elkaar gehouden maar kan evengoed plat in de kast.
IMG_0629
IMG_0628
Voor dit mandje heb je een stofje nodig met een print die in alle richtingen loopt, anders staat het patroon aan één kant ondersteboven. De jarige in kwestie ging al eerder compleet wild als het op dit stofje aankwam, dus de keuze was snel gemaakt.
Als drukknoop gebruikte ik een Kam Snap, maat 16.
Ik maakte het ding een broertje, eveneens uit het boek.
IMG_0662
Met drie kindjes in huis komt een zakdoekdooshoes altijd van pas. Het is maar goed, dat ik een massa aan tijd won toen ik koos voor Zo Geknipt in plaats van tinternet, want ik haalde de biais er drie keer weer af (first thing to do na mijn verlof: een biaisloze versie bedenken). Nooitneverniet was daar tijd voor geweest in geval twee. Dat resulteerde evenwel in een vrij perfect afgewerkt hoekje: hoera!

IMG_0650

Ze kreeg natuurlijk ook een bruikbare binnenkant. Die moet in niks bij de buitenkant passen, maar wel bij het biaislintje.

IMG_0684

De testversies van het mandje, u zegt?
Alledrie met nen hoek af. Ik presenteer ze u met graagte, want misbaksels verdienen ook een podium.
IMG_0675

 

We beginnen in het midden: versie 1. Evenwel de uiltjes. Ik knipte en plakte het patroon compleet verkeerd aan mekaar (wij moesten plakken en knippen, u krijgt in het boek een patroon uit 1 stuk, dus van deze fout blijft u gespaard). Daardoor had ik niet meer genoeg stof voor de voering, die ik dan maar uit twee delen met een naad in het midden knipte. Ik had ook geen reservestuk knutselrubber (dat als tussenvoering dient) dus dat zit aan elkaar geplakt en opnieuw uitgeknipt binnenin. Ge ziet dat niet, maar ge voelt dat wel.
Versie 2 was het appelmandje, vooraan. Vrij ok, alleen werkte ik te weinig nauwkeurig en stikte ik het geheel door op afstand van het naaivoetje in plaats van op een halve centimeter. Lelijk, effenaf lelijk.

Versie 3 staat achteraan en u ziet het al: stof met een boven-en onderkant wat resulteerde in een varken-op-zijn-kop. Voor de rest wel de perfectste versie van al.

Allé hupla, u moest al bezig zijn.

Een streepje Roze.

Er is hier een schandelijk tekort aan uren-in-een-dag. Ge moet weten, over tien dagen vertrek ik voor drie weken naar het Nepalese Hooggebergte en behalve dat ik nog veel moet voorbereiden, moet ik fulltime werken en wil ik persé nog met heel veel mensen afspreken Voor De Reis. Alles zit dus propperstevol. Behalve dat wil ik nog wat dingen naaien om mee te nemen, moet mijn verjaardag nog gevierd vóór want hij gebeurt daar en voor de rest ga ik hier niet alles opnoemen kwestie van een paniekaanval te vermijden.

Tussen de soep en patatten zag ik wel mijn kans schoon om uit het Michael Miller Metertje dat ik bij Julija’s kocht en hier al eens gebruikte een Knipmoderokje te knippen. Ik wilde eigenlijk zakken en al, maar daarvoor bleef geen stof over.

Fuchsia paspel (flockpaspel natuurlijk), dat was snel beslist. Ik weet niet of dat er op uw scherm ook zo uitziet, want met het juiste accent fotograferen, dat was niet simpel.

 

IMG_0554
Ik schreef al, ik zag mijn kans schoon om te knippen, en voor het eerst in mijn leven deed ik iets zinvol bij Het Leuvens Stiksel. Hoewel, daarover kan gediscussieerd, want babbelen is natuurlijk een levensnoodzakelijk iets en de kunst die ik daar meestal beoefen.

Deze keer toog ik met een geknipt én overlockt rokje richting Leuven en zette het daar bijna gans in mekaar (en ik babbelde terwijl, ha!). Dat ik daardoor vergat de neepjes achteraan te stikken en dus niet begreep waarom mijn achterpand te breed was voor de tailleband vergeten we collectief.

Restte het probleem dat er niets bijpassend in mijn kleerkast lag, maar dat was rap geshopt, ondanks zeer tegenstrijdige adviezen uit mijn omgeving (wel zwart, zeker geen zwart, geen fuchsia, bruin misschien?).

IMG_0567

Eveneens een streepje roze? Of all the way? Het kan allebei, voor geen geld shopte ik ze bij elkaar.

 

IMG_0573

Alle foto’s van de rok aan mijn lijf mislukten en toen ging de zon onder. U moet het hiermee doen.

IMG_0612
Contentement, dat is het woord dat hierbij past. Toch van mijnentwege. Adios! Ik ga hier nog wat rondschieten.
%d bloggers like this: