Recept 16 & 19.

U kent dat, last minute nog een verjaardagskadootje moeten of willen voorzien en een halve dag verspillen aan hét geschikte patroontje zoeken op het internet. Want u en ik weten: de verleiding is daar o-ve-ral. Voor eens en altijd voorbij, mensen. Nu pakt ge Zo geknipt uit uw boekenkast en ge zijt vertrokken.

Eén van de recepten die ik het vaakst testte in aanloop naar het boek, was het broodmandje ofte Mandje Krokantje. Compleet gecharmeerd door de eenvoud en tegelijkertijd de genialiteit ervan.

IMG_0625

Er is maar 1 patroondeel dus het is écht zo geknipt.  Dat wordt door 2 drukknopen bij elkaar gehouden maar kan evengoed plat in de kast.
IMG_0629
IMG_0628
Voor dit mandje heb je een stofje nodig met een print die in alle richtingen loopt, anders staat het patroon aan één kant ondersteboven. De jarige in kwestie ging al eerder compleet wild als het op dit stofje aankwam, dus de keuze was snel gemaakt.
Als drukknoop gebruikte ik een Kam Snap, maat 16.
Ik maakte het ding een broertje, eveneens uit het boek.
IMG_0662
Met drie kindjes in huis komt een zakdoekdooshoes altijd van pas. Het is maar goed, dat ik een massa aan tijd won toen ik koos voor Zo Geknipt in plaats van tinternet, want ik haalde de biais er drie keer weer af (first thing to do na mijn verlof: een biaisloze versie bedenken). Nooitneverniet was daar tijd voor geweest in geval twee. Dat resulteerde evenwel in een vrij perfect afgewerkt hoekje: hoera!

IMG_0650

Ze kreeg natuurlijk ook een bruikbare binnenkant. Die moet in niks bij de buitenkant passen, maar wel bij het biaislintje.

IMG_0684

De testversies van het mandje, u zegt?
Alledrie met nen hoek af. Ik presenteer ze u met graagte, want misbaksels verdienen ook een podium.
IMG_0675

 

We beginnen in het midden: versie 1. Evenwel de uiltjes. Ik knipte en plakte het patroon compleet verkeerd aan mekaar (wij moesten plakken en knippen, u krijgt in het boek een patroon uit 1 stuk, dus van deze fout blijft u gespaard). Daardoor had ik niet meer genoeg stof voor de voering, die ik dan maar uit twee delen met een naad in het midden knipte. Ik had ook geen reservestuk knutselrubber (dat als tussenvoering dient) dus dat zit aan elkaar geplakt en opnieuw uitgeknipt binnenin. Ge ziet dat niet, maar ge voelt dat wel.
Versie 2 was het appelmandje, vooraan. Vrij ok, alleen werkte ik te weinig nauwkeurig en stikte ik het geheel door op afstand van het naaivoetje in plaats van op een halve centimeter. Lelijk, effenaf lelijk.

Versie 3 staat achteraan en u ziet het al: stof met een boven-en onderkant wat resulteerde in een varken-op-zijn-kop. Voor de rest wel de perfectste versie van al.

Allé hupla, u moest al bezig zijn.

23 thoughts on “Recept 16 & 19.

 1. Ik vind dat broodmandje echt de max !

 2. heel mooi, die ga ik zeker ook eens proberen

 3. Die is tof!

 4. Ik zal de omgeving maar heel duidelijk maken dat ik dit boek wil met de feestdagen! En dan maak ik deze zeker ook eens, met jouw tips in m’n hoofd! :-)

 5. Het is ook van mijn favorieten uit het boek (dat hier al een hele tijd ligt te blinken, maar o schande nog niet is gebruikt voor een maaksel). Bedankt voor de schop onder mijn kont :-)

 6. Gaan we doen, tis te echt heel goed gevonden!

 7. Dat broodmandje is echt wel geweldig!

 8. ze blijven plezant om te maken, ik zit al aan 3. Een heel leuke vorm!

 9. ik heb zo hard geen tijd maar **** , dit ziet er allemaal zo leuk uit. En de binnenkant van de zakdoekendooshoes!! Stiekem hopen op een keibrave baby, dan heb ik tijd zat binnenkort!

 10. Dat wordt hier vast en zeker ook ooit een cadeautje. Ik vind die met het omgekeerde varken zeer geslaagd. Ik hou wel van dingen met een hoek af. Altijd een gespreksonderwerp!

 11. Ze zijn super! ook een zwijn op z’n kop…

 12. nog een reden om het boek te kopen!!
  Ik moet er denk ik gewoon voor gaan!!
  ***

 13. Heel mooi… ga ik ook proberen… wat bedoel je met op een halve cm ik stel mijn naald altijd tamelijk naar de R kant en laat het stof juist gaan tot einde voetje:)

 14. Leuk!

 15. Ah, ideaal! Het boek is nog niet tot bij mij geraakt, maar ik bedacht mij dat ik dringend op zoek moest naar een patroon voor zo’n mandje. Hoera!

 16. Hihi die misbaksels, maar we komen dat allemaal tegen die dinges. Toffe cadeaukes!

 17. waar vindt ge dat, zo knutselrubber?

  • Bij de Banier, in alle kleuren van de regenboog!

 18. Welke dikte knutselrubber gebruik je als tussenvoering? 2 of 6mm?

  • 2 mm gebruiken, 6 zou veel te dik zijn denk ik :-).

 19. Ik vind op het patroon geen markering voor die drukknopen, of kijk ik erover?

  • Ha nee, je hebt gelijk. Ik had het patroon al van tijdens de testperiode voor het boek en daar stond het er wel op. Ik zou eens naar Riet mailen (rietblogt(at)gmail.com). Misschien kan ze je een digitale versie met markering doormailen, of anders kan je het ook op het zicht doen :).

 20. Dees ga ik dit weekend maken…herinnert er mijn aan he ;)

Comments are closed.

%d bloggers like this: