Kerstmisblutsen.

Er zitten teveel blutsen in mijn hart, om u zonder meer Vrolijke en Gelukkige dagen toe te wensen. Niet om wie dan ook een schuldgevoel aan te praten, want daar werd nog nooit iemand beter van. Doe gewoon nu even stilstaan, bij de mensen voor wie niks vanzelfsprekend is. De boom, de cadeautjes, het eten, de liefde, de vrienden, de familie, de zorgeloosheid. Ze zijn er, en ze wonen ver weg maar ook dichtbij. Ik zag ze ver weg en ook dichtbij. Steek een kaarsje aan, wens ze warmte toe, beterschap en hoop. Want hoop geeft zuurstof en zuurstof leven.

Doe dat eens.

Het maakt mijn blutsen wat kleiner.

Untitled-1

Krullenbollen united.

Dat de oma gevierd werd en dat ze een gezinsfoto nodig had, anders dan met de zelfontspanner in de zetel. Dat de deadline nogal strak was en dat ze hoopte dat onze agenda’s ergens zouden matchen en dan daartussen nog ergens een compliment over mijn foto’s. We spreken half november, van toen mijn agenda overstromingsgevaar vertoonde, maar we vonden toch nog ergens een gemeenschappelijk vrij uurtje.
We zwijgen over de paniekaanval die ik de dag voordien kreeg, wegens de herfst die zijn aanwezigheid op zijn minst glorieuze wijze liet merken (denk Mist, Veel Mist, als in De Hele Dag). Het moet zo zijn, dat wij allebei op een goed blaadje staan bij de weergoden, want het was droog toen we de dag nadien naar buiten togen, en van mist was geen sprake. Zo kon ik niet alleen een kleurrijk gezinnetje, maar ook een kleurrijke achtergrond op de gevoelige plaat vastleggen.

Dat ik u dit met zoveel vertraging voorschotel ligt naast het feit dat ik pas 2 of 3 weken na datum vroeg of ik daar toestemming voor kreeg, ook aan het feit dat Riet hier vorige week opeens voor mijn deur stond met een waanzinnig mooi cadeau. Dat waanzinnig mooi cadeau werd gisteren pas vereeuwigd en omdat synchroon bloggen zo leuk is, stelde ik deze post nog wat verder uit.

U mag weten dat ik hier wat wakker van lag, ik had nog niet eerder de kans om een gans gezin te fotograferen, en het had allicht beter gekunnen (content, wij, nooit). Maar gezegd moet, dat het een enorm plezier was om te doen en dat we – volgens mij – alle 5 genoten van dat kort gestolen moment. De locatie is een park in Kessel-lo, dat sommigen allicht herkennen, ook wel mijn voortuin genoemd.

IMG_0810 copy

 

IMG_0831b

 

IMG_0839b

 

IMG_0843b copy

 

IMG_0877b copy

 

IMG_0892b copy

 

IMG_0895b copy

IMG_0905b copy

IMG_0923 copy

 

IMG_0963 copy

 

IMG_0967 copy

Met lof voor Riet, die de styling verzorgde en verantwoordelijk is voor al die mooie krullen bij elkaar. Met lof voor Wim, die met het grootste gemak het ene na het andere lachsalvo van Liv en Zanne veroorzaakte. En met lof voor Liv en Zanne, die zonder morren hun laarzen aantrokken (zelluf) en zonder veel aandacht voor de camera hun eigenste zelf waren na een veel kortere ontdooiperiode dan ik had durven hopen.
Het was een eer. Een grote.

 

Juline for Christmas.

Kindjes voor mijn lens, daar word ik blij van. Ongedwongen, kijken wat ze doen en het moment pakken. Deze fotoreeks was nog niet goed en wel verteerd, of ik stond er alweer op de stoep met camera.
Met pinterest als everlasting inspiratiebron was snel beslist.

IMG_1073

Post-middagdut (u kent dat, kindjes na de middagdut zijn niet altijd even vrolijk) en met een snotneusje was ik even bang dat ze het maar niks zou vinden, maar post-groentepap (u kent dat, kindjes met een verzadigd buikje zijn vrolijker) en met duizend lichtjes aan haar voetjes waren die eerste twee factoren snel vergeten.

collage

Het stofje van haar mutsje herkent u misschien, haar mama maakte de muts zelf uit een prachtig Petit Panneke, volgens dit patroon. Ik maakte ook enkele foto’s zonder muts, maar qua cuteness bleven die ver achter.

Af en toe deed ze een poging tot ontsnappen.

IMG_1043

Maar ergens op het einde was hij er, de foto die de kerstkaart werd en al in menig brievenbus viel. De blosjes zijn echt, trouwens, en resultaat van het badkamerblazertje dat de gebricoleerde ministudio moest verwarmen.

IMG_1182

En ter uwer verveling en omdat ik een zwak heb voor babywimpers en -oogjes in zwart-wit.

IMG_1145 copy

 

IMG_1194 copy

 

IMG_1199 copy

Oh boy, wat is mijn instant verliefdheid voor mijn Canon ongewijzigd in de twee jaar dat ik hem bezit. ♥

Een Zee van tijd.

De zee spreekt tot mijn verbeelding, altijd. De eindeloosheid, de kracht en de zachtheid. En met een hele grote bocht kom ik dan bij de okergele gebreide tricot, die eveneens tot mijn verbeelding sprak, al eerder en nog daarvoor. Vorige week nam ik ze mee, bij Pauli. De mengeling van licht en donker, de zachtheid, de warmte.

Zonder inspiratie of patroon vertrok ik op weekend naar een Zee van tijd. Met 14 naaimachines in 1 huisje was dat eerste probleem al snel van de baan. Gelukkig was het warm in ons huisje, want zij moest de trui die ze droeg even afstaan, zodat ik hem kon overtekenen. Het is dus een proefmodel dat toevallig goed uitdraaide.

IMG_1419 copy

Vooraan is er het kleine stolplooitje. Een detail dat ik nog wel vaker zal gebruiken.

IMG_1427 copy

Achteraan een (nep) knopenpat. Het lint lijkt door de reflectie veel meer zilver dan in werkelijkheid het geval is en heeft een gouden randje.

IMG_1424 copy

Zowel het lint als de knoopjes kocht ik bij Veritas in Knokke. Op (naai)weekend gaan op fietsafstand van de Veritas, geniaal idee.

IMG_1445 copy

En mijn meest favoriete detail, komt alweer uit haar brein.

IMG_1432 copy

Duimgaten!
Ik volgde de handleiding blind en was in mum van tijd voorzien van nog wat extra warmte. Uitgetest en goedgekeurd dus, wij zeggen: merci Riet! Tien op tien!

IMG_1435 copy

IMG_1439 copy

Pauli mag mij verwachten, ook de andere kleurtjes van deze stof wachten om zich rond mijn lijf te wikkelen, ik voel het.

 

Topfoto’s: Mamasha (merci ♥)
Stof: Pauli
Knopen en lint:  Veritas

Vilt! Hartje!

Het begon met de geleende Kindle van haar, om eens uit te testen hoe dat voelt en leest. Ik weet: een boek heeft charme en een Kindle niet en geloof mij, ik ben stapelzot op mijn boekenkast en de parels daarin, maar voor het gemak, voor mijn onverzadigbaarheid (1000 boeken mee op vakantie? Geen probleem!) en omdat ik een kind van mijn tijd ben, kreeg ik er één cadeau voor mijn 29ste. Ik zeulde het ding de afgelopen weken met een bang hartje mee, want onbeschermd, maar vanaf nu hoeft dat niet meer. Typ in het zoekvakje van pinterest “kindle” en “felt” en er komt een massa aan inspiratie op u af. Ik deed dat, fietste naar Hexagoon en weinig later was daar dit.

IMG_1234 copy

De prijs van de echte wolvilt deed me achterover vallen (€8 per 10cm) maar zo schoon zeg. Ik ging dat combineren met een fel elastiekje, zo ging dat toch vooraf in mijn hoofd, maar tussen de tientallen  kleurtjes die ze bij Hexagoon rijk zijn viel mijn oog plots op iets oud-lichtroze. Mijn liefde voor oudroze vergeet ik soms, maar is er altijd al geweest. Het zorgt er evenwel voor dat deze donkergrijze hoes toch iets vrouwelijks heeft.

Het elastiekje is onderaan vastgestikt in de naad en is achteraan onzichtbaar omdat het de kindle langs binnen op zijn plaats houdt.

IMG_1254 copy

Het nesteloog is het grootste dat ik vond bij Veritas (doorsnede 1,4cm). Het plaatsen ervan verliep 100 keer vlotter dan ik verwacht had. (Al blijkt dat ik het er ondersteboven heb ingezet, maar ik heb getwijfeld, omdat ik het niet wist en vond deze kant het mooist.).

IMG_1236 copy

Mijn nieuw vriendje kan nu veilig mee op stap!

IMG_1250 copy

En met de overschot voorzag ik mijn iPhone van een nieuw jasje. Vilt, jongens, volledig onderschat: keigemakkelijk, schoon langs de 2 kanten (dus voering is overbodig), rafelt niet, rekt niet, is schokabsorberend en komt in vele diktes. (En ik leerde dat ze bij Pauli synthetische verkopen en bij Hexagoon echte.)

IMG_1265 copy

Werelddag van het vroeggeboren kind.

De beslissing om vroedvrouw te worden, was mijn meest geniale ooit. Nooit nog heb ik ideeën gehad, die daaraan kunnen tippen. Ik zou niet mogen zorgen hebben, voor zij die vandaag gevierd worden, wereldwijd.

Elk kindje dat te vroeg geboren wordt, staat voor een uitdaging waar geen enkele later in hun leven nog maar in de buurt van zal komen. Ze moeten ademen en hun lichaam van zuurstof voorzien met behulp van onrijpe longen. Ze moeten drinken en verteren, zonder fatsoenlijke zuigreflex en met een maag-darmstelsel waarvan de details nog niet uitgewerkt zijn. Ze worden blootgesteld aan veel meer prikkels dan elke normale pasgeborene, maar beschikken nog niet over een rijp zenuwstelsel waardoor elke prikkel tien keer zo hard binnenkomt. Ze zouden zichzelf kunnen troosten als ze in staat waren hun armpjes en beentjes te plooien om de foetushouding aan te nemen, maar alleen hun strekspieren zijn goed ontwikkeld, de buigspieren doen dat pas op het einde van de zwangerschap.

Bewustwording over vroeggeboorte is belangrijk. Hoe vaak hoorde ik al: “ik had het niet door, ik had eigenlijk al de hele dag weeën, maar twee maanden voordat je uitgerekend bent, denk je daar niet aan”, of ook “ik dacht dat ik urine verloor, maar het bleek vruchtwater te zijn”. (Waarmee ik niet met een schuldig vingertje wil wijzen, maar de onwetendheid wil onderstrepen.)
Om de werelddag vandaag binnen het ziekenhuis aan te kleden vond ik twee kindjes bereid om hun krachtigste kant te laten zien voor de lens. Ze kregen van hun ouders ook toestemming om op mijn blog te blinken.

IMG_0401 copy

IMG_0478 copy

IMG_0467

IMG_0490

IMG_0527

IMG_0427 copy

IMG_0577

IMG_0598

IMG_0610 copy

IMG_0418

IMG_0518

Wij, hier in België en de rest van de Westerse wereld doen ons best om alle ondersteuning te bieden aan deze kindjes. Waar de longetjes tekort schieten geven we ze zuurstof, waar hun verteringsstelsel het laat afweten, geven we de voeding intraveneus. Waar de zuig- en slikreflex nog niet geoptimaliseerd is, geven we sondevoeding. We proberen prikkels tot een minimum te beperken en helpen ze met alle mogelijke kussentjes en dekens om een goeie houding te vinden zodat ze comfortabel liggen. We hebben aandacht voor hun ontwikkeling op zoveel mogelijk vlakken.

Maar wat hier gebeurt, gebeurt niet overal. Op vele plekken op dezelfde wereld is niet de juiste kennis, zijn niet de juiste middelen. Hun kansen zijn slechts een fractie van degene die ze hier zouden krijgen. Elke woensdag kan je op één kijken naar Missie Mosango, waar de harde realiteit van geboren worden in een Congolees ziekenhuis getoond wordt. Het is vreselijk om te zien hoe kindjes niet krijgen wat ze nodig hebben, omdat het er niet is, het is schrijnend en pijnlijk, en het voelt elke keer alsof mijn hart eruit gerukt wordt en ik er de rest van de week mee onder mijn arm moet lopen, maar ik kijk, want mijn ogen ervoor sluiten lijkt nog erger.

De werelddag is er voor hen allemaal, voor zij die alle kansen krijgen en zij die er geen krijgen. Voor zij die een vlekkeloos parcours afleggen, voor zij die hindernis na hindernis moeten overwinnen en voor zij die het niet halen.

Wie vandaag wil opdragen aan een speciaal kindje, mag dat natuurlijk altijd in de reacties hieronder laten weten, ik lees het graag!

Met oneindig veel dank voor J. en A., en hun ouders.

 

%d bloggers like this: