Nog een keer Toon. Gedichtendag #2.

Zal ik weggaan?

Zal ik verdrietig worden en weggaan?
Zal ik het leven eindelijk eens onbelangrijk vinden,
mijn schouders ophalen
en weggaan?
Zal ik de wereld neerzetten (of aan iemand anders geven), denken:
zo is het genoeg,
en weggaan?
Zal ik een deur zoeken,
en als er geen deur is: zal ik een deur maken,
hem voorzichtig opendoen
en weggaan- met kleine zachtmoedige passen?
Of zal ik blijven?
Zal ik blijven?
Toon Tellegen
uit: Alleen liefde,

Querido Amsterdam 2002

 

Gedichtendag: Toon Tellegen.

Eens geen genaai, zie. Het is gedichtendag. U weet dat, als u misschien deze of deze of deze blog leest. Of de krant leest. Of facebookt. Ik lees graag andermans lievelingsgedichten, maar het allerliefst lees ik gedichten van Toon Tellegen. Mijn boekenkast puilt uit van zijn boeken, want oh boy, zelfs zijn proza lijken gewoon 100 gedichten na mekaar. Mijn droom is schrijven zoals hij dat kan, maar alleen hij kan dat.

Soms, een enkele keer…

Soms, een enkele keer,
met heel veel moeite en voornamelijk toevallig,
lukt het iemand
om met beide armen zijn verdriet te omvatten.
Hij tilt het op
Laat de deur niet op slot zijn nu..
Hij duwt hem open met zijn knie
en loopt met grote breedsporige passen naar buiten.
Kijk uit! roep hij
want het verdriet is zo groot dat hij er niet overheen kan kijken,
en doorzichtig is het nooit.
Ver weg, in een sloot of op een drassige plek
onder populieren
of achter een scheve schutting tussen autobanden,
speelgoed, resten van een vuur,
gooit hij het neer

en fluitend loopt hij terug naar huis.

Toon Tellegen,
Uit “Als wij vlammen waren”,
Querido Amsterdam 1996Een Antoinette voor Roos.

Toen Roos geboren werd was ik nog tot niet veel meer in staat dan het naaien der bavetten. Het kind kreeg dus in al haar pasgeborenheid een bavet van mij (ziet daar, er bestaat zelfs nog fotografisch bewijsmateriaal van). En nog wel iets anders. Hoop ik. Roos is ondertussen bijna 2,5 en mijn naaiskills zijn in die tijd iets verbeterd. (U herkent dat, dat het echt té genant is om te horen hoe geweldig ze dat naaisel vonden nog steeds vinden?)

December was een drukke feestmaand voor het kind, de broer van haar mama zou trouwen en voor de rest waren er de festiviteiten die ieder van u met de benen onder tafel dwong. Het kind moest dus gekleed en hoe kan dat beter dan met op maat gemaaktheid. De voorbereiding was langgerekt, de stofkeuze gebeurde in overleg (altijd beter om met 2 extra ogen op stap te gaan die eveneens op de hoogte zijn van de smaak van de mama van het kind in kwestie) en het patroon werd uiteindelijk de Antoinette, van de hand van Spiegelstiksels en ooit door mijzelf aangekocht ten voordele van Van Katoen. Ooit ging daar namelijk een kindeke op mijn weg komen dat geknipt zou zijn voor de Antoinette and you better be prepared.

Roos is pas 2 en het patroon gaat vanaf maat 104, maar met het geluk aan mijn kant is Roos net iets steviger dan de gemiddelde 2 jarige, waardoor het kleedje haar als gegoten zit mits het verkleinen van de armsgaten en het verkorten van zowel het boven- als onderlijfje. Tot die wetenschap kwam ik na het maken van een proefmodel en advies van Mevrouw Spiegelstiksels. (Hier ziet u een andere tweejarige in een Antoinette, degene mij over de streep trok.)

Roos nam haar taak als model heel serieus. Ze was deze keer zelfs zo professioneel dat niet élke foto aanleiding moest zijn om op het schermpje te komen kijken naar zichzelve. Nee, dat moest maar om de drie foto’s, pak ‘m beet.
Er werd natuurlijk al wat gespeeld voor we aan de shoot begonnen, dus de kreukels in de stof moet u ons vergeven.

IMG_6146

De stof met de boompjes kocht ik bij de Stoffenkamer. De kleur van de stof is heel mooi limoengroen. Perfect met paars, toevallig de lievelingskleur van haar mama. De rest van de outfit werd dan ook door die laatste bij elkaar geshopt.

De strik is kleiner dan die van het origineel patroon, het zag er wat bombastisch uit op dat klein meisje. Proefmodellen for the win, man.

IMG_6149
Trouwens ook nog: de paarse stof kocht ik bij Pauli en is van de goedkopere soort, omdat ze enkel in die kwaliteit iets hadden dat naar het juiste paars aanleunde. Het is er aan te zien, ik vind, dat goedkoper wel degelijk minder degelijk is, want na verschillende wasbeurten ziet de stof er al wat minder fris uit. Boe.
Over naar: de achterkant! Oh, dat schone V-lijntje. Met excuus voor de wazige huppelfoto: doe een tweejarige maar eens van je weglopen als ze weet dat je er een foto van gaat maken. Ha!
IMG_6159

Ik zei dan: Roos, steek je handjes eens in de zakjes.

Wat niet zo makkelijk bleek…

IMG_6163

 

IMG_6169

Paarsliefhebbers, geniet ervan nu het kan, u zal dat niet vaak zien op mijn blog. Maar eerlijk: in deze combinatie zie ik het eigenlijk nog wel graag.

IMG_6150

 

Oma’s mof.

Noem mij wereldvreemd, ik had nog nooit van het woord mof gehoord, tot ik dit las. De puzzelstukjes vielen pas in elkaar aan de feestdis op Kerstdag toen de altijd-koude-handen van de Oma becommentarieerd werden. En ook toen ik op Nieuwjaarsdag bij haar binnenkwam en ze ín huis handschoenen droeg.

Ik bestudeerde de foto’s, die Sanne van haar mof maakte langs alle kanten en begon wat te meten en rekenen en dan nog een beetje verder stof te knippen. Fleece-resten waren hier genoeg aanwezig, de stof aan de buitenkant is een wolmengeling. Ik stond er twijfelend naar te kijken, toen de Pauli-meneer (de lange) kwam zeggen dat die stof nog buiten op het rek moest, bij de -30%. Dat was dus rap beslist. De wol in de stof maakt ze superwarm en de mengeling, waarvan ik niet meer weet wat het juist is, zorgt ervoor dat ze niet prikt. Of dat is toch wat ik denk.

Tijdens een sneeuwwandeling testte ik hem al eens uit.

IMG_6093
De rits vond ik op de werkkamer van mijn oma, dat een walhalla is voor elke naaister met meer fournituren dan de Veritas kan herbergen.

IMG_6084

Op het flapje over de rits gebruikte ik voor het eerst een siersteek. Onopvallend, maar opvallend genoeg.

 

IMG_6104

De knoopjes! De knoopjes kocht ik eens in een Chinees Etsywinkeltje samen met een hoop stof.

IMG_6086
Binnenin drie lagen harige fleece en 2 lagen vlieseline H630 (bij gebrek aan de 640).
IMG_6103
En deze pin maakte mijn oma vandaag heel blij, want bij gebrek aan eigen geproduceerde warmte (slechte bloeddoorstroming, u weet wel) kunnen wij dezer dagen beroep doen op de microgolf, 4 lapjes stof en wat lijnzaad. En oh, wat een ellende om dat ding, eenmaal gevuld met lijnzaad, te topstitchen. U ziet dat dat alles behalve perfect gebeurde.
IMG_6105
Ze lijken op de foto ook groter dan ze zijn, vind ik. Of had u daar een ander gedacht van?

IMG_6098

Ik zag vandaag pretlichtjes in haar ogen.
Schoon is dat toch, als ge op uw 85ste nog zo blij als een kind kunt zijn.

foto

En oma, ge weet het hé, 15 seconden in de microgolf en niet langer!

Wollen stof en fleece: Pauli
Voering ritszakje en handwarmertjes: LibertyDe verwaarloosde kruik.

Sinds juli is ze in mijn bezit, De Kruik. Juli, zei ik al eerder, was volle testfase van het boek van Sanne en Riet en aangezien de andere testers zich al ontfermden over de laptophoes, besloot ik de variant daarvan uit te testen: een kruikhoes, of hoes voor een kruik, zo u wil.

Ik bleek teveel testplannen te hebben want het boek ging naar de drukker voor ik de kruikhoes kon maken en tijdens de zomer dringt zoiets zich allerminst op. Echter, sinds Koning Winter regeert, gebruik ik het ding dagelijks wegens geen verwarming in de slaapkamer. En wel zo:

IMG_6063
Gehuld in een handdoek, het arme ding. Ik dook dus in de stoffenkast, de paspeldoos en de boordstofdoos. Weinig later, was ze daar, want mits enige paspelervaring is dit echt easypeasy.
IMG_6064
De stof is er zo eentje waar ik onmiddellijk compleet weg van was en amper durf aankomen.

IMG_6072

De streepjes bezorgden me eerst wat stress, maar zijn evengoed een leidraad om recht te knippen. En als er al iets geheimzinnigs is aan doorlopende prints, dan is recht knippen daarvan het begin.
IMG_6074
De zebra was even in paniek toen zijn achterwerk zoek bleek te zijn, maar we vonden het al snel terug: aan de andere kant van de hoes. Oef!

IMG_6073

Het laatste stapje (voor het dichten van het keergat): het doorstikken net onder de boordstof, ging ook aan een vliegende vaart, dankzij de blindezoomvoet.

IMG_6070
En wat een plezier had ik er al van. Want nooitneverniet dat die handdoek rond de kruik bleef zitten.

En voor u erover begint, ik kon na grondig onderzoek ondervinden dat zo’n kruik veel langer warm blijft dan iedereen beweert. Ik giet daar kokend water in en leg het ding dan ongeveer een uur voor ik naar bed ga al onder mijn donsdeken. Tijdens de nacht zwerft dat ding dan wat rond en elke keer als ik wakker word (slechte nachten zijn dan nog ergens goed voor), soms zelfs 6 of 7 uur nadat ik naar bed ging voelt dat ding nog aangenaam warm. En het stinkt niet gelijk kersenpitkussens doen. En u hebt een excuus om “Zo geknipt!” aan te schaffen, als u dat natuurlijk niet al lang deed. Adios!

Stof: Happy Animals by Kokka. (blijkbaar hier nog verkrijgbaar!)

Cha-Cha-Charlie!

Het is te hopen dat ik ooit een zoon baar, zodat het kind godganser dagen kan rondhossen in Zonen 09-gerief. Tegen dat ik ooit een kind baar, is er natuurlijk een ganse collectie. Ik kijk er nu al naar uit.

Met bijna kinderlijk enthousiasme leef ik mee naar de lancering van elk nieuw patroon, en u weet ook (ten minste als u Zonen09 leuk vindt) dat we nog maar een klein beetje geduld moeten hebben voor het derde patroon. Met veel handgebaar kreeg ik dat al eens uitgelegd, maar het zal ongetwijfeld nog 1000x mooier zijn dan in mijn gedachten.

Van alle Charlies kunnen de effen versies mij het meest bekoren. Met een bang hartje hoopte ik dat Pauli mij daarin verder zou kunnen helpen, want van dat soort schone tricot als degene die ze bij Den Beer verkopen, had ik daar nog niet gezien. Na 37 toertjes door de winkel, werd ik aangesproken (door de lange, voor de insiders). Ik mompelde iets over dikke en dunne tricot voor een t-shirt en hij bekeek me eens scheef, want dikke tricot voor een t-shirt? Maar hij bracht me naar het juiste rek en liet me toen mijn ding.

Ik koos een rol stof die me ondefinieerbaar leek qua kleur, maar geen zwart was, want die lag ernaast en toog ermee naar de kniptafel. Daar vond deze conversatie plaats:
Ik zeg: “dat is een soort donkergrijs, of zo?”
Zij zegt (want het was de madame die ging knippen): “ahnee, dat is zwart.”
Ik zeg: “ahnee, want die lag ernaast.”
Zij zegt: “ahzo?”

En wij twee terug naar het rek met de andere kleuren.

Zij zegt: “ahja.”
En dan: “dit is nachtblauw.”

Dus menschen, ik presenteer u: de nachtblauwe Charlie. Met lichtgroen dat minder flashy is dan de foto laat vermoeden.

IMG_5891
Nachtblauw, dat hoort vanaf nu in dezelfde categorie als rood. Onfotografeerbaar. Op elke foto had de trui een andere kleur.

IMG_5894

Dat kraagske, zo schoon. De Kerstman wist ook wat ik nodig had, want onder de boom legde hij: de boventransportvoet. Zonder was dat kraagske ongetwijfeld een nagel aan mijn doodskist geweest.
 
IMG_5900

 

 

 

Na grondige inspectie van de nachtblauwe stof besloten wij trouwens dat het hier gaat om een dunne sweaterstof. Niet té dik dus, want het ding is op de mouwen na volledig gevoerd met dunne tricot.

Die mouwen, dat was een ander paar mouwen.

IMG_5923
Ik slaagde erin om twee keer jammerlijk te falen. Elastische paspel is geen lolletje, al zal dat allicht aan mijn onvermogen en ongeduld liggen. Om die twee stukken elastisch koord schoon in elkaar te laten overlopen aan de mouwnaad… pff.
IMG_5908
Maar het maakt het af, diene paspel aan de mouwen, en aangezien ze daar bij Zonen09 alleen maar voor áf gaan, gaan wij daar niet voor onderdoen.

 

Charlie is te koop via de website van Zonen09, maar bijvoorbeeld ook hier, hier of hier verkrijgbaar. Ik koos voor de papieren versie, want ik heb een gruwelijke hekel aan dat geknip en geplak van PDF-patronen al zou ik alleen al voor de schone verpakking ook voor de papieren versie gaan.

 

Zeg, hebde gij daar wel al over geblogd?

Het ding zag het levenslicht in juli, in volle testfase van het boek van Sanne en Riet. Ze verdween in een donkere kast tot eind september, om samen met de geboorte van Het Boek te verrijzen.

Ik zie uw schuine blik op de kalender wel, ja, we zijn ondertussen weer vele maanden verder. Elke poging tot fotografisch bewijsmateriaal van haar bestaan, leidde tot mislukte foto’s wegens fluoroze schouderband in plaats van de mooie donkerroze kleur die ze eigenlijk heeft.
Alle andere kleuren in de tas namen steevast ook een andere gedaante aan. Zeer lollig.

IMG_5848

Ik besloot haar toegang tot mijn blog te ontzeggen, maar overal waar ik kom, krijg ik opmerkingen als: (*insert strenge stem en dito blik) “Hebt gij daar al over geblogd?”

Dus deed ik een allerlaatste poging, de trucjes die ik tijdens de fotografieworkshop op de Maakdag in september leerde indachtig.

IMG_5862

Ik ben niet gans tevreden over het ding, evenmin over de foto’s, maar daar zullen we het deze keer eens niet over hebben.

De stof heeft allicht een naam, maar ik weet niet meer welke. Ik kocht ze ooit op een opendeurdag bij Annamarieke.

IMG_5854

Voor de voering- en schouderbandstof was Pauli once again my place to be. Ik werd vakkundig geholpen en vond 2 stofjes die qua kleur per-fect matchen met de blaadjesstof. Geloof mij, daar doet mijn hart een huppeltje van. Advies aldaar was: groen voor de voering, roze voor de schouderband, want dat is “meer retro” dan omgekeerd. (Huh?)

IMG_5852

Ik luisterde natuurlijk, spreekt voor zich. Die van de Pauli zijn heilig en wie wilt er nu aan heiligschennis doen?

Ik roeide met de riemen die ik had en maakte een verstelbare versie van de schouderband met gigantische drukknopen.

IMG_5858

Ik deed de grote versie met rits. Content ben ik daarover zeg, ik gebruik het ding met veel plezier.

IMG_5860

En dat allemaal dankzij..

IMG_5874
Oef, nu durf ik weer buiten komen.

Andere knappe versies: hier, hier, hier en hier.

%d bloggers like this: