Hij ligt er nog wel, de sneeuw, maar niet meer zo gewichtig.

IMG_6922
IMG_6873
IMG_6879
IMG_6890
IMG_6896
IMG_6899
IMG_6915
IMG_6916
IMG_6932
IMG_6909
Het komt zo niet over, maar sneeuw en ik, feitelijk zijn wij geen vriendjes. Edoch, vanmorgen werd ik betoverd, tot in mijn allerdiepste. Dus toog ik met Canon naar buiten, na een drukke nachtdienst nog wel. De lucht was wit, de grond was wit en ik ademde wit. De zon kwam rozig op en wierp een gloed die geen woord uit de Van Dale beschrijven kan. De dag begon voorzichtig terwijl de mijne aan zijn eind was.
Elk extra woord zou de schoonheid verpesten. Ik werd betoverd, alleen maar omdat ik zeker weet dat het de laatste was. De laatste sneeuw.

Meet the Milk Junkie.

Hij liet ons wachten, waardoor ik zelfs met gsm naar het toilet ging voor vier hele dagen en waardoor ik paniekerig binnen kwam na het buiten zetten van het vuilnis, want HET MOEST MAAR EENS. Dat ding, dat ik soms een hele dag “kwijt” ben, plakte aan mijn lijf. Hij liet ons wachten, maar kwam dan als een wervelwind en het is er weer één van de schoonste die ik zag. Mijn vriendinnen maken topbaby’s. Altijd.
IMG_6783copy

Kasper kreeg een dekentje van mij, want hij zal na de paasvakantie elke dag in de koets naar de kleuterschool gaan om zijn zus te brengen en te halen. Zomers gerief moest het zijn dus en ik koos voor twee lagen tricot tegen mekaar met daaromheen een boord van tricot, biaisgewijs. (U gniffelt al een beetje, ik hoor dat wel.)
IMG_6842copy-2
De stofjes kocht ik alledrie bij Pauli, ze hebben daar tegenwoordig een wreed tof aanbod aan tricot met print. Op zijn geboortekaartje stond een ster, dus werd het een sterrendeken. Bovenstaande foto doet het geel oneer aan, maar als ik daar photoshopgewijs aan pruts wordt ook het kind helemaal geel. Dit is waar het meer op lijkt.
IMG_6858copy

Zij schreef al dat wij elkaars twitterbondgenoot (of lotgenoot zo u wil) waren in elk zijn eigen kl***project. Ik stel u daarin voor: biais maken van tricot. Vooral als je nét genoeg gekocht hebt, waardoor je elke vierkante centimeter nodig hebt en die hebt voorgewassen zodat aan elke lange zijde de eerste vier centimeter naar binnen krolt. Dat laat zich niet zomaar strijken, nee. En dat laat zich evenmin zomaar perfect rond de rand plooien (die eveneens rekt). Ik dank de uitvinder van de boventransportvoet evenwel alsof het is als de wereldvrede, want daardoor schoof alles wel mooi onder mijn transportvoet door, zonder plooitjes hier of daar.

Met veel geduld en tornen lukte het.

Het deken is 100 op 100 cm groot. Wat groot voor de koets, maar zo is het multifunctioneel en kan Kasper daar WARME ZOMERDAGEN (ik zeg dat wat harder, ge weet nooit dat ze het horen en zich aangesproken voelen) op doorbrengen in het gras.

Uit een restje maakte ik dit mutsje.

IMG_6792
Supermakkelijk, serieus. Op de letters in flockfolie (hier gekocht) na zat het op 10 minuten in elkaar (knippen inbegrepen). Het patroon zegt 0-3 maanden, maar ik schat dat het eerder 0-1 maand is. Geen nood, het is nu winter dus het kind moet nu een muts dragen.
Poseren terwijl hij eigenlijk wilde eten. Ik had moeten weten dat dat niet voor olijke plaatjes zou zorgen. Dit is nog de minst zielige.
IMG_6849copy
Poseren na het eten, dat gaat beter.
IMG_6807copy

Design by Riet.

Een mens leert van zijn fouten. Zo verhefte ik mezelf in het verleden al een half gebroken rug aan spullen die ik nodig zou kúnnen hebben tijdens het Leuvens Stiksel. DRIE UUR, daar hebt ge nogal tijd om te presteren!

Fout!

Of toch, in mijn geval, want daar wordt vaak ijverig gewerkt maar niet door mij. Teveel afleiding en teveel interessante mensen om mee te praten. Ik huppel daar tegenwoordig binnen zonder hoge latten en zo licht bepakt mogelijk. Vorige keer met mijn yogamatje, een lintmeter, een stukje papier en een pen. Enige verwachting van mezelf: een plan bedenken om een hoes voor dat matje te maken, matje opmeten en afmetingen van de nodige patroondelen noteren. Punt.

 

IMG_6700

Vijf minuten na binnenkomst was verwachting 1 al ingelost. Want “een plan bedenken”, dat is nu eenmaal haar specialiteit, dus 3 seconden nadat Riet vroeg wat ik ging doen en ik dat haar had geëxpliqueerd, had zij al een oplossing voor verwachting 1. De rest van de door mezelf opgelegde verwachtingen gingen vanaf dan van zijn eigenste zelve.

yogamat
In dat plan van Riet kon ik mij volledig vinden. De hoes bestaat uit een lange koker. Tussen de boven- en onderkant en de koker stak ik paspel. Bleek geen sinecure om het juiste kleurtje te vinden, want alle kleuren uit de stof bleken nét iets anders te zijn dan het standaardrood, of -oker, of -bruin, of -blauw. Maar Hexagoon to the rescue was dat in 10 minuten gefixt. Het stukje tassenband is van Echino (ook al bij Hexagoon).
designbyriet
De rits moest breed en opvallend zijn, vond ik. De enige kleur uit de stof die Veritas ook in breed-en-opvallende-rits-uitvoering had, was dat vreemde rozige dat zich ergens tussen paars (gruwel) en fuchsia bevindt. Maar het heeft wel iets, nee?
IMG_6745
Ze vroeg met weinig gematigd enthousiasme: moet je daar een centje mee naartoe nemen?

Waarop ik, al even enthouasiast, want ik wist waar ze naartoe wilde met die vraag: nee, maar wel een beurtenkaart!

Dus, een poshke werd een feit. In een ongebruikte map vond ik precies het poshke dat ik nodig had, ik ontmandelde het van zijn grijs jasje en voorzag het van een kleurrijk. Pas toen ik het op de stof legde, zag ik de mogelijkheid om het zo op de tas te stikken dat het patroon van de stof doorloopt. Bevredigend, zo’n resultaat.
IMG_6730
Yonashi (of hier op facebook en hier op blogger) is waar ik de yogalessen volg. Al voor mijn reis naar Nepal overwoog ik en in Nepal raakte ik overtuigd, maar pas toen ik in februari las dat er plekjes vrij waren, zette ik de stap. En zo content zeg, want yoga is echt keihard de max (en vermoeiend en uitdagend!)

 

poshke

De tas is ongevoerd. Niet van mijn gewoonte, maar volgens Riet kon dat.
Dus: gewoon omdat het kan.

Merci Riet! Ik weet waar ik mij moet nestelen als ik ooit nog eens met uitvind-plannen richting Stiksel trek.

Stof: Viewmaster van Melody Miller voor Kokka. 
(gekocht bij Julija’s Shop in een ver ver verleden)

 

Nerveuze vrouwen.

Het was nogal luid, bij wijlen. Maar het kwam daardoor keihard binnen, in heel mijn lijf. Ik heb dat graag. Ik moet muziek voelen zoals blinden dat (denk ik, want wat weet ik daar nu van) doen. Muziek en theater, ik lief dat. Het is bijna zuurstof, het draagt me vaak weer een paar weken verder, alsof ik als een marionette aan touwtjes hang en bij elke stap slechts heel licht de grond raak.
Symptomen van een tekort zijn zware voetstappen, die de aarde naar beneden duwen. Die laatste zijn vermoeiend, die eerste huppelig.
Ik hou van huppelig.

Als het bestond zou ik donderdagavond vergelijken met een zuurstofmasker met 200% zuurstof. Mijn longen zitten vol, mijn lijf profiteert zwaar en ik ben nergens bang voor.

Het was nogal luid, bij wijlen, dus meer dan eens naar mekaar kijken en hetzelfde denken en dat zien in elkaars ogen was er niet bij. Naderhand verzuchtten we dat het zalig was en hilarisch en af en toe ook eens wat triestig. Mijn buikspieren bekwamen nog van de vele lachstuipen en in mijn hart voelde ik contentement omdat zoals zij de geestelijke gezondheid ter sprake brachten schoon was, en er niet over, maar juist boenk erop.

Hannelore, Tine, Karlijn, Tine

Denk: hilarische dialogen tussen Tine Embrechts en Karlijn Sileghem (die combinatie is vuurwerk, meer valt daar niet over te zeggen), pareltjes van liedjes van Hannelore Bedert en Roos Rebergen (Roosbeef) en Tine en Karlijn die ook meer dan eens laten horen dat niet alleen acteren hun deel is. En soms (zoals donderdag) vervangt Tine Reymer Roos, die eveneens over een klok van een stem beschikt.

Jammer voor jullie die geen kaartjes hebben, is nagenoeg elke voorstelling al uitverkocht (behalve de extra voorstelling in Nieuwpoort op 9 april denk ik). Maar! Er is hoop, want hier in de Kruitfabriek vertellen Tine en Karlijn en Sien Eggers (die de regie deed) dat ze hernemen in het najaar. Juich ende zing. Verzekers dat ik daar nog eens bij ben, want zo ben ik: waar ik gek van ben, kan ik niet loslaten en moet opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Dat alles is trouwens initiatief van het project genaamd Te Gek!?  Ze brachten al vijf cd’s uit met liedjes van grootse namen, waaronder één van mijn favorieten hieronder. Als soundtrack bij bovenstaande, zoiets. Zet het keihard, zodat het nogal luid is, bij wijlen.

Paspel rondomrond. (handleiding!)

Op de vorige Maakdag Ristretto had ik de eer om een workshop te geven, waarin ik liet zien hoe je een kussensloop met paspel en rits en/of een deken met paspel kon maken. Amusant, ik vond dat wreed amusant en dat zenuwachtig wezen voordien bleek totaal overbodig (mede dankzij mijn ubercoole deelnemers).

Ik verzon toen een trucje om “paspel rondomrond” (zoals bij een kussen of deken) op een net iets andere manier af te werken dan u hier of hier kan zien (wat evengoed amper zichtbaar is, maar dit is nóg onzichtbaarder). Perfectionistenvoer. Ontsproten uit inspiratie alhier.

Dat ging hier dan nog eens verschijnen, maar luiheid was mijn deel en nu ideaal qua timing want op het einde brei ik u er nog een stuk aan over de tweede Maakdag Ristretto, lees dus zeker verder!

Maar eerst dus dit: een zeer korte handleiding wegens zeer gemakkelijk met resultaat dat goed is voor het ego (beeld u in: de naaileek die uw eigengemaakt deken rond en rond en rond draait en niet vindt waar dat begint en eindigt en vindt dat ge over magische krachten beschikt). Ik beweer hier overigens niet het wiel mee uitgevonden te hebben.

Stap 1: paspel vaststikken

Stik de paspel rondomrond vast. Begin hiervoor ergens in het midden van 1 van de zijden. Stik de eerste 5 cm van de paspel niet mee vast en stop zo’n 5 cm voor je aan je beginpunt bent.

IMG_9917

Stap 2: paspel afknippen

Leg de losse paspeluiteindes op elkaar.
Zet op beide uiteindes ergens in het midden een klein streepje. Dit streepje moet precies overeenkomen, dit is waar je de 2 uiteindes aan mekaar zal stikken.
Teken voor het rechtse uiteinde links van dit streepje op 1 cm een iets langer streepje en voor het linkse uiteinde rechts van dit streepje op 1 cm een iets langer streepje.
Knip de paspeluiteindes bij tot die lange streepjes.

paspel1

Stap 3: touwtjes bijknippen

Torn het stiksel van de 2 paspeluiteindes los, toch zeker een paar centimeter.
Knip aan elke kant het touwtje in de paspel af op 1 cm van de rand.

IMG_9920

Stap 4: paspeluiteindes aan elkaar stikken

Speld nu de 2 losse paspeluiteindes met
de goeie kanten tegen elkaar.
Let er goed op dat je ze niet draait ten opzichte van elkaar.

IMG_9921

Stik op 1 cm van de rand. Let er tijdens het stikken goed op dat je de touwtjes niet per ongeluk mee vast stikt. Leg ze dus goed aan de kant.

IMG_9922

Stap 5: paspel verder vaststikken

Vouw de naadwaardes open en leg de uiteindes van het koordje mooi tegen elkaar. Vouw dicht.

IMG_9924

Stik nu dit loshangend stukje paspel vast aan je stofdeel.

IMG_9925

Klaar!

De naad is amper zichtbaar.

paspel2
En nog wilde ik zeggen: haast je rep je als je je nog wil inschrijven voor de Maakdag van 24 maart. Yours truly zal daar weer enkele enthousiastelingen begeleiden, dit keer in het maken van een tricot t-shirt met de overlock. Ik maakte er een stuk of 1000 voor dit evenement, dus ik heb er alleen maar heel veel zin in!
Klik hier om een blik te werpen op de verschillende naaiworkshops die zij weer bij elkaar toverde alsof het niks was.
Tot dan!

Een smartphone in een zakje.

Toen ze haar oude gsm eindelijk verving door iets hippers en meer-mee-met-de-tijd, vroeg ze of ik geen stofrestjes meer had liggen om haar een hoesje te maken. Ik vroeg haar, de vriendin met de andere smaak, wat voor iets dat zijn moest en ze antwoordde: “ge weet wel, zoiets gewoon”. Hum…

Bij het ondersteboven halen van de restjesbak ging er echter al snel een lampje branden. Ze hield van het kleedje voor haar dochter en dus hopelijk ook van dit hoesje, waarvoor ik nog net genoeg stof over had.

IMG_6536 copy

Na wat gegoogle en gepinterest kwam ik erachter dat ik maar beter zelf iets verzon.

 

IMG_6521

Rechthoeken knippen is niet moeilijk. Voor de uitsparing bovenaan gebruikte ik als mal het dopje van een leeg cola light flesje dat hier rondslingerde. Say again, rommel stimuleert de creativiteit.

Ooit zag ik ergens een hoesje met zo’n lange smalle strook stof als sluiting met op het eind een stukje velcro. Velcro wordt vies in een tas, dus probeerde ik het met magneetjes.

IMG_6539 copy copy

En oh, boy. Die magneten werkten serieus niet mee en bleven overal plakken waar ze niet moesten plakken. Ik wilde het ook veel te snel doen en werkte daardoor te onnauwkeurig met drie misbaksels tot gevolg, voor ik rustig werd en tegoei tijd nam om heel precies te stikken. In plaats van het magneetje er meteen in te willen stikken, stikte ik (vanaf de derde poging) eerst het lintje en schoof ik het magneetje dan tot onderaan waarna ik het “gevangen” zette door een extra stiksel in de breedte.

IMG_6535
Links nummer 1, duurde een kwartier voor ik het ding gekeerd had, want veel te smal en vanbinnen streek ik tegen het volledig stuk stof plakkatoen (dat is wit katoen met een lijmlaagje om te verstevigen).  Blijkbaar stikte ik vooral ook heel scheef onderaan en ik kreeg de hoekjes niet mooi naar buiten door dat verdomd plakkatoending.

Bij nummer 2 knipte ik op het zicht plakkatoen zonder naadwaarde, maar op het zicht, mensen, dat werkt niet. Ik kreeg daardoor de naadwaarde niet overal even netjes naar binnen gestreken waardoor ik aan de voorkant wel mooi langs het randje stikte, maar de achterkant (die u hier kan zien) was een fiasco. Ik tornde nog los, maar gaf op en knipte nummer 3.

En nummer drie was bijna goed, maar ook scheef. En te smal, de magneet paste er amper in.

IMG_6527

Nummer 4 was goed, ik knipte de stof heel precies. Zo ook het plakkatoen. Dat laatste streek ik dan precies in het midden op de stof en dan kon ik de naadwaarde mooi naar binnenstrijken en de boel tegoei aan mekaar stikken.

De magneet in het hoesje zelf streek ik bovenop de laag vlieseline H640 vast met plakkatoen en ik stikte er dan voorzichtig rond met mijn ritsvoetje, zodat ik dicht tegen de magneet kon stikken. Je ziet daar amper iets van, behalve als je heel goed kijkt.

IMG_6533

Hoi.

‘Hoi.’
‘Hoi.’
‘Zo,’ zeg ik.
‘Ja,’ zeg jij.
‘Dus.. je bent er nog,’ zeg ik. Het is alsof de wind mijn woorden vangt en meeneemt voor ze enig ander oor bereikt hebben, zo stil zeg ik het. Puur uit angst dat elk woord teveel kan zijn en je zo weer kan wegvegen.
‘Ja.’
Een onhoorbare zucht verlaat mijn lippen. De opluchting die in mijn stem doorklinkt, is dan weer niet te verbergen. ‘Dat dacht ik al.’

Vanuit mijn ooghoeken kijk ik even naar je, links van me. Mijn hart maakt even een sprongetje, tot in mijn keel. Je bent het echt. Jij, zonder wie ik niet kan. Zonder wie ik verder moest, zeiden ze.
Zonder wie ik niet verder moet, fluister ik zachtjes tegen mezelf.
‘Wat zeg je?’ vraag je.
‘Niks hoor,’ zeg ik snel. ‘Ik praatte maar wat tegen mezelf. Soms doe ik dat.’
‘Oh.’
‘Ja.’

‘Ik vind het zo leuk dat je er bent,’ ga ik verder. ‘Ik mis je heel erg, weet je dat?’
‘Als ik mij was, was ik ook niet weggegaan, dat kan ik je op het hart drukken. Maar iets anders heeft in mijn plaats beslist.’ Ik knik.
En dan begin ik te praten. Ik vertel alles. Over school en stage, over hoe fijn ik het heb op mijn nieuw kot, wat voor leuks ik allemaal doe en hoe ik steeds meer ontdek hoeveel lieve mensen er op de aardbol rondlopen. Ik praat zo lang, dat ik plots verschrikt naast me kijk.

Je loopt er nog steeds. Op jouw manier, op de manier zoals je dat in mijn herinneringen aan je doet. En ik ben weet ik veel wie die ervoor zorgt dat je nu bij me bent, oneindig dankbaar.
‘Weet jij hoe dat moet, zo.. zonder jou?’ vraag ik plots. ‘Ik kan het niet,’ breng ik uit, ‘ik huil elke avond, ik mis je zo, ik wil niet dat je voor altijd weg bent. Ik zoek je. In de stad, in de bus of trein en soms.. soms in de wolken. Waar ben je?’

‘Ik weet niet waar ik ben, ik ben waar je me zoekt.. soms.’ Ik kijk hem verward aan, ik wilde een eenduidig antwoord. Een plaats, een tijdstip. Niet niets.
‘En nu moet je verder, meisje. De trein wacht niet.’
Ik kijk voor me. De trein. En links van me. Leeg. Je bent weg, weer. Tot de volgende keer, als ik je zoek en vind, denk ik, terwijl ik uit het raam staar en de landschappen voorbij zie zoeven.
Het leven gaat weer verder. Dat van jou nooit meer.

28-oktober
%d bloggers like this: