Klaprozen zijn mijn lievelingsbloemen. Big time. Het moet de rode kleur wel zijn, en hun eenvoud. En het gevoel dat ik krijg als ik een veld vol zie, want dat is zoals warme chocomelk drinken in een donker café op een ijskoude winteravond na een stevige wandeling. Dat warme gevoel dat door je slokdarm gaat en je van binnen uit verwarmt, dat.

Al eerder liet ik zien op wat voor schoon plekje ik woon. Wel, het wordt nog beter, want vanaf juni op 2 minuten fietsafstand: een veld vol klaprozen of poppies. Ik zat er al op te wachten en toen ik er afgelopen week voorbij reed was het daar, dat gevoel.

IMG_8344

Ze lieten zich niet zo makkelijk fotograferen, want een zacht windje zorgde ervoor dat ze geen seconde stil stonden.

IMG_8317

Sommige lijken verfrommeld.

IMG_8345

Andere in de fleur (aha!) van hun leven.

IMG_8329

Ze doen me denken aan de westhoek, aan Ieper, waar ik lang geleden was en zij onlangs nog vastlegde op de gevoelige plaat wat sinds toen in mijn hoofd zit. In mijn bezit sinds toen: een papieren “poppie” dat drie verhuizen overleefde en om de zoveel tijd luister ik hiernaar op youtube en elke keer opnieuw: goose bumps.
Versta me niet verkeerd, voor de rest heb ik geen overdreven oorlogsobessie. Het is gewoon nogal beklijvend, als ge daar geweest zijt. Ik moet nog eens terug, ik ben wat slimmer en ouder dan toen.
IMG_8355
En wees gerust, klaprozen zijn de enige bloemen waar ik een fotoreeks van kan maken. Alle andere bloemen vind ik net zo saai als wat jullie hiervan vinden. Maar dus, mijn lievelingsbloemen.

 

29 thoughts on “Poppies.

 1. Ik vind ze ook schitterend! En zeker in die hoek van België zijn ze extra bijzonder vind ik. Mooie foto’s.
  Groetjes, Esther.

 2. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt.
  Klaprozen zijn ook m’n lievelingsbloemen… ze ‘blijven’ alleen maar waar ze groeien. Als je ze plukt verdwijnen ze, dat maakt ze zo mooi voor mij. En het feit dat ik een kind van ‘bachten de kupe’ ben, zal er misschien ook wel iets mee van doen hebben.

 3. Héél mooie foto’s. Hier in Ieper voel je, ruik je de herinnering, die momenteel weer heel erg beleefd wordt. Mijn zoon plukte zondag een poppy en stak het in zijn hemdzakje. En kwam met borst vooruit voor mij staan… ik kon geen woord uitbrengen..

 4. Als kind was ik daar al zot van….wij stempelden met die stamper op ons hand!
  Na een bezoek aan Londen in de novemberpzriode helemaal overrompeld door de herinneringen in de vorm van die papieren poppies
  Deed mij echt iets !
  Ik krijg van the last post ook kippenvel, maar ook van het nummer: Lay me down on the cold cold ground van sgt mc kenzie
  Als ge den tekst leest alleen al krijg ik kiekevlees…
  http://m.youtube.com/watch?v=WJBAGt4Ddq4&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DWJBAGt4Ddq4

 5. Ik denk dat je niet de enige bent die van klaprozen houdt! Ik vind ze ook heel er mooi… en je zal ze waarschijnlijk ook wel op mijn blogje zien verschijnen deze zomer. Je kleuren, en dan vooral dat rood zijn heel erg mooi. Zijn die origineel of heb je ze een beetje moeten verdonkeren?

  1. Ik heb met mijn belichtingscompensatie gewerkt. Anders waren de foto’s wat overbelicht en de bloemen oranje. Die laatste foto ziet er wat dramatischer uit omdat ik daar nog meer in de min ging met mijn belichtingscompensatie :-).

 6. Hier ook een klaprozen-fan sinds ik mijn eindwerk over The Great War Poets maakte. De Westhoek is inderdaad nogal een beklijvende streek om obvious reasons, je foto’s zijn prachtig.

 7. Gisteren passeerde mijn trein door Mechelen-Nekkerspoel, en daar stonden de sporen en perrons gewoon vol klaprozen! Met een glimlach moest ik even aan dit hier denken.

 8. Oh Nele, ik ben er ook helemaal verliefd op! Als ik deze dagen langs de spoorweg fiets, begin ik spontaan te glimlachen. Zo broos, zo schoon, zo fel… En mijn jongens vinden ze ook geweldig :-)

  1. Ja, en altijd zo lang wachten tot ze er zijn hé. Maart/april alle andere bloemen en juni pas de schone schone klaproos :-).

 9. Wat ben ik blij dat het toeval mij op uw blog bracht gisteren.
  Ik kon niet stoppen met lezen, zo tof!
  En ik ben fan, wat zeg ik: ik ben verslaafd aan uw blog!
  doe maar rustig verder, vanaf vandaag lees ik mee.

Comments are closed.