Yogabolsters.

De blog was een beetje dood, ik allerminst. Er werd gewerkt en genaaid. Verlof is pas voorzien voor de tweede helft van september. Gewerkt, genaaid en geyoga’d, dat laatste ook.

Yin Yoga is de vorm van yoga die iedere leek voor zich ziet als het woord yoga uitgesproken wordt. Diepe stretchoefeningen, relaxerend en weinig druppels zweet (in tegenstelling tot de andere yogastijlen, die overigens veel meer mijn ding zijn). Om lange tijd in bepaalde houdingen te blijven “hangen” zijn kussens en dekentjes een handig hulpmiddel. Wat Flowing Yoga nog gebruiken kon, waren yogabolsters. De zelfgemaakte yogamat-hoes verklapte dat ik wel met een naaimachine overweg kan en na wat geknipper met ogen en een scheefgehouden hoofdje beloofde ik 20 bolsters. Ik maakte een proefexemplaar en was gelanceerd. Eind juni spreken we dan, sinds 19 augustus zijn ze in gebruik.

IMG_9223 copy copy

Bolsters zijn cilindervormige kussens. Ze zijn 70 cm lang en hebben een omtrek van ongeveer 75 cm. Elk kussen bestaat uit een binnenkussen uit baalkatoen (kant-en-klaar zijn die immers nergens te vinden), dat ik vulde met Pandavulling met daaromheen een hoes uit donkerbruine gabardine waarvan de details afgewerkt zijn met gifgroene paspelband (de kleuren van de yogastudio). Om u een idee te geven: in elk binnenkussen ging 700g pandavulling, waarover ik 1 uur en een kwartier deed per kussen. In totaal werkte ik ongeveer 60 uur aan dit project.

IMG_9222 copy2 copy

Op elk kussen stempelde ik een deel van het logo van Flowing Yoga met textielverf. Dat mannetje vrouwtje beeldt een bekende yogahouding uit, namelijk Downward facing dog.

Omdat veel mensen die wisten van mijn bandwerkproject zich niet goed konden voorstellen wat er nu juist gebeurt met zo’n kussen, trok ik enkele foto’s tijdens de eerste 10 minuten van de Yin Yogales gisteravond.

IMG_9225 copy copy
IMG_9226 copy copy

Door uitgestrekt op het kussen te gaan liggen, kan je goed je schouders laten openvallen (wat erg aangenaam is na bijvoorbeeld een dag stress op je werk of elders, wat er vaak voor zorgt dat je je schouders optrekt en dicht tegen je aanhoudt).

IMG_9227 copy copy

Ook rechtopzittend kan het ondersteuning bieden.

IMG_9242 copy copy
IMG_9240 copy copy

Natuurlijk zijn er nog vele andere toepassingen mogelijk maar 10 minuten verstoring van de les leek me voldoende. (Het moest dus snel gaan, wat ook de oorzaak is van de imperfectie van de meeste van de foto’s – maargh, kunstlicht.)

IMG_9235 copy

De hoes is verwijderbaar zodat ze gewassen kan worden. Om ze makkelijk te verwijderen voorzag ik elke hoes van een blinde rits, die bovenaan begint en de cirkelvormige kant van het kussen doormidden splijt, daarna loopt ze verder over de zijnaad. Ik wilde eigenlijk dat ze helemaal tot onderaan doorliep, maar zulke lange (en donkerbruine) blinde ritsen vond ik nergens. Nu loopt ze tot iets over de helft van de lengte van het kussen en de binnenkussens zijn op zich wel makkelijk te verwijderen en terug te steken.

Tricky point van de rits was natuurlijk waar dat naadje mooi moest doorlopen, een lichtelijk punt van frustratie :-).

IMG_9239 copy
Elk kussen kreeg ook een handvat, zo zijn ze makkelijk uit de kast te halen.
Ze domineerden lange tijd mijn (kleine) woonkamer, ik ben blij dat ze nu zijn waar ze moeten zijn. Het was een plezier om mee bezig te zijn, om stapeltjes te zien groeien. Het is nog meer plezier om de kussens in gebruik te zien en te merken dat mensen er een goed gevoel aan over houden. Naaien voor een ander houdt vaak in dat het naaisel uit mijn blikveld verdwijnt, maar deze niet. Al zal je me niet snel in een Yin les terugvinden, in mijn hoofd groeit de onrust daar met de minuut.

(Ja, het is een Uitdaging ja, it’s on the list).

IMG_9220 copy
14 kilo pandavulling: Pauli Leuven
10,6 meter bruine gabardine: Pauli Leuven
10 meter baalkatoen: Pauli Leuven
20 blinde ritsen van 60 cm: de Stoffenkamer
30 meter gifgroene paspelband: de StoffenkamerMet dank aan de gewillige yogi(ni)’s die model wilden spelen!