Yogabolsters.

De blog was een beetje dood, ik allerminst. Er werd gewerkt en genaaid. Verlof is pas voorzien voor de tweede helft van september. Gewerkt, genaaid en geyoga’d, dat laatste ook.

Yin Yoga is de vorm van yoga die iedere leek voor zich ziet als het woord yoga uitgesproken wordt. Diepe stretchoefeningen, relaxerend en weinig druppels zweet (in tegenstelling tot de andere yogastijlen, die overigens veel meer mijn ding zijn). Om lange tijd in bepaalde houdingen te blijven “hangen” zijn kussens en dekentjes een handig hulpmiddel. Wat Flowing Yoga nog gebruiken kon, waren yogabolsters. De zelfgemaakte yogamat-hoes verklapte dat ik wel met een naaimachine overweg kan en na wat geknipper met ogen en een scheefgehouden hoofdje beloofde ik 20 bolsters. Ik maakte een proefexemplaar en was gelanceerd. Eind juni spreken we dan, sinds 19 augustus zijn ze in gebruik.

IMG_9223 copy copy

Bolsters zijn cilindervormige kussens. Ze zijn 70 cm lang en hebben een omtrek van ongeveer 75 cm. Elk kussen bestaat uit een binnenkussen uit baalkatoen (kant-en-klaar zijn die immers nergens te vinden), dat ik vulde met Pandavulling met daaromheen een hoes uit donkerbruine gabardine waarvan de details afgewerkt zijn met gifgroene paspelband (de kleuren van de yogastudio). Om u een idee te geven: in elk binnenkussen ging 700g pandavulling, waarover ik 1 uur en een kwartier deed per kussen. In totaal werkte ik ongeveer 60 uur aan dit project.

IMG_9222 copy2 copy

Op elk kussen stempelde ik een deel van het logo van Flowing Yoga met textielverf. Dat mannetje vrouwtje beeldt een bekende yogahouding uit, namelijk Downward facing dog.

Omdat veel mensen die wisten van mijn bandwerkproject zich niet goed konden voorstellen wat er nu juist gebeurt met zo’n kussen, trok ik enkele foto’s tijdens de eerste 10 minuten van de Yin Yogales gisteravond.

IMG_9225 copy copy
IMG_9226 copy copy

Door uitgestrekt op het kussen te gaan liggen, kan je goed je schouders laten openvallen (wat erg aangenaam is na bijvoorbeeld een dag stress op je werk of elders, wat er vaak voor zorgt dat je je schouders optrekt en dicht tegen je aanhoudt).

IMG_9227 copy copy

Ook rechtopzittend kan het ondersteuning bieden.

IMG_9242 copy copy
IMG_9240 copy copy

Natuurlijk zijn er nog vele andere toepassingen mogelijk maar 10 minuten verstoring van de les leek me voldoende. (Het moest dus snel gaan, wat ook de oorzaak is van de imperfectie van de meeste van de foto’s – maargh, kunstlicht.)

IMG_9235 copy

De hoes is verwijderbaar zodat ze gewassen kan worden. Om ze makkelijk te verwijderen voorzag ik elke hoes van een blinde rits, die bovenaan begint en de cirkelvormige kant van het kussen doormidden splijt, daarna loopt ze verder over de zijnaad. Ik wilde eigenlijk dat ze helemaal tot onderaan doorliep, maar zulke lange (en donkerbruine) blinde ritsen vond ik nergens. Nu loopt ze tot iets over de helft van de lengte van het kussen en de binnenkussens zijn op zich wel makkelijk te verwijderen en terug te steken.

Tricky point van de rits was natuurlijk waar dat naadje mooi moest doorlopen, een lichtelijk punt van frustratie :-).

IMG_9239 copy
Elk kussen kreeg ook een handvat, zo zijn ze makkelijk uit de kast te halen.
Ze domineerden lange tijd mijn (kleine) woonkamer, ik ben blij dat ze nu zijn waar ze moeten zijn. Het was een plezier om mee bezig te zijn, om stapeltjes te zien groeien. Het is nog meer plezier om de kussens in gebruik te zien en te merken dat mensen er een goed gevoel aan over houden. Naaien voor een ander houdt vaak in dat het naaisel uit mijn blikveld verdwijnt, maar deze niet. Al zal je me niet snel in een Yin les terugvinden, in mijn hoofd groeit de onrust daar met de minuut.

(Ja, het is een Uitdaging ja, it’s on the list).

IMG_9220 copy
14 kilo pandavulling: Pauli Leuven
10,6 meter bruine gabardine: Pauli Leuven
10 meter baalkatoen: Pauli Leuven
20 blinde ritsen van 60 cm: de Stoffenkamer
30 meter gifgroene paspelband: de StoffenkamerMet dank aan de gewillige yogi(ni)’s die model wilden spelen!

26 thoughts on “Yogabolsters.

 1. Oh jee, wat een werk! Ik kan geloven dat kijken naar in-gebruik-genomen kussens massa’s voldoening opwekt. Ik krijg er al plaatsvervangende van enkel naar de foto’s te kijken ;-)

 2. Wauw! Zo’n werk! Dat moet inderdaad superveel voldoening geven, zeker voor de yoga omdat je daar toch wel je hart aan verloren hebt. Het effect van al die kussens samen is echt super!

 3. OMG, je vertelde erover en ik dacht al ‘zot’, maar nu val ik even achterover. Wat een werk, wat een werk! Chapeau. They are very lucky to have you!

 4. O wat een werk! Maar zo te zien is het wel erg prettig om de kussens te gebruiken. Je hebt wel eer van je werk!

 5. Niets dan respect!

 6. eindelijk zien we het blinde ritsen project. Gij hebt moed gij, en hopelijk nu een lifetime free yoga abonnement ;-)

 7. De kussens zijn zalig. Super bedankt! x

 8. Ah, nu snap ik het!
  En verder denk ik dat je na zoveel uren stikwerk wel wat yoga kon gebruiken. Maar het geheel ziet er heel rustgevend uit!

 9. Oh, het ziet er super uit op die laatste foto! Maar wat een werk! Gho, hoedje af x 1000.

 10. Volgens mij zijn ze jou daar eeuwig dankbaar ! Wat een project !

 11. Respect Missy!

 12. Ik kan daar echt maar één ding bij denken: ‘Goed zot!’ Maar dat is lief bedoeld :-) Ongelooflijk dat je dat ziet zitten. Ze mogen daar hun twee pollekes kussen met jou! ‘t Ziet er heel mooi uit als je alle kussentjes samen ziet liggen. (An)

 13. Wauw, knap staaltje bandwerk!

 14. Wat een stapel! Super van je om dat te doen!

 15. WOW! Dat is een indrukwekkende stapel bandwerk. Zo eentje zou ik overigens ook wel in huis willen!

 16. Amai, zo veel werk, sjiek!
  Nu vraag ik mij wel af hoe een pak van 14 kilo pandavulling eruit ziet? Hééél groot veronderstel ik?

  • Haha, dat waren 14 zakken van 1 kilo :-). Overigens wel een hele auto vol (als je een autootje hebt zoals ik).

 17. Dat ziet er ontzettend knap uit!

 18. Caro

  Schitterend! En het ziet er weer allemaal zo perfect afgewerkt uit.

 19. Zottenwerk! Maar schoon, zo schoon! En dan nog wat gratis yoga reclame erbovenop.

 20. wauw die zijn zó mooi gemaakt! Zo eentje zou ik ook wel willen tijdens mijn yoga practice.

 21. Zot, ik hoop dat je nu toch een tienbeurtenkaart krijgt voor al je tijd en geduld, want ik denk dat jij toch een beetje een pietje precies bent als dat niet mooi doorloopt ofzo

 22. Heel mooi gedaan! Wat een werk seg :-) Tijdens het lezen van het bericht kreeg ik zelf zin om op zo’n kussen te gaan liggen.Dit “Door uitgestrekt op het kussen te gaan liggen, kan je goed je schouders laten openvallen (wat erg aangenaam is na bijvoorbeeld een dag stress op je werk of elders, wat er vaak voor zorgt dat je je schouders optrekt en dicht tegen je aanhoudt).” zou zo’n deugd doen op dit moment! :)

 23. Dat is knop op nul en doorwerken denk ik, ook zelf de kussens met vulling gemaakt. Hoedje af hoor! Heel knap!

 24. Oh ik wil er ook zo eentje!!Ben pas deze maand terug begonnen met yoga te doen en zo’n kussen kon ik ook wel gebruiken.

  Deze avond ga ik weer voor mijn volgende les,elke maandag iets om naar uit te kijken.

  Knap gemaakt vind ik,heb je het patroon zelf gemaakt?

  groetjes Carla

 25. Nu weet ik dus wie al die mooie kussenhoesjes gemaakt heeft van de kussens die ik elke vrijdagavond tussen mijn knieën klem tijdens de “cooling down” van de yogales (waarop ik telkens weer extra hard probeer om niet in slaap te vallen).
  Knap gedaan!!

Comments are closed.

%d bloggers like this: