De fatsoenlijke broek.

Enkele weken geleden sneuvelde mijn lievelingsbroek. De lievelingsbroek, die ik bij het begin van de zomer al pleegde te kopiëren, maar waar iets tussen kwam. De oorspronkelijke broek is een linnen exemplaar, helemaal zomerproof. September lijkt daar minder geschikt voor, maar een blik op de weersvoorspellingen zette mij vorige week toch nog in gang en maakt dat ik nu kan afstrepen: de eerste zelfgemaakte niet-yogabroek.

Een gesneuveld exemplaar is veel makkelijker na te maken, ik tornde het linkerbeen helemaal los en gebruikte het rechter als voorbeeld bij het in elkaar zetten van de 1001 patroondelen.
Het enige dat ik veranderde is de bovenkant van de broek, ik vond ze net iets te laag komen en naar voorbeeld van een ander exemplaar uit mijn kast, deed ik iets met boordstof (van Bambiblauw), waardoor het eindresultaat een symbiose is van twee patronen.

IMG_9415

Vroeger zou ik schrik gehad hebben van die rits en gulp en al, maar dankzij het maken van een Jacob met rits een tijdje geleden is die angst als sneeuw voor de zon verdwenen met dank aan de overduidelijke handleiding van de hand van Mamasha.

IMG_9422

De blauwe stof is, als ik het me goed herinner, een mengeling van katoen en viscose, rekt lichtjes mee en ziet er wat linnen-like uit, maar voelt steviger aan. Pauli natuurlijk. 1,2 meter was een goeie gok, want er blijft weinig van over. De binnenkant van de zakjes en van de stukjes tailleband naast de boordstof maakte ik uit één van mijn favoriete Michael Millers. Ik heb een zwak voor streepjes, het was een plezier om ze in de details te verwerken.

IMG_9426

En de knoopjes ♥. Ik hoeft niet meer te vertellen waar ik ze haalde.

IMG_9424

Twee lange namiddagen, meer had ik niet nodig om de broek te maken. Ze zit zalig.

IMG_9433

IMG_9442

(De nonchalante landing, waarbij ik een arm verloren lijk.)

Fotograaf van dienst: Nathalie – merci ♥.
 
 

37 thoughts on “De fatsoenlijke broek.

 1. Wauw, mooi gedaan! Ik ben op zoek naar een goed patroontje, want ik heb eigenlijk geen enkele goed zittende broek die ik als patroon kan gebruiken – en ik heb nog te weinig ervaring om er een helemaal ‘uit het niets’ te verzinnen ;)

 2. Ik zie slechts 1 probleempje met deze broek: ze ziet er zodanig fantastisch uit, dat niemand zal doorhebben dat je ze zelf maakte & je het dus zèlf zal moeten zeggen als je eventjes wil “stoefen”.

 3. Zot jong, ik kijk mijn ogen uit! Benieuwd of ik na 6 maanden werk aan ‘de pantalon’ ook met zo’n prachtig exemplaar kan afkomen. (Ik vermoed nu al van niet.)

 4. Fatsoenlijk noem je dat? Méér dan fatsoenlijk, zou ik zeggen. Gewoonweg perfect.

 5. Broeken met rits, iets waarvan de oma zegt: “dat kan jij nog niet”. Misschien moet ik nog eens een extra poging doen om het neefje te overtuigen dat retro wél cool is, dan heb ik eindelijk een excuus om het Jacob-patroon aan te schaffen en mij ook aan zoiets te wagen. Ik <3 de knoopjes, de boordstof en de bijpassende Campers!

 6. Ik snap het volledig, dat je nooit afscheid wil nemen van dit model! Heb je de patroondelen ook in papier? Want ik denk dat je er nog zal willen maken!

 7. Sjiek seg! Dat is nu iets waar ik echt wel schrik van heb. Vooral de angst dat ze me op ‘t einde niet zou passen :-) Gelukkig draag ik liever rokjes! (An)

 8. waw! Misschien wel het meest “echt” uitziende zelfmaak-item dat ik al heb gezien, respect! Die knopen zijn geweldig overigens (en ideaal als zowat enige bewijs dat de broek NIET uit de winkel komt)

 9. Zo eventjes een broek kopiëren, dat lijkt mij toch niet zo evident. Knap werk, ze zit je als gegoten! (En zaaaalige knopen ook!)

 10. Ben vandaag via via op jouw blog terecht gekomen…
  Ik vind echter geen mailadres…
  Wil zo graag het omgekeerd jasje eens proberen maar vindt het ook niet meer terug op de etsyshop…
  Kan ik het patroon via jou bekomen aub ?
  Omkeerbaar jasje: handleiding. Ofte Chic Hooded Kimono #3

Comments are closed.