De stress-top-tien.

Toen ik het las, vond ik het wat grappig, want ik merkte er toen nog niks van. En toch verkondigde ik aan iedereen dat ik iets ging doen, dat in de top tien staat van de meest stresserende dingen die een mens meemaakt in zijn leven. Verhuizen, begot. Tot dan toe had ik alleen nog maar een slaapkamer (zonder de meubels) of een kot (zonder de meubels) moeten inpakken en van plaats verzetten. Een appartement na zeven jaar bijna niks weggooien bleek andere koek. Bovenal bleek ik voor een aannemer gekozen te hebben waar ik inmiddels een boek over kan schrijven. Incompetentie wat communiceren betreft van de bovenste plank, en een talent om zielig te doen als ik dat ben. Na veel ja-knikken en zwijgen op de verkeerde momenten, bleek ik ook te beschikken over een tot nog toe vrij onbekend kantje van mijn persoonlijkheid: ik kan een ambetant mens zijn. En ook nog: ik kan boos zijn (en tegelijk een soort van beleefd).

Daar kwam nog bij: een huurbaas die geld rook en mij rapper uit mijn appartement wilde zetten dan beloofd.  Sindsdien beschik ik over het talent om op onverwachte momenten een paniekaanval of huilbui te krijgen. Waar ik me overigens niet voor schaam, want jongens, ik ben wel iets aan het doen uit de top tien van. Uweetwel.

 

Er was ook nog een meevaller in het ganse verhaal: ik kreeg de sleutel van zijne nieuwbouwige majesteit enkele dagen voor het ondertekenen van de verkoopakte zodat de verhuis in 1 beweging kon gebeuren.

Bizar is dat trouwens, beseffen dat je hele hebben en houden op een gegeven moment in 5 auto’s en 1 aanhangwagen op de snelweg vertoeft. De zon en bijbehorende staalblauwe hemel waren getuige, die dag, middenin regenachtige en winderige dagen, in het oog van de storm, leek wel. Veertien handen hielpen mij en ik ben ze allemaal even godsgruwelijk dankbaar, al was er nog geen tijd en energie om dat in een gebaar om te zetten. Want het is het gebaar dat telt, ze zeggen.

Klein detail was dat de gaskeuring pas 1 dag na het ondertekenen van de verkoopakte (4 dagen na het krijgen van de sleutels) zou plaatsvinden. Zonder gaskeuring geen gas, geen verwarming, geen warm water. Iets groter detail was, dat die gaskeuring negatief resultaat had en pas na een week opnieuw kon gebeuren. Ja, paniekaanval en al. Eind goed, al goed, men zegt, ik logeerde een week langer bij de zus en ondertussen bracht ik hier 5 nachten door. Het is hier warm en er is warm water. Met hier en daar nog een mankementje, dat wel natuurlijk. En soms een groter mankementje, dat ook. En vooral weinig communicatie en veel frustratie.

 

Dat van dat dat grappig was, dat verhuizen in de stress-top-tien staat hoort u niet meer van mij. Stress kruipt blijkbaar in mijn schouders (vooral) en nek (een beetje) want die zijn steenhard en doen soms pijn zonder dat ik er iets mee doe. Mijn lijf was altijd al de beste verteller van mijn stresslevel. Dit is het level wanneer er niks meer bij kan.

Ik weet, van de top tien en al, maar moest u toch een geniale tip hebben wat dit alles wat leefbaarder zou maken, ze zijn welkom, zeer welkom. (En yoga blijkt dat niet te zijn, niet op een plaats waar ik me (nog) niet thuis voel en constant vreemd volk mankementen komt fixen en niet in een yogastudio die helemaal nieuw is voor mij.)

 

Mooie plaatjes van mijn prachtig ingericht appartement zijn er ook al niet. Ooit zal dat hier zo zijn, zonder de helft van mijn hebben en houden nog in dozen en zonder viezigheid op de vloer dankzij al die werkmanschoenen. Ooit zal het hier altijd opgeruimd en schoon zijn, maar nu nog niet. De iPhone deed wel wat hij moest doen, voor wie beeld bij het verhaal wil.

En verder ben ik altijd vrolijk, natuurlijk.

 

collage1

 

 

 

collage2

 

 

 

collage3

Topvrienden, topdag.

Jullie weten nog wel, van Juline die geboren werd, in twaalf keer één werd, en nu twee. Twee, begot. Julines mama vroeg of ik wat beelden kon maken van hun als gezinnetje en van Juline. Toen de zon afgelopen weekend haar uiterste best deed en onzer beide agenda’s leeg bleken togen wij richting Provinciaal domein in Kessel-lo.

Net zoals de rest van Leuven en omstreken, bleek.

 

Het laatste uur voor de zon ondergaat, zorgt voor magisch licht (net als kort na zonsopkomst). The golden hour wordt dat genoemd en in combinatie met de mooie herfstkleuren en een dolenthousiast kind dat blijkbaar elke buggy ontgroeid is terwijl ik eens met mijn ogen knipperde, zorgde dat voor zoiets.

 

IMG_6563 copy

 

IMG_6610

 

IMG_6619

 

IMG_6628

 

IMG_6636

 

IMG_6632 copy

IMG_6661

 

IMG_6666

 

IMG_6686

 

 

De shoot was een welkome en gezellige afwisseling van hoe de rest van mijn dagen eruit zien. Topvrienden, topdag. Merci, recht uit mijn ♥︎.

Ardennenzuurstof.

De zee geeft mij zuurstof. De Ardennen ook, een beetje. Gezegd dat ik in alle hectiek van de afgelopen weken en waar voorlopig geen einde aan komt, eigenlijk niet meer zag hoe ik ook nog eens 48 uur moest doorbrengen in de Ardennen, was er geen keuze.  Maar ik had het mis, gelijk ge het altijd mis hebt als ge geen zin hebt in iets leuks.

Niet heel ver van de Franse grens, ver van de bewoonde wereld ligt een huisje waar ik al eens op naai- en nu voor de tweede keer op yogaweekend ging.

Er was yoga, er was lekker vegetarisch eten, er was een groot bos om in te wandelen, ik kon breien zoveel ik wilde (ja, dat is een nieuwe die jullie nog niet kennen) en we moesten achteraf niet poetsen. What else do we need in de hectiek?

Ik nam mijn camera veel minder ter hand dan ik van mezelf gewoon ben (dienen brei, ja) maar er is wel een beetje beeld.

Beeld van yoga.

 

IMG_6486

 

 

 

IMG_6489

 

 

Beeld van het bos.

 

IMG_6494

 

 

Van de allermooiste paddenstoel ever.

 

IMG_6493

 

 

En van niet perfect is ook mooi.

 

IMG_6496

 

 

En twee jarigen op weekend, dat vroeg om een miljoen vlaggen.

 

IMG_6509

 

 

En beeld van “den brei”? Nee. Ik kan zeggen: het wordt een trui. Het was bijna een trui, zelfs. Dat is, een lijfje zonder mouwen. Maar het lijfje is te groot, blijkt, na een week of 3 breien. En het lijfje is te groot, dat wil zeggen: uittrekken en opnieuw beginnen!

(En voor wie mij kent, en wiens ogen eruit vallen dat ik het geduld heb om te breien: ik heb alleen geduld om te breien als ik ondertussen voldoende word afgeleid, zijnde door een babbelpartner of een tv-programma of serie.

Oef, zo kent ge mij weer hé?)

Een vloer, deuren en verwarming.

Zo komt het allemaal stilaan dichterbij. De nis voor mijn tv – met dank aan mijn vader voor het idee – werd een beetje kleiner gemaakt, zodat ik er toch het waanzinnig mooie tv-meubel dat ik in gedachten had kan onderzetten. Dat is 50 cm hoog, de nis kwam maar 43 cm van de grond (paniek!). Gelukkig is mijn tv niet zo groot en is het nu aangepast.

De muren zijn nu ook volledig afgewerkt en moeten nog een beetje drogen tot de primer erop kan.

 

IMG_6519

 

Grootste verandering deze keer voor mijn gevoel: de vloer! Op vorige foto weggestopt onder karton en papier, maar het fineerparket ligt. De foto doet het enorm oneer aan, want in ‘t echt nog veel mooier.

 

IMG_6521

 

De mannen waren druk bezig met deuren en verwarming. En niet op de foto, wegens het is daar donker: de badkamer. Die is betegeld en de meubels worden morgen geleverd. De keuken is eveneens geleverd maar moet nog geïnstalleerd.

 

IMG_6524

 

En als je de foto’s van vorige keer bekijkt, zag dit hoekje er ook helemaal anders uit. In de hoek achteraan lopen allerlei buizen en zal de boiler verstopt worden. Er werd een afkasting rond gezet waar nog wat extra plaats is voor dingen als mijn stofzuiger, strijkplank, en de swiffer. Een bezemkast, begot. Bezemkast is één van de woorden die ik als kind vaak tegenkwam in boeken maar waarvan ik nooit wist wat dat juist was.

 

IMG_6528

 

Buiten is er nog een beetje opruimwerk. (Ooit wordt dit een overdekte fietsenstalling.)

 

IMG_6529

 

Het geluk wil dat ik eigenlijk van zin was een grote reis te maken en bijna al mijn verlof van dit jaar opspaarde. Tot daar geen geld meer voor was en ik nu op het gemak 3 weken tijd heb om in te pakken, te verhuizen en uit te pakken. I’ll keep you posted!

Werelddag van het vroeggeboren kind.

Vandaag is weer de dag voor hen. De dag voor zij, die nog zo klein zijn, maar al zulke grootse dingen doen. Ze kunnen en moeten wat ze nog niet zouden moeten kunnen en moeten.

Soms vraag ik me vertwijfeld af of wat ik met troostende bedoelingen zeg, wel zo troostend is. Soms keer ik met een vrolijk en voldaan gevoel naar huis, na een dag vol mini-stapjes die eigenlijk reuzenstappen zijn en soms met mijn hart in duizend stukken onder mijn arm. Maar bovenal is zo wonderlijk wat die kindjes verwezenlijken in wat voor hen eigenlijk barre omstandigheden zijn, hoe goed wij ons best ook doen.

Soms zou ik willen voelen hoe dat is, een stuk van jezelf afgeven – lang voor je daar klaar voor bent – om het te zien liggen in een plastiek bakje met in en rond een kabel of tien. En nog zou het voor mij nooit zijn als voor eender wie, omdat ik zo goed weet wat alles wil zeggen. Maar wat als je niet weet welk kabeltje op je kindje plakt, en welk erin gaat? Wat als je niet weet welke belangrijke veranderingen er gebeuren in de bloedsomloop en met de longen bij de overgang van in naar uit de buik? Wat als er daar iets hapert en je kindje ondersteuning nodig heeft? Wat als de dokters zien dat je kindje ziek is, maar nog niet weten waarom? Wat als we het nooit weten? Wat als je kindje niet wil drinken en je begrijpt niet waarom? Wat als je in België woont, maar nog maar net Nederlands leert en verder moet met die paar woordjes die je begrijpt, terwijl je kindje daar ligt, zo hulpeloos, lijkt wel? Wat als daar een kindje ligt, zo klein, maar toch van jou en je alleen maar bang bent dat je er niet voor zal kunnen zorgen, eenmaal thuis? Ik observeer en luister en doe mijn uiterste best om te begrijpen. Ik observeer en luister en hoor dat ze op zoveel onbegrip botsen.

 

Daarom lijkt hij zo belangrijk: vandaag. Om de mini’s een stem te geven, om begrip te vragen, om te vertellen over en om stil te staan en aandacht te geven.

En wie ook een stem heeft en het veel beter kan, omdat ze daar stond, aan de andere kant van de couveuse, is zij die schrijft zoals ik zou willen kunnen. Als je vandaag nog één blog leest, lees dan deze want vandaag, 17 november is Dag voor de Mini’s ♥︎.

 

Dag voor de Mini’s, maar bij die mini’s ook alle baby’tjes die onverwacht na een voldragen zwangerschap op de afdeling neonatologie belanden, met soms nog meer zorgen dan zij die de buik te vroeg verlaten en zonder hindernissen verder groeien in onze couveuses. Want het zijn vaak die kindjes die me met mijn hart-in-stukjes onder mijn arm naar huis sturen.

En dank aan jullie, die nu al elk jaar opnieuw mee luisteren en -leven en stil willen staan. Ik wil weer, zoals elk jaar, vragen of jullie vandaag willen opdragen aan een kindje dat jullie kennen. Te vroeg of niet, te klein of niet, zonder gevolgen of misschien niet meer. Want het zijn helden, het zijn helden, zij allemaal.

 

IMG_6459blog

 

201120122013

Danku, lieve M., om zo knap te poseren voor mij!

Give Away: Lua in het Nederlands!

Enkele maanden geleden mocht ik het patroon Lua van Straight Grain uittesten. Het was toen enkel in het Engels beschikbaar, maar ziet daar: een dikke twee weken geleden lanceerde ze het ook in het Nederlands! Ter ere daarvan, mag ik net als de andere testers een gratis exemplaar daarvan weggeven.

 

IMG_2680

 

 

Na mijn testexemplaar maakte ik nog een kleinere versie maar de baby in kwestie is nog altijd kleiner dan het slaapzakje, dus ik wacht geduldig op foto’s en u met mij. U hebt ze tegoed, dat is. Het stofje dat ik gebruikte is to die for.

 

Deelnemen kan via onderstaande Rafflecopter. Mijn god, wat ben ik blij met de uitvinding van de Rafflecopter.

 

a Rafflecopter giveaway

 

Twijfelen zou ik niet doen, een snel-klaar project en schoon in zijn eenvoud. Good luck!

En voor wie toch nooit wint: als je op onderstaande afbeelding klikt, ga je rechtstreeks naar de pagina waar je het patroon kan aankopen.

 

lua button nederlands

Ze zijn er, de binnenmuren!

Als jullie dat niet erg vinden, smijt ik jullie de komende weken wat dood met foto’s van de vorderingen in mijn appartement-to-be.

Het terras ligt er nog altijd en toen ik vandaag ging kijken waren de binnenmuren een feit. De binnenmuren waar ik al maanden om zaag. Ik was bang dat ik het opeens een mini-appartement zou vinden, maar dat was geen waar.

 

IMG_6449

 

 

 

IMG_6450

 

 

 

IMG_6451

 

 

En zelfs op een grijze dag als vandaag was de lichtinval behoorlijk, of bekoorlijk? Denk ook nog dat alles wit wordt en daardoor nog veel lichter en ruimer zal ogen.

Achter de bruine gyproc muur komt mijn naaikamer. Het klinkt nog wat ongeloofwaardig, dat van binnenkort geen naairommel meer in mijn woonkamer, maar wel een deur die ik kan dichttrekken waardoor alle rommel aan mijn oog ontsnapt. Of eigenlijk, het klinkt na 4 jaar in de woonkamer naaien als de hemel.

Nog een paar weken, naar ‘t schijnt: vindt u dat ook wat zot als u ziet hoe het er nu bij ligt?

%d bloggers like this: