Inktvisjes voor onze mini’s.

Jullie weten dat, dagdagelijks heb ik de eer om voor de mini’s, de prematuurtjes te zorgen.
Wie een beetje van tv kijken of blogs lezen doet, weet van de inktvisjes. Overgewaaid uit Denemarken en Zweden, zijn nu ook Nederland en België “aan de haak”. Kleine gehaakte inktvisjes voor couveusekindjes. Het verhaal wil, dat zo’n gehaakt inktvisje een baken van rust blijkt voor te vroeg geboren kindjes. Onze mini’s zijn gespecialiseerd in het lostrekken en vastgrijpen van de kabeltjes waar ze door omringd zijn, maar doen dat veel minder als we ze iets anders geven: de tentakeltjes van de inktvisjes lijken op de navelstreng, die ze vaak vasthouden in de baarmoeder en iets gelijkaardigs zorgt voor herkenning en dus comfort. En teveel comfort bestaat niet, alles wat meer draagkracht kan bieden voor deze kindjes die al zoveel prikkels moeten verdragen, is meer dan welkom.

Toen onze afdeling aangesproken werd om deel te nemen, was er dus weinig nodig om ons te overtuigen en zo konden wij enkele weken geleden ons eerste prachtprematuurtje voorzien van een inktvisje. Ze wilde model zijn en ze mocht model zijn van haar – terecht – fiere ouders en dus mogen jullie haar zien mét haar inktvisje: Leni, 6 weken te nieuwsgierig en topper van formaat.

IMG_2078 copy

IMG_2089 copy

IMG_2104 copy

IMG_2095 copy

IMG_2085 copy

Zelf heb ik te weinig geduld om te haken, maar wie weet, komt het er wel eens van. Maar jullie! Jullie haken ook, weet ik.

Tinternet zal jullie helpen, ik zet graag alles op een rij, want er komt best veel bij kijken. De inktvisjes moeten logischerwijs voldoen aan zeer strenge eisen, er zijn ambassadeurs ofte vrijwilligers die checken en nog eens checken en contacten hebben en leggen met de verschillende neonatale diensten verspreid over Vlaanderen en Nederland. Er is een patroon, er is een lijst met goedgekeurd garen, er is zelfs een zeer actieve facebookgroep waar je ál je vragen kwijt kan.

De website: hier vind je alles. Echt alles. De ziekenhuizen, de ambassadeurs, het patroon, alles.
De facebookpagina: liken en delen, die handel, want hoe meer bekendheid, hoe beter.
De facebookgroep: lid worden als je mee wil haken, want je kan er al je vragen stellen aan ervaren haaksters, er zijn bijna 8000 leden.
Blog Ria – Aankleedpopje: de blog van zij die het project naar België en Nederland bracht.
De reportage in Iedereen Beroemd
De reportage op ROB: met de twee ambassadeurs voor ons ziekenhuis!

Weet, echt waar, dat elk inktvisje enorm gewaardeerd wordt. Jullie haken, wij mogen de inktvisjes overhandigen, dat stukje warmte cadeau geven aan een kindje dat warmte en houvast nodig heeft, meer dan op welk ander moment in zijn of haar leven, ooit. Weet dat wij weten, dat er met liefde aan gewerkt is, zomaar en voor niks. Naast Leni kregen ook andere kindjes een inktvisje en allemaal hoorden ze er al van en waren ze enorm blij en dankbaar. Want comfort geven aan zo’n klein kindje is ook comfort geven aan zijn of haar ouders – de navelstreng is doorgeknipt, maar daar is eigenlijk niks van waar.

Ik wilde hierover schrijven, omdat ik een stukje wil teruggeven op de meest concrete manier die ik kon bedenken. Met uiteraard duizend maal dank voor het wonderkindje hierboven.

Daarnaast hoop ik dat jullie dit willen delen, zodat het terecht komt bij alle mensen die al meewerken en zodat het mogelijk nieuwe enthousiastelingen kan overtuigen.

En zoals altijd bij dit soort blogberichten:

Prematuurtjes for the win!
♥︎

40 thoughts on “Inktvisjes voor onze mini’s.

 1. Zelf kan ik absoluut niet haken, het ontbreekt me aan het nodige geduld. Maar ik heb de link doorgespeeld aan mijn mama. (An)

 2. Sorry, maar ik kan voor geen meter, zelfs geen centimeter haken. :(
  Prachtige foto’s weeral!

 3. Anonymous

  Dank je wel!
  Even een waarschuwing wanneer je wil beginnen haken…..het wordt een verslaving, maar eentje die geen kwaad kan ;-)

  Een verslaafde haakster

 4. Anonymous

  Kijk gerust ook op de fb pagina, er zijn veel mensen die nog nooit gehaakt hebben en het geleerd hebben via de steun van elkaar en de filmpjes en uitleg die je vind op de site. Dus kan je niet haken of heb je dat nog nooit gedaan, neem de uitdaging aan. Heb ik ook gedaan en na mijn derde inktvisje was ik er mee weg.

  ;-)

 5. Anonymous

  Ik haak me suf..zelfs in de trein zit ik te haken…soms met vreemde blikken…maar alsze vragen en ik leg het uit willen sommigen ook mee doen..das enorm leuk om te horen. Ik verwijs ze ook altijd naar de FB pagina zodat ze daar de juiste info kunnen lezen.
  Heel veel inktvishaak plezier allemaal.

 6. Super mooi verhaal. En wat is Leni een PRACHT van een meisje. De foto’s zijn zo vertederend ik ben er stil van. En we haken door!!!
  Dikke knuffel aan al die kleintjes en hun ouders. Groetjed Monique

 7. Ik doe mee. Deze zomer zit ik weer 3 weken voor mijn tent. Ik haak een inktvis, of twee, drie?

 8. geliked en gedeeld :)

 9. Ik heb het ook aan mijn hoofdvroedvrouw voorgesteld voor op de neo, maar dat moet dan blijkbaar weer goedgekeurd worden door de kinderartsen ennog een of andere hoge piet. *zucht*
  Alsof alles zo moeilijk moet zijn in het leven. Hopelijk doen we ook mee binnenkort!

  • laat ze allemaal eens dit blogbericht lezen zou ik zo denken dan… :) succes!

 10. Ik ben zelf mama van een prematuurtje en kreeg weer tranen in mijn ogen. Supermooi initiatief…ik kan zelf niet haken maar deel jouw bericht met plezier op mn facebook.

 11. 2 van mijn collega’s haken al jaren beestjes met koordjes…De kleine kindjes vinden ze zo fijn om ze vast te houden….

 12. Ik ben aan het oefenen met een inktvisje voor mijn metekindje. Als die goed lukt, komen er zeker meer voor de prematuurtjes!

 13. Super, ik ben een van de vele haakster en hakers (jaja, ook mannen) van de inktvisjes en hier doen we het allemaal voor. Geweldig om deze foto’s te zien. Complimenten voor je blogbericht!

 14. Wat een mooie blog! Ik ben zo blij dat je deze foto met ons wil/mocht delen! Super bedankt!

 15. Judith

  Wat super fijn om dit te lezen :-) Dat is waar we het voor doen.

 16. Super! Zo vertederend en lief!

 17. Anja

  Als ik dit lees, weet ik weer waarom ik het doe, ook al krijg ik er verkrampte vingers van en pijnlijke duimen.
  Super !!!

 18. wat een mooi bericht met prachtige foto’s. haken kan ikzelf jammer genoeg niet goed genoeg om aan zo een inktvis te beginnnen, maar ik heb het wel doorgespeeld via facebook

 19. Ik wil ook mee doen. De haakpennen gaan steevast mee op reis. Ideaal voor wat inktvisjes!

 20. Wat fijn om te lezen van iemand die effectief op de werkvloer staat en merkt hoe blij de kindjes ermee zijn. Dank je wel voor het delen van je ervaringen en de prachtige foto’s. :-)

 21. Fantastisch! Ik kan spijtig genoeg ook niet haken, maar verspreid dit prachtig idee!

 22. Prachtig! Een mooier kadootje had je mij niet kunnen geven! Dank je wel.. Je begrijpt natuurlijk ook wel dat ik nu NOG harder ga doorhaken dan ik al deed ;) Lieve groet, Frederika

 23. Wat heb je dat prachtig met je hart geschreven, Nele! Geweldig, aangrijpend mooi!
  En voor degenen die niet kunnen haken: we hebben ook breipatronen en er zijn al veel dames die zichzelf door de inktvisjes hebben leren haken. Kom erbij! Jullie zijn nodig!

 24. Ik wil me wel kandidaat stellen om er eentje te haken.

 25. Toevallig lees ik vandaag twee berichten over deze inktvissen, uit zeer verschillende richting. Dat zal wel geen toeval zijn. Haken is niet zo mijn ding, maar ik ga het proberen!

 26. Jullie hebben een heel vrolijke dienst met inktvisjes en kleurrijke lakentjes. Die zien we deze week elke avond in ‘iedereen beroemd’. Ik herkende ze direct van je blog.
  Enkele van mijn vriendinnen haken super. Ik zal je bericht doorsturen.

  • Iedereen beroemd is bij onze buren gaan filmen, ik denk dat die mama haar lakentjes zelfgemaakt heeft :-).

 27. Ik denk dat ik wel een beetje kan haken, en ik kende ook al de inktvisjes … en nu het eindelijk iets minder druk wordt, zal ik zeker ook mijn mini-steentje bijdragen ! Absoluut !

 28. Linkshandigheid is op haakgebied mijn dwarsligger, net zoals Riet spring ik pas mee op de kar als draden al tot stof verworden zijn. Ik stuur door naar hakende vriendinnen en hoop zo toch een kleine bijdrage te leveren :)

 29. Mieken

  Het is heel fijn om dit te lezen, dat onze inktvissen zo gegeerd zijn. En heel vertederend hoe die kleine meid ze in de handjes neemt. Mijn inkies zijn bijna klaar voor verzending. Hier doen we het voor, met veel liefde. Veel beterschap Leni! Liefs xxx

 30. Wat heb je dat toch weer mooi verwoord Nele! Ik was tot voor kort overtuigd dat ik niet kon haken, maar ben aan een dekentje begonnen en volledig vertrokken. (er is dus zeker nog hoop voor jou! ) Ik ga me zeker ook eens aan een inktvisje wagen en vertel het voort …

 31. Prachtig initiatief!!
  Zelf kan ik niet haken, maar ik ken enkele personen naar wie ik deze link graag doorstuur!!

 32. Helaas erfde ik het haakgen niet over van mijn moeder, maar ik stuur haar graag deze link door. En hier brandt sinds enkele dagen een kaarsje voor een veel te klein mannetje dat op nog geen 25 weken de koude wereld in moest, doe dat goed, kleine Seba!

 33. Zalig te zien waar ze echt voor zijn. Als ik ze zo bij elkaar gehaakt zie staan bij me thuis denk ik, ‘ach ja, wat, een inktvisje…’ maar hier zie en voel ik meteen ‘WAT!!’. Prachtig werk en ik haak zeker verder!

 34. Ontroerd pink ik een traan weg. Ik hou het zeker in gedachten als ik een hakende vriendin of collega tegen kom

 35. ik zou graag helpen maar kan het niet. wel een superidee! en so cute!

 36. Ik kwam ze ook al overal tegen, de inktvisjes. Ze zijn mooi en schattig. Ik haak ook maar heb de tijd nog niet gevonden om er eentje te maken. Ik vind het een super initiatief. Net als de zonnedekens. Super dat er mensen zijn die in hun vrije tijd iets willen doen voor zieke kindjes. Ik hoop ook eens aan het initiatief te kunnen meewerken.
  http://Www.sistersmade.be

 37. oh what nice sleepsack and so gorgeous pics1

 38. Anonymous

  Ontroerend mooi, kleine Leni , je berichtje én de inktvisjes . Heb er tranen van in mijn ogen gekregen. Ik stuur deze door naar vriendinnen en collega’s die kunnen haken,wie weet…
  Groeten, Martine

Comments are closed.

%d bloggers like this: