Muesli à la Katrien.

Een recente omwenteling in mijn ontbijtroutine is er één die ik u niet wil onthouden, wegens extreem lekker en eens zo gezond. U aangeboden dankzij Katrien, ofte de vriendin die met afgrijzen vernam dat speculaaspasta tot mijn favorieten behoorde op dat moment van de dag dat ik de slaap nog uit mijn ogen moest wrijven. Vanaf dan begon haar missie om mij aan de muesli te krijgen, waar meer voor nodig was, dan alleen maar het recept. Ze kent mij gelukkig goed genoeg om te weten wat ik nodig had en zodus keerde ik enkele maanden geleden met een tupperware-potje muesli naar huis. Muesli à la Katrien. Ik liet het ding nog enkele dagen staan, want die rare rode bessen erin spraken mij weinig aan, maar ging dan toch maar overstag, en sindsdien. Sindsdien wordt de speculaaspasta slecht in mijn kast.

Als ik ergens enthousiast over ben, zal heel mijn omgeving het geweten hebben en bij deze jullie nu ook. Het is simpel, het is übergezond en je klinkt maar een beetje als een freak als je zegt dat je je muesli zelf maakt. In de oven.

Nodig:
500g havervlokken
Cashewnoten, hazelnoten en evt nog andere noten (bv. walnoten)
Pompoenpitjes
Lijnzaad, sesamzaad, chiazaad
1 appel
6 eetlepels ahornsiroop
Gojibessen (en evt. rozijnen)

Waar niet bij staat hoeveel, doe je dat op het zicht. Het steekt allemaal niet zo nauw, ziet u. Chiazaad en gojibessen zeggen u misschien weinig, daarom heb ik er in deze zin een linkje achter gestoken. Ik koop meestal alles bij de biowinkel.

IMG_2570 copy

IMG_2577 copy

IMG_2579 copy

IMG_2576 copy

IMG_2581 copy

Het klaarmaken is zo gebeurd. Verwarm je oven voor op 175°C.
Leg bakpapier op een bakplaat en meng hier de havervlokken, de noten en zaden onder elkaar. Niet denken dat je iets verkeerd doet: ja, het is een grote berg! De gojibessen (en evt rozijnen) hou je apart, die voeg je na het bakken toe.
Doe de appel in de blender of mix hem met de staafmixer tot mousse en meng dit onder de havervlokken, noten, zaadjes. Voor de krokant, verdeel je dan 6 eetlepels ahornsiroop (ook wel gekend als maple syrup, of esdoornsiroop) over je mengsel en meng alles nog eens goed door elkaar.

Bak dan 2 keer 15 minuten in de oven, tussenin goed mengen. (Zet de wekker, want een kwartier is rapper voorbij dan je denkt en noten zijn rapper aangebrand dan je denkt. Hou het goedje de eerste keer dus best goed in de gaten.)
Als het uit de oven komt kan je de gojibessen/rozijnen eronder mengen, goed laten afkoelen en dan kan je het 2 weken bewaren in een doos of blik. Mijnes is altijd al lang op voor die 2 weken gepasseerd zijn.

Je kan combineren met elke soort melk of yoghurt. Mijn favorieten zijn gewone melk, soyamelk of Griekse yoghurt.

IMG_2583 copy

Zet je wekker dan morgen 10 minuten later, want muesli en melk mengen gaat 10 keer sneller dan al dat boterhamgesmeer.
Smakelijk!

Recept: © Katrien :-)

 

21 thoughts on “Muesli à la Katrien.

 1. mmm, ga ik zéker ook’s proberen! En ik zal dan in ruil van t weekend mijn granola recept eens online zwieren! Ook héél lekker en vergelijkbaar met dit hier, maar misschien wel’s een fijne afwisseling?

  • Ben benieuwd naar jouw recept! Ik hou het in de gaten dit weekend :)!

 2. Geweldig! Ik ben ook speculoospasta addict :-) en op zoek naar alternatieven. Van granola had ik zelfs nog nooit gehoord. Dit weekend ga ik aan de slag.

 3. Freak? Maar neen, ik vind muesli en granola (want is dit eigenlijk niet granola i.p.v. muesli?) zelf maken de normaalste zaak van de wereld :) Ik doe het niet met appel en altijd wat anders, maar dat maakt het juist zo leuk, nietwaar? Binnenkort ga ik het eens in de pan proberen, want we hebben tijdelijk geen oven. Duimen dat dat lukt, want supermarktmuesli heb ik nooit lekker gevonden :)

  • Het is precies granola ja, maar dat is een woord dat ik nog niet kende, dus ik ga het maar op muesli houden, want dat is een woord dat wat herkenbaarder is denk ik :). Ben benieuwd of het gaat lukken in een pan! Ik dácht dat ik die uit de winkel lekker vond, tot ik dit at. Dan wil je nooit meer van de winkel.

 4. Moh, dat klinkt nu eens super lekker zi! Ik wil sinds januari wat gezonder eten, maar was de voorbije weken terug aan het bezwijken voor bokesmetchoco omdat ik die muesli van de winkel (bio wel) zo beu als iets ben! Bedankt!

 5. Wij zijn ook gezwicht voor het zelf muësli maken, en het is echt de eerste keer in mijn leven dat ik dat ondertussen al twee maanden vol hou. Daarvoor zwichtte ik na 1 dag altijd terug voor brood met boter en kaas. Maar zelfgemaakte muësli is het lekkerste dat er bestaat! (‘s morgens vroeg dan toch :))

 6. Mmmmmm! Had ik maar een oven…

 7. Ik eet elke morgen iets gelijkaardig, en ook zelfgemaakt. Heerlijk, en een bijkomend voordeel is dat ik de eerst volgende 5 uur geen honger meer heb.

 8. Klinkt heerlijk! Ik ga dit recept zeker eens proberen. Ik heb zelf een mengeling van pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad in de kast staan. Dat meng ik ‘s morgens met havermout, yoghurt en een beetje stevia. Daarbij voeg ik rode vruchten, echt heerlijk. Die rode vruchten koop ik in een grote diepvrieszak in de Colruyt. ‘s avonds neem ik dan een handvol uit die zak en zet dat in de koelkast en zo heb ik ‘s morgens altijd lekkere rode vruchten bij het ontbijt. Misschien ook een leuke tip ter variatie voor jou?

 9. Oooooh dat klinkt zó lekker, ga ik ook maar eens maken :D

 10. ga i kzeker eens proberen!

 11. Alles in huis behalve die bessen … geen excuses meer dus om ‘s ochtends toch die boterham met ovomaltine crunchy (mmm, try it!) te eten. Merci, ik waag me er eens aan.

 12. Ik ontbijt sinds een half jaar met havermoutpap, maar dit klinkt als een heerlijk alternatief voor de zomermaanden.

 13. mmmmmmmmmmm, ga ik proberen!!! heb je een idee hoe lang je dat kan bewaren? Mjin favoriet de laatste dagen is … laagje havermout, blokjes appel en banaan daarop, een paar scheppen griekse yoghurt, granaatappelpitjes, gedroogde blauwe bessen en een beetje honing … ook goe zenne :-)

  • Zeker 2 weken! Maar tegen dan is hij al lang op ;-).

 14. ni goe gelezen zie ik … 2 weken dus :-)

 15. Mmmmm dat klinkt lekker! Ik maakte al eens zelf granola (heerlijk ook!) maar daar heb ik nu geen tijd voor maar misschien moet ik dit ook eens proberen! Mijn gekochte muesli is toch net op!

 16. Heb ook een recept, zal het binnenkort eens posten op mijn blog. Het wordt gemaakt met kokosolie en agavesiroop en dan ook in de oven gebakken, maakt het lekker krokant. En als je dan nog nood hebt aan speculaassmaak: ik voeg er speculaaskruiden aan toe voor de liefhebbers!

 17. Mijn ochtendritueel bevat een portie supermarktmuesli, maar misschien moet ik daar toch eens verandering in brengen ;)

 18. Heerlijk! Dank voor dit recept!

Comments are closed.

%d bloggers like this: