Glittersweater.

Toen Julija’s Shop op Facebook hun nieuwe verzameling glitterstoffen aankondigde, was ik er als de kippen bij. Glitters spreken tot mijn verbeelding, altijd. En toen was er wel een idee, maar geen plan en nog minder een patroon. Het vervolg is bekend: de stof belandde in een hoekje en deed vrolijk mee met de winterslaap van mijn naaimachine.

Het plan was een sweater met een soort gedraaide kap zoals ik er één in mijn kast liggen heb van Maison Scotch. Kledingstukken overtekenen deed ik al eerder, maar hoe ik de gedraaide kap kon overtekenen was me een raadsel. Dat zijn de momenten waarop het Leuvens Stiksel goud waard is, daar is altijd wel iemand die wel de hersencellen heeft, die bij jezelf ontbreken. Riet hielp me uit de nood, begin maart was dat, ik keerde huiswaarts met het patroon voor de kap.
En ik legde alles weer in het hoekje.

Het duurde nog tot na dit project en het is ook eigenlijk dankzij dat slaapzakje dat de drang om te naaien en te creëeren weer volop aanwezig was, het enige wat nodig bleek was een lege zondag.

IMG_2732 copy

De kraag is mijn absolute favoriet van de hele trui.

IMG_2706 copy

En heel dichtbij op de tweede plaats: de binnenkant van de stof. Die grove ribbel maakte het onnodig om de kap van voering te voorzien. Zo’n stof is lastig te vinden, wie weet waar nog zoiets verkocht wordt, mag mij dat altijd laten weten. Pauli heeft niks, ik stelde de vraag daar al.

IMG_2731 copy

Het was de eerste keer dat ik nestelogen in rekbare stof zette (en eigenlijk ook nog maar de tweede keer tout court) en ik leerde: verstevig de stof met niet-rekbare vlieseline. Ik deed dat niet en de nestelogen vielen er gewoon terug uit. Nu zitten er 2 lagen vlieseline H250 achter en zitten ze stevig vast.

Als extraatje doorstikte ik alle naden langs de goede kant met een siersteek in cordonnet. Daardoor deed ik 3 keer langer over de trui, maar daar heb ik geen spijt van. (En dan heb ik het nog niet eens over mijn uitgebreide lostornsessies (siersteken laten zich niet gemakkelijk tornen) en mijn dubbel rondje Veritas wegens aankoop van het verkeerde wit.)

IMG_2721 copy

De boordband onderaan loopt niet helemaal rondomrond door, maar bestaat uit twee stukken die elkaar aan de zijkant een beetje overlappen.

IMG_2716 copy

De foto’s zijn gemaakt toen ik het slaapzakje op de gevoelige plaat ging vastleggen en wegens ongemakkelijkheid voor de camera en voor wat meer spontaniteit, nam ik het kindeke dat ik zo graag zie er even bij.

IMG_2067 copy

Zo ziet u ook nog eens mijn achterkant.

IMG_2772 copy

Ik weet dat het geen perfect fit is, maar het ding is zalig om te dragen en lekker warm. Frisse ochtenden en avonden mogen er van mij gerust nog een tijdje zijn!

IMG_2779 copy

Workshop Sam in Aarschot!

IMG_7400

Zondag nog niet veel plannen en altijd al wat schrik gehad van tricot? De dames van het Aarschots Naaikaffee vroegen of ik geen zin en tijd had om een workshop te geven om stap voor stap tot een Sammeke te komen. Natuurlijk!

Voor wie dat niet weet, Sam is een patroon voor een kruippakje dat in 2 maten komt (0-2 en 2-4 maanden, waarbij die laatste voor gemiddelde baby’s eigenlijk eerder tot 6 maanden blijkt te passen – daarvan blijk ik zelfs over fotografisch bewijsmateriaal te bezitten, want het was Juline haar feestoutfit op haar halve verjaardag, nu bijna een jaar geleden).

970339_10151691802427474_1327799841_n

Alle informatie over de workshop vind je via de website van het Naaikaffee. Schrijf u snel in, er is nog wat plaats!
Daarbij de waarschuwing dat u aan het einde van de workshop mogelijks besmet zal zijn met het tricotvirus. Na 3 jaar is dat nog altijd niet uit mijn lijf en leden.

Wie nog niet zoveel ervaring heeft met naaien kan zich ook inschrijven voor de workshop die Riet van Leven met Liv daar zal geven. Een preview uit wat ongetwijfeld haar tweede bestseller zal worden! Meer daarover kan je op haar blog lezen.

Lua voor Juline.

Het liep wat mis, deze winter. Mijn naaimachine besloot tot een winterslaap en ik leek dat best te vinden. Ik weet niet waar de maanden naartoe zijn, maar het laatste naaisel dat geblogd werd, dateert van januari. Januari, mensen. Ik was het kwijt, helemaal. Razendsnel. Met de tijd in galop zijn we zonder meer drie maand verder. Maar zo snel als het verdween, zo snel was het terug, alles. Alles dankzij iemand die me bij de hand nam door een patroon richting mijn mailbox te katapulteren, waarna ik aan een gedreven zoektocht naar de juiste stof ging met een strakke deadline in de hand. Voor ik het wist botsten de nieuwe ideeën tegen elkaar in mijn hoofd en ik beloof plechtig dat u daar de komende weken resultaat van zal zien. Maar eerst en vooral: Lua!

In een opwelling meldde ik me als tester voor het nieuwe patroon van An van Straight Grain en dat impulsief gedrag werd beloond, want weinig later zat het patroon in mijn mailbox. Ik was al snel een baby en een stof verder, ware het niet dat die laatste vanuit Zwitserland moest komen. Het waren spannende dagen maar vertrouwen in de Zwitserse post mag er wezen, maandagochtend verstuurd en woensdag in mijn bus! Ik bestelde ze bij SnowflakesFabric, een vrij nieuw Etsy-winkeltje dat alle lof verdient voor haar service. Op zoek naar bijpassend katoen voor de voering, raakte ik bij Pauli niet voorbij het spons-rek. Spons is zacht en spons absorbeert zweet. Spons is dus voor zomerse, zwoele nachten en een bloot babyvelletje een ideale partner.

IMG_2688 copy

Juline is ondertussen 17 maanden en ik maakte de grootste maat (1-2 jaar). Hij is ruim, maar dat is goed want de zomer duurt nog lang en het kind kan groeien en bloeien zoveel ze wil.

IMG_2685 copy

 

Het patroon van de slaapzak is heel duidelijk, en zelfs met zorg voor het milieu getekend, want omdat voering, voor- en achterpand voor 3/4de identiek zijn (het onderste deel, dat is) hoef je dat maar één keer te printen en kleef je er gewoon telkens het juiste “bovenstukje” aan om je patroon over te nemen op de stof.

 

IMG_2680

 

Voor fourniturerij ging ik naar Hexagoon (ik weet, daar kan ik u niet meer mee verrassen). Straf toch, dat daar altijd perfecte knoopjes aanwezig zijn, al is het soms even zoeken. In de handleiding staat heel duidelijk uitgelegd hoe je de knoopjes vast kan naaien zodat ze nooit los kunnen komen (inslikgevaar en al, weet u wel).

 

IMG_2664

 

Waar de slaapzak werkelijk voor dient, kan ik u jammerlijk niet tonen. Het kind zat vol energie en wilde staan of kruipen. En in hoge nood ja, misschien ook even zitten.
IMG_2642 copy

Maar daar moet ik eerlijkheidshalve bij vermelden dat er zwaar entertainment bij nodig was en in deze fase is dat van Handjes draaien of Klap eens in de handjes.
IMG_2649

IMG_2615 copy

Wie nog zou twijfelen: het model is heel handig in gebruik, ik zag de mama de slaapzak aan- en uitdoen met dochterlief op de arm. De blinde rits in de zijnaad maakt dat je geen tijd moet verspillen aan doorlopende tekeningen. De uitleg in de handleiding is heel gedetailleerd met zeer duidelijke foto’s en moest de blinde rits afschrikken, laat het dan uw eerste zijn!

Voor meer informatie verwijs ik met veel liefde door naar de blog van Straight Grain. Met de code LUALAUNCH krijg je ook nog eens een dollar korting op de 6 die het al maar kost. 5 dollar ofte 3,6 euro, daar kunt ge niet voor sukkelen, gelijk ze zeggen.

 

Op een rij:
Stof voering: Pauli Leuven
Blinde rits: Veritas
Knoopjes en paspel: Hexagoon
 %d bloggers like this: