Stik eens een broek.

Toen ik hier mijn favoriete Jacob ever zag, was het de kleur van de stof die het hem deed. En toen ik een paar maand later in de Stoffenkamer naar een stof met dezelfde kleur gezogen werd, met de maakster van eerder genoemde Jacob naast mij was zij het die me erop wees dat ik al eerder voor die stof gevallen was. Twee keer is niet meer impulsief en niet-impulsieve aankopen zijn altijd getolereerd.

De stof is van Robert Kaufman, maar vooral, de stof is flanel. Flanel heeft een gewoonlijke associatie met pyjama’s, dus u kan enige spanning vermoeden wat het eindresultaat betreft. Allround draagbaar of tot de slaapkamer verbannen?

IMG_3415 copy

Het patroon is er eentje dat ik zelf in elkaar flanste, dit keer op basis van 2 van mijn lievelingsbroeken. Voor de onderkant gebruikte ik het patroon dat ik hier al tekende, de tailleband is nieuw.

IMG_3420 copy

U denkt nu, dat ik die scheef geknipt heb, maar dat is niet zo. Het patroon van de tailleband lijkt een beetje op een gebogen boog, waardoor de streepjes in de stof middenachter recht lopen en naar de uiteindes toe scheef en schever lopen. En dat lijkt goed rond mijn lijf te passen.

Uw blik valt natuurlijk meteen op de knoopjes en hoe per-fect die bij de kleur van de stof passen. Deze keer komen ze rechtstreeks uit de schattenkast van mijn oma, die ik onlangs mocht erven (wees gerust, mijn oma doet het prima, maar naaien is niet meer aan haar besteed).

IMG_3406 copy

De zakken vooraan zijn heel ruim, en niet opgestikt, zoals misschien lijkt. Het patroon van het voorpand is zak-loos en de zak werd er dan met goeie kant op goeie kant tegenaan gestikt en daarna doorstikt met zwarte cordonnet. Ik blijk de laatste tijd iets te hebben met cordonnet.

IMG_3411 copy

Binnenin zijn de zakjes gevoerd met een katoentje van een stoffenspektakel, verzekers al meer dan twee jaar geleden gekocht aan dat kraam waar ook Fred & Gingerspul verkocht werd.

IMG_3454 copy

De tailleband werd binnenin op dezelfde manier afgewerkt.

IMG_3452 copy

De zakjes achteraan zijn niet helemaal wat ik in mijn hoofd had. Ik deed wat freestitching maar ben daar duidelijk weinig bedreven in. Maar goed, een kniesoor die daarop let. (Wat een heerlijk woord is dat trouwens, kniesoor. Het doet mij denken aan Nederlandse jeugdboeken, die altijd vol stonden met typisch Nederlandse woorden die ik niet snapte.)

IMG_3408 copy

De broek is de zachtste in mijn kleerkast, en allround draagbaar denk ik.

IMG_3412 copy

IMG_3405 copy

Dat is, daargelaten, dat de broek te groot is. Het ding zakt de hele tijd van mijn heupen, waardoor ze hierboven ergens ook te lang lijkt. Heet wassen? Innemen? (maar wat een hel van een job wordt dat, wetend dat alle naden doorstikt zijn met cordonnet en de naadwaardes binnenin samen overlockt werden) Een elastiek erin? Of héél veel eten?

Kortelings na het fotograferen van de broek, dat in onzer schone Ardennen gebeurde waar ik op weekend was met véél yoga, heerlijk eten en ook veel wandelen in de regen en een beetje zon deden we van groepsfoto. Daaruit extraheerde ik de broek in actie. Misschien toch niet zo allround, dat ding.

untitled 3

Stof: Herringbone Pattern ‘Shetland’ Flannel in Ocean – Robert Kaufman
gekocht in de Stoffenkamer  
Voering: Stoffenspektakel
Met dank aan Katrien voor de foto’s!

27 thoughts on “Stik eens een broek.

 1. supermooi … meestal valt dat zo hard tegen … een zelfgemaakte vrouwenbroek … maar ‘t kan dus toch! Chique!

 2. Mijn idee: zeker draagbaar. Heel mooi met alle zwarte stiksels. Had nu graag ook zo’n flanelleke rond mijn benen gehad. De stof van de Jacob is geen flanel? Inderdaad ook zeer mooi. Maar te groot is wel balen. Ik kan niets anders bedenken dan: tailleband eraf halen (bah!) en versmallen met nepen. Ik lees hier graag andere oplossingen!

 3. Ik vind het geweldig dat je een ‘jongensbroek’ patroon gewoon lekker voor jezelf maakt en gebruikt. Een broek voor mijzelf maken, oi… als ik dat toch nog eens zou doen!
  Groetjes,
  Esther.

 4. Ik zit nu ook in een yoga houding, niet naar Mekka, maar naar u, op mijn knieën uw werk te aanbidden! Prachtig! Dragen gewoon!

 5. Zo zonde dat ze te groot is… want ik vind ze prachtig. Ik wil ze graag eens passen als dat mag! Want ze gaat me te kort zijn, maar als ze me in de breedte bijna past en ik neem ze een beetje uit, dan wil ik het patroon misschien wel eens lenen, als dat mag. ;-) Ik vind ze echt super, prachtig model.

 6. jo, kei schoon!! Dat gij dat kunt, zo een patroon zelf uittekenen.
  En die stof, zo heerlijk! Wat jammer dat de stoffenkamer zo ver is… zo een stoffen live zien is toch altijd iets anders als online.

 7. Nele,
  je heb me geholpen met de eerste steekjes met de naaimachine, maar wanneer geef jij je eerste workshop broeken maken? ben dadelijk kandidaat! een prachtexemplaar van een broek
  groetjes,
  katlijn

 8. Ik vind het een heel mooie broek. Je weet dat ik dat stofje ook heb liggen, gekocht met een jurkje in gedachten, maar nu doe je me twijfelen… Heb je op voorhand je stof gewassen? Misschien best nog wachten met los tornen en hopen op een beetje krimp?

 9. ls dat flanel is, dan is dat echt wel hele schone flanel ! Toch niet denken aan zo’n knoopsgatenelastiekgeval in de tailleband achteraan ?

 10. Een prachtige broek in een heerlijke kleur. Ik zou opteren voor een stukje smalle, gekleurde boordelastiek aan de binnenkant van de achterkant van de tailleband. Uitrekken en om de 1,5 cm verticaal vaststikken. En anders bretellen!

 11. Helemaal fan van je tailleband met knoopjes. Dat je dat zo uit de losse pols kan tekenen, respect! En ook al is het een flanellen stofje het ziet er zo niet uit. Mooi!

 12. Zo’n mooi model! En die stof! Zo jammer dat ze niet mooi aanpast, maar als je dat patroontje op de markt brengt, koop ik hetmeteen!

 13. Wow, helemaal allround draagbaar, die broek! Zo knap gedaan!
  Met die druilerig weer zou ik gewoon een stukje cake extra eten, en dan zit ze waarschijnlijk als gegoten :).

 14. waaaauuuuw dit stofje!! kan je dat nog verkrijgen ergens??
  chique chique seg, verliefd

Comments are closed.