Stik eens een broek.

Toen ik hier mijn favoriete Jacob ever zag, was het de kleur van de stof die het hem deed. En toen ik een paar maand later in de Stoffenkamer naar een stof met dezelfde kleur gezogen werd, met de maakster van eerder genoemde Jacob naast mij was zij het die me erop wees dat ik al eerder voor die stof gevallen was. Twee keer is niet meer impulsief en niet-impulsieve aankopen zijn altijd getolereerd.

De stof is van Robert Kaufman, maar vooral, de stof is flanel. Flanel heeft een gewoonlijke associatie met pyjama’s, dus u kan enige spanning vermoeden wat het eindresultaat betreft. Allround draagbaar of tot de slaapkamer verbannen?

IMG_3415 copy

Het patroon is er eentje dat ik zelf in elkaar flanste, dit keer op basis van 2 van mijn lievelingsbroeken. Voor de onderkant gebruikte ik het patroon dat ik hier al tekende, de tailleband is nieuw.

IMG_3420 copy

U denkt nu, dat ik die scheef geknipt heb, maar dat is niet zo. Het patroon van de tailleband lijkt een beetje op een gebogen boog, waardoor de streepjes in de stof middenachter recht lopen en naar de uiteindes toe scheef en schever lopen. En dat lijkt goed rond mijn lijf te passen.

Uw blik valt natuurlijk meteen op de knoopjes en hoe per-fect die bij de kleur van de stof passen. Deze keer komen ze rechtstreeks uit de schattenkast van mijn oma, die ik onlangs mocht erven (wees gerust, mijn oma doet het prima, maar naaien is niet meer aan haar besteed).

IMG_3406 copy

De zakken vooraan zijn heel ruim, en niet opgestikt, zoals misschien lijkt. Het patroon van het voorpand is zak-loos en de zak werd er dan met goeie kant op goeie kant tegenaan gestikt en daarna doorstikt met zwarte cordonnet. Ik blijk de laatste tijd iets te hebben met cordonnet.

IMG_3411 copy

Binnenin zijn de zakjes gevoerd met een katoentje van een stoffenspektakel, verzekers al meer dan twee jaar geleden gekocht aan dat kraam waar ook Fred & Gingerspul verkocht werd.

IMG_3454 copy

De tailleband werd binnenin op dezelfde manier afgewerkt.

IMG_3452 copy

De zakjes achteraan zijn niet helemaal wat ik in mijn hoofd had. Ik deed wat freestitching maar ben daar duidelijk weinig bedreven in. Maar goed, een kniesoor die daarop let. (Wat een heerlijk woord is dat trouwens, kniesoor. Het doet mij denken aan Nederlandse jeugdboeken, die altijd vol stonden met typisch Nederlandse woorden die ik niet snapte.)

IMG_3408 copy

De broek is de zachtste in mijn kleerkast, en allround draagbaar denk ik.

IMG_3412 copy

IMG_3405 copy

Dat is, daargelaten, dat de broek te groot is. Het ding zakt de hele tijd van mijn heupen, waardoor ze hierboven ergens ook te lang lijkt. Heet wassen? Innemen? (maar wat een hel van een job wordt dat, wetend dat alle naden doorstikt zijn met cordonnet en de naadwaardes binnenin samen overlockt werden) Een elastiek erin? Of héél veel eten?

Kortelings na het fotograferen van de broek, dat in onzer schone Ardennen gebeurde waar ik op weekend was met véél yoga, heerlijk eten en ook veel wandelen in de regen en een beetje zon deden we van groepsfoto. Daaruit extraheerde ik de broek in actie. Misschien toch niet zo allround, dat ding.

untitled 3

Stof: Herringbone Pattern ‘Shetland’ Flannel in Ocean – Robert Kaufman
gekocht in de Stoffenkamer  
Voering: Stoffenspektakel
Met dank aan Katrien voor de foto’s!