Goedgemutst.

IMG_8900

Opeens gebeurde het en was ik verslaafd aan breien. Het klinkt echt als de meest onhippe hobby in the history of ever, dat dacht ik ook immers. En dat dat alleen voor mensen met geduld was, daar was ik ook van overtuigd.
Blijkt het volgende: onhip kan je breien bezwaarlijk noemen als bijvoorbeeld zij, zij en zij ook al een tijdje overstag gingen, ik vervoeg me graag in dat rijtje. Daarnaast, geduld moet je niet hebben om te breien, breien leert je geduldig te zijn. (Even simpel als: je moet niet lenig zijn om yoga te doen, yoga maakt je lenig!) Voorlopig los ik mijn gebrek aan ongeduld op door mijn geest tijdens het breien af te leiden met ander vermaak, zijnde interesante tv programma’s bekijken zodat ik mee kan praten op het werk of de juiste gesprekspartner aan mijn gezelschap toevoegen. Continue reading “Goedgemutst.”

Als antidotum voor de winter: Flore!

IMG_7190

Vandaag is de kortste dag van het jaar en lijkt behalve donker ook nog eens overdekt met een grijs wolkendek. Het is warmer dan zou moeten voor de tijd van het jaar, maar de koude wind, de kale bomen, de striemende regen, ze maken het onontkenbaar: de zomer is vér weg.

Maar! Ik vond op mijn harde schijf een antidotum. Continue reading “Als antidotum voor de winter: Flore!”

Werelddag van het vroeggeboren kind.

De mama’s en de papa’s, ik sta naast ze, elke dag. Wij staan naast ze, alle verpleegkundigen en vroedvrouwen die op neonatologie werken. Ik kan niet voelen hoe ze zich voelen, want ik was nooit één van hen. Ik kan alleen maar kijken en luisteren en er zijn. Getuige zijn van de meest pure en kwetsbare emoties, het is iets dat nergens anders in mijn leven zo intens en echt is. Ik sta naast ze, ik weet hoe ze zich voelen. Voor hen:

Het begint al te laat, wij weten dat. Want die eerste kostbare seconden en minuten nemen wij af en jullie zijn de tweede in de rij. Wat nog in de buik moest zitten, plakken wij vol draadjes en we prikken, de eerste keer van vaak vele. We kunnen niet anders.  Jullie eerste echte kennismaking is in ons samenzijn, wij vullen mee de ruimte, terwijl we keihard ons best doen om ruimte te geven. Wij zien de onverenigbare mix van emoties als jullie binnengerold worden: vermoeidheid, opluchting, angst, veel angst, geluk want jullie creëerden een wonder en soms ook veel verdriet, rauw echt verdriet. Niks is nog belangrijk, enkel dat hoopje liefde.

De vraag van 1 miljoen volgt vaak heel snel. Nooit hebben wij een antwoord en het ergste antwoord is altijd “langer dan jullie”. Want anders dan het altijd was, is er nu een kindje dat het ritme bepalen zal. Wij en jullie, we zullen geduld moeten oefenen en het tempo is nooit het onze, maar altijd het hunne.

Vanaf dan komen jullie terecht in een soort pararelle wereld. In het begin kunnen jullie enkel liefhebben. De zorgen te moeilijk, te intensief, jullie kindje te fragiel. Wat altijd raakt tot op het bot, is jullie angst om vast te houden. Angst om pijn te doen, angst om wat en hoe. Onze baby’s hebben een onstilbare huidhonger, voorbij elke angst, wij dragen jullie voorbij die angst en gaan dan met opgekrulde mondhoeken huiswaarts.

Jullie hebben ook huidhonger, want vanaf dan zijn jullie er elke dag. Om lief te hebben, om te voelen, om te huid op huid. Het zal zorgen voor sneller groeien, voor meer hecht contact, voor leren kennen, voor afschuwelijk veel houden van, voor stabielere parameters, voor evenwicht en balans. Wij zullen er zijn, dag en nacht: we observeren, we doen de vervelende dingen (de prikjes, de plakkertjes, de draadjes), we doen lieve dingen (de knuffels, de tutjes, de flesjes als jullie er niet zijn) maar we kunnen nooit wat jullie kunnen. Wij missen de juiste DNA sequentie.

Wij zien dat het altijd te lang duurt, dagen, weken of maanden, dat maakt niet uit. Wij zien jullie wallen, jullie droge en vaak bleke huid, wij zien hoe jullie stap zwaarder wordt met de tijd die voorbij gaat, wij zien hoe jullie geduldig proberen te blijven en soms falen, wij zien jullie angstige blik door de deur wanneer jullie jullie handen wassen en bang zijn te laat te zijn, wij zien hoe sterk jullie zijn, hoe jullie alles en iedereen opzij schuiven en maar voor één ding leven, wij zien hoe dapper jullie zijn, hoe jullie troost geven aan jullie baby terwijl wij een maagsonde plaatsen, hoe jullie hem of haar in onze handen duwen en vertrouwen hebben dat we die zoveelste verplichte bloedafname snel, kundig en liefst pijnloos zullen uitvoeren, wij zien hoe jullie elke avond opnieuw deze wereld verlaten, het ziekenhuis verlaten met een lege buik en zonder baby. Wij zullen altijd met liefde, veel liefde zorgen voor.

En dan, prematuur af, geslaagd voor het leven en klaar voor ontslag. Jullie moeten nu zelf, zonder een geruststellende monitor of woorden van ons. Fier zullen wij dag zwaaien. Niet alleen jullie baby groeide, jullie groeiden mee. Die onzekere handelingen evolueerden naar met vaste hand voor jullie kostbaarste iets zorgen. Jullie kunnen nu zelf. Jullie kunnen nu zelf.

 

 

Het is een mijnenveld, het verblijf op neonatologie.

Soms is er geen verblijf op neonatologie. Soms is leven korter dan de eerste ademteug. Sprak ik over echt en rauw verdriet, dan heeft dit geen woorden. Debby en ik, we go way back. Een jaar of tien (twaalf?) geleden en de jaren nadien waren we elke dag wij, op wat voor manier dan ook. And then life happened, maar het lijntje was nooit weg. Ze zette Joas op de wereld, blakend van gezondheid en 40 wekener zoals elke baby zou moeten zijn. Nadien kwam Lenn; hij kwam na en door HELLP (“zwangerschapsvergiftiging”) en maakte bovenstaand verhaal waar: te vroeg, veel te klein maar waanzinnig dapper. Bijna dag op dag een jaar geleden kreeg ik een berichtje, er was weer een baby’tje onderweg, 8 weken en met een pracht van een bloeddruk zou deze zwangerschap de eerste moeten evenaren. Opvolging en al ten spijt, Elva werd geboren na een zwangerschap van 29 weken die abrupt ten einde kwam door een placentaloslating als gevolg van alweer HELLP, waarbij Elva overleed in de buik van Debby. Elva zal er altijd zijn, want er wordt over haar geschreven en gepraat. Elva is het zusje van Joas en Lenn. Elva is de dochter van Debby en Tom. Elva was een prachtig meisje. Vandaag is voor Elva, vandaag is voor alle vroeggeborenen, maar vandaag is voor Elva. ♡♡♡

Yoga for the people. (in het Sportpaleis!)

The people. The people zijn de mensen (ménsen) die zonder wat dan ook wegvluchten van wat hun thuis is. De mensen die uren, dagen, weken de ene voor de andere voet zetten, zonder middelen, met honger, met hun (hele kleine) kinderen, zonder garantie op beterschap, gedreven vanuit wanhoop maar met allicht een beetje hoop op minder angst, op minder onveiligheid, op minder gevaar voor het (eigen) leven. De woorden die Warsan Shire schreef in het gedicht “Home” raakte al vele mensen, de laatste ervan:

no one leaves home until home is a sweaty voice in your ear
saying-
leave,
run away from me now
i dont know what i’ve become
but i know that anywhere
is safer than here

De beelden die ik zag, de manier waarop sommigen praten over deze mensen, alsof het er geen zijn, de verhalen die ik las, alles doet mij verdriet. Want deze ménsen zijn alleen maar in het verkeerde land geboren, op het verkeerde moment. Deze ménsen zijn mensen, zoals u en ik.

Onderstaand beeld en de tekst erbij vulde mijn hart toen ik het las begin september.

Schermafbeelding 2015-10-28 om 19.57.21     

Er werd hard gewerkt door veel vrijwillige handen binnen de yoga community en het resultaat is een gigantische yogales in het Sportpaleis in Antwerpen, waarvan álle opbrengst naar Artsen zonder Grenzen gaat zodat zij het kunnen gebruiken om hulp te bieden aan de vele miljoenen mensen op de vlucht.

Nu zondag, 1 november om 12u30.

Iedereen kan meedoen, want yoga is voor iedereen, ook voor wie nooit yoga deed. Voor het belachelijke bedrag van 15 euro krijg je een yogales door topteachers met live muziek in het wonderlijke sportpaleis. Je vindt alle info op de website, waar je naar door kan klikken via onderstaande flyer. 

  1443439251049

 

Ik schreef hier eerder over yoga en telkens bleek uit de reacties dat er yogi(ni)’s onder mijn lezers zijn. Hopelijk bereik ik jullie op deze manier en hopelijk is jullie agenda zondagnamiddag ontvankelijk voor deze grootse benefietactie. En misschien overtuig ik op deze manier ook wel iemand die zondag zijn eerste stapjes op een yogamat wil zetten.

En deel, alsjeblief. Want hoe meer mensen deze woorden kunnen lezen, hoe meer mensen zondag hun weg naar Antwerpen vinden, hoe meer centjes voor zij die nog minder dan niks hebben, voor zij die even waardevol zijn als u en ik.

 

Het volledige gedicht van Warsan Shire kan je bijvoorbeeld hier lezen.

 

De website

De facebookpagina

Het evenement op facebook

Artsen zonder Grenzen

Een jas van goud voor een juf van goud.

Hartzeer had ik ervan, van elke keer dat ik haar MacBook Air in en uit haar handtas zag gaan. Onbeschermd zo en al. Het was noodgedwongen dat het ding af en aan mee moest naar de yogales: de iPhone had het begeven en was naar de dokter Apple store. Om ons toch van muziek te voorzien, u snapt het al.

Soms gebeuren dingen op het juiste moment: dankzij de kapotte iPhone wist ik dat een laptophoes welkom was en wie jarig is verdient een cadeautje. Over de kleur moest ik slechts 1 seconde nadenken: ik ken niemand anders die zo gek is op goud, zelfs geen meisjes van vier.

IMG_8414

Blijkbaar ben ik niet de enige die het het moment vond om nog eens van Zo Geknipt! 2 te doen. Sterker nog, blijkbaar deden wij van synchroon stikken want ook over het patroon hoefde ik niet na te denken. Origineler en hipper bestaat het niet in de wereld van de laptophoezen.

De stof voor de buitenkant vond ik bij Bellelien en is van Kokka: stevige canvas met halve gouden rondjes (die me steeds aan Ferm Living doen denken).

  IMG_8417

De stof voor de voering leek me een groter probleem, maar ik kon er niet meer naast zitten. Geen enkele kleur leek me goed te passen bij dat goud en saai beige of ecru was een absolute no go. Met weinig hoop en een strakke deadline passeerde ik bij Julija’s Shop. En ja, het was op anderhalve seconde geklonken: de juiste rol stof lag blinkend vooraan bovenaan in het zicht op mij te wachten. Op onderstaande foto lijkt het een afschuwelijke bommastof.

IMG_8420

Maar ik kon me geen perfectere match dromen. De basiskleur is exact die van de andere stof en de gouden draad rond de luipaardvlekjes maakt er een geheel van dat nooit anders had kunnen zijn.

        IMG_8422  

Ik doorstikte alles met goud, natuurlijk.  

IMG_8428

Toevallig heb ik exact dezelfde laptop, die gewillig model stond. Zeer stressverlagend, als het ding al eens getest kan op de juiste maat. Omdat de voeringstof wat dikker is (het is een soort gebreide rekstof) voorzag ik overal een drietal millimeter extra en die bleken zeer nodig.

IMG_8431

Een collega op bezoek deed me inzien dat de gouden buitenstof heel mooi past bij mijn zetel en interieur. Er komt een vervolg, ik zeg het maar.

IMG_8435

 

Een jas van goud voor een juf van goud, zo simpel was het.

Billie voor grote meisjes.

Zonenpatronen, dat is waar Zonen 09 voor staat maar waar menig naaister met een bocht omheen draait. Een paar kleine bochtjes waren voor mij genoeg om van één van haar jongste telgen, een t-shirt op maat van mijn lijf te maken. Billie is een t-shirtpatroon dat meegaat van maat 80 tot maat 176. Tienermaten willen al eens rond mijn (boven)lijf passen en na wat meten en vergelijken met een patroon dat ik eerder gebruikte, bleek de grootste maat zeer geschikt. Ik wilde al heel lang een t-shirt met raglanmouwen naaien et voila.

IMG_8384

Ik gebruikte enkel stof die ik al liggen had. De poesjestricot is eentje uit een heel ver verleden en van Fragile. Na heel veel puzzelen bleek ik genoeg poezen te hebben voor voor- en achterpand en werden mouwen en heupboord uit een effen tricotje van Pauli geknipt. Daar bleef ook maar een heel klein onbruikbaar stukje van over. Raglanpatronen lenen zich uitstekend voor het combineren van verschillende stoffen.    

IMG_8389

De hals sneed ik wat dieper uit dan het originele patroon. Dat deed ik pas nadat ik eerst de originele knipte en in elkaar naaide. Ik ben namelijk een patronensukkel en zag niet hoe ik het patroon moest aanpassen met die raglanmouwen en al. Ondertussen tekende ik mijn nieuwe hals wel over op mijn patroondelen zodat ik een kant-en-klaar-vrouwen-Billie-patroontje in de kast heb liggen. Ik had nog net een klein stukje Fragile over om de halsboord te maken. Ik doe dat altijd op de “boordstofmanier”, de enige manier waarop ik halsboorden kan stikken zonder gelubber.

IMG_8393

Behalve dat tailleerde ik voor- en achterpand een beetje (met behulp van mijn Renfrew Top-patroon) en omdat ik een t-shirt ook graag lang genoeg heb, verlengde ik ook nog een centimeter of 4 (terwijl ik echt veel meer mini ben dan 176 cm). IMG_8399       IMG_8392

Bij het patroon zitten korte en lange mouwen. Te weinig stof voor lange en teveel voor korte, dus ging ik voor drie kwart.  De foto’s zijn gemaakt op een rustig plekje in Mechelen City waar ik samen met een vriendin toevallig passeerde.

IMG_8410

Dat mijn poezenbillie niet de laatste is, zeg dat ik het gezegd heb.

Enter breien.

Pak er u een ijskoud drankje bij, kom, want qua timing had deze beter gekunnen.

Breien, ik denk dat ik dat leerde bij juffrouw Hilde in het derde leerjaar. Het blijkt gelijk fietsen, ge verleert het niet. Bijna een jaar geleden begon ik op weekend aan zee een trui te breien, met, moet gezegd, véél hulp van Patricia. Ik schatte dat verkeerd in, want ik dacht wel een trui te breien op een weekend en ik ging met een half achterpand naar huis. Maar ik ben een doorzetter en het ding was 2 maand later af. Jammer genoeg paste hij niet en bleek ik gebreid te hebben met Prikwol. Prikwol brengt iets agressief in mij naar boven. Vuilnisbak, dus. Teleurgesteld en al.

Niet veel later stuurde Sharon me deze link door. Ik begon een Pinterestbord. Alles begint immers altijd met een Pinterestbord. En effectief, weinig later toog ik weer richting wolwinkel, zijnde Julija’s Shop. Ik ben fan van Julija’s Shop want deze breisukkel breidde effectief iets dat op iets trekt. Met Zachtewol (het tegenovergestelde van). Zachtewol doet wel een beetje pijn in de portemonnee, maar is de moeite waard, zeer. De wol die ik gebruikte is van Quince & Co. (Osprey birds egg).

 

IMG_8312

Twee jaar geleden had ik echt heel hard gelachen als iemand me zou vertellen dat ik geduld zou vinden om te breien. Maar kijk, al die yoga moet ergens goed voor zijn, want er blijkt genoeg zen in mijn hoofd om te breien. Liefst wel in combinatie met gezelschap of een tv-vriendje.  

 IMG_8307  

Deze trui is gebreid met rondbreinaalden. Ik hoorde daar ook nog nooit van, maar het ziet er zo uit. Een gemak, echtig waar, want geen zijnaden of niks. Ik leerde veel bij want breipatronen blijken over te lopen van afkortingen. Youtube was meer dan eens mijn beste vriendje.

 IMG_8309

Om de maat te kiezen baseerde ik me op de matentabel. Om de trui te breien begin je bovenaan de hals om dan in één keer door te breien tot beneden, ergens onderweg wat steken achterlatend om later de mouwen aan te breien. De eerste pasbeurt is dus pas aan de orde na het laatste steekje van het lijfje. En dat was van bijna bleiten want het ding was werkelijk koeien te groot.

IMG_8308

Gek genoeg had ik zo’n lol gehad in het breien dat ik zonder al te veel hartzeer alles uittrok tot aan de hals en 2 maten kleiner opnieuw begon. Daardoor had ik op het eind 2 bollen wol over. Behalve dat ik met welke -debiele- vraag dan ook bij Julija’s terecht kon, mocht ik die 2 bollen ook gewoon weer inleveren in ruil voor een waardebon. 

IMG_8310

 

IMG_8317

Rechts en averechts breien is al wat ge moet kunnen voor deze trui. Als ik op de close-up foto’s al die steekjes van zo dichtbij zie vind ik het wat zot dat ik die één voor één gemaakt heb. Menig geoefend oog ziet allicht allerlei imperfects maar ik ben zotcontent met imperfect en stond twee weken geleden alweer bij Julija’s voor een nieuwe voorraad.

%d bloggers like this: