Zonen 09 heeft u nodig. Vandaag! (En morgen!)

Zonen 09 heeft u nodig, maar Zonen 09 verdient u nog veel meer. Het zou me ernstig verbazen dat wie hier leest nog niet weet waarover het gaat, maar ik wil me dan vooral even richten tot al die mensen die al 2 weken denken “dat ze dat nog wel zullen doen”. Dat je het nog wil doen is al een beetje, maar eigenlijk niks, want zonder u gaat het niet lukken. Morgen is de deadline, dus doe vandaag eens ja, jij daar.

Dat geweldig bedrijfje, met als drijvende kracht één van de allerstrafste madammen die ik ken, is genomineerd voor de Bryo Creative Highlight Award.
Ja, dat wist u al hé?

Dus waarom stemde u dan nog niet?

Elke stem is goud waard, kost u misschien 2 minuten en als ge wat voortmaakt nog minder misschien, maar is een zetje geven om haar droom waar te maken.

Alle info over hoe stemmen, vind je hier.

Of voor wie te lui is om door te klikken:

  • Surf naar deze pagina waar je kan stemmen.
  • Klik op ‘stem nu’ onder ‘Bryo Creative Highlight 2014’.
  • Vul je naam en emailadres in.
  • Klik op de link die je in je mailbox krijgt (!!!check zeker je SPAMFILTER!!!) en vul je wachtwoord aan.
  • Stem op jouw favoriet!

 

En om zeker te wezen dat u op Zonen 09 stemt, haal ik met plezier wat foto’s uit de oude doos. Want zonder twijfel kan ik zeggen dat dit één van mijn meest voldoening gevende naaiprojecten was en daar zat de genialiteit van Sharon’s patronen voor heel veel tussen.

 

 IMG_7654

 

IMG_7558

 

IMG_7657

Ik naaide! Kussens!

Het is gebeurd, en ik kan het nog: naaien. In bezit van een naaikamer heden ten dage, zag ik mezelf toch genoodzaakt mijn twee vriendjes naar de eetkamer te zeulen omdat in die naaikamer over dozen springen de olympische discipline is, so far.

Het jaar werd hier goed ingezet, mijn lijf smeet er een maagontsteking tegenaan en ik doe dus niet veel behalve godganse dagen misselijk zijn en bingewatchen van de op dit moment voorhanden zijnde serie. Een maagontsteking bevechten blijkt een vermoeiend iets voor een lijf dat weinig energie ter beschikking krijgt. Tussen de middagslaapjes en de minimaaltijden door zette ik mezelf af en toe achter mijn naaimachine en op de dag dat het overdag bijna net zo donker was als ‘s nachts (zijnde vandaag), kregen ze de finishing touch: twee kussenslopen. Niet voor mijzelf, oh nee. Mijn zus en haar vriend namen mij zomaar zonder morren in huis toen ik dakloos was, één maand geleden en verdienden nog een gepaste dankuwel.
IMG_7025
Het ontbrak me aan puf om de rommel in de achtergrond op te ruimen, met excuses. De slopen zijn gemaakt van een wolmengeling die in de wasmachine mag. Ik kocht ze bij Stitch & Co, mijn nieuw walhalla en nog geen 10 minuten fietsen van hier.
Wie goed kijkt, ziet daar enig patroon. Geïnspireerd door een kussensloop die ik eens ergens zag, tekende ik met losse hand 10 patroondelen op mijn patroonpapier.
IMG_7026
Veel knippen en nog meer stikken was het gevolg, want elke naad stikte ik eerst met mijn naaimachine, om de naadwaardes dan samen te overlocken en naar één kant te plooien en die naad langs de goede kant dan nog eens door te stikken voor een duidelijker effect.
IMG_7028
Het is subtiel en zou allicht meer tot zijn recht komen in een gewone effen katoenen stof, maar subtiel: ik lief dat wel.

Voor de achterkant knipte ik het patroon ook in 2 om er een rits tussen te steken. Ik koos voor een opvallend rode rits. (De zetel op de foto’s is mijnes, de zus heeft een donkergrijze zetel met enkele rode kussentjes, een rood dekentje en dit deken.)
IMG_7029
IMG_7031
Het eerste kussen stikte ik zonder paspel in elkaar, maar het leek nergens op. Ik moest dat weten: het antwoord op to paspel or not to paspel is altijd het eerste.
IMG_7034
Kussens kocht ik bij Ikea, die met eendenveren want die zijn zo zalig bouncy. Ze zijn 50×50 cm. Qua stof kwam ik net toe met 1 meter (die wel 140 cm breed was). Alle naadwaardes voor die tien patroondelen namen klaarblijkelijk toch heel wat stof in beslag.

Samen met de kussens nog een paar extraatjes en het is daar onverwacht nog eens Kerstmis, bij mijn zus.

De wijste woorden van 2014.

De wijste woorden hoorde ik op Radio 1 op 6 december 2014. Ik zat in de auto, op de parking van de Colruyt te luisteren naar de laatste – of eigenlijk de eerste – twee nummers van de 100 op 1-lijst van Radio 1. Wie die lijst niet kent: ga u gerust in een hoekje van de kamer zitten schamen, het is het beste lijstje van het jaar – met de tijdloze in zijn kielzog moet gezegd. Ik wist al dat Raymond geen kans maakte in de eerste week na het wegvallen van Luc De Vos.

Zo zeggen ze dat: wegvallen.

Raymond op twee, en Mia van Gorki op één. Ik bleef dus maar wat zitten, in de auto, tot Raymond uitgezongen was, want Mia is op één of andere manier altijd direct recht naar mijn hart en zo pijnlijk mooi. Ik schrok me lam toen ik opeens Luc’s stem hoorde, over de begintonen van Mia heen. Een stuk uit een interview ooit eens, allicht, maar de doden horen praten, het doet wat vreemd aan. Het roerde me wel, tot tranen toe.

 

Ik herbeluisterde en maakte een transcriptie, gewoon zoals hij het zei, want het zijn de wijste woorden van 2014. En het zijn de wijste woorden van 2014 waar ik 2015 mee wil beginnen.

 

 

“Je moet niet echt teveel hopen, maar je moet het geluk je laten overkomen, denk ik. Ja, ik vind ook dat we niet moeten streven naar geluk. Ge moet denken van, elke morgen weer, gezond weer opstaan en denken van: er is weer een nieuwe dag en, we moeten flink arbeiden en veel werken en allemaal ons best doen voor elkander. Niet teveel aan onszelf denken en op den duur zal het geluk je wel in de schoot vallen. 

Ik denk niet dat veel mensen talent hebben om gelukkig te zijn, zeker mensen zoals ik die dan muziek maken enzo dus… ik zeg ook altijd dat popmuziek inderdaad geen kunst met de grote K is, maar, “I know it’s only rock and roll but I like it” zingt Mick Jagger hé. Tis fantistisch echt waar, ik kan het iedereen aanraden en gitaar spelen is ook zo echt iets fenomenaal fantastisch en in een microfoon staan brullen op een podium terwijl dat de jongens en meisjes uit de bol gaan, ik kan het iedereen aanraden. 

Ik ben nu ook wel een dagske ouder maar ik hoop nog eens even zo lang te leven als ik nu geleefd heb. Ik heb nu nog maar 9 of 10 platen gemaakt dus ik wil er zeker nog een stuk of 10 maken. Ik wil zeker nog een boek of 10 schrijven, ben nu bezig aan mijn vierde boek en dan begin ik direct aan het volgende. Ik heb nog wel veel te zeggen ook, ik moet vanalles uitleggen. Ik heb altijd toch ook de indruk dat de mensen mij niet begrijpen, de mensen… ja, eh, dat ik zo een beetje een lolbroek ben, een tamelijk ongenuanceerde lolbroek. Ik ben wel een lolbroek misschien, maar ik vind van mezelf dat ik enorm genuanceerd ben. En dat ik van, als ik iets zeg of iets schrijf of als ik een liedje maak, dat dat heel veel betekenislagen heeft zal ik maar zeggen. Maar bijvoorbeeld heel veel mensen die niet op zoek gaan naar alles wat ik in mijn muziek en in mijn teksten probeer te steken… ergens is dat jammer, maar ik zit daar niet mee in. Ik heb toch de indruk dat mensen het nogal eendimensioneel zien en dat is mijn ambitie: the best is yet to come, ik ga het allemaal nog eens goed uitleggen.”

© Luc De Vos

 

 

Niet dat Luc mijn beste vriend was, ik kende hem allerminst, maar hij heeft het wel het beste gezegd.

 

 

Het allermooiste voor 2015, voor jullie. En dat we allemaal ons best mogen doen voor elkander.

U hoort nog van mij, allerbeste lezers. ♡

%d bloggers like this: