De wijste woorden van 2014.

De wijste woorden hoorde ik op Radio 1 op 6 december 2014. Ik zat in de auto, op de parking van de Colruyt te luisteren naar de laatste – of eigenlijk de eerste – twee nummers van de 100 op 1-lijst van Radio 1. Wie die lijst niet kent: ga u gerust in een hoekje van de kamer zitten schamen, het is het beste lijstje van het jaar – met de tijdloze in zijn kielzog moet gezegd. Ik wist al dat Raymond geen kans maakte in de eerste week na het wegvallen van Luc De Vos.

Zo zeggen ze dat: wegvallen.

Raymond op twee, en Mia van Gorki op één. Ik bleef dus maar wat zitten, in de auto, tot Raymond uitgezongen was, want Mia is op één of andere manier altijd direct recht naar mijn hart en zo pijnlijk mooi. Ik schrok me lam toen ik opeens Luc’s stem hoorde, over de begintonen van Mia heen. Een stuk uit een interview ooit eens, allicht, maar de doden horen praten, het doet wat vreemd aan. Het roerde me wel, tot tranen toe.

 

Ik herbeluisterde en maakte een transcriptie, gewoon zoals hij het zei, want het zijn de wijste woorden van 2014. En het zijn de wijste woorden van 2014 waar ik 2015 mee wil beginnen.

 

 

“Je moet niet echt teveel hopen, maar je moet het geluk je laten overkomen, denk ik. Ja, ik vind ook dat we niet moeten streven naar geluk. Ge moet denken van, elke morgen weer, gezond weer opstaan en denken van: er is weer een nieuwe dag en, we moeten flink arbeiden en veel werken en allemaal ons best doen voor elkander. Niet teveel aan onszelf denken en op den duur zal het geluk je wel in de schoot vallen. 

Ik denk niet dat veel mensen talent hebben om gelukkig te zijn, zeker mensen zoals ik die dan muziek maken enzo dus… ik zeg ook altijd dat popmuziek inderdaad geen kunst met de grote K is, maar, “I know it’s only rock and roll but I like it” zingt Mick Jagger hé. Tis fantistisch echt waar, ik kan het iedereen aanraden en gitaar spelen is ook zo echt iets fenomenaal fantastisch en in een microfoon staan brullen op een podium terwijl dat de jongens en meisjes uit de bol gaan, ik kan het iedereen aanraden. 

Ik ben nu ook wel een dagske ouder maar ik hoop nog eens even zo lang te leven als ik nu geleefd heb. Ik heb nu nog maar 9 of 10 platen gemaakt dus ik wil er zeker nog een stuk of 10 maken. Ik wil zeker nog een boek of 10 schrijven, ben nu bezig aan mijn vierde boek en dan begin ik direct aan het volgende. Ik heb nog wel veel te zeggen ook, ik moet vanalles uitleggen. Ik heb altijd toch ook de indruk dat de mensen mij niet begrijpen, de mensen… ja, eh, dat ik zo een beetje een lolbroek ben, een tamelijk ongenuanceerde lolbroek. Ik ben wel een lolbroek misschien, maar ik vind van mezelf dat ik enorm genuanceerd ben. En dat ik van, als ik iets zeg of iets schrijf of als ik een liedje maak, dat dat heel veel betekenislagen heeft zal ik maar zeggen. Maar bijvoorbeeld heel veel mensen die niet op zoek gaan naar alles wat ik in mijn muziek en in mijn teksten probeer te steken… ergens is dat jammer, maar ik zit daar niet mee in. Ik heb toch de indruk dat mensen het nogal eendimensioneel zien en dat is mijn ambitie: the best is yet to come, ik ga het allemaal nog eens goed uitleggen.”

© Luc De Vos

 

 

Niet dat Luc mijn beste vriend was, ik kende hem allerminst, maar hij heeft het wel het beste gezegd.

 

 

Het allermooiste voor 2015, voor jullie. En dat we allemaal ons best mogen doen voor elkander.

U hoort nog van mij, allerbeste lezers. ♡