Ik naaide! Kussens!

Het is gebeurd, en ik kan het nog: naaien. In bezit van een naaikamer heden ten dage, zag ik mezelf toch genoodzaakt mijn twee vriendjes naar de eetkamer te zeulen omdat in die naaikamer over dozen springen de olympische discipline is, so far.

Het jaar werd hier goed ingezet, mijn lijf smeet er een maagontsteking tegenaan en ik doe dus niet veel behalve godganse dagen misselijk zijn en bingewatchen van de op dit moment voorhanden zijnde serie. Een maagontsteking bevechten blijkt een vermoeiend iets voor een lijf dat weinig energie ter beschikking krijgt. Tussen de middagslaapjes en de minimaaltijden door zette ik mezelf af en toe achter mijn naaimachine en op de dag dat het overdag bijna net zo donker was als ‘s nachts (zijnde vandaag), kregen ze de finishing touch: twee kussenslopen. Niet voor mijzelf, oh nee. Mijn zus en haar vriend namen mij zomaar zonder morren in huis toen ik dakloos was, één maand geleden en verdienden nog een gepaste dankuwel.
IMG_7025
Het ontbrak me aan puf om de rommel in de achtergrond op te ruimen, met excuses. De slopen zijn gemaakt van een wolmengeling die in de wasmachine mag. Ik kocht ze bij Stitch & Co, mijn nieuw walhalla en nog geen 10 minuten fietsen van hier.
Wie goed kijkt, ziet daar enig patroon. Geïnspireerd door een kussensloop die ik eens ergens zag, tekende ik met losse hand 10 patroondelen op mijn patroonpapier.
IMG_7026
Veel knippen en nog meer stikken was het gevolg, want elke naad stikte ik eerst met mijn naaimachine, om de naadwaardes dan samen te overlocken en naar één kant te plooien en die naad langs de goede kant dan nog eens door te stikken voor een duidelijker effect.
IMG_7028
Het is subtiel en zou allicht meer tot zijn recht komen in een gewone effen katoenen stof, maar subtiel: ik lief dat wel.

Voor de achterkant knipte ik het patroon ook in 2 om er een rits tussen te steken. Ik koos voor een opvallend rode rits. (De zetel op de foto’s is mijnes, de zus heeft een donkergrijze zetel met enkele rode kussentjes, een rood dekentje en dit deken.)
IMG_7029
IMG_7031
Het eerste kussen stikte ik zonder paspel in elkaar, maar het leek nergens op. Ik moest dat weten: het antwoord op to paspel or not to paspel is altijd het eerste.
IMG_7034
Kussens kocht ik bij Ikea, die met eendenveren want die zijn zo zalig bouncy. Ze zijn 50×50 cm. Qua stof kwam ik net toe met 1 meter (die wel 140 cm breed was). Alle naadwaardes voor die tien patroondelen namen klaarblijkelijk toch heel wat stof in beslag.

Samen met de kussens nog een paar extraatjes en het is daar onverwacht nog eens Kerstmis, bij mijn zus.

20 thoughts on “Ik naaide! Kussens!

 1. Wow!! Wat een klus is dat geweest. En die dekens die je eerder maakte, daar ben ik al helemaal weg van!

 2. Zeg nooit zomaar kussens tegen dit soort kunstwerkjes! Ik heb er ook een paar op t programma staan maar nu schaam ik mij dood over hun simplisme :)

  • af! Ik hou van jouw details!

 3. Mooi gemaakt! Leuke details, heel stijlvol.

 4. mamasha

  Ik vind deze ongelooflijk schoon. Doet me denken aan die heel erg dure kussens die we in één van die designerwinkels zagen in die nieuwe thuisstad van je. Er kroop duidelijk werk in. Prachtige details en ik lief ook die soberheid! :-)

  • Dat zien er inderdaad dure designkussens uit. Tijd voor een carrièreswitch :-)?

 5. Waaauuuw, in 1 woord: PRACHTIG!!! En dat subtiele: daar ben ik helemaal fan van!

 6. Lotte

  Heel mooie kussens.! Zullen ze vast blij mee zijn.

 7. Marijke

  heel mooi, die subtiele details zijn echt vakwerk

 8. <3 details! Zo schoon, ze komen precies uit een dure designwinkel!

 9. Lynn

  Je doet het simpel klinken, maar dat lijkt het mij allerminst. Prachtig werk! (Zou je dat nergens kunnen laten publiceren? Combinatie van je mooie geschrijf en een prachtig patroon? It’s just an idea.)

 10. Birgit

  Mooi zeg, nu nog voor je eigen zetel!

 11. Zo mooi,ik zie ze me zelf niet maken.Hier staan ook nieuwe overtrekken voor mijn kussens op het programma maar het worden simpeler dan die van jou maar wel met paspel want dat vind ik super mooi en net iets meer voor het detail,hé!

 12. Wat zijn ze mooi geworden en dat terwijl je ziek was. Petje af hoor.

 13. Ze zijn zo speciaal dat ik er gek op ben! Zo uniek!
  Ik vind ze prachtig.

 14. Het was te denken dat jij nooit gewoon maar kusssens zou maken. Ze zijn prachtig. Zo stijlvol vind je ze in winkels amper. Love it!

 15. Supermooi gedaan en leuk geschreven :) “mijnes” doet me denken aan Knofje, een Nederlandse reeks waar onze peuter des huizes gek van is.

 16. De achterkant zou wat mij betreft ook de voorkant mogen zijn… maar die voorkant heeft hèt.

 17. Knap werk. En dat met een maagontsteking.

 18. Heeeeeeeel erg mooi!
  (En veel beterschap x)

Comments are closed.

%d bloggers like this: