Ik naaide! Kussens!

Het is gebeurd, en ik kan het nog: naaien. In bezit van een naaikamer heden ten dage, zag ik mezelf toch genoodzaakt mijn twee vriendjes naar de eetkamer te zeulen omdat in die naaikamer over dozen springen de olympische discipline is, so far.

Het jaar werd hier goed ingezet, mijn lijf smeet er een maagontsteking tegenaan en ik doe dus niet veel behalve godganse dagen misselijk zijn en bingewatchen van de op dit moment voorhanden zijnde serie. Een maagontsteking bevechten blijkt een vermoeiend iets voor een lijf dat weinig energie ter beschikking krijgt. Tussen de middagslaapjes en de minimaaltijden door zette ik mezelf af en toe achter mijn naaimachine en op de dag dat het overdag bijna net zo donker was als ‘s nachts (zijnde vandaag), kregen ze de finishing touch: twee kussenslopen. Niet voor mijzelf, oh nee. Mijn zus en haar vriend namen mij zomaar zonder morren in huis toen ik dakloos was, één maand geleden en verdienden nog een gepaste dankuwel.
IMG_7025
Het ontbrak me aan puf om de rommel in de achtergrond op te ruimen, met excuses. De slopen zijn gemaakt van een wolmengeling die in de wasmachine mag. Ik kocht ze bij Stitch & Co, mijn nieuw walhalla en nog geen 10 minuten fietsen van hier.
Wie goed kijkt, ziet daar enig patroon. Geïnspireerd door een kussensloop die ik eens ergens zag, tekende ik met losse hand 10 patroondelen op mijn patroonpapier.
IMG_7026
Veel knippen en nog meer stikken was het gevolg, want elke naad stikte ik eerst met mijn naaimachine, om de naadwaardes dan samen te overlocken en naar één kant te plooien en die naad langs de goede kant dan nog eens door te stikken voor een duidelijker effect.
IMG_7028
Het is subtiel en zou allicht meer tot zijn recht komen in een gewone effen katoenen stof, maar subtiel: ik lief dat wel.

Voor de achterkant knipte ik het patroon ook in 2 om er een rits tussen te steken. Ik koos voor een opvallend rode rits. (De zetel op de foto’s is mijnes, de zus heeft een donkergrijze zetel met enkele rode kussentjes, een rood dekentje en dit deken.)
IMG_7029
IMG_7031
Het eerste kussen stikte ik zonder paspel in elkaar, maar het leek nergens op. Ik moest dat weten: het antwoord op to paspel or not to paspel is altijd het eerste.
IMG_7034
Kussens kocht ik bij Ikea, die met eendenveren want die zijn zo zalig bouncy. Ze zijn 50×50 cm. Qua stof kwam ik net toe met 1 meter (die wel 140 cm breed was). Alle naadwaardes voor die tien patroondelen namen klaarblijkelijk toch heel wat stof in beslag.

Samen met de kussens nog een paar extraatjes en het is daar onverwacht nog eens Kerstmis, bij mijn zus.