Wereld yogadag 2015.

Yoga is het beste dat me overkwam in the history of ever. Als ik dat geweten had, had ik zo lang niet gewacht, maar kijk, zo gaan de dingen. Ik wilde dat wel eens doen, maar het leven was al zo druk en ik heb mottige werkuren die daar verzekers niet mee te combineren zouden zijn en al. En toen ging ik naar Nepal waar ik Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert (her)las en waar ik, onder invloed daarvan, van plan was een yogales te volgen op de enige vrije dag die we daar hadden. Maar uiteindelijk gingen we paragliden want yoga kan overal en paragliden niet.

 

IMG_1114

 

Het duurde nadien nog maanden tot mijn eerste echte yogales. Ik weet nog dat mensen wat raar keken, want yoga klinkt hippie en zweverig. Ik zei dat ik werkelijk níks had met al die blabla errond, maar dat de oefeningen top waren. Ik zou er sterk en soepel van worden, ooit. Dat ik daardoor net de clou van yoga miste, had ik niet door, maar de mensen keken al wat minder vreemd, ziet ge.

Weinig later was ik verslaafd, en nog steeds. Inmiddels weet iedereen die mij kent dat ik yoga doe, want ik praat er vermoedelijk elke dag over. Zelden gewoon enthousiast over wat mij lieft, altijd mateloos: mijn poging om te omschrijven hoe enthousiasme bij wijlen bezit neemt van mij. Soms lachen mensen ermee, maar dat laat me koud, want dat is omdat ze denken dat ik een uur in kleermakerszit zit te zitten met mijn handen op mijn knieën. (Dat wil eveneens zeggen, dat ze mij niet kennen, want als ik zoiets al drie minuten zou kunnen zou de zon eeuwig schijnen.)

Vandaag, op 21 juni, was het de eerste internationale yogadag. Yogi’s over de hele wereld beoefenden vandaag yoga om aandacht te vragen, want hoe meer yogi’s, hoe mooier de wereld. Het klinkt hippie maar het is waar.

Ook in Antwerpen deden we van dat. En met zot veel, jong.

 

IMG_7325

IMG_7323

IMG_7331

IMG_7322

IMG_7317

IMG_7314

IMG_7316

1500 yogi’s, ik had nooit gedacht dat het zou lukken, maar goddank, ik had ongelijk. Yoga doe je voor jezelf, maar yoga met zoveel mensen samen lift de boel echt een level hoger. Het is onmogelijk de positieve energie in woorden te vatten, het was alleen dan en daar te voelen.

De foto’s hieronder zijn niet de mijne, ik pikte ze van facebook, omdat ze een klein beetje weergeven wat ik bedoel. (Vooral de laatste!)
10383881_541454435992983_7492100089788063294_n copy

11193226_10153082115368022_555845452402734452_n copy

18917_541484722656621_8157576312099103073_n

Dat ik yoga wilde doen om soepel en sterk te worden, vind ik nu een beetje grappig. Yoga is wat ik nodig had voor zoveel meer. Yoga leert me hoe ik moet ademen en doet me beseffen hoe moeilijk zoiets basaal is, maar steeds meer hoe bevrijdend en helend het kan en zal zijn. Yoga leert me luisteren naar mijn lichaam, misschien wel nog moeilijker maar één van de grootste wijsheden. Yoga leert me dat doorzetten beloond wordt, dat practice alles is. Yoga is er óp de mat en naast de mat. Yoga maakt mijn hoofd leeg, als het overloopt. Yoga geeft me tonnen energie, ook als ik die niet nodig heb. Yoga moet niet perfect, yoga moet vooral goed voelen. Yoga is dat wat vandaag niet lukt, dat misschien morgen wel doet en de dag erna weer niet. Yoga is ok zijn met hoe je bent en wat er is en yoga is hier en nu. Yoga is heel kwetsbaar zijn en durven zijn. Yoga is ook: al bovenstaande nog niet kunnen en dat niet erg vinden.

Yoga is love and peace. Yoga is mijn allerlievelings. Mijn allerallerlievelings.
what_do_all_emojis_mean_folded_hands-hWQIqG-300x300

Voor gouden dagen.

Ananassen zijn oud nieuws in blogland. Iedereen kocht ze, iedereen naaide, en iedereen blogde er al over. Ik kom u dus schaamtelijk laat ook nog eens wat vertellen over wat ík deed met het stukje A Nana’s van Aime comme Marie dat ik bemachtigde bij Bellelien (topservice, trouwens).

Ik blijk ook nog eens een erbarmelijke timer, want met de zomer voor de deur, ging ik voor de marineblauwe sweatervariant. Voor de frisse avonden, ziet u. (Gelukkig is aan de foto’s niet te zien dat het toen 30 graden was – het is hard, het modellenleven. En behalve dat hijgden op het moment van de shoot de onweerswolken in onze nek, het moest dus rap gaan en het was pokkedonker buiten.)

 

IMG_7293

 

De zoektocht naar het juiste patroon was lang en zwaar. Uiteindelijk waagde ik het erop en stikte een Leather Sweater van La Maison Victor in de grootste maat (maat 176). De mouwen bleken belachelijk breed, die versmalde ik dus vele centimeters. In baggy had ik niet zo’n zin. Behalve dat, nam ik ook enkele centimeters weg uit de taille en paste ik de halslijn aan op basis van de (aangepaste) halslijn die ik tekende bij het stikken van de Renfrew top, lang geleden.

Bijster origineel is dat trouwens niet, een leather sweater in deze stof, Oon was me vele maanden voor.

 

IMG_7290

 

In plaats van “leather” gebruikte ik gewoon dezelfde stof voor de schouderstukjes. Toch wilde ik dat detail van het patroon een beetje benadrukken en dat deed ik door er stukjes gouden paspel tussen te stikken. Als bij wonder lag hier nog gouden biais, waar ik zelf paspel van maakte. De paspel rekt niet mee, maar dat is voor dat stukje van de trui ook helemaal niet belangrijk.

 

IMG_7294

 

Gouden glitterbiais gaat precies niet zo graag op de foto. U zal moeten geloven dat het een “perfect match” is.

 

IMG_7296

 

Als ik de trui zie, kan ik eigenlijk alleen maar aan de wonderlijk zachte binnenkant denken. Schoon, die ananasjes, maar vooral een plezier op een bloot velletje, die stof.

 

IMG_7297 copy

 

Alle boordjes zijn op dezelfde manier aan de trui gezet. Mijn lievelingsmanier, zijnde: boordje knippen, korte kanten aan elkaar zetten, dubbel vouwen (en strijken), vastzetten met de overlock en vooraan doorstikken met de tweelingnaald zodat de naadwaarde blijft zitten waar ze moet. (Iemand mee?) Omdat ik zoveel aanpassingen deed aan zowat gans de trui berekende ik alle boordjes opnieuw. De halsboord was minder coöperatief dan de rest en gaapte een beetje. Ik heb er een half uur naar staan staren in de spiegel, steeds maar herhalend “dat het niet zo erg was” tegen mezelf, maar het mocht niet baten. Overlockstiksel lostornen is mijn specialiteit anyway.

Ik moet hem nog lezen: De moed van imperfectie van de geniale Brené Brown. Daarna mensen, daarna zullen jullie hier nogal wat zien verschijnen!

 

IMG_7298

 

Voor vandaag sluit ik graag af met een quote. Na nog maar kort geleden mijn “every girl needs some glitter once in awhile” is hier wat mijn yogajuf onlangs zei: “soms is het gewoon ne gouden dag”!

(gouden wordt in deze graag uitgesproken als gouwen – met dank)

Over de verenneweerde Dorothy Day Tripper.

Of hoe een zelfmaaktas er na een verder te definiëren periode uitziet.

Vorig zomer, tijdens een blogstop, rolde er als bij wonder toch een tas vanonder mijn naaimachine. Dat het de laatste tas was, die ik ooit nog zou naaien, ik zwoor het op het zieltje van mijn naaimachine en met zeer gegronde argumenten, die ik op het einde nader toelicht.

Het resultaat is dat ik nog steeds met dit afgeleefd ding rondzeul en het dan maar eens tijd vond om ze jullie te tonen.

 

IMG_7268 copy

 

Het patroon is de Dorothy Day Tripper. Ik schafte het patroon aan, nadat ik massa’s pareltjes op allerlei blogs zag verschijnen. Een grote tas, die heel ver open kan, waardoor je altijd alles meteen vindt. Zoiets kan mij wel bekoren.

De stofjes, zowel binnen als buiten, kocht ik bij Bambiblauw. Binnen Atelier Brunette, buiten een stevige canvas waarvan de ontwerper me ontglipt. Echt geniaal, een tas maken in een pasteltint. Not.

 

IMG_7273 copy

 

Ik ben een fietser, ziet u. En tassen vliegen dan bij wijlen al eens tussen de spaken, bij mij. Ik heb ze al gewassen, het heeft geen avance meer.

Paspel en tassenband kocht ik bij het lieflijke Hexagoon. De paspel is al lang overleden, u ziet zijn ingewanden eruit hangen. En ook al zo geniaal: crèmekleurige tassenband. Ooit was het bijna wit.

 

IMG_7272 copy

 

Ik bleek ook iets teveel van mijn naaimachine te verlangen: ik knipte een lang stuk van de tassenband om de tas om mijn schouder te kunnen hangen, maar ik geloof dat die een week of wat geleefd heeft. Eén kant overleefde..

 

IMG_7274 copy

 

Maar de andere kant was er dus al snel aan voor de moeite. Geen idee hoeveel lagen hier doorstikt moesten worden, maar het waren er heel veel. Bedenk dat ik de buitenstof verstevigde met Decovil Light.

 

IMG_7275 copy

 

Een mankement aan een naaisel, ik los dat niet graag op. Net zoals ik mijn broeken naar binnen plooi in plaats van ze in te korten, loste ik dit probleem op even creatieve wijze op.

 

IMG_7271 copy

 

Inderdaad, ik legde een bodempje in de tas met die lange sliert tassenband. Niet bijster interessant, I can tell you, want het maakt de tas die binnenin zo georganiseerd leek nogal rommelig. Maar aan de buitenkant zie je dat niet, hee. (Ik blijk zelfs te lui om het ding er simpelweg af te knippen.)

Wat wel zeer geniaal was en waar ik nog steeds fan van ben, zijn de voetjes aan de bodem van de tas (ook Hexagoon). Daar dankzij meen ik dat de bodem (op de hoeken na, ja) nog redelijk gespaard bleef van mijn, blijkt, redelijk agressief gedrag.

 

IMG_7285 copy

 

Ergens op Facebook (ik weet helaas ook al niet meer waar) kwam ik dan nog het ídeale accessoire tegen om de tas tot in de details af te werken. Een broche met een flamingo! In de roze kleur van mijn paspelband!

Het werd echter al snel een flamingo-zonder-broche en weinig later ook een flamingo-zonder-poot. Ik neem hem wel overal mee (in de tas, de foto hieronder is puur voor de show).

 

IMG_7281 copy

 

De voering van de tas wilde liever niet op de foto, wat resulteerde in onderstaand erbarmelijk resultaat. Gelukkig kent iedereen dat stofje en weten jullie dat dat in t echt een veel mooier kleurtje heeft. Binnenin voorzag ik drie kleinere zakjes, een gemak dat ik nooit meer zou kunnen missen.

 

IMG_7279 copy

 

Waarom ik nooit geen tas meer maak, kan gecategoriseerd worden onder 100 prikgaatjes in mijn vingers van de naalden en 37 keer bijna door mijn vinger gestikt. Ik weigerde evenwel de handleiding te volgen die ergens iets met de hand vastnaait, maar da’s zo mijn ding niet dus ik besloot het ding met mijn machine aan elkaar vast te stikken. Denk decovil light, denk rechte stukken aan kromme stukken vaststikken (die dus totaal niet meewerken dankzij de decovil light), denk daar nog paspel tussen, en dan gedoe met de rits die daar nog ergens tussen moest. De voering is overigens ook verstevigd met vlieseline H630. Op een gegeven moment zit je dan met de 2 tassen bovenop elkaar, verbonden door de rits, binnenstebuiten. Het was een hel. En ook al is het ondertussen een gedrocht, ik verdien een speekmedaille voor mijn doorzettingsvermogen, toen in den tijd.

Ik zal dan binnenkort eens een nieuwe sjakos gaan kopen.

%d bloggers like this: