Wereld yogadag 2015.

Yoga is het beste dat me overkwam in the history of ever. Als ik dat geweten had, had ik zo lang niet gewacht, maar kijk, zo gaan de dingen. Ik wilde dat wel eens doen, maar het leven was al zo druk en ik heb mottige werkuren die daar verzekers niet mee te combineren zouden zijn en al. En toen ging ik naar Nepal waar ik Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert (her)las en waar ik, onder invloed daarvan, van plan was een yogales te volgen op de enige vrije dag die we daar hadden. Maar uiteindelijk gingen we paragliden want yoga kan overal en paragliden niet.

 

IMG_1114

 

Het duurde nadien nog maanden tot mijn eerste echte yogales. Ik weet nog dat mensen wat raar keken, want yoga klinkt hippie en zweverig. Ik zei dat ik werkelijk níks had met al die blabla errond, maar dat de oefeningen top waren. Ik zou er sterk en soepel van worden, ooit. Dat ik daardoor net de clou van yoga miste, had ik niet door, maar de mensen keken al wat minder vreemd, ziet ge.

Weinig later was ik verslaafd, en nog steeds. Inmiddels weet iedereen die mij kent dat ik yoga doe, want ik praat er vermoedelijk elke dag over. Zelden gewoon enthousiast over wat mij lieft, altijd mateloos: mijn poging om te omschrijven hoe enthousiasme bij wijlen bezit neemt van mij. Soms lachen mensen ermee, maar dat laat me koud, want dat is omdat ze denken dat ik een uur in kleermakerszit zit te zitten met mijn handen op mijn knieën. (Dat wil eveneens zeggen, dat ze mij niet kennen, want als ik zoiets al drie minuten zou kunnen zou de zon eeuwig schijnen.)

Vandaag, op 21 juni, was het de eerste internationale yogadag. Yogi’s over de hele wereld beoefenden vandaag yoga om aandacht te vragen, want hoe meer yogi’s, hoe mooier de wereld. Het klinkt hippie maar het is waar.

Ook in Antwerpen deden we van dat. En met zot veel, jong.

 

IMG_7325

IMG_7323

IMG_7331

IMG_7322

IMG_7317

IMG_7314

IMG_7316

1500 yogi’s, ik had nooit gedacht dat het zou lukken, maar goddank, ik had ongelijk. Yoga doe je voor jezelf, maar yoga met zoveel mensen samen lift de boel echt een level hoger. Het is onmogelijk de positieve energie in woorden te vatten, het was alleen dan en daar te voelen.

De foto’s hieronder zijn niet de mijne, ik pikte ze van facebook, omdat ze een klein beetje weergeven wat ik bedoel. (Vooral de laatste!)
10383881_541454435992983_7492100089788063294_n copy

11193226_10153082115368022_555845452402734452_n copy

18917_541484722656621_8157576312099103073_n

Dat ik yoga wilde doen om soepel en sterk te worden, vind ik nu een beetje grappig. Yoga is wat ik nodig had voor zoveel meer. Yoga leert me hoe ik moet ademen en doet me beseffen hoe moeilijk zoiets basaal is, maar steeds meer hoe bevrijdend en helend het kan en zal zijn. Yoga leert me luisteren naar mijn lichaam, misschien wel nog moeilijker maar één van de grootste wijsheden. Yoga leert me dat doorzetten beloond wordt, dat practice alles is. Yoga is er óp de mat en naast de mat. Yoga maakt mijn hoofd leeg, als het overloopt. Yoga geeft me tonnen energie, ook als ik die niet nodig heb. Yoga moet niet perfect, yoga moet vooral goed voelen. Yoga is dat wat vandaag niet lukt, dat misschien morgen wel doet en de dag erna weer niet. Yoga is ok zijn met hoe je bent en wat er is en yoga is hier en nu. Yoga is heel kwetsbaar zijn en durven zijn. Yoga is ook: al bovenstaande nog niet kunnen en dat niet erg vinden.

Yoga is love and peace. Yoga is mijn allerlievelings. Mijn allerallerlievelings.
what_do_all_emojis_mean_folded_hands-hWQIqG-300x300