Enter breien.

Pak er u een ijskoud drankje bij, kom, want qua timing had deze beter gekunnen.

Breien, ik denk dat ik dat leerde bij juffrouw Hilde in het derde leerjaar. Het blijkt gelijk fietsen, ge verleert het niet. Bijna een jaar geleden begon ik op weekend aan zee een trui te breien, met, moet gezegd, véél hulp van Patricia. Ik schatte dat verkeerd in, want ik dacht wel een trui te breien op een weekend en ik ging met een half achterpand naar huis. Maar ik ben een doorzetter en het ding was 2 maand later af. Jammer genoeg paste hij niet en bleek ik gebreid te hebben met Prikwol. Prikwol brengt iets agressief in mij naar boven. Vuilnisbak, dus. Teleurgesteld en al.

Niet veel later stuurde Sharon me deze link door. Ik begon een Pinterestbord. Alles begint immers altijd met een Pinterestbord. En effectief, weinig later toog ik weer richting wolwinkel, zijnde Julija’s Shop. Ik ben fan van Julija’s Shop want deze breisukkel breidde effectief iets dat op iets trekt. Met Zachtewol (het tegenovergestelde van). Zachtewol doet wel een beetje pijn in de portemonnee, maar is de moeite waard, zeer. De wol die ik gebruikte is van Quince & Co. (Osprey birds egg).

 

IMG_8312

Twee jaar geleden had ik echt heel hard gelachen als iemand me zou vertellen dat ik geduld zou vinden om te breien. Maar kijk, al die yoga moet ergens goed voor zijn, want er blijkt genoeg zen in mijn hoofd om te breien. Liefst wel in combinatie met gezelschap of een tv-vriendje.  

 IMG_8307  

Deze trui is gebreid met rondbreinaalden. Ik hoorde daar ook nog nooit van, maar het ziet er zo uit. Een gemak, echtig waar, want geen zijnaden of niks. Ik leerde veel bij want breipatronen blijken over te lopen van afkortingen. Youtube was meer dan eens mijn beste vriendje.

 IMG_8309

Om de maat te kiezen baseerde ik me op de matentabel. Om de trui te breien begin je bovenaan de hals om dan in één keer door te breien tot beneden, ergens onderweg wat steken achterlatend om later de mouwen aan te breien. De eerste pasbeurt is dus pas aan de orde na het laatste steekje van het lijfje. En dat was van bijna bleiten want het ding was werkelijk koeien te groot.

IMG_8308

Gek genoeg had ik zo’n lol gehad in het breien dat ik zonder al te veel hartzeer alles uittrok tot aan de hals en 2 maten kleiner opnieuw begon. Daardoor had ik op het eind 2 bollen wol over. Behalve dat ik met welke -debiele- vraag dan ook bij Julija’s terecht kon, mocht ik die 2 bollen ook gewoon weer inleveren in ruil voor een waardebon. 

IMG_8310

 

IMG_8317

Rechts en averechts breien is al wat ge moet kunnen voor deze trui. Als ik op de close-up foto’s al die steekjes van zo dichtbij zie vind ik het wat zot dat ik die één voor één gemaakt heb. Menig geoefend oog ziet allicht allerlei imperfects maar ik ben zotcontent met imperfect en stond twee weken geleden alweer bij Julija’s voor een nieuwe voorraad.

27 thoughts on “Enter breien.

 1. Mensen die kunnen breien, ik heb daar immens respect voor. Niet in het minst omdat ik daar zelf een antitalent voor lijk te bezitten – net als voor fietsen, overigens, al kan ik dat intussen wel ;) Ik wijt het aan mijn linkshandigheid, in combinatie met een gebrek aan geduld. En koop intussen mooie breisels in de winkel, en lach naar mijn scherm telkens ik een zelfgemaakt exemplaar zie passeren.

 2. Schoon schoon schooooon! Het ontbreekt mij aan geduld (ik ben er redelijk zeker van dat ik hier niet de laatste zal zijn die dat zal zeggen) en ik kwam qua rondbreien (inderdaad wel tof enzo) niet verder dan een muts. Maar zwaar fan van dit model en de combinatie met de knopen.

 3. Ontzettend mooi! Ik had vandaag nog een gesprek over breien met mijn nicht die zich aan haar eerste trui waagde, misschien moet ik mijn grenzen ook maar eens verleggen. Zeker na dit te zien en te lezen :)

 4. Waw, die ziet er super goed uit! Well done! Zeker niet de gemakkelijkste trui om mee te beginnen. Maar weet je, je had die ook al vroeger kunnen passen, gewoon even geduldig alle steken op een draad zetten en je er in wurmen, bv als je de mouwsgaten hebt gemaakt. Dat is het voordeel van van boven naar beneden! Andere optie is meten terwijl je bezig bent, want zelfs al klopt je proeflapje, vaak brei je een proeflapje te klein of ben je te veel geconcentreerd om het goede aantal steken uit te komen, terwijl als je bezig bent en tv kijkt, ga je nog ontspannender breien. Eigenlijk moet je je proeflapje in dezelfde omstandigheden proberen breien (en groot genoeg) maar dat lukt me ook zelden eigenlijk.

 5. Waaaaaauw, bangelijk!! Echt keischoon, ik zie die imperfecties niet, maar ben dan ook een complete brei-leek en vrees dat dat altijd zo zal blijven, of toch nog lang dan. Maar ik ben echt onder de indruk van je trui, van je geduld, van je zen, van je doorzetting, enz. Gewoon Waauw!

 6. Wauw! Heel mooi. Ik vind het zelfs mooier dan het oorspronkelijke. Het staat je beeldig. Je gaat er geniet van hebben deze winter.

 7. Wauw jong! Zwaar onder de indruk.
  Breien, ik wil dat ook al zo lang eens kunnen. Maar tegelijk een beetje bang dat mijn hoofd dan nog voller zal komen te zitten dan het nu al zit. En dan moet ik misschien ook nog aan de yoga,…

 8. Prachtig deze trui! Heb dan ook je link eens gevolgd … Is t patroon enkel in t Engels te verkrijgen? Want dan zou ik toch ook wel eens een truitje willen proberen ;)

  1. Het is inderdaad alleen in het Engels te verkrijgen Mira! Maar op youtube is veel meer Engelse hulp dan Nederlandse dus zo erg is dat niet :).

 9. Prachtig! Mooie kleur ook. Ik werd twee jaar geleden besmet met het breivirus. Het is zen, mindfulness en truttig in een. Ken je http://www.ravelry.com, want dat is knitter’s heaven en nog verslavender dan breien zelf. See you there! (Breien doet Engels spreken, ik heb al die afkortingen in het Engels geleerd, voordat ik ze in het Nederlands kende.)

 10. Wauw dat is echt een super mooie trui geworden! De kleur van de wol en de details met de knopen … sjiek! Ik vind het patroon ook heel mooi, met de kabel vooraan en de ietsje grovere afwerking. Zou het haalbaar zijn voor een beginner, voor eentje zoals ik die nog nooit eerder een patroon gevolgd heeft?

 11. Oh mooi! Echt superknap! Nadat ik de breinaalden heb omgeruild voor haaknaalden, heb ik het al een hele poos niet meer gedaan. Maar je prikkelt me om toch dat ene project nog eens af te maken…
  Ik ben benieuwd wat je volgende project gaat worden.

 12. Oh Nele, wat een doorzettingsvermogen! Ik brei ook heel erg graag (in de herfst/winter dan toch), maar weggooien of uittrekken doen bij mij zo’n hartzeer!
  Ik brei trouwens het liefste met rondbreinaalden, niet alleen wegens geen naden, maar ook omdat ge dan niet met lange naalden moet sukkelen. :)

 13. Wauw! Bij het zien van jouw trui ben ik echt jaloers dat ik niet kan breien. Ik heb het enkele jaren geleden nog eens een kans gegeven, maar ik brei echt veel te vast waardoor ik eerder een stuk vilt krijg dan iets dat op een kledingstuk moet lijken. Gelukkig is haken wel mijn ding. Maar dat is eigenlijk ook al een eeuwigheid geleden. Ik moet het eens weer opnemen deze winter. Je doet me er zin in krijgen.

 14. Wat een pracht van een trui! Ik kan een beetje breien maar het schrik om een trui te maken :D Hoewel ik na het zien van deze er misschien wel aan zou willen beginnen!

 15. Wauw…
  Ik heb net mijn eerste mutsje afgewerkt (voor mijn baby zoon dus dat is een klein mutsje) en ben nu gestart aan een trui voor mijn drie-jarige. Werkelijk, respect voor deze trui want dat is effectief steekje voor steekje… en dat vraagt geduld. Ooooooit maak ik er ook eentje voor mijzelf :-)

 16. Schoon trui, schoon kleur ook. Het enige wat ik ooit in elkaar breidde, was een beer. Die mijn grootmoeder voor me afmaakte. Schoon geduld dus ook.

 17. Zo schoon Nele! Ik zie af van tijdstekort voor breien wanneer ik je foto’s zie. Ze stralen zoveel warmte en gezelligheid en schoonheid uit. Ik krijg instant zin in een warme choco, een deken en mijn naalden onder de arm.

Comments are closed.